(~215 B)
Op een leuke manier het gesprek aangaan met je kinderen: vraagkaarten & journals

Op een leuke manier het gesprek aangaan met je kinderen: vraagkaarten & journals

Ik weet niet hoe het bij jullie thuis is, maar bij ons gaat het altijd hetzelfde. Als ik de jongens vraag hoe ze het op school vonden, hoor ik negen van de tien keer alleen maar zinnen van één woord: oké, leuk, stom, prima. Ze hebben geen zin om de vraag te beantwoorden en zijn te druk in hun hoofd om deze vrij simpele vraag te beantwoorden. Tot ze naar bed moeten, dan is het hek van de dam. Deels om tijd te rekken, maar ook zeker omdat ze op dat moment de dag pas verwerkt hebben. Onze oudste kan gerust een uur na bedtijd nog een vraag stellen of iets met ons willen delen. Gelukkig leven we nu in een tijd waarin veel mensen inhaken op dingen die hen opvalt. Zo ook voor kinderen die wat lastiger communiceren, voor ouders die meer het gesprek willen aangaan, voor gezinnen die iets leuks zoeken voor tijdens het avondeten en voor iedereen die maar meer wil doen met communicatie. Soms is het een beetje veel, maar er zijn ook dingen waar ik erg enthousiast van word en die ik als een goed hulpmiddel zie. Zo ook toffe vraagkaarten, vol met vragen voor jong en oud. En leuke journals, die de kinderen zelf kunnen gebruiken, maar die je ook samen kunt invullen. Om de gezellige gesprekken op gang te brengen en te houden, een kijkje te krijgen in de denkwijze van je kind en om te zorgen voor leuke vragen die meer antwoorden krijgen dan ‘oké’ en ‘jahaaa’.

Leuke journals waarmee kinderen kennis kunnen maken met reflecteren, dankbaarheid, emoties benoemen en gewoon even de dag kunnen doornemen. Fijn voor de binnenvetters om een momentje alleen te hebben, maar ook heel leuk om dit samen met je kind in te vullen voor het slapengaan.

The HappySelf Journal kost 30,90.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik deze ‘vraag van de dag’-kaartenset tegen. Onwijs leuk! Zo heb je elke dag een vraag om met elkaar te bespreken, waar je ook wat dieper op in kunt gaan. Ik weet zeker dat dit zorgt voor mooie gesprekken en wil deze set wel heel graag hebben voor bij ons thuis.

De kaartendeck is hier verkrijgbaar voor de prijs van 19,95.

Het merk Vertellis heeft meerdere kaartensets in het assortiment en een daarvan is de gezinseditie. Deze set is wel iets meer geschikt voor oudere kinderen, omdat de vragen meer diepgaand zijn.

Deze set koop je voor 19,99 via onder andere bol.com.

Deze set is van Elma van Vliet, bekend van diverse invulboeken. Dit spel is geschikt voor moeders met kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Stuk voor stuk mooie vragen die je kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan.

De set is flink afgeprijsd en nu verkrijgbaar voor 8 euro. Let wel op: is dus heel erg gericht op moeders. Maar ze heeft ook een set voor het hele gezin:

Iets andere vragen, maar de strekking is hetzelfde. Deze set is niet afgeprijsd en koop je voor 18,50.

Van Openhartig zijn al verschillende kaartendecks verschenen en deze kids-editie is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7. Het wordt genoemd als leuk spel voor in de klas, maar voor ’s avonds aan de keukentafel is dit natuurlijk ook ontzettend leuk!

Openhartig Kids kost 13,99.

Iets anders dan serieuze vragen, maar wel ontzettend leuk om het gesprek over aan te gaan: dilemma’s! Ik denk dat deze set ontzettend leuk is om met het gezin aan tafel te gebruiken, maar ook tijdens autoritten en op vakantie.

Het grote Dilemma op Dinsdag spel kost 15,99.

Ik ben fan van de hele Klets-reeks, vol met invulboeken voor kinderen voor voor het slapengaan. Deze kunnen de kinderen zelf invullen als ze ouder zijn, maar ook kun je dit gezamenlijk doen als het tijd is om te gaan slapen. Op deze manier spreek je even samen over de dag en kan het kind zijn of haar hoofd leegmaken. Deze TafelKlets is een variant op de boeken en staat vol met vragen en opdrachten voor het gezin. Leuk!

Je koopt het boekje voor 14,95. Kijk ook eens naar de andere edities!

Het zes minuten dagboek voor kinderen is iets anders dan vragen voor aan tafel, maar kan ’s avonds voor het slapengaan zorgen voor een mooie opening om de dag door te spreken. Als je kind zelf nog niet kan schrijven, kunnen jullie er samen een moment van maken. Of voor jouw kind alleen is het natuurlijk een mooi middel om even te reflecteren en met een rustig(er) hoofd te gaan slapen.

Dit boek kost 17,99.

Voor de kleine filosofen in huis, is er het Praatprikkels kaartspel. Dit zijn wel echt vragen waar misschien wat langer over nagedacht moet worden en wat voor flink wat discussies aan tafel kan zorgen, haha. Maar wel heel leuk voor de afwisseling!

De set bestaat uit 50 vragen voor een prijs van 10,99.

Een mooi geïllustreerde set van Spirit Junkies. Ik dacht dat het wat spritueel zou zijn vanwege het bedrijf erachter, maar het zit vol met waanzinnig mooie kaarten die het gesprek gaan openen.

Dit kaartendeck kost 25 euro.

Mocht je er liever geen geld aan uitgeven: als je googelt, kom je hele mooie vragen tegen die je kunt stellen aan je kind. Zo kun je op zondag altijd weer een voorraad maken voor de hele week. vol met vragen die zorgen voor verdieping, gezelligheid en fijne momenten samen!

Delen:
Secured By miniOrange