(~215 B)
Tijd voor jezelf als moeder

Tijd voor jezelf als moeder

In mijn boek De introverte moeder heb ik er al honderden woorden over geschreven: tijd voor jezelf is heel erg belangrijk. En dan niet alleen als introvert, maar als moeder zijnde in het algemeen. En dan heb ik het niet over de was doen terwijl je de schermen inzet voor de kinderen zodat je dit in alle stilte kunt voltooien. Ik heb het over écht tijd voor jezelf. Van groot tot klein: dit zijn de dingen die je kunt doen om helemaal op te laden.

Een nachtje weg

Ik val maar gelijk met de deur in huis met iets groots: een nachtje weg. Nu staat dat al drie jaar op mijn bucketlist en is het mij nog niet gelukt, maar ik hoop binnen nu en een paar maanden dit toch echt te gaan doen. Je kunt kiezen voor een hotel, maar je kunt ook een huisje huren. Op natuurhuisje.nl kun je een hoop mooie accommodaties vinden waar je in de natuur helemaal tot rust komt. Van groepsaccommodatie tot een klein huisje helemaal voor jezelf. Stel je eens voor: je wordt wakker in je vakantiehuis, nadat je de avond ervoor heerlijk voor jezelf hebt gehad. Je opent de ramen van dit natuurhuisje in Zuurdijk en wordt wakker met de zingende vogels, zonder kinderen die gelijk ‘mama’ roepen. Je kunt in alle rust ontbijten, daarna nog een stuk wandelen door de omgeving en genieten van het hier en nu. Alleen jij en jezelf waar je aandacht voor hoeft te hebben. Klinkt als de hemel, toch? Natuurhuisje is ook nog eens een initiatief dat zich inzet voor de natuur; ze dragen 3.5 procent van de totale omzet af aan lokale natuurprojecten. Zo helpen ze mee aan het herstellen van de balans tussen de mens en de natuur. Dus naast een nachtje weg voor jezelf, draag je ook nog eens je steentje bij aan een betere en mooie wereld.

Mocht je dit leuk vinden, maar het toch een grote investering vinden voor jezelf: denk dan eens aan een weekend. Ga het eerste nachtje alleen, en laat de tweede dag het gezin overkomen. Heb je ook nog eens een leuke dag met zijn allen! Er staan zoveel parels op de website, dat er voor ieder wat wils tussen zit.

Een dagje weg

Als een nacht een stapje te ver is, kun je ook kiezen voor een dag weg. Zodra de kinderen naar school of de opvang zijn, kun jij op pad. Kies eens voor een stad of plek waar je nog nooit bent geweest. Geniet van een kop koffie, struin langs leuke winkels en trakteer jezelf op een uitgebreide lunch. Als je niet zo’n struiner bent, kun je er ook gaan voor een dagje wellness. Mij zou je daar niet blij mee maken, maar er zijn genoeg mensen die daar helemaal opladen. Oh, en wacht niet tot je eens een dagje vrij bent: je kan heus wel eens een dagje vrij nemen van werk. Daar zijn die dagen voor. De BSO of opvang, als je daar gebruik van maakt, heeft heus wel een extra moment voor de kinderen. Zorg wel dat je ruim op tijd plant.

Ontbijt of lunch alleen

Nog een stapje kleiner: ga eens in je eentje ontbijten of lunchen. Ik ben regelmatig buiten de deur te vinden en geniet echt van mijn favoriete plekken. Van koffie met een taartje tot een salade of wentelteefjes als lunch. Soms met laptop; de laatste steeds vaker met een boek om echt even te ontspannen op een vrije dag.

’s Avonds vroeg naar bed of juist eerder opstaan

Ik zie veel Miracle Mornings voorbij komen online. Ondanks dat ik een echt ochtendmens ben, lukt het mij niet om een uur eerder op te staan. Nog niet. Mijn nachten beginnen eindelijk iets beter te worden en dan hecht ik onwijs veel aan een uurtje extra slaap. Maar ik weet ook dat de jongste wakker wordt zodra hij mij hoort. Ik kies dus liever voor een avondje vroeg naar bed. En dat doe ik eigenlijk vrij regelmatig. Ik vind het heerlijk om in bed te kruipen met een boek en mijn gedachten op 0 te zetten. Daarop volgen voor mij toch wel de beste nachten.

Ga in je eentje naar het theater of de bioscoop

‘Oh, ongezellig!’ Die reactie kreeg ik toen ik afgelopen jaar naar Carré ging voor een concert van Waylon. Nou, ik kan je vertellen: het was een waanzinnige avond. Je geniet nog meer dan als je in gezelschap van iemand bent, omdat je jezelf volledig kan verliezen in de show. Na afloop voelde ik me ook heel rustig en voldaan. Het was zo tof om te doen. Toen ik in Amsterdam woonde en nog een bioscooppas had, ben ik ook wel eens alleen naar de film geweest. Bak popcorn op schoot en even helemaal offline.

Verdiep je in een nieuwe hobby of cursus

Of je nu veel meer de keuken in gaat of een cursus pottenbakken gaat volgen; zoek iets waar jij gelukkig van wordt. Ik ben zelf nog op zoek naar iets creatiefs zoals een fotografiecursus of pottenbakken (dat lijkt me echt héérlijk), maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn. Even geen mama zijn, geen werk en alleen jij en je hobby.

Sporten of even een rondje wandelen

Nog laagdrempeliger maar het kan altijd: ga sporten of maak een wandeling. Dat hoeft allemaal geen uren te duren, maar een wandeling van een half uur zorgt al gelijk voor een beetje me-time. Muziek of een podcast op en lekker bewegen. Mega laagdrempelig en goed te implementeren in je dag. Werkt altijd!

Kleine momentjes thuis

Een tijdschrift lezen, slaap een ochtend uit in het weekend, koop mooie bloemen voor jezelf, maak een leuke en vrolijke playlist, haal een gebakje, maak een puzzel, koop een Lego-set, bezoek een museum, maak een strandwandeling. Plan het in!

De bovenstaande foto is afkomstig van Natuurhuisje, en is van Natuurhuisje 52593

Delen:
Secured By miniOrange