(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Doorslapen na ‘als je goed slaapt in je eigen bed mag je bij oma logeren’

Doorslapen na ‘als je goed slaapt in je eigen bed mag je bij oma logeren’

Maddox slaapt net zo slecht als zijn grote broer. Ik kan er een heel lang verhaal van maken maar net als Skyler tot drie jaar, is ook Maddox een paar keer per nacht wakker en staat de teller van gebroken nachten voor ons op zes jaar. Ik hoef je niet te vertellen hoe dat mijn leven is gaan beheersen. Maddox is een onrustige slaper en hij wordt vaak wakker, moet veel huilen, heeft jeuk en komt midden in de nacht naar onze kamer om tussen ons in te kruipen. Niet erg, als hij stil blijft liggen. Negen van de tien keer blijft hij draaien, krabben, wiebelen en loop ik vervolgens een uur later met een kind in mijn armen terug naar zijn kamer om hem weer in zijn eigen bed te leggen. Soms hebben we dan mazzel en horen we hem niet meer; een andere keer is het een uur later weer raak en horen we hem weer over de overloop naar onze kamer lopen voor een volgende poging.

Jeuk, melk en alle andere redenen

Bij Skyler hebben we tot de dag van vandaag nooit geweten wat precies de reden was van zijn slechte slapen. Het schreeuwen vanwege de nachtangsten wisten we, maar het onrustige slapen en het steeds wakker worden niet. Bij Skyler is alles nu gelukkig over en hem horen we helemaal niet meer. Bij Maddox weten we de redenen wel. Vanwege zijn te lage gewicht heeft hij lang op nachtvoedingen gezeten en dat was lastig af te leren. We hebben dus lang een fles moeten maken in de nacht. Ook heeft hij veel jeuk vanwege zijn eczeem. We kennen goede en slechte periodes, maar het is sowieso een reden voor zijn huilen ’s nachts. Maar ondanks al deze zaken merkten we ook dat hij er een potje van maakte. Extra schreeuwen omdat ‘ie bij ons wilde slapen, extra schreeuwen omdat hij nog meer melk wilde terwijl hij het al op had en toch wel een beetje zijn ouders in de zeik nemen. Het is een slim kind en ze hebben op een gegeven moment echt wel door hoe ze hun papa en mama kunnen manipuleren. Overdag kan ik dat redelijk goed inschatten en negeren; midden in de nacht wil ik vooral heel erg graag slapen en na al die jaren grepen we alles aan om maar aan voldoende nachtrust te komen. Ook als dat betekende dat we een extra fles moesten maken of hem tussen ons in lieten slapen.

‘Nennoks bij oma sjeeren!’

Maar opeens kwam Maddox met de boodschap ‘Nennoks bij oma sjeeren!’ Ik vertelde hem dat hij best bij opa en oma mocht logeren, maar nu nog niet. Oma wil graag goed slapen en niet steeds wakker worden omdat Maddox huilt, roept, schreeuwt of heen en weer blijft lopen. We belden mijn moeder via FaceTime en direct toen mijn moeder opnam riep Maddox: ‘Nennoks oma sjeeren’. Nu had ik mijn moeder natuurlijk al even voorbereid op dit gesprek en zei ze: ‘Als je goed gaat slapen in je eigen bed, mag je bij oma logeren als dat weer kan.’ Inmiddels zijn we twee weken verder en slaapt mijn kind door. Iedere ochtend loopt hij vol trots rond 07.00 uur onze kamer binnen met de boodschap ‘Ik goed geslapen in eigen bed, ik snel sjeeren bij oma!’ En iedere ochtend kijken Raymond en ik elkaar aan met een blik van ‘WTF? Wat is er gebeurd?’

Grote jongen van drie jaar

Maddox huilt niet meer in de avond, Maddox wordt ’s nachts niet meer wakker en komt ook niet meer naar ons toe. We hebben twee iets onrustigere nachten gehad met wat huilen en krabben, maar zijn eigen bed kwam ‘ie niet uit. Wel huilde hij en moest ik heen en weer lopen maar ja, we komen van ver en ik snap dat een kind van drie verdrietig is als hij jeuk heeft. Zelf kan ik ook af en toe wel janken als ik steeds moet krabben terwijl ik wil slapen. Voor Maddox is het doorslapen nog eens extra beladen omdat de leeftijd van drie jaar voor hem wel heel bijzonder was op een of andere manier. Hij voelt zich nu zoveel groter, haha. We zeggen dus ook steeds dat hij een heel grote jongen is en dat grote jongens nu eenmaal in hun eigen bed blijven slapen. ‘Ja, ook bij oma sjeeren!’

Beloning

Inmiddels hebben we een stickerkaart gemaakt voor op de deur en dat maakt het nog iets magischer voor hem. Iedere ochtend als hij goed heeft geslapen -en dat was ook de nacht dat hij steeds moest huilen maar wel in zijn eigen bed bleef want dat is voor hem ook al heel wat- mag hij een sticker plakken. Ik heb hem beloofd dat ‘ie een cadeautje krijgt als de kaart met 28 stickers vol is. Maar het allermooiste vindt hij dat hij bij oma mag logeren. Alleen, zonder zijn grote broer. Dat heeft ‘ie namelijk alleen als baby zijnde gedaan en daar kan hij zich niks van herinneren. Laat Corona maar snel opdonderen, dan kan hij zijn beloning gaan innen. En zo hebben we opeens een tweede kind dat rond zijn derde verjaardag gaat doorslapen. Nu maar hopen dat ik de boel niet aan het jinxen ben en dat het vanaf vanavond bal is. Maar ik denk zomaar dat dat niet gaat gebeuren; het kind is dolgelukkig met zijn logeerfeestje in het vooruitzicht.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Comments

 1. sarina
  30 april 2020 / 09:46

  Wat fijn! Op naar goede doorslaapnachten voor het hele gezin.

  • Angela
   30 juli 2020 / 22:57

   Nu zelf weer leren doorslapen
   Zo blij voor je, ik hoop dat het blijft!!!

 2. 30 april 2020 / 09:50

  Oh geweldig dat dat bij jullie werkt! En fingers crossed dat het zo blijft. Hier helaas niet gelukt, we probeerden dat trucje een paar maanden geleden ook 😀

 3. Lydia
  30 april 2020 / 11:00

  Wat ontzettend fijn voor jullie! Hopelijk zijn er nog alleen maar goede nachten. 🙂

 4. Nanda
  30 april 2020 / 11:40

  Wat goed! Ik heb echt mijn “fingers crossed” voor jullie!

  • Naomi
   30 april 2020 / 20:37

   Super super fijn!! Dan is het groter worden van de kindjes al minder erg haha.

 5. Manouk
  30 april 2020 / 13:46

  Oh wat fijn zeg! Hoop echt dat het zo blijft gaan voor jullie. Heel herkenbaar die slapeloze nachten. Hier ook al bijna zes jaar, wel verdeeld over 3 kids. Ik kan het me niet eens meer voorstellen om normaal te slapen haha.

 6. Christel
  30 april 2020 / 18:05

  Niet per se een reactie op dit artikel, maar op je stories dat Skyler en Maddox elkaar zo in de haren vliegen op het moment. Naast dat het vast gewoon een fase is (blijf ik mezelf ook voorhouden!) en deze situatie niet meehelpt vond ik het stuk van goodgirlscompany op 24 april nog wel wat eyeopeners bevatten. Misschien heb je er wat aan!