(~215 B)
Hoe ik na 7 jaar slapeloze nachten mijn eigen slaappatroon heb verbeterd

Hoe ik na 7 jaar slapeloze nachten mijn eigen slaappatroon heb verbeterd

Zeven jaar gebroken nachten gaat je niet in de koude kleren zitten. Het is doodvermoeiend om niet door te kunnen slapen en om continu wakker te worden van je kinderen. De eerste drie jaar was het Skyler die de boel ’s nachts op stelten zette; de afgelopen vier jaar was het Maddox. Ik heb al die jaren redelijk gepresteerd overdag, maar was zeker niet mijn 100% volle zelf. Nu ik erop terugkijk, besef ik pas wat voor gekkenwerk het eigenlijk was. Maar inmiddels slapen de jongens door en slaapt ook Maddox de nacht in zijn eigen bed door de slaaptrainer die we hebben aangeschaft. Natuurlijk worden we nog wel eens gewekt door een kind dat dorst heeft, een kind met jeuk of een te volle/gelekte luier (Maddox heeft nog een luier om ’s nachts); over het algemeen zijn het geen heel gekke dingen meer die onze nachten verstoren. Echter: door alle slapeloze nachten was mijn eigen slaappatroon behoorlijk klote te noemen.

Ik schreef vorig jaar al over het feit dat de jongens beter sliepen, maar dat ik zelf nog steeds gebroken nachten had omdat ik de slaap niet kon vatten. Niet zo gek dat het niet meer lukt om door te slapen als je constant wordt gewekt en eruit moet midden in de nacht. Niet in slaap komen, veel wakker, vroeg wakker en niet meer kunnen slapen, heel licht slapen. Als ik drie uur sliep achter elkaar, was dat voor mij een mijlpaal. Inmiddels gaat het beter. Helemaal door slaap ik nog steeds niet, maar ik val snel weer in slaap en ben rustiger als ik in bed lig. En anders heb ik manieren voor mezelf gevonden om toch goed in te slapen en de nacht rustig door te komen. Er zij meer goede dan slechte nachten en ik denk dat ik niet hoef te vertellen hoe verschrikkelijk blij ik daar mee ben. En dat er nooit meer een baby in huis gaat komen die dat patroon gaat verstoren, haha.

Deze dingen helpen me om zo goed mogelijk de nacht in te gaan en zo rustig mogelijk te slapen. Let op: het zijn geen wondermiddelen, het heeft ook allemaal tijd nodig. We hebben nu ongeveer een jaar rustigere nachten omdat we het toelieten dat Maddox nog wat uren bij ons in bed sliep. En sinds een paar weken hebben we nu het bed weer voor onszelf, omdat Maddox slaapt met een slaaptrainer. Maar het heeft dus allemaal wel maanden nodig gehad, samen met de dingen die ik voor mezelf doe. Ik denk dat dit voor mij wel de perfecte mix is van dingen die mijn hoofd rustiger maken en die ervoor zorgen dat ik beter en rustiger in slaap val. In ieder geval meer dan de helft van de nachten in de week. En dat is voor mij al een win!

Vitamines slikken

Sinds een paar maanden slik ik vitamines van Viteezy. Dit is gestart met een samenwerking en inmiddels schaf ik ze elk kwartaal zelf aan. Mijn persoonlijke ‘cocktail’ bestaat uit visolie, vitamine D en magnesium met valeriaan. In eerste instantie dacht ik dat het tussen mijn oren zat dat ik er beter door ging slapen, maar toen ik ze een maand niet in huis had werden de nachten absoluut onrustiger. Ik denk echt dat de sleep-well pil (de magnesium met valeriaan) goed helpt voor mij en dat het bijdraagt aan betere nachten. Ik heb het doosje op mijn nachtkastje staan en ik ga niet slapen voordat ik deze heb ingenomen.

Als je de code SHIRLEY32631 gebruikt op de website van Viteezy, ontvangen we beiden 10 euro korting op onze bestelling. Geen spon, maar zo helpen we elkaar weer.

Meditaties luisteren

Precies een jaar geleden sloot ik een abonnement af bij Meditation Moments en ik kan wel zeggen dat het me goed geholpen heeft. Als ik me heel onrustig voel ’s avonds, echt niet kan slapen of mijn snurkende vent niet wil horen (ook nog, haha), doe ik mijn oortjes in en zet ik een meditatie op van minimaal 30 minuten. Negen van de tien keer luister ik het niet af en ben ik al ergens tijdens de woorden van Michael in slaap gevallen. Ik focus me heel erg op zijn stem en de muziek, doe vaak heel geconcentreerd een bodyscan terwijl ik op mijn zij lig en word er enorm rustig van. Mediteren overdag doe ik niet, daar heb ik het geduld niet voor. Maar zo voor het slapengaan als het me niet lukt om in slaap te vallen, is echt heel erg fijn. Ik heb het idee dat als ik zo in slaap val, ik gedurende de nacht ook rustiger en meer uitgerust ben. Misschien moet ik toch overdag ook eens wat momentjes inlassen. Ik ben het komende jaar in ieder geval weer van de partij.

Boek lezen voor het slapengaan

Ik ben echt verslaafd aan mijn telefoon. Mijn schermtijd is hoog en kan er maar moeilijk van loskomen.Toch probeer ik de telefoon ’s avonds zoveel mogelijk te vervangen voor een boek lezen. Of het nu 21.00 uur is of 23.00 uur: ik lees altijd minimaal vijf minuten om even tot rust te komen. Het liefst geen non-fictie, want dan ga ik weer teveel aan de slag met het opslaan van de tips. Van fictie word ik rustig en dan val ik vaak beter in slaap.

Lijstjes maken met to do’s

Mijn hoofd moet leeg voordat ik ga slapen. Dat is een kunst voor mij, aangezien ik nogal een piekeraar ben die altijd te veel dingen wil doen. Eigenlijk wil ik iedere avond even van me afschrijven, maar daar heb ik zeker niet altijd zin in. Ik heb me dat al veel te vaak voorgenomen. Wat me wel helpt, is alles opschrijven wat in mijn hoofd voorbij komt. Vaak zijn dat to do’s of boodschappen. Of dingen die ik voor de jongens echt niet mag vergeten. Dingen die ik wil zeggen tegen iemand. Ik noteer alles in mijn telefoon of in een notitieboek, ook als het midden in de nacht in mijn hoofd opkomt. Het moet eruit, want anders ga ik er de hele tijd aan denken en slaap ik ontzettend onrustig omdat ik het niet wil vergeten. Misschien voor een ander een logisch punt, maar ik heb mezelf dit echt aan moeten leren.

Zo min mogelijk snaaien ‘s avonds

Last but zeker niet least: ’s avonds op mijn eten letten. Sinds de zwangerschap van Maddox heb ik ontzettend veel last van maagzuur en dat is helaas niet gestopt na de bevalling. Ik slik nog steeds maagzuurremmers en moet echt opletten met wat ik eet ’s avonds voordat ik ga slapen. Wat ik ook heb gemerkt, en daar had ik voorheen nooit last van, is dat ik veel slechter slaap als ik ’s avonds heb zitten eten. Niet alleen krijg ik daar maagzuur van; ook word ik héél onrustig en kan ik niet slapen. Of het nu chocola is of chips; ik kan beter gewoon niks meer eten na ons avondeten. Soms een bakje kwark of iets dergelijks als ik honger heb, maar het liefst echt niks. Daar doe ik het echt het beste op. Sinds de Sinterklaasperiode is dat voor mij een stukje lastiger, maar als het betere nachten oplevert sla ik met liefde een rondje over. En als ik wel ben losgegaan op pepernoten of chocola, dan voelt het enorm onrustig in mijn lijf en weet ik dat het een slechte nacht gaat worden. Puntje van aandacht, dus!

Al met al gaat het met al deze dingen dus beter. Het is zeker niet zo dat alles vaste prik is. De vitaminen en het lijstje wel en van lezen probeer ik een dagelijkse gewoonte te maken. De meditatie-app pak ik er echt alleen bij als het nodig is. Dat zou ik af en toe wel vaker of misschien eerder kunnen opzetten. Soms lig ik al drie kwartier te malen, terwijl ik al had kunnen slapen als ik een meditatie was gaan luisteren. En dat ’s avonds eten: we zijn allemaal mensen en vooral ’s avonds is het fijn om op de bank wat lekkers te eten. Maar daar wil ik echt even werk van maken, dat ik dat de komende tijd ga verbannen. Daar valt ook zeker winst te behalen! Voor nu ben ik al tevreden met de resultaten.

Delen:
Secured By miniOrange