(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

We slaan Maddox’ verjaardag over (met pijn in ons hart)

We slaan Maddox’ verjaardag over (met pijn in ons hart)

Over drie weken wordt Maddox drie jaar en net voordat ik de uitnodigingen wilde gaan maken, hoorden we over de maatregelen tegen het coronavirus. De eerste ‘eind’datum tot wanneer deze regels zouden gelden was 6 april, maar we wisten natuurlijk allemaal dat dit verlengd zou gaan worden. We voelden hem allemaal al aankomen en ondanks dat we zelf al rekening hielden met de meivakantie, kwam de datum van eind april stiekem toch een beetje rauw op ons dak. Met Maddox’ verjaardag op 26 april en de viering op 25 april ging er dan ook een streep door dit feest. Nu zie ik allemaal blogs voorbij komen over hoe je het dan evengoed thuis als gezin kan vieren maar wij beslisten al snel: het hele feest gaat niet door en we verschuiven het naar de zomer. We doen net alsof er geen verjaardag is.

Hij heeft geen benul

Maddox wordt drie jaar en dat is zo’n leeftijd waarop sommige kinderen het wel begrijpen en sommigen niet. Ik zit na al deze jaren nog steeds in een app-groep met moeders die rond hetzelfde termijn bevallen zijn en een aantal van die kinderen weet dat ze bijna jarig zijn. Maddox daarentegen heeft geen flauw benul. Ik heb de afgelopen weken wel eens in de winkel geroepen ‘dat kun je voor je verjaardag vragen!’ als hij weer eens iets wilde hebben, maar wanneer zijn verjaardag precies is? Dat weet hij niet. Hij is er niet mee bezig en vraagt er ook niet naar. En daar heeft ons besluit dan ook alles mee te maken.

Alles erop en eraan

Een kinderverjaardag vieren we het liefst met alles erop en eraan. Familie, vrienden, cadeautjes, slingers, hapjes, taart, trakteren op school. Vorig jaar hadden we zo’n mazzel met het mooie weer, dat we Maddox’ verjaardag heerlijk in de tuin hebben kunnen vieren. Omdat we vanwege de maatregelen tegen het coronavirus meer dan 1.5 meter afstand moeten houden én maar maximaal drie mensen mogen zien, leek het ons fijner om de hele boel te verschuiven. In eerste instantie dacht ik nog: ‘we vieren het met zijn vieren thuis en laten mensen gewoon videobellen’, maar ik denk dat dat meer verwarrend is voor Maddox. Hij is jarig, maar niemand is er. Hij krijgt van ons een cadeau, maar voor de rest is er niks. Omdat hij toch geen flauw benul heeft van de datum, kiezen we ervoor om het dus stilletjes voorbij te laten gaan en in de zomer te doen alsof het zijn officiële verjaardag is. Heeft ‘ie iets in het vooruitzicht! In de zomer zal het vast een stuk rustiger zijn omtrent het coronavirus en ik hoop dan ook dat de maatregelen versoepeld zijn. Misschien weer naar school met traktaties, een feestje in de tuin en veel slingers, ballonnen en cadeaus. Volledig veilig voor iedereen.

In de zomer

Dit betekent dus ook dat we eind april geen slingers ophangen, geen taart hebben en dat zijn cadeau nog langer verstopt blijft. Raymond en ik zullen er ’s avonds een taartje op eten om te vieren dat Maddox drie jaar is geworden en van de zomer maken we er een officiële verjaardag van!

Ik ben wel benieuwd hoe andere ouders het aanpakken met verjaardagen? Met Skyler was het een ander verhaal geweest, dat hadden we niet kunnen verschuiven vanwege het besef. Maar met Maddox verwacht ik geen problemen. Gelukkig maar!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 Reacties

 1. 4 april 2020 / 07:58

  Mijn oudste wordt 14 april 4, hij weet dat hij binnenkort jarig is. Wij vieren het mijn zijn viertjes. Twee weken later op koningsdag wordt zijn zusje 2. Ook haar dag vieren wij dan gewoon thuis zonder visite. Zij mist die visite toch niet, bij mijn zoontje hebben we aan familie en kennissen gevraagd een kaartje te sturen. Als deze hele lockdown achter de rug is vieren wij hun verjaardag samen voor familie en wat vrienden. De dag zelf gaan wij echt feestelijk maken door het huis extra te versieren, de cadeautjes te verstoppen, zelf taart te maken en wat extra cadeautjes te halen die ze in de middag nog krijgen.

 2. Jennie
  4 april 2020 / 08:04

  Zo jammer maar fijn dat jullie het zo kunnen verplaatsen. Geeft ook de familie die er normaal bij zou zijn rust zonder dat zij de spelbreker zouden zijn.
  Hier hebben we voor onze nu 6jarige er thuis gewoon een feestje van gemaakt 2 weken geleden. Slingers, ballonnen, taart en cadeautjes maar geen visite. Ook trakteren op school en z’n kinderfeestje zijn tot nader order uitgesteld. Gelukkig snapt hij het heel goed en het is natuurlijk ook gewoon niet anders.
  De opa en oma’s waren vooral blij dat we op tijd lieten weten dat we het uitstelden, ze vonden het zelf al lastig om aan te geven dat ze het niet goed aandurfden.
  Duidelijkheid vooral in deze onzekere tijden is belangrijk.
  En een feestje in de zomer is ook wel eens leuk toch?

 3. Judith
  4 april 2020 / 10:30

  Onze zoon wordt op 24 april drie en wij gaan het wel vieren. Plan is om het huis flink te versieren, ik maak (op verzoek) een dinotaart en vrienden en familie gaan videobellen em cadeautjes opsturen. Geen idee of ik er goed aan doe, maar dit is hoe wij het gaan doen. Ook om de dagen een beetje te breken denk ik.

 4. Cindy
  4 april 2020 / 10:32

  De oudste werd vorige week 4. Hij was al heel lang bezig met zijn verjaardag en een dag voordat bekend werd dat de eerste Corona-patiënt in ons eigen streekziekenhuis lag, had ik nog voor hem een aftelkalender gemaakt. We hebben uitgelegd wat er aan de hand is, ook door middel van kindertaal filmpjes over Corona en we hebben het met opa en oma’s gevierd (nog voor de max 3 in huis regeling). Die waren de dagen er voor namelijk hier om op te passen. We hebben dus gezegd dat ie 2x Paw Patrol taart kreeg en 2x feest. Het is oké nu voor hem. Nu ziet het er wel naar uit dat we het samen gaan vieren als onze dochter 1 jaar wordt, als dat door kan gaan (14 juni jarig)

 5. Heidi
  4 april 2020 / 10:35

  Heel begrijpelijk en ik voel met je mee! Ons aapje wordt dinsdag 4. We wilde het in eerste instantie ook ‘voorbij’ laten gaan en later vieren. Vooral omdat 4 worden voor hem in teken staat van naar school gaan. Dat magische wil ik hem niet afnemen. Aangezien het nu allemaal nog langer duurt en ik hem niet te lang voor de gek kan houden nu toch besloten dinsdag zijn verjaardag te vieren. Afgelopen weekend hem verteld dat zijn feestje zonder opa’s en oma’s, tantes en ooms en vrienden gaat zijn. Alleen dat we later nog een groot feest gaan geven. Na een eerste teleurstelling en daarna de bevestiging dat er wel slingers, cadeau van papa en mama en een taart is was hij gerustgesteld en hem hierna ook niet meer over gehoord.

  Nu ik dit schrijf biggelen de tranen over mijn wangen, doet toch wel pijn…..we gaan er hoe dan ook dinsdag een knalfeest van maken. En vooral heel erg dankbaar zijn dat we allemaal nog gezond zijn. en die gedachten houdt me met beide benen op de grond.

  • Inge
   5 april 2020 / 21:53

   Lastig hè. Mijn oudste wordt ook bijna 4 en ik weet nog niet zo goed hoe ik het ga aanpakken. Hij begrijpt heel goed dat bij een verjaardag een feest, bezoek, etc ‘hoort’ (zoals we dit normaal doen).

 6. 4 april 2020 / 10:45

  Jammer he 🙁 Wij hebben ook een jarige begin mei en gaan het wel vieren, lekker met vier en dan van zodra het kan nog een keer met de hele familie. Ik zou er zelf moeite mee hebben om die dag gewoon te laten passeren.
  Beseft Skyler dit dan ook nog niet? Hier gaat er geen enkele verjaardag voorbij zonder dat de 5-jarige ons erop gewezen heeft 😀

  • Shirley
   Auteur
   4 april 2020 / 12:02

   We gaan het Skyler gewoon uitleggen en dan natuurlijk vertellen dat er in de zomer een feestje komt 🙂 Skyler snapt de hele situatie goed maar weet ook niet precies wanneer Maddox jarig is, misschien toch een mazzeltje 😉

 7. Charlotte
  4 april 2020 / 11:09

  Ik twijfelde erover om het op dezelfde manier te doen, totdat grote zus dat plan on de war schopte, omdat zij heel goed wist dat Emmi jarig was en haar dat dus ook vertelde.
  Toen besloot ik om het nu gewoon met z’n vieren te vieren en het na de crisis alsnog te vieren. Maar uiteindelijk heeft ze een hele leuke verjaardag gehad met zingende familie en vrienden voor het raam, cadeautjes die voor de deur werken gezet, telefoontjes en thuis natuurlijk taart en ballonnen. Ze heeft zo van haar verjaardag genoten dat we besloten hebben om het hierbij te laten. Haar traktatie voor het kdv (die al klaar was) eten we zelf maar op dan 😉

 8. Mariëtte
  4 april 2020 / 11:15

  Jelle word 21 mei 2 jaar en wij gaan het ook in de zomer vieren. We geven op zijn echte verjaardag wel een cadeau en maken er een leuke dag van. Zijn broertje zal dan net geboren zijn dus ik wil hem verwennen met zijn lievelingseten en heel veel ballonnen.
  Maar dat doe ik meer voor mezelf, hij heeft er geen benul van.

 9. Sabrina
  4 april 2020 / 11:34

  Wat een goede beslissing, maar ik kan me voorstellen dat het voor jezelf inderdaad verdrietig voelt.

 10. Rochella
  4 april 2020 / 12:36

  Toch echt wel klein gevierd. Vind de dag zelf gewoon speciaal, dan maar klein. Vriendinnen hingen cadeautjes aan de deur en ze kreeg kaartjes via de post, vond ze helemaal geweldig. En tsja ik had ook geen idee want wanneer vier je t dan? 3 maand later? Vind ik persoonlijk dan ook weer niet leuk. T is jammer, had t graag allemaal anders gezien, maar goed geweest zo.

 11. 4 april 2020 / 12:40

  Wij hebben Timo’s derde verjaardag wel gevierd, maar hij was zich er heel erg bewust van. Ik denk dat hij niks heeft gemist. Het huis was mooi versierd, er waren cadeaus en lekkere dingen. Hij was zich misschien wel heel bewust van het feit dat het zijn verjaardag is, maar omdat ie nog zo jong is, weet ie niet echt hoe een verjaardagsfeestje ook kan zijn. Hij vond het alleen maar geweldig dat er drie dozen van greetz met ballonnen en ontelbare kaarten kwamen. Kortom: het was een prima verjaardag, maar in jullie geval snap ik dat je het opschuift.

 12. Tessa
  4 april 2020 / 17:53

  Mijn dochter was begin maart jarig dus dat hebben we nog net ‘normaal’ kunnen vieren. Mijn neefjes verjaardag is volgende week. Hij wordt 5.Dat wordt dit weekend wel gevierd, met zijn gezin en met een heleboel filmpjes en kaartjes van familie en vrienden. In of na de zomer komt er dan alsnog een feestje. Daar zou ik zelf ook voor kiezen voor de oudste, gezien die wel exact weet wanneer hij jarig is maar voor de jongste had ik het denk ik net als jij gedaan.

 13. Manouk
  4 april 2020 / 22:18

  Groot gelijk! Mijn dochter wordt midden juni 4. Ergens ver weg, maar ook erg dichtbij. ‘Gelukkig’ start ze pas na de zomervakantie op de basisschool. We vieren de verjaardag van onze zoons (geen tweeling) samen vlak na de zomervakantie. Mocht haar verjaardag niet door gaan, dan vieren we die van haar ook. En als ze echt jarig is draait de hele dag om haar en mag zij kiezen wat ze wilt eten/ gaan doen etc. Het verschilt natuurlijk per kind (al denk ik wel dat dit in het algemeen zo is), maar ik merk bij mijn kinderen dat ze heel flexibel zijn. En snel het positieve van iets in zien en daardoor het negatieve vergeten.

 14. 5 april 2020 / 15:50

  Ah, ja, ik vind het zo verdrietig voor de kindjes! Het dochtertje van een vriendin werd 2 april drie jaar oud en zij hebben het wel gevierd. Ook omdat zij wel wist dat ze heel binnenkort jarig was en al heel sip was dat ze niet zouden gaan zwemmen en de visite niet kon komen. Uiteindelijk heb ik als verrassing voor haar een oproep gedaan om verjaardagskaarten te sturen naar mijn kleine vriendin en heb ik mijn cadeau opgestuurd en een liedje voor haar gezongen via WhatsApp. Uiteindelijk had ze een heel fijne dag, gelukkig. Wel alvast van harte met Maddox! Het zal voor jullie ook echt niet leuk zijn. Liefs!

 15. 5 april 2020 / 21:33

  Mijn zoons (nu 2 en 4) zijn jarig in juni en juli, dus hopelijk geen probleem. Maar anders had ik het zeker hetzelfde aangepakt als jij. Mijn kleuter weet wel wanneer hij jarig is, maar ook omdat hij dan mag trakteren etc. De jongste heeft geen idee. Als hij doordeweeks jarig is, vieren we het ook gewoon in het weekend met opa’s en oma’s etc.

 16. Sarah
  6 april 2020 / 13:27

  Wat gek heh, deze tijd en dat dit soort dingen dus zo zijn. Maar als hij het zelf nog niet door heeft, dan vind ik dit een hele goed beslissing! Dan heeft hij straks een mooie herinnering in de zomer en dat is wat telt! Die van mij wordt 2, dus die snapt er nog niets van. Hij is wel pas over 2 maanden jarig, maar we gaan het zien tegen die tijd.

 17. Anneleine
  17 april 2020 / 21:37

  Ooh ik herken je gevoel zo goed.
  Onze dochter wordt eind april 4 jaar. Al maanden zei ze als ze iets moois zag: “mam zet je dit op mijn verlanglijstje voor als ik jarig ben)
  Toch heeft ze niet het besef wanneer ze echt jarig is. We hebben daarom besloten haar verjaardag niet te vieren (met ook veel pijn in mijn hart) Om die dag toch feest te hebben zullen we de verjaardag vieren van haar eenhoorn knuffel. Zo heeft ze die dag toch taart, slingers en een cadeautje.

Secured By miniOrange