Maddox is acht maanden!

Maddox is acht maanden!

Gisteren op Tweede Kerstdag was Maddox precies acht maanden. Het is een heerlijk mannetje en ondanks dat we nog steeds in een rumoerige tijd met hem zitten, is het ook gelukkig een stukje gezelliger dan een paar weken terug. We hebben wat meer antwoorden en zolang we ons aan deze ‘regels’ houden, is het rustig in huis. En dat is héél erg prettig.

Eten & darmen

Afgelopen week moesten we weer naar het ziekenhuis waar Maddox gewogen werd. Hij was 7595 gram en éindelijk iets aangekomen. Het was niet veel maar hé, er is niks af en hij groeit. Het was voor mij een heel geruststelling dat hij zwaarder was en ik hoop dat we deze mooie lijn kunnen voortzetten. Hij krijgt in ieder geval nog een schep extra poedermelk door zijn fles en hij geniet nog steeds onwijs van zijn vaste voedsel. Fruit gaat er prima in, de groentehapjes die ik maak gaan moeiteloos naar binnen, alle tussendoortjes vindt Maddox maar al te interessant en ook af en toe een broodje met boter vindt hij fantastisch. Zolang het eten is, is hij blij. Volgende week hebben we een afspraak bij een diëtist die ons iets meer kan begeleiden qua producten en dan kunnen we hopelijk lekker gaan variëren. Ik kies nu toch nog steeds de veilige opties omdat ik niet wil dat hij weer last van zijn darmen krijgt nu we zo op de goede weg zitten. Het blijft sowieso heel erg zoeken en proberen want worteltjes gingen eerst ook goed en de laatste twee keer heeft hij er onwijs van moeten spugen. Toeval dat Maddox precies op deze dagen moest spugen of staat dat in verband met de wortels? Voor nu hou ik het maar even achterwege en probeer ik andere combinaties. Komen die wortelen later wel weer. Zolang Maddox ’s middags voor 15:00 uur warm eet en ik de veilige combinaties aanbied, gaat alles heel erg goed en hebben we een kind dat vrijwel geen last van zijn darmen heeft. Laten we dit zo houden! Mede dankzij de osteopaat die zeker voor verlichting heeft gezorgd, zoals ik hier eerder al schreef.

Schermafbeelding 2017-12-26 om 20.20.47

Slapen

Ik vertelde het al op Instagram en Twitter, maar hoera: Maddox sliep vorige week drie nachten door! En met doorslapen bedoel ik ook écht doorslapen. Van 19:30 uur tot zo’n 06:00 uur en één keer zelfs 07:00 uur. Helaas heeft het nog niet erg doorgezet, maar de dagen daarna werd hij slechts één keer wakker en één nacht twee keer. De nacht na Eerste Kerstdag tel ik niet mee; hij was toen behoorlijk overprikkeld en zat tussen 02:00 uur en 05:00 uur ieder kwartier (!) huilend rechtop in zijn bed. Arm ding. Zolang we ons dus ook aan dié regels houden, dat we het rustig voor hem houden en hij op zijn vaste tijden naar zijn eigen bed kan, gaan de nachten de goede kant op. Ik kan alleen niet verklaren waarom hij opeens drie nachten doorsliep en daarna tóch weer wakker werd in de opvolgende nachten. Laten we hopen dat dit in ieder geval de goede kant op gaat, maar het is al stukken beter dan eerst.

Op Instagram kreeg ik de vraag hoe we dit precies gedaan hebben en eigenlijk was er niet één ding. Er zijn een paar dingen die we qua slapen anders doen: allereerst slaapt hij nu in een grote Sleepyhead in zijn eigen bed. Hij sliep altijd goed in het babynestje maar hij werd uiteindelijk te groot voor het kleine exemplaar. Nu we de grote in zijn bed hebben ligt hij rustiger. Maddox kruipt niet meer zijn hele bed door, knalt niet meer met zijn hoofd tegen de spijlen tijdens een drukke beweging, hij kan tegen de zijkant aankruipen voor geborgenheid en heeft nog genoeg ruimte zodat hij op zijn buik kan draaien, iets wat hij heel erg fijn vindt. Daarnaast slaapt Maddox niet meer met een slaapzak en haal ik hem niet uit zijn bed. Hij krijgt vaak ’s nachts nog een fles en vaak gaf ik die bij ons in bed. Nu drinkt hij hem liggend op in zijn eigen bed en daarna valt hij snel weer in slaap. Als ik hem meeneem naar onze kamer wordt ‘ie heel erg uit zijn slaap gehaald en we merkten dat dat geen positieve invloed had. Hij is dan klaarwakker en het duurt dan zeker anderhalf uur voordat ik hem weer in slaap heb. Laatst had ik hem toch weer opgepakt en bij me genomen, maar hij begon opeens te keten. Ik legde hem terug in zijn eigen bed en binnen vijf minuten sliep ‘ie weer heerlijk. Maddox slaapt dus de gehele nacht in zijn eigen bed, ook als hij drie, vier, vijf keer wakker wordt. Hetzelfde geldt voor hem ’s avonds en ’s nachts eventjes laten huilen. Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen voorstander ben van deze regel, maar inmiddels heb ik ontdekt dat hij soms even moet ontladen alvorens ‘ie in slaap valt. Hij heeft het soms nodig om zijn plekje ‘te vinden’ en comfortabel de nacht in te gaan. Als ik hem eruit haal, haal ik hem onnodig uit zijn slaap en is ‘ie nog meer overstuur. Ik ga iedere vijf minuten naar hem toe en het langste dat ik met hem bezig ben, is vaak maar 15 minuten. Het voelt als een eeuwigheid maar hij heeft negen van de tien keer slechts een kwartiertje nodig om in slaap te vallen. Naast dit alles is er dus een stukje voeding en osteopathie aan te pas gekomen. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat we niet meer ieder uur wakker zijn –een uitzondering daargelaten- maar ‘slechts’ één of twee keer eruit moeten of in het beste geval zelfs doorslapen. Nu dus al drie keer!

Ritme

Qua ritme zitten we op ongeveer twee slaapjes van zo’n 1.5 uur per dag. ’s Ochtends rond 10:00 uur gaat hij weer naar bed en ’s middags tussen 14:00 uur en 15:00 uur. Als Maddox echt heel korte dutjes doet en we niet helemaal lekker uitkomen, gaat hij er soms rond 16:00 uur of 17:00 uur in. Maar dat is de laatste tijd echt zeldzaam.

Meestal ziet ons ritme er dan zo uit als ik het gemiddeld bekijk;

07:00 uur wakker
07:30 uur fles als hij ’s nachts niet heeft gedronken, anders slaat hij die over
09:15 fruit
10:00 met fles naar bed (we bieden het aan maar vaak drinkt hij maar een paar slokken. Maar alle beetjes helpen!)
10:00 – 11:30 uur slapen
12:30 uur warm eten
14:00 uur fles
14:30 – 16:00 uur slapen
17:00 uur cracker, rijstwafel of sinds kort brood
19:00 uur fles
19:15 naar bed

’s Avonds is hij vaak onrustig en slaapt ‘ie wat lastig. Meestal is ‘ie rond 23:00 uur ook wat huilerig. Als hij ’s nachts komt, is dat vaak tussen 02:00 uur en 04:00 uur. Ik maak dan altijd een fles die hij dus half slapend wat drinkt. Flessen gaan nog steeds moeizaam maar over de hele dag drinkt hij uiteindelijk toch zo’n 600ml en dat is erg fijn. Tussen deze tijden door eet Maddox gerust nog een stuk fruit of bijvoorbeeld een koekje. Die van Nijntje en Liga zijn zonder melk! Tipje.

Schermafbeelding 2017-12-26 om 20.20.36

Actief!

Maddox is heel erg actief. Hij is afgelopen maand van tijgeren naar echt kruipen gegaan, kan stabiel zitten en heeft zich zelfs al eens opgetrokken aan de speelgoedkist om te gaan staan. Gelukkig was dit slechts één keer maar ik vermoed dat het niet heel lang meer gaat duren voordat ‘ie aan de tafel zichzelf gaat optrekken. Voor nu blijft hij op zijn knieën maar zodra hij de handeling snapt dat ‘ie zijn voeten neer moet zetten… Ik ben heel benieuwd hoe hij zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Maar ondanks dat hij heel actief is, kan hij af en toe ook onwijs rustig zijn. Hij zoekt me gedurende de dag regelmatig op en wil dan even bij me zitten, knuffelen en –zo lijkt het- weer opladen voor een volgende ronde. Skyler was vaak wel de hele dag door heel energiek; Maddox heeft echt zijn rustmomenten nodig en zet ik ook vaak even in de kinderstoel naast me.

Kinderdagverblijf

Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben met het kinderdagverblijf waar Maddox naartoe gaat. Hij zit echt helemaal op zijn plek, krijgt direct een glimlach op zijn gezicht als we naar binnenstappen en hij de leidster ziet en begint te spartelen als hij zijn eten krijgt. Hij speelt met veel speelgoed, slaapt uitstekend en vindt andere kinderen onwijs interessant. Melk drinkt hij daar bijna niet en hij laat zijn flessen continu staan, maar gelukkig krijgt hij genoeg andere dingen waar hij verzadigd van raakt. Daar eet en slaapt hij ook op dezelfde tijden als thuis dus dat is mooi in evenwicht allemaal.

Eigenlijk gaat alles dus weer een stukje beter. Maddox ontwikkelt zich goed en met een beetje hulp hebben we ook zijn gezondheid iets meer onder controle. We waren afgelopen week in het ziekenhuis op de kinderafdeling waar ook een kinderpsychologe mee keek, ons verhaal hoorde van zwangerschap tot aan nu en ook dat was erg fijn. Het klinkt allemaal wat heftig, maar het valt wel mee. We hebben gewoon wat hectische maanden achter de rug met ontzettend veel onrust en dan is het fijn dat er van verschillende kanten eens gekeken en geluisterd wordt. Ook naar een ouder die er simpelweg doodmoe van is. Maddox is een onwijs gevoelig kind dat alles oppikt van anderen en waar zijn darmen en huid nog eens extra op reageren. Zolang we ons houden aan de rust en het regelmaat, met al onze ‘regels’ rekening houden en ons slaaptraining vol blijven houden, komt het helemaal goed met ons kleine kabouterdraakje. Op naar een fantastisch 2018!

DSC_6896

Share:

3 Reacties

  1. 27 december 2017 / 11:13

    jammer dat het doorlapen nog niet echt door zet maar komt goed meis 😀 k vind het een heerlijk kereltje en ook super vriendelijk 😀 net als ze big bro hihih

  2. Petra
    28 december 2017 / 08:28

    Wat pak jij dit ongelooflijk goed aan zeg. Wij hebben een dochter die ook zo ‘gevoelig’ is, met alles. Kan je zeggen dat het heel wat langer dan acht maanden heeft geduurd voordat we onze weg met haar vonden. Ik lees bij jou zoveel rust. Vind ik echt knap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.