(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Mijn kind van bijna drie wil alleen maar een fles

Mijn kind van bijna drie wil alleen maar een fles

Misschien dat het wel een van de meest gestelde vragen van de laatste tijd is: ‘waarom drinkt Maddox nog uit een fles?’ En dan bedoel ik niet de fles warme melk die hij krijgt als hij naar bed gaat, maar de flessen die hij overdag leeg drinkt. Inmiddels is Maddox namelijk ruim 2.5 jaar en kan hij prima drinken uit een rietjes- of tuitbeker en zelfs uit een gewone beker. Echter, Maddox denkt daar anders over en in plaats van een flesweigeraar, hebben wij een flesverslaafde in huis. Anders gezegd: zodra zijn drinken niet in zijn fles zit, weigert hij iedere vorm van drinken. Hij is altijd wel dol geweest op zijn fles, maar sinds we zijn speen hebben moeten weggooien omdat ‘ie kapot was en we geen back-up meer hadden, is dat erger geworden. Achteraf gezien was het voor zijn speen misschien nog niet helemaal het juiste moment maar ja, we hadden op dat moment geen keuze. En is er eigenlijk wel een goed moment om zoiets ‘dierbaars’ af te nemen? Ik heb daar altijd wel moeite mee. Hierdoor is ‘ie iets anders gaan zoeken en dat werd dus de fles. Het is voor hem troost, een rustmoment, geborgenheid, een manier om te drinken, tot rust te komen en iets waar hij erg graag aan vasthoudt. We hebben de afgelopen maanden al flink wat geld gespendeerd aan drinkbekers met harde rietjes en zachte rietjes, harde tuit en zachte tuit, verschillende formaten, verschillende kleuren en prints, allerlei merken. Het maakt niks uit; zodra er drinken in een andere beker dan de fles zit, drinkt hij gedurende de dag misschien maar twee slokken. Bij Maddox is het niet de vraag wat eten we vandaag allemaal maar wat voor dag wordt het qua drinken. Met zijn fles heel erg goed; met een andere beker drama.

Een gewone beker

Op Maddox’ school wordt er al van kleins af aan uit een beker gedronken. Zij doen daar niet aan tuit- en rietjesbekers en zodra de fles niet meer nodig is, leren de kinderen daar drinken uit een gewone beker. Maar Maddox is het daar niet helemaal mee eens. Al sinds hij daar op school zit zijn ze aan het vechten om hem te laten drinken. Nou ja, vechten doen ze niet aan, maar steeds weer proberen ze hem slokjes water en thee te laten drinken. Tevergeefs. Na een paar minislokjes hoeft hij het niet meer en eenmaal thuis kan hij zo in een keer twee volle flessen wegdrinken omdat hij zo’n dorst heeft.

Met een rietje

Als we op pad zijn, is het wisselend. Ik neem vaak wel zijn fles mee om achter de hand te hebben en we bieden op de momenten dat we ergens wat drinken, wel gewoon aan wat daar verkrijgbaar is. Bijvoorbeeld een flesje appelsap met een rietje. Dat gaat er, met veel moeite, uiteindelijk wel in. Je zou dus denken dat een rietje thuis ook de oplossing is. Is het niet, want thuis wil hij er niks van weten. De gewone bekers vallen niet in de smaak en na een slokje zet hij het weer neer en kijkt hij er niet naar om. Een tuitbeker gooit ‘ie direct aan de kant en dan blijft Maddox maar roepen om zijn fles. Deze is dan wel binnen vijf minuten leeg, als het zou moeten.

Geborgenheid

De fles is voor Maddox niet alleen iets om uit te drinken, maar ook iets om geborgenheid bij te zoeken. Hij kan zich op de bank nestelen met een fles en zijn tut en daar dan even niet meer vanaf komen. Hij vindt het fijn om een fles te hebben in de auto en natuurlijk voordat ‘ie gaat slapen. Het is echt een vervanger van de speen voor hem, op dit moment. Als ik een rondje google, zie ik dat Maddox zeker niet de enige is die met bijna drie jaar nog erg veel waarde hecht aan zijn fles. Aan de ene kant zou ik het wel prettig vinden als hij van de fles af gaat, omdat het niet heel bevorderlijk is voor zijn gebit. Aan de andere kant denk ik: ik vind drinken ontzettend belangrijk en ben blij dat hij op deze manier genoeg vocht binnen krijgt. Het idee dat hij op een schooldag nog geen beker bij elkaar leegdrinkt, zit me toch echt niet lekker. Toch is het nu wel tijd om ermee aan de slag te gaan.

Afbouwen

Voor nu proberen we het af te wisselen en zo langzaamaan af te bouwen. Na een dag op het kinderdagverblijf nog wel; onderweg nemen we het niet meer mee. Van de week was ik even met hem naar Amstelveen en dan neem ik alleen de rietjesbeker mee. Drinkt ‘ie maar een paar slokken, maar het is in ieder geval iets. Ik maak me er nog niet zo heel erg druk om en vind de hoeveel vocht die hij binnenkrijgt belangrijker. Als hij naar de basisschool gaat, zal het vast verleden tijd zijn. Net zoals de nachtfles er inmiddels ook alweer een tijd af is. Hij vraagt er af en toe nog wel naar ’s nachts, helemaal als hij onrustig is, jeuk heeft of echt niet kan slapen. Zo merken we wel dat het echt een vervanger voor de speen is geworden. Maar ondanks dat ik me er niet druk om maak,is het toch een punt van aandacht. Kinderen die uit een fles drinken hebben de neiging onnodig grote hoeveelheden te drinken en dat merken we bij Maddox ook absoluut. Die kan zo een halve liter weg drinken als we niet opletten. Het kan dus ook de eetlust verminderen en dat is niet de bedoeling. Dat verklaart natuurlijk ook het feit dat ‘ie op school best veel eet en thuis een stuk minder. Skyler vond een andere beker mega interessant; voor Maddox kan het hem gestolen worden. Ik snap het ook wel; met niet meer slapen tussen de middag en een speen die zomaar wordt weggegooid, moet je toch ergens anders je rust in zien te vinden. Bij Maddox is dat dus een fles. Maar hopelijk niet voor heel lang meer.

Ik schrijf dit niet om advies of commentaar te ontvangen. Hopelijk kunnen jullie die reacties achterwege laten.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Comments

 1. Susan
  31 januari 2020 / 08:05

  Ach die schat. Loopt wel los lijkt me.
  Goed die link ook met het minder eten thuis, logisch ook natuurlijk als je veel drinkt.
  Mijn zusje dronk heeeel lang s avonds uit een fles. Ze kreeg er zelfs vla in weet ik nog haha!

 2. li
  31 januari 2020 / 08:19

  Hier met 2.5 jaar ook nog een fles. Ik wist alleen niet van die enorme hoeveelheden, onze dochter drinkt ook rustig een liter per dag uit de fles. Maar eens op letten..
  En ik zie dat haar gebit er niet beter op wordt maar ja.. lastig om af te nemen idd. Speen heeft ze hier ook nog. Het hele pakket

 3. 31 januari 2020 / 09:52

  Grappig, onze zoon van 2,5 drinkt ook het liefst uit zijn flesje, ook overdag. En ja, ik wéét dat een ‘gewone’ beker beter is (en hij kan dit ook prima), maar het is vooral luiheid van mijn kant, dat wil ik best toegeven. En hij vindt het zelf volgens mij vooral lekker makkelijk omdat hij ermee kan rondlopen en hem kan laten staan waar hij wil zonder gevaar op knoeien. Onze oudste zoon heeft ook relatief lang uit een flesje gedronken (thuis, niet op het kdv) en die is nu 4 en drinkt nooit meer uit een flesje, dus ik maak mij er niet zo druk om. Komt met Maddox vast ook goed 🙂

 4. Nienke
  31 januari 2020 / 10:05

  Het klinkt wel herkenbaar hoor. Hier met ruim 3 de speen weg gedaan en toen ging hij ineens steeds vaker om zijn fles vragen, terwijl hij daar voorheen alleen smorgens zijn warme melk uit dronk. In eerste instantie hebben we het maar even zo gelaten, maar na een aantal weken de afspraak gemaakt dat de fles alleen nog voor warme melk is smorgens en tussen de middag na de boterham. Inmiddels, bijna 4, vraagt hij er bijna niet meer om. Ik denk dat het uiteindelijk ook wel los loopt, zolang hij uit een open beker of rietje kan drinken maar de voorkeur geeft aan de fles is dat denk ik ook oké.

 5. Allysa
  31 januari 2020 / 10:13

  Mijn zoontje wordt in april ook 3 en die drinkt in de ochtend en in de avond ook gewoon nog lekker een flesje melk. Lekker op de bank met een dekentje! 🙂 Komt echt wel goed!

 6. Jantine
  31 januari 2020 / 11:17

  hier werd er rond die leeftijd ook heel weinig gedronken, had niks met alleen de fles willen te maken. Ik gaf wat vaker een waterijsje, stuk komkommer, watermeloen etc.

 7. Elisabeth
  31 januari 2020 / 12:30

  Mijn oudste heeft tot hij 7 was genoten van een fles voordat hij naar bed ging. Tijdens een verhaaltje lezen zo’n gore fles nutrilon. Heerlijk vond hij het. Hij is heerlijk op zijn eigen moment ermee gestopt en dat voelde voor ons goed

 8. inge
  31 januari 2020 / 13:03

  Ik zou me geen zorgen maken. En je al helemaal niets aantrekken van kritiek. Mijn zoon is nu bijna vier en drinkt ook nog heel graag uit zijn fles. En dan ook nog nutrilon opvolgmelk, ’s morgens en ’s avonds. Hij vindt het lekker. Vaak wil hij andere drankjes tussendoor ook in zijn fles. Dat probeer ik dan wat af te wissselen met uit een rietje en beker drinken. Maar soms wil hij echt alleen zijn fles. Prima toch?

 9. Nina
  31 januari 2020 / 14:02

  Pff hier vindt de ouder maffia vast iets van 😉 Maar ieder kind is anders, gaat vanzelf over!

 10. minke
  31 januari 2020 / 15:15

  Hoe herkenbaar! Onze kabouter van bijna 4 drinkt het liefst thee of melk uit de fles. En dan wel warm natuurlijk….
  Op de creche drinkt ze uit een gewone beker en thuis af en toe. Ach, als het niet erger is.

 11. 31 januari 2020 / 16:19

  Oh voor mij is deze blog echt zo een opluchting joh! Tygo is nu 2 jaar em bijna 4 maanden en weigert een beker. Hij drinkt dus alleen uit een rietjes beker en in de avond vanwege zijn lichte gewicht een flesje pap. Maar zodra je een beker aan bied drinkt hij dus echt helemaal niks, niet eens 1 slok. Op de opvang drinkt hij met moeite een slokje wn dan is het ook klaar.

  Ik struggle best wel er mee.. Maar toch ergens een opluchting om te lezen dat andere dat ook herkennen.

 12. Angela
  31 januari 2020 / 19:41

  Als tandarts zie ik liever een kind water uit een flesje, dan appelsap uit een beker drinken. En zo veel uur ben je ook weer niet aan het drinken op een dag. Ik zou me er niet druk om maken (als er water in zit) en bedenken dat hij voor zijn zestiende vast wel zelf er vanaf wil

 13. Inge
  31 januari 2020 / 19:42

  Hier eentje van 3 die ook s avonds voor het slapen gaan nog een fles pap krijgt. Niet warm ofzo, is gewoon een rustmomentje samen met zijn filmpjes kijken om de dag af te sluiten. Hij heeft heel lang alleen maar uit flessen gedronken terwijl hij wel uit een gewone beker kon, maar nu drinkt hij overdag uit een volwassen tas (echt waar!) en uit een gewone
  Plastic beker. En dan s avonds flesje pap. Dikke prima!

 14. Charlotte
  1 februari 2020 / 07:08

  Heel herkenbaar!! Thank you!! Al heeft ze nooit een speen gehad en is ze een flesweigeraar geweest. Na met uitdroging in het ziekenhuis te hebben gelegen vonden wij het ook wel heeeeel prettig dat ze uit haar fles heel makkelijk wat wegdronk. Nu 2 en lees voorgaande reactie van een tandarts. Denk dat we voor de zomer maar eens gaan oefenen met de aangelengde appelsap af te schaffen en consequent water aan te bieden. Als het te warm is ga ik waarschijnlijk teveel stressen. Ik werk op een kdv en zie ik de meeste peuters weinig drinken op een dag bij ons. Maar thuis is toch anders ofzo

 15. Linda
  1 februari 2020 / 23:07

  Zolang je poetst voor het slapen en ze niet continue kleine slokjes zoetigheid nemen loopt het wel los met dat gebit. Toch? Hier ook ee n fles liefhebber. Wonderlijk na 1.5 jaar borst vind ik. Maar goed. Die 2 flesjes melk op een dag zijn geliefd. Dus vooruit 🙂 gaat wel over neem ik aan.