Dat was hem dan: de kleuterperiode

Dat was hem dan: de kleuterperiode

Vandaag begint bij ons de zomervakantie en dat betekent dat Skyler afscheid gaat nemen van zijn kleuterjuffen. Na de zomer mag hij namelijk starten in groep 3 en niet alleen brengt dat een andere juf met zich mee; ook zal er heel wat in de klas gaan veranderen. Niet meer vrij spelen, maar het echte werk zal voornamelijk aan bod komen. Een gekke gedachte, dat Skyler zich na de vakantie al gaat bezighouden met taal en rekenen. Mijn kleine baby!

Ik zie Skyler nog zo starten in groep 1. Twee dagen ging hij naar het kinderdagverblijf en een paar dagdelen mocht hij komen wennen in de kleuterklas. Hij vond het direct al heel erg leuk, maar kroop wel in zijn schulp. Hij praatte nog niet zo goed omdat hij de K en G niet kon uitspreken, niet iedereen begreep hem daardoor goed en het was nogal wat, om in een andere omgeving opeens mee te moeten doen. Ik herinner me nog goed een oudergesprek waarin de juf vertelde dat Skyler wel erg in zijn eigen wereld zat en vooral meer aan het observeren was dan ook daadwerkelijk meedeed met de rest. Natuurlijk had hij zijn vriendjes wel, maar echt kringgesprekken of op de stoel staan omdat hij de kanjer was zat er absoluut niet in. Ik herkende mezelf in de woorden van de juf. Ook ik vond (en vind) het niks om zo in de belangstelling te staan (zegt degene die een blog over haar leven heeft, haha) en duik het liefst de hoek in als ik me moet voorstellen in grote groepen of in een ruimte met veel mensen ben.

De eerste twee weken in groep 1

Maar het eerste jaar vorderde, Skyler kreeg vertrouwen in de juffen en in de andere kinderen en opende steeds meer. De echte sprongen kwamen tijdens het logopedietraject. Hij had er slechts een paar maandjes voor nodig om de K en G te leren en zijn zelfvertrouwen groeide tegelijk met de spraak. Opeens durfde hij mee te praten over een boek dat de juf voorlas omdat hij dat boek zelf ook heeft. Opeens durfde hij te vertellen over het weekend en opeens nam hij zelf het voortouw om een gesprek te starten. Zoals ik toen al tegen de juf zei: geef hem maar even wat tijd.

De tijd heeft hij gekregen en uiteindelijk werd het eerste kleuterjaar met veel succes afgesloten. Hij had sprongen gemaakt op verschillende vlakken. Hij was social-emotioneel nog best een beetje klein, maar dat was prima. Er stond nog een heel kleuterjaar voor de deur. En in dat tweede jaar is Skyler helemaal Skyler geworden. Of eigenlijk: Skyler is een heel ander kind geworden. Er is niks meer over van dat stille, verlegen en teruggetrokken kind. Skyler heeft veel vrienden, neemt het liefst als eerste het woord en niks ontgaat hem in de klas. Hij is erg van het observeren en werkelijk niets ontgaat hem. Niet alleen qua ontwikkeling op leerniveau, maar vooral op persoonlijk vlak heeft Skyler een hoop overwonnen. Tijd om daarom groep 2 af te sluiten en over te mogen gaan naar groep 3.

Na de vakantie naar groep 2

Skyler is een herfstkind en dat betekent dat het niet vanzelfsprekend is dat je doorgaat naar groep 3. Echter hebben wij in overleg met de juffen besloten om het wel te doen. Skylers school kende in het begin veel wendagen waardoor hij eind september al is gestart en vrij weinig heeft gemist. Bovendien komt hij goed mee met de groep 2-kinderen. Zijn interesse in taal is er, hij is al vaak met getallen bezig en komt regelmatig zelf met sommen (‘mama, 10 plus 11 is toch 21?’) Er zijn wat aandachtspunten maar die vallen in het niet bij de dingen die absoluut bij groep 3 horen. We denken dat nogmaals groep 2 voor hem ontzettend gaat vervelen, en dat komt absoluut niet ten goede. Skyler is wel iemand die uitdaging nodig heeft om een beetje lekker te functioneren.

Ik ben wel heel benieuwd hoe dat gaat. Gelukkig gaan zijn vriendjes ook allemaal over naar groep 3 en kent hij de andere kinderen die naar groep 3 komen ook wel van het buitenspelen en overblijven, maar het is toch weer een nieuw klaslokaal, een nieuwe juf en vooral veel nieuwe informatie. Er moet opeens gewerkt worden. Het is dus afwachten hoe Skyler hierop gaat reageren, maar ik denk dat het wel goedkomt. Hij is erg open, oplettend, enthousiast en sociaal en ik denk dus wel dat hij het aan kan. En zo niet, dan is dat ook oké.

We sluiten de kleuterperiode voor Skyler af. De huishoek wordt vervangen voor leesboekjes en de K’nex-bakken zullen plaatsmaken voor rekensommen.Tijd voor een nieuwe fase. Tijd voor weer een nieuwe stap en dus weer een heel ander kind. Maar nu eerst vakantie!

Tijd voor groep 3!

Share:

2 Reacties

  1. 12 juli 2019 / 09:12

    ooh het gaat zo hard het mop 😀 maar eerst lekker genieten van de vakantie xx

  2. Gaby
    12 juli 2019 / 13:34

    Wat een leuke foto’s van skyler fijne vacantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.