10 x van baby naar peuter

10 x van baby naar peuter

De teller hier staat alweer op ruim 23 maanden. Over een paar weken vieren we de tweede verjaardag van Skyler en dan is hij officieel een peuter te noemen. Van baby naar dreumes en peuter door alleen maar met mijn ogen te knipperen. Het is bizar hoe snel de tijd gaat. Mijn kind groeit en groeit, krijgt andere voorkeuren en wordt echt een stoere jongen. Ik zal vast even moeten slikken bij het uitblazen van de twee kaarsjes. Er zijn een hoop dingen waar ik afscheid van moet nemen, maar gelukkig nemen we ook een hoop babyspul mee naar deze fantastische peutertijd.

1. Skyler is niet meer hulpeloos. Terwijl hij eerst in de box moest wachten tot mama eraan kwam en het alleen maar op een krijsen kon zetten, helpt hij nu maar al te graag zichzelf. Wijzen naar zijn vieze luier, een bordje pakken als hij wil eten, naar iets wijzen wat hij wil hebben en zijn schoenen (goed!) aantrekken als hij naar buiten wil. Stiekem soms enorm grappig. Komt ‘ie weer met een bakje naar me toe om vervolgens te wijzen naar de lade met koekjes. Maar dat zijn leuke leermomenten. Hem vertellen dat hij genoeg heeft gegeten en hem dat bordje terug laten zetten. Als Skyler dat doet, glim ik van trots.

2. Zijn nieuwe kamer wordt steeds meer zijn plekje. Hoe ouder hij wordt, hoe meer behoefte Skyler heeft aan een eigen ruimte. Voor de verhuizing waren we zelfs zo ver dat als we ’s avonds zeiden dat het bedtijd was, hij totaal niet moeilijk deed. ‘Ga je lekker slapen?’ ‘Ja!’ Hij draait zich dan om en kwam helemaal tot rust. Nu met de verhuizing is het weer slecht te noemen, maar hopelijk komt dat weer goed als hij gewend is. In het nieuwe huis heeft hij ook een speelruimte met wat speelgoed. Een trein is favoriet en ik merk dan ook vaak dat hij daar lekker mee gaat spelen. De babyfoon die ik van Philips Avent heb, kunnen we mooi gaan gebruiken. Niet alleen maar om hem in de gaten te houden als hij slaapt, maar ook om hem te checken tijdens het spelen. Kijken of Skyler alles wel heel laat en daadwerkelijk netjes aan het spelen is…

3. Van fles naar tuitbeker naar normale drinkbeker. Niet alleen voor Skyler een overgang, maar ook voor mezelf. Ik vind het namelijk heerlijk om Skyler nog een flesje te geven. ’s Nachts kunnen we hem eindelijk skippen, maar de momentjes ’s avonds koester ik enorm. Lekker tegen me aan een warme fles melk. De echte drinkbeker schrappen we nog even, maar een tuitbeker en rietjesbeker is voor mij al volwassen genoeg. Laat hem nog maar héél even klein blijven. Wij gebruiken momenteel de drinkbekers van Philips Avent, de penguin cup, rietjesbeker én grote mensen beker waar we mee aan het oefenen zijn. Ik zal daar later nog een review over plaatsen.

4. De bewustwording van de wereld om hem heen is fantastisch om mee te maken. Skyler is nu in de fase dat hij tegen alles ‘doeiii’ moet zeggen voordat we weg gaan. Zwaaien naar zijn speelgoed, naar ons hondje, naar boekjes, naar knuffels… Voordat we daadwerkelijk de deur uitstappen zijn we tien minuten verder. Ook buiten wordt er fanatiek ‘gedoeitttt’ naar auto’s, vliegtuigen, scooters en dieren.

5. Vanaf twee jaar beginnen de meeste mensen met potjestraining. Oh noh! Niet nu al… Skyler krijgt grote interesse in het toilet en gaat regelmatig mee om even te kijken. Wc-papiertje pakken, lichtje aan. Het idee dat Skyler eerdaags op een wc zijn behoefte gaat doen… Zet die tijd stil! Nu!

Schermafbeelding 2015-10-19 om 11.54.04

6. De kinderkamer wordt niet alleen voorzien van speelruimte; het moet ook een beetje omgebouwd worden naar echte peuterkamer. Over een tijdje gaan we ook maar eens kijken of we de ledikant om kunnen toveren tot peuterbed door de zijkant eruit te halen. En dan houden we vooral de babyfoon van Philips Avent in de gaten om te kijken of hij niet liever met zijn auto’s speelt dan gaat slapen… Daarnaast wil ik een leuk plankje moet boeken maken en alles wat stoerder gaan aankleden.

7. Over stoer aankleden gesproken; de kleding verandert mee! Was ik eerst nog groot fan van joggingbroekjes en veel printjes; nu probeer ik het iets stoerder en volwassener te maken. Een jeans met een gave trui, bijvoorbeeld. Ik blijf nog steeds dol op printjes en alle lekkere zachte broekjes, ze zullen er dan echt nog wel komen, maar over het algemeen kan Skyler best een stoer lookje hebben. Mooie gympies eronder en misschien wel een petje op, als ik hem ooit zo ver krijg.

8. Skyler is dol op de kinderwagen en ik ben blij dat we daar nog steeds mee de hort op kunnen. Hij protesteert niet omdat hij zelf wil lopen en slaapt zelfs nog vaak in de wagen. Veel mensen gaan over op de buggy maar dat vind ik zelf niet zo prettig. Eerlijk gezegd vind ik de kinderwagen veel te leuk om daar al afscheid van te nemen…

9. Over slapen heb ik al heel wat woorden vuilgemaakt op de site. Toch kan ik nu zeggen dat het beter gaat dan in de babyperiode. Terwijl we het eerste anderhalf jaar continu uren aan het lopen waren, is het nu echt wel rustiger. Oké, de verhuizing gooide even roet in het eten waardoor we er gemiddeld zes keer uit moeten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat weer goed komt. Skyler gaat rond half 8 naar bed en werd dan rond 4 of 5 uur wakker. Vervolgens sliep hij nog even lekker bij ons. Prima te doen, dus. Ik teken er weer voor. De slaapjes overdag zijn zo goed als verdwenen, op een klein dutje in de middag na, maar deze nachten zijn ons goud waard. Nu nog duimen dat de middagdutjes heel lang van kracht blijven…

10. Het wordt steeds leuker en leuker. Zo cliché, maar zo waar. Ik vind het fantastisch dat Skyler praat, hij zijn eigen voorkeuren heeft en echt verandert in een peuter. Een baby is leuk om mee te knuffelen, maar met een peuter kun je zoveel meer. Skyler hecht waarde aan onze uitjes, geeft goed aan wat ‘ie wel en niet kan (soms tot discussie aan toe), krijgt interesse in de wereld en spullen om zich heen en is continu weer blij om de dag te beginnen. Het is pittig zo met de ‘nee-fase’ en het uitproberen van alles maar na al die slapeloze uren ’s nachts én vreselijke sprongen in het eerste jaar, denk ik dat we dit ook wel weer aan kunnen. En hoe groter Skyler wordt, hoe meer ik heb om van te houden. I love mijn peuter!

_95Q6600

Dit artikel is in samenwerking met Philips Avent.

Share:

9 Reacties

 1. 19 oktober 2015 / 12:12

  Leuk om te lezen, wat is toch al een groot mannetje. Herkenbaar, ik vind de tweeling ook echt te snel gaan nu. En met die bekertjes en het flesje geven, alsof ik het geschreven heb, zo herkenbaar. En toch vind ik het hoe ouder ze worden ook steeds leuker worden! Ze ontdekken zoveel!

 2. 19 oktober 2015 / 15:04

  Wat leuk dat je hem echt zo ziet veranderen, dat lijkt me heel bijzonder!

 3. 19 oktober 2015 / 15:46

  Wat een mooi mannetje is het toch ook!

  Leuk om je hier weer “terug te vinden” trouwens, i.v.m. gene zal ik het woord niet voluit noemen, maar ken je nog vanuit onze gezamenlijke WP-fase 🙂

  • Shirley
   Auteur
   19 oktober 2015 / 15:51

   Serieus? Wat leuk zeg! Ik schaam me er niet voor hoor, vond het een geweldige tijd. Haha 🙂

 4. Desiree
  19 oktober 2015 / 23:03

  2 foto’s , 2 x die giant speen! Weet je wel hoe slecht dit is voor zijn gebit en spraak? Probeer het te beperken tot in bed?

  • Shirley
   Auteur
   20 oktober 2015 / 06:44

   En 2x momenten waarop wij ervoor kozen om hem te geven zonder dat je weet wanneer dat is geweest en wat onze regels zijn. Niet zo snel oordelen. De foto’s zijn bewust gekozen; het zijn immers spenen van Philips Avent 🙂

   • Sanne
    20 oktober 2015 / 19:12

    Ik wil even zeggen dat ik dit een hele mooie reactie vind, Shirley. Netjes en duidelijk. Het gaat niet eens om mij en mijn kind, maar zelfs ik kan om zo’n reactie boos worden. Waarschijnlijk ook de hele bedoeling van de comment, knap dat jij daar netjes op kan reageren. You rule! (Letterlijk en figuurlijk)

  • Roos
   20 oktober 2015 / 18:47

   Weet jij wel hoe veroordelend jouw reactie is? Weet je wel hoe naar dat overkomt ?Probeer het te beperken tot gewoon eh.. Niet?

 5. Jacksons_Mommy_
  27 oktober 2015 / 08:44

  Shirley leuk artikel om te lezen! Leuk om te zien hoe Skyler zo aan het veranderen is. Jackson is ook alweer 19 maandjes en jeetje wat gaat de tijd snel zeg!

  Elke ouder heeft zijn eigen regels en daar zit geen gebruiksaanwijzing bij. Jij bent de enigste die bepaald hoe en waneer hij zijn speen krijgt en daar heeft een lezer totaal niets over te zeggen vind ik. Dus idd nette manier van reageren door jou 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.