(~215 B)




‘Mama, is de wekker al gegaan?’ De Zazu slaaptrainer to the rescue!

‘Mama, is de wekker al gegaan?’ De Zazu slaaptrainer to the rescue!

Maddox slaapt de laatste weken heel erg goed. Het gebeurt een enkele keer dat hij midden in de nacht bij ons in bed kruipt, maar over het algemeen ligt hij netjes de hele nacht in zijn eigen bed te slapen. Omdat Maddox ontzettend actief is overdag en eigenlijk geen rust kent, is hij om 18.30 uur wel opgebrand en klaar om te slapen. Of nou ja, nu met de lockdown zo rond 19.00 uur omdat we ’s avonds nog even lekker gaan wandelen, maar op schooldagen echt wel om 18.30 uur. Naar bed gaan is nooit een probleem; pyjama aan, boekje lezen, nog wat warme melk, tandenpoetsen en ogen sluiten. Binnen vijf minuten is hij vertrokken. Maar ondanks dat hij goed doorslaapt de laatste tijd, hadden we wel vaak in de nacht een roepende Maddox. Ik vertelde hem namelijk altijd dat hij bij me mocht komen als de wekker was gegaan en het gebeurde steeds vaker dat ‘ie rond 04.00 uur riep: ‘mama is de wekker al gegaan? Ik wil bij jullie liggen!’ Dat was dus niet helemaal de bedoeling. Ik ben op zoek gegaan, heb de slaaptrainer van Zazu gekocht en inmiddels is het een trouwe vriend naast Maddox’ bed.

Slaaptrainer van Zazu

Terwijl Skyler al kan klokkijken, is tijd voor Maddox een abstract begrip. Het zegt het helemaal niks als ik een tijd noem en ik had dus ook wel kunnen weten dat ‘ie midden in de nacht totaal geen benul heeft van hoe laat het is. Het is immers in onze kamer altijd donker vanwege de rolluiken die we hebben. Het Zazu schaap, dat we overigens zelf kochten en dus niet gesponsord is, is een schot in de roos. Voor Maddox is het een leuk spelletje om eerder dan dat het schaap zijn ogen sluit in bed te liggen en het helpt hem meer met het tijdsbesef. Je kunt de slaaptrainer een tijd geven om te gaan slapen, in ons geval voor nu 19.00 uur. Op dat moment sluit het schaap zijn ogen en springt het licht op rood. Vervolgens kun je hem zo instellen dat je zelf kunt aangeven hoelang de lamp op rood blijft branden. We hebben hem op een kwartier staan maar hebben gemerkt dat dat wat kort is. Ook omdat het zeker niet altijd gebeurt dat Maddox om 19.00 uur al slaapt en helemaal niet nu we thuis zijn door de lockdown. Als hij dan om 19.15 uur in bed ligt, is de lamp uit. Dat passen we dus nog even aan. De tijd om wakker te worden staat bij ons op 07.00 uur. Onze wekker gaat dan ook. Om 06.30 uur wordt de lamp op het schaap oranje. Zo weet Maddox dat als hij wakker is, het niet lang meer duurt tot ‘ie uit bed mag. Hij kan dan nog even rustig blijven liggen en weet dat hij niet meer hoeft te slapen. Als er nog geen lampje brandt, is het sowieso nog tijd om te slapen en hebben we hem geleerd om zich weer even om te draaien om het te proberen. Om 07.00 uur opent het schaap zijn ogen en kleurt de wekker groen. Op dat moment horen we Maddox altijd naar ons lopen. ‘Mama, het schaap is wakker dus ik kom bij jullie liggen!’

Van oranje naar groen

We merken dat Maddox hierdoor steeds meer beseft hoe de tijden werken, maar het is ook leuk dat er gesprekken door komen. Zo zag hij ’s avonds dat de klok al op 18.45 uur stond en wist hij dat het schaap om 07.00 uur zijn ogen zou openen. ‘Mama, dit redden we niet! Jullie moeten nog naar bed, ik moet nog slapen en het is al bijna tijd om op te staan!’ Hij dacht dat hij dus nog maar een kwartier hoefde te slapen, haha. De slaaptrainer werkt op batterijen en op stroom; we hebben hem op het stroom zitten en de batterijen zijn dus extra. De instellingen werken heel eenvoudig, maar zijn dan ook wel beperkt tot een vaste tijd. Je kunt bijvoorbeeld niet voor het weekend een andere tijd instellen. Is voor de kinderen ook wel onduidelijk misschien. Nu is dat voor ons ook niet nodig, maar misschien wel als je heel vroege vogels hebt die je in het weekend een half uurtje langer wil proberen langer te laten slapen. De tijden kun je dus zelf aanpassen en de lampjes ook. Zoals ik al zei kun je ervoor kiezen om er een tijd aan te koppelen of de nachtlamp de hele nacht te gebruiken. We vinden het zelf niet nodig om de lamp de hele nacht aan te laten. Als Maddox eenmaal slaapt, duurt het wel uren voordat hij weer een keer wakker wordt. Hij heeft eens geroepen: ‘mama, wanneer wordt het schaap nou wakker, het licht blijft maar uit?!’ om 04.00 uur, dus we weten dat dat vaak een rommelige tijd voor hem is. Misschien gaan we hem wel zo instellen dat het licht blijft branden, daar moeten we even naar kijken. Hij kan in ieder geval even het schaap aanraken, dan springt het licht vanzelf aan en kan hij zien welke kleur het is.

Perfecte oplossing

Vooralsnog werkt het perfect. Het is leuk om er ’s avonds een wedstrijdje van te maken en het helpt Maddox ’s ochtends echt. Hij ligt netjes tot 07.00 uur in bed, ook als hij daarvoor ook al wakker is. Maddox blijft liggen tot ‘ie van oranje naar groen springt, maar je zou hier natuurlijk ook andere afspraken over kunnen maken. Dat ze op hun kamer mogen spelen, bijvoorbeeld. Of misschien is het voor jouw kind al een prestatie als hij of zij om 06.00 uur uit bed komt. Alles is handmatig in te stellen. Wij vinden het echt een uitkomst. Maddox vindt het een fijn idee, wij hebben het bed weer voor onszelf en als we hem om 07.00 uur onze kant op horen komen, is dat helemaal goed en kunnen we evengoed nog lekker knuffelen in het grote bed. Ja, het schaap is een blijvertje en voor ons iedere euro waard geweest!

De slaaptrainer van Zazu is ook nog verkrijgbaar in andere dieren voor een prijs van gemiddeld 40 euro.

Het schaap staat op een krukje, omdat Maddox ‘m echt dichtbij wil hebben en we daar een stroompunt hebben. In gezelschap van zijn verzameling AH hamsters, haha.

Delen:
Secured By miniOrange