Nieuwe hobby: babyhapjes maken

Nieuwe hobby: babyhapjes maken

Het moment herinner ik me nog goed; ik was zwanger van Skyler en Raymond en ik liepen in een babyzaak om ons te oriënteren op wat spulletjes. Raymond stopte bij de babycooks, ik vertelde hem dat dat volgens mij enorm lastig was en uiteindelijk waren we het erover eens dat Skyler zou gaan starten met potjes en daarna snel met de pot zou gaan mee eten. Ik noem het voor nu onwetendheid. Er kwam op dat moment veel op me af, ik wist nergens iets vanaf en vond het allemaal al lastig genoeg. Die babyhapjes, daar zijn de potjes toch voor uitgevonden? Lekker makkelijk en snel ook. Toen Skyler 1.5 was werd ik door Philips uitgenodigd voor een mini-cursus om de stomer/blender te ervaren. ‘Leuk voor de site!’ dacht ik. Uiteindelijk werden mijn ogen geopend; babyhapjes maken was súper makkelijk en ik nam me voor om voor baby twee zelf maaltijden te fabriceren. Zo gezegd, zo gedaan. Het apparaat staat al een paar weken in de keuken, Maddox eet alweer eventjes groente en fruit en ondanks dat ik in het begin ook nog wel afwisselde met potjes, ben ik nu álles zelf aan het maken. Ik geloof dat ik er een nieuwe hobby bij heb.

In het begin lukte het allemaal nog niet zo goed. De hapjes werden wat korrelig, sommige dingen zoals zoete aardappel duurde eeuwen om te stomen en ik vond het eigenlijk nog niet zo heel erg leuk. Tot ik gewoon wat ging experimenteren en opeens de smaak te pakken kreeg. Ik voeg bij sommige maaltijden iets meer water toe en vaak kook ik eerst dingen in een pan om het vervolgens met de blender fijn te malen. Ik gebruik de stomer echt niet zo vaak, maar de blender-functie des te meer. En het leukste? Maddox smult van alles.

Maddox heeft wel onwijs gevoelige darmen en dus is het een beetje oppassen met wat ik precies voor hem maak. Qua fruit eet hij graag banaan en peer, en dan het liefst met elkaar gemengd. Alles even in stukken snijden, in de blender en na een minuut heb je al een vers hapje. Qua groenten ga ik vaak voor zoete aardappel, courgette, worteltjes en pompoen. Dat zijn voor Maddox momenteel de meest veilige opties. Zoete aardappel met courgette is absoluut zijn favoriet, maar ook zoete aardappel met pompoen of worteltjes vindt hij heerlijk. Met een beetje olijfolie erdoor is zijn ontlasting ook helemaal goed en dat is voor ons een héeel groot pluspunt. En wat we laatst hebben geprobeerd, op jullie aanraden via Instagram, is banaan met avocado. Gaat erin als zoete koek. Met aardappelen waren we begonnen maar dat project staak ik weer even. Ik heb begrepen dat kindjes daar ook wat heftig op kunnen reageren als ze wat gevoelig zijn.

IMG_2767

’s Nachts merken we wel dat Maddox het eten van de avond aan het verwerken is. Hij heeft wat krampen en slaapt onwijs onrustig. We gaan nu proberen om de groenten naar de middag te brengen en te minderen met banaan. Voor de rest blijft het zoeken naar wat wel en niet werkt, maar we houden het voor nu maar even bij de dingen die we al geprobeerd hebben en altijd goed gaan. Veilige haven en voor nu helemaal prima. Hij geniet er zo onwijs van dat ik het niet allemaal wil stoppen vanwege zijn darmen. We houden het dus bij een kleine selectie en dan eet hij maar even iedere avond hetzelfde. Vindt ‘ie helemaal niet erg! Ik ken het principe dat ze drie dagen achter elkaar hetzelfde kunnen krijgen om te zien of en hoe ze reageren. Wij geven dingen echt wel een week lang om het uit te kunnen sluiten allemaal.

Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Op zondag staan er regelmatig pannen op het vuur met verschillende dingen erin, om het vervolgens in de blender te vermalen tot hapje voor Maddox. Ik geniet ervan om te experimenteren en vind het nog veel leuker dat hij zo van alles smult. Nu nog even de krampen weg en dan is het helemaal fantastisch. Dit is echt weer zo’n typisch voorbeeld van ‘had ik maar…’. Was ik maar bij Skyler niet zo eigenwijs en had ik maar gewoon wat geprobeerd. Was ik maar niet zo onzeker. Maar ach, zo leer je altijd weer bij. Ik ben benieuwd of dit van invloed is op de verdere eetpatronen van Maddox. Skyler zit echt al erg lang in de fase dat hij niks wil eten ’s avonds en ik hoop dat Maddox uiteindelijk ook van alles blijft smullen als hij twee, drie, vier jaar oud is. Tot die tijd geniet ik maar van de smakgeluidjes van alles wat ik hem voorschotel. Zo maar weer boodschappen halen!

Hebben jullie nog succesgerechtjes voor me? Het liefst licht verteerbare voedingsmiddelen. Appel kan hij helaas niet verdragen en valt dus af. Ik heb de kookboeken Opperdepop en Easy Peasy in huis maar ben erg benieuwd naar jullie hits!

IMG_2831

Share:

19 Reacties

 1. 8 november 2017 / 13:41

  het is leuk en nog veel beter ook dan die potjes hihi en aardappels vervangen door bloemkool? of koolselderij? wij maken tegenwoordig “stampotten” met bloemkool en de bloemkool vervangt dus onze aardappels

 2. Lindsey
  8 november 2017 / 14:15

  Aubergine 45 min heel in de oven. Vervolgens door midden snijden om het zachte vruchtvlees eruit te lepelen. Dit met beetje olijfolie in de blender. Dikke hit hier 🙂

 3. Annechien
  8 november 2017 / 16:33

  Sommige mensen die allergisch zijn voor appels kunnen ze wel eten als ze verhit zijn (dus appelmoes wel en een appel uit het vuistje niet).. misschien iets om later te proberen? worteltjes/pompoen met appel koken? Is wel een lekkere smaakmaker!

 4. D.
  8 november 2017 / 20:08

  Ik verzon babymoussaka! Aardappeltje, tomaat, courgette, aubergine en een beetje van haar melkje er doorheen als sausje. Vond ze erg lekker!

 5. 8 november 2017 / 20:19

  Doperwtjes! Vooral de ingevroren zijn lekker, even koken en eventueel combineren met wat andere groenten en quinten vond een beetje munt er doorheen heerlijk!

 6. Assiepoes
  8 november 2017 / 21:25

  Ik ben een beetje anti-potjes, vooral omdat ik zelf nooit kant-en-klare maaltijden eet vd supermarkt hehe. Daarom heb ik bij S ook de phillips avent stoom/blender gebruikt. Bovendien zag ik het niet zitten om met fulltime werken elke avond apart voor hem warm te koken. Elke zondag en woensdag stond ik in de avond allemaal lekkere hapjes te maken. Ik kookte eigenlijk niets voor en ging gewoon goed. Bij het apparaat kreeg ik een boekje en inlogcode voor de app erbij waar heel veel recepten op staan. Heb jij ze niet gehad ?

  • Shirley
   Auteur
   8 november 2017 / 22:22

   Wel hoor! Ben alleen benieuwd naar aanraders van medemoeders ipv boekjes. Wil graag weten of en waar kindjes niet zo snel op reageren 😉

   • Assiepoes
    9 november 2017 / 18:57

    Oh okay!

    S vond de volgende combi’s lekker:
    – zoete aardappel met wortelen
    – pompoen met wortelen
    – pompoen met zoete aardappel
    – aubergine courgette en aardappel
    – aardappel met erwten en komkommers
    – Kipfilet met wortelen en erwten
    – Kipfilet met zoete wortel
    – appelmoes was ook een succes

 7. Marloes Beljaars
  8 november 2017 / 22:17

  Pastinaak was hier een dikke hit! Licht verteerbaar ook. Ik maakte het eerst allen en kater mixen met zoete aardappel

  • Marloes Beljaars
   8 november 2017 / 22:18

   Alleen en later! 😉

 8. Marijn
  8 november 2017 / 22:37

  Grote hit hier was zoete aardappel met doperwten. En bloemkool met zoete punt paprika!

 9. 8 november 2017 / 23:06

  Hier duurt het nog een maandje of twee, maar ik heb ook wel weer zin om zelf nieuwe combinaties voor m’n uk uit te gaan proberen. Drie jaar geleden was avocado als babyvoer nog niet zo in geloof ik, dus eens kijken hoe deze man daar straks op zal reageren 🙂

 10. Laura
  9 november 2017 / 06:55

  Hier ook een kindje met verschillende voedselallergien. Mijn dietste raadde destijds aan om appel (en evnt peer) eerst te koken (of stomen) omdat het dan beter verdragen kan worden.
  Ik heb de stoomblender ook heel veel gebruikt, super ding!

 11. Caro
  9 november 2017 / 07:02

  Vind Skyler het niet leuk om te proeven wat zijn broertje eet? Misschien helpt het hem om uit die fase te komen en wordt hij weer enthousiast.

  • Shirley
   Auteur
   9 november 2017 / 09:07

   Helaas niet, hij was even enthousiast van de banaan/framboos proeven maar dat was gelijk de laatste keer, haha.

 12. I
  9 november 2017 / 11:58

  Banaan, babykaakjes, en wat sinaasappelsap (zelfgeperst). Zelfs ik smul ervan 🙂

 13. Emma
  9 november 2017 / 19:02

  Wat leuk dat je er een nieuwe hobby bij hebt en dat Maddox zo smult van je hapjes!! Ik snap alleen het koken, blenden en voeten niet zo goed en lijkt me een hoop werk. Wij mikken elke avond een paar groenten in een pannetje, stukken dus, koken dat tot het redelijk zacht is en onze dochter krijgt dat sinds ze 5 maanden is zo en smult ervan! Zo leren ze ook de smaken afzonderlijk van elkaar waarderen, ipv altijd gemixt met iets anders. En de structuur. Én ze leren goed kauwen (en dus hun mondspieren goed gebruiken en later beter praten).
  Lastig dat je zo moet uitvogelen wat mild is voor Maddox’ darmpjes. Hier is pastinaak ook een hit en gekookte of gebakken courgette en aubergine ook. Heb je pompoen al geprobeerd? Veel plezier in de keuken, hopelijk gaat Skyler ook snel weer lekker mee eten 🙂

  • Shirley
   Auteur
   9 november 2017 / 20:08

   Ja, rapley is ook een mogelijkheid maar daar voelen we ons voor nu niet zo goed bij. Wie weet over een tijdje 🙂 pompoen is een hit hier, helemaal in combinatie met zoete aardappel!

 14. Emma
  9 november 2017 / 19:05

  Voeten = voeden dus 😉 en wat ik bedoelde is dus hele roosjes broccoli en bloemkool bijv, we leggen er een paar op haar kinderstoeltafeltje en we hoeven de rest van onze gezamenlijke maaltijd bijna niet bezig te zijn met haar dingen naar binnen lepelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.