Voor de tweede keer waterpokken

Voor de tweede keer waterpokken

Zaterdag zag ik wat bultjes in Skylers nek die naar zijn zeggen best een beetje jeukten. Ik zocht er nog niet zoveel achter en dacht dat het gewoon door de warmte kwam. Toen hij zondagochtend naar me toe kwam gerend, zijn shirt omhoog hield en paniekerig aan me vroeg ‘wat is dit allemaal, mama?!’, wist ik genoeg; waterpokken. Het heerst heel erg op school maar omdat Skyler het als dreumes als eens heeft gehad met anderhalf jaar, verwachtte ik totaal niet dat hij dit virus op zou kunnen pakken. Sterker nog: ik riep maar al te hard ‘hij heeft het al gehad dus ik maak me geen zorgen!’ Ik heb het niet eerder zo bij het verkeerde eind gehad.

Voor het eerste jaar

Beide kinderen waren nogal vroeg met waterpokken. Was Skyler 17 maanden toen de bultjes kwamen opzetten; Maddox had het rond zijn eerste verjaardag. Mij is altijd verteld dat waterpokken nog een keer terug kunnen komen als de eerste keer voor het eerste levensjaar plaatsvindt. Maddox heb ik dus altijd als een grensgeval beschouwd en het zal me niks verbazen als hij nog een ronde mee kan doen met de waterpokken. Bij Skyler dacht ik wel dat het bij deze ene keer zou blijven. Helaas zit hij inmiddels helemaal onder, veel heftiger dan hij de eerste keer heeft gehad.

Genoeg antistoffen

Natuurlijk ben ik even op onderzoek uit gegaan omdat ik nieuwsgierig was naar verhalen van anderen. Op veel websites wordt gemeld dat het nog eens terug zou kunnen komen omdat het de eerste keer niet zo hevig was en/of omdat er op jonge leeftijd minder goede antistoffen worden aangemaakt. Skyler had het inderdaad de eerste keer niet zo erg. Op zijn borst zat het vol met bultjes, maar over de rest van zijn lichaam zagen we maar enkele waterpokken verschijnen. Momenteel zit Skyler op dag drie van de waterpokken en zit het inmiddels wel overal. Veel heftiger dan de eerste keer, dus.

Er zijn ook websites die alleen spreken over de mate van heftigheid. Het kan dan ook prima zijn dat een kind waterpokken met twee jaar krijgt en dit in zo’n milde vorm heeft, dat het alsnog later een keer optreedt omdat de antistoffen niet voldoende zijn aangemaakt. Ik kreeg diverse reacties op Instagram van mensen die het zelf twee of drie keer hebben gehad, of moeders met kinderen die al eens twee keer kampten met waterpokken. De dochter van een vriendin had het voor het eerste levensjaar maar dan in zo’n heftige vorm, dat de kans veel kleiner is dat het bij haar terug komt. Ik ben benieuwd hoe dat met Maddox gaat zijn. Hij had het best heftig, maar wel voor zijn eerste verjaardag.

Middeltjes

Bij Skyler was het er opeens. Hij was van tevoren niet ziek of hangerig en had ook geen koorts. Toch herkende ik het direct allemaal weer. Gelukkig hadden we nog een aantal producten in huis. Zo smeer ik met de verkoelende lotion van Dr. Leenarts de waterpokken in zodat ze sneller uitdrogen, hebben we Kidsclin om hem daarmee in te smeren tegen de jeuk en zat hij gisteren in een havermoutbadje. Niet alleen zijn de waterpokken nu heftiger; ook heeft hij er zelf veel meer last van omdat hij zich er bewuster van is. Hij ligt wakker van de jeuk en schaamt zich een beetje voor de rode bultjes. Laten we hopen dat we snel weer de goede kant op gaan en dat het dan helemaal wegblijft. Ook bij Maddox!

Wist jij dat waterpokken nogmaals konden terugkomen? Heb je er zelf ervaring mee?

Share:

4 Reacties

 1. Lot
  9 april 2019 / 07:23

  Mijn zoontje heeft ook twee keer de waterpokken gehad. Volgens de huisarts zijn er ook verschillende soorten virussen die de waterpokken veroorzaken en kan je het hierdoor ook meerdere keren krijgen.

 2. Ingrid
  9 april 2019 / 08:27

  O ja sterker nog na het doormaken van waterpokken blijft het virus in je lijf en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken, ook erg pijnlijk!

 3. 9 april 2019 / 08:43

  Ik dacht idd ook alleen voor het 1e levensjaar. Onze zoon kreeg ze met 4 jaar. Onze dochter nu 8 jaar nog niet gehad. Terwijl vorig jaar de hele school zowat waterpokken had in Gr 1,2 en 3. Ik dacht echt zij krijgt ze ook. Misschien ook minimaal geweest dus ja….ik ben er bang voor.

  Beterschap voor Skyler!

 4. 9 april 2019 / 09:41

  hier hebben ze het gelukkig maar 1 keer gehad en ik kreeg het op mijn 22!! doordat mijn moeder gordelroos had van de chemo sloeg dat bij mij over in waterpokken en ik had het als kind nooit gehad. sterkte voor mijn vriendje xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.