(~215 B)
Slaapprobleem: moeite met inslapen en vooral met doorslapen

Slaapprobleem: moeite met inslapen en vooral met doorslapen

Eigenlijk heb ik altijd wel goed geslapen, totdat ik kinderen kreeg. Twee niet slapende kinderen, om er iets meer context aan toe te voegen. Over het slechte slapen heb ik jarenlang blogs geschreven. Het had grote invloed op mijn dag en mijn mentale toestand. Het is niet niks als je jarenlang met slapeloze nachten kampt en dat wordt absoluut onderschat.

De kinderen slapen door. Nu ik nog.

Maar de rust is teruggekeerd. Skyler heeft drie jaar slecht geslapen, maar van de een op de andere dag was dat voorbij. We zijn inmiddels in de fase beland dat hij ’s avonds rond 20.30 uur naar bed gaat en ’s ochtends om 07.00 uur echt niet wil opstaan. Maddox slaapt goed, een enkele uitzondering daargelaten. Hij gaat rond 19.30 uur slapen en slaapt vrijwel altijd door tot 07.00 uur. In tegenstelling tot zijn grote broer, heeft hij absoluut geen moeite met opstaan en vindt hij het heerlijk als er weer een nieuwe dag is aangebroken. Een enkele keer komt hij ’s nachts nog naar ons toe maar dan tilt hij het dekbed op, hoor ik een diepe zucht en slaapt hij gelijk verder. Ik kan dus tegen andere ouders zeggen: er is hoop. Het komt altijd goed en het wordt altijd beter. Maar waar ik geen rekening mee had gehouden, is dat na jarenlang gebroken nachten, mijn eigen slaappatroon enorm verstoord is. Ik had het heel even onder controle, maar ik heb alweer maanden bizar slechte nachten. En die breken me op.

Vrij problematisch

De jaren dat de jongens wakker werden, waren dramatisch. Maar het is wel zo dat je er voor een doel uit gaat. Je kind. Inmiddels hoef ik er voor hen niet meer uit, maar word ik ’s nachts vaak wakker. En dan ben ik soms ook echt uren wakker. Het inslapen was voor mij ook vrij problematisch, maar inmiddels heb ik dat met melatonine wel onder controle. Tot ik ’s nachts dus weer wakker word. En weer. En weer. En soms om 04.00 uur wakker word en dan ook niet meer slaap tot de wekker gaat.

Slapeloosheid

Inmiddels heb ik een heel slaaproutine voor mezelf gecreëerd in de hoop dat het beter wordt. Het scheelt wel dat ik nu de stress van de bruiloft kwijt ben. Dat heeft me absoluut veel wakker gehouden. Maar op een gegeven moment kon ik overal niet meer door slapen en lag ik zelfs wakker omdat de volgende dag de kaartverkoop van Anouk zou starten. Gaat natuurlijk helemaal nergens over. Ik functioneer nog, maar ben echt ontzettend moe overdag. Vooral rond het avondeten ben ik echt niks meer waard. Op mijn werk gaat het allemaal nog wel omdat ik dan bezig ben, maar zodra ik dan thuis ben stort ik in. Op dit moment zijn er veel dingen waar ik rekening mee hou, om hopelijk snel weer goede nachten te hebben. En als dat niet helpt, ga ik toch even langs de huisarts om te kijken of ze iets voor me kan betekenen. Want slaap is ontzettend belangrijk en ik vind eigenlijk wel dat ik al te lang met deze slapeloosheid kamp. Vooralsnog gaat het iedere nacht een klein stukje beter.

Dingen die ik toepas

  1. Ik kreeg als tip om magnesium te slikken. Ik begon met de zakjes poeder, maar dat vond ik elke keer zo vreselijk om te nemen. Inmiddels slik ik magnesiumcitraat van Nutribites. Ik ben gaan googlen op beste magnesium en kwam dit onder andere tegen. Voor mij werkt het perfect. Mijn rusteloze benen zijn verleden tijd en ik heb het idee dat als ik dit niet neem, ik nog onrustiger slaap. Het is natuurlijk geen slaapmiddel, maar het werkt wel positief op de nachtrust.
  2. Ik drink geen koffie meer na het middaguur. Sowieso probeer ik wat te minderen met koffie en drink ik maximaal een cappuccino per dag. Ik weet niet zeker of dat iets doet voor me, maar ik probeer nu alles maar, haha.
  3. Ik heb een notitieboek naast mijn bed om alles uit mijn hoofd te schrijven, zodat ik nergens meer aan hoef te denken en ook niks hoef te onthouden.
  4. Zoals ik zei neem ik naast magnesium ook melatonine en valeriaan. Dit helpt me absoluut goed met inslapen.
  5. Ik leg mijn telefoon weg. Ik ben een bedscroller en dat kwam mijn nachtrust absoluut niet ten goede. In bed gebruik ik mijn telefoon niet meer. Wel pak ik mijn e-reader, om ’s avonds nog een beetje te lezen.
  6. Om 21.30 uur ga ik naar boven. Het wisselde de laatste veel tussen 21.00 uur en 23.00 uur omdat we wel eens een serie kijken en ik dan toch door wil kijken, maar ik zorg nu dat ik om 21.30 uur erin lig zodat ik een vaste bedtijd heb.
  7. Als ik echt te onrustig ben en toch niet kan slapen, pak ik mijn oortjes en gebruik ik de app Meditation Moments. Ik ben echt geen meditatiepersoon en word er soms meer gefrustreerd van dan rustig, maar zo af en toe wil het nog wel eens helpen. Vooral met een heel vol hoofd helpt het als ik even ga schrijven en vervolgens naar een meditatie of natuurgeluiden luister.
  8. Oordoppen! Ik slaap regelmatig met mijn Loops in, omdat ik zo geen gesnurk hoor van mijn wederhelft en ook niks van buitenaf. Dat voelt voor mij een stuk rustiger, dat ik in mijn eigen wereld zit. De kinderen hoor ik er wel doorheen roepen. Dat is een fijn geweten.

Op en af

Het gaat met op en af. Ik merk dat ik ’s avonds steeds iets rustiger naar bed ga, mede dankzij de magnesium en de melatonine die ik slik. Het helpt al enorm dat ik snel in slaap val en niet nog twee uur lig te draaien. Nu nog zorgen dat ik door ga slapen, maar hopelijk is dat een kwestie van tijd.

Delen:
Secured By miniOrange