(~215 B)
De eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de bevalling

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: seks na de bevalling kan doodeng zijn. Ik las laatst een verhaal van iemand die in de kraamweek alweer seks had met haar man. Ik moest er niet aan denken. Nu mag je natuurlijk zelf bepalen wanneer je er klaar voor bent, maar het wordt wel afgeraden om te vrijen tot de bloedingen zijn gestopt en de baarmoedermond is gesloten om infecties te voorkomen. Hetzelfde geldt voor een bevalling middels een keizersnede; wacht even tot alles wat meer genezen is. Vaak is dat ongeveer na zes weken. Maar minder dan de helft van de helft van de vrouwen heeft seks binnen anderhalve maand en meer kersverse ouders willen langer wachten. Volg daarin je eigen gevoel!

Je bepaalt zelf hoe je jullie seksleven inricht. En we weten allemaal dat je het ook op andere manieren gezellig kunt hebben samen tussen de lakens om elkaar zo toch te blijven vinden in de liefde. Ik weet nog goed dat ik het de eerste keer dóódeng vond. Wat ga ik voelen? Wat gaat hij voelen? Gaat het pijn doen? Lukt het wel? Wordt de baby niet wakker? Hoe moét het ook alweer? Er gingen veel gedachten door me heen waardoor ik totaal niet kon ontspannen. De tweede keer wist ik meer wat ik kon verwachten. Maar ook toen hebben we echt wel een paar weken gewacht. Even geen polonaise meer aan mijn lijf!

Maar ook al is het misschien voor nu een ver van je bed-show als je net bevallen bent en wil je er écht niks van weten; er gaat een moment komen dat jullie weer tussen de lakens willen duiken. Een paar tips!

Take it easy

Doe het vooral rustig aan. Ga niet gelijk aan de slag met seksspeeltjes, een vaginapomp, moeilijke standjes en urenlange vrijpartijen. Voel het rustig aan, verwacht niet zoveel en bekijk per keer hoe jullie verder willen gaan. Besteed wat meer tijd aan het voorspel en leg er niet te veel druk op van beide kanten.

Glijmiddel

Je vagina kan behoorlijk droog zijn na de bevalling. Don’t worry: dat is een reactie van je lichaam, door de daling van het oestrogeen in je lichaam. Ook als je borstvoeding geeft, heb je minder vaginale afscheiding waardoor het wat droog kan aanvoelen. Zorg dus voor genoeg glijmiddel om het zo aangenaam mogelijk voor jullie beiden te maken.

Anticonceptie

Denk aan de anticonceptie. Je bent vruchtbaar, ook als er nog geen menstruatie is geweest omdat je borstvoeding geeft. Je weet immers nooit wanneer je weer ongesteld gaat worden, dus better safe than sorry.

Communicatie is key

Blijf communiceren met je partner. Of je nu na drie weken al van bil wil of na drie maanden; zolang je blijft communiceren met elkaar kunnen jullie rekening houden met elkaars gevoelens en behoeftes. Na de zwangerschap kun je andere dingen aan je hoofd hebben zoals de pasgeboren baby, maar misschien is jouw partner wel bang om jou pijn te doen. Of heb jij wat moeite met je nieuwe lichaam waardoor je bepaalde dingen niet meer zo prettig vindt. Misschien zijn je borsten wel even verboden terrein voor je partner omdat je borstvoeding geeft. Zolang jullie daar open over zijn naar elkaar toe, dan komt het wel goed.

Neem wat meer tijd voor jezelf

Rust, geduld en vertrouwen zijn belangrijk om je seksleven weer een beetje op gang te helpen. Maar je lichaam heeft een enorme prestatie verricht en na de bevalling kan alles heel anders aanvoelen. Neem eens wat meer tijd voor jezelf! Niet alleen om je hoofd een beetje tot rust te brengen en zo weer wat ruimte te kunnen creëren voor je seksleven, maar ook om zélf weer te ontdekken wat je fijn vindt. En voelt het allemaal nog niet goed? Wees niet bang. Geef je jezelf de tijd die je nodig hebt en zoek op andere manieren de liefde met je partner op. Voel je vooral niet schuldig. Liever een weekje extra wachten en een fijn moment, dan direct een schuldgevoel of pijn opbouwen waardoor je weken niet meer wil.

Relax mama, het komt allemaal weer helemaal goed! Soms na zes weken, soms na zes maanden. It is all good.

Delen:
Secured By miniOrange