(~215 B)
De twijfels van een nieuwe mama

De twijfels van een nieuwe mama

Iedereen is weleens onzeker maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen jaren goed naar mijn gevoel heb geluisterd. Ik maak beslissingen zonder me al teveel te laten beïnvloeden door anderen en heb tot nu toe steeds keuzes gemaakt waar ik zelf achter stond. Wat het ‘boekje’ ons ook vertelt. Maar als je moeder wordt, wordt dat opeens andere koek. Je lijkt gebrainwasht en je sterke intuïtie is nergens meer te vinden. Je gaat twijfelen aan alles, laat je beïnvloeden door mensen van buitenaf en wilt alles volgens het boekje doen. Als het dan even iets anders loopt, raak je gestresst en begint de twijfel toe te slaan. De twijfels van een nieuwe mama.

Allereerst was daar het slapen waar ik jullie over vertelde. Overdag slaapt Skyler prima in zijn kinderwagen maar ‘s avonds liet hij ons horen dat zijn longetjes uitstekend werken. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om hem te laten huilen en besloot hem bij me in bed te nemen. Volgens de kraamhulp was dat een prima keuze; hij is immers een paar weken te vroeg geboren, is nog erg klein en heeft gewoon behoefte aan mijn warmte en hartslag. Het consultatiebureau was iets minder te spreken over mijn keuze. Resultaat; de twijfel slaat toe. Deed ik er wel goed aan om hem naast me te nemen? Ik legde hem de avond na het intakegesprek weer in de wagen, liet hem een half uur huilen en dacht toen opeens ‘Fuck it. Het is mijn kind en ik beslis.’ Ik nam hem bij me in bed en binnen no time sliepen we alle drie als een blok. Mommy knows best.

Daarna kwam het gevecht met de borstvoeding. Steeds weer probeerde ik Skyler aan te leggen in de hoop dat hij mijn borst zou zien als voedingsobject. Helaas wilde hij hier echt niet aan geloven. Hij raakte bij ieder voedingsmoment overstuur, het duurde lang voordat hij de fles daarna wilde en ondertussen waren we 1.5 uur verder. Geen doen! Na een gesprek met de kraamhulp besloot ik de knoop door te hakken: ik zou gaan kolven en hem de borstvoeding in een flesje aan te bieden. Wat ik dan tekort kwam, zou ik aanvullen met kunstvoeding. En wat een rust gaf dat! Maar ook dat werd niet helemaal goedgekeurd door anderen. Ik moest hem vaker aanleggen, hem vaker laten proeven en er de tijd voor nemen. Resultaat: frustratie bij mij, frustratie bij Skyler en een vriend die van slag was omdat mijn kraamtranen eruit kwamen en hij niet wist wat hij moest doen. Sindsdien doe ik het lekker op mijn manier: kolven en voeden met de fles. Zowel borstvoeding als kunstvoeding. De rust is teruggekeerd en we voelen ons allemaal fijner dan ooit. Mommy knows best. Again.

Maar nu is daar weer een nieuw twijfelmoment: de hoeveelheid voeding. Op dag 1 kreeg Skyler 10cc en volgens ‘het boekje’ zou dit met 10cc per dag omhoog gaan, tot hij op de 120cc zit. Op dat moment ga je met het consultatiebureau een nieuw voedingsschema maken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik schotelde Skyler iedere dag 10cc meer voeding voor, tot ik op de 90cc zat. En dat 7x per dag. Resultaat: op een gegeven moment deed hij meer dan een uur over een flesje en raakten we allebei weer gefrustreerd. Ik omdat ik het flesje niet leger zag worden en daar minstens een uur voor moest uittrekken; Skyler omdat hij gewoon stiekem niet meer wilde drinken. Het is bizar hoe je je laat leiden door een boekje. Vooral een controlfreak zoals ik houdt zich maar al te graag aan een voorgeschreven ‘regeltje’. Ik blijf voeden tot ik een leeg flesje heb, of dat nu een uur duurt of 5 minuten. En dat terwijl het een beetje tegen mijn gevoel in is. Want zeg nu zelf: geeft hij op deze manier niet gewoon aan dat de voeding teveel is? Dat hij genoegen neemt met minder? Ik ben op internet gaan zoeken naar ervaringsverhalen en las dat een baby van zo’n 3 kilo ongeveer 450cc nodig heeft, verdeeld over het aantal voedingen. Dat zou betekenen dat Skyler ongeveer 65-70cc mag hebben. Met de nadruk op mág. Zie je wel! Mijn gevoel vertelde me dat 90cc gewoon veel te veel is en dat ik hem moet laten drinken tot hij gewoon genoeg heeft. Of dat nu de ene keer 60 is of 80. Geen regeltjes, geen voorgeschreven voedingsschema’s en gewoon alles op gevoel en op het gevoel van Skyler. Hij zal zelf ongetwijfeld aangeven als hij meer of minder wilt. Ik maak 90 voeding en laat hem zelf beslissen hoeveel hij gaat drinken. Weer een leermomentje van vandaag: mommy knows best.

Voor het eerst mama zijn brengt een hoop onzekerheden en twijfels met zich mee. Je wilt dat er een boekje is waar alles in staat geschreven, maar stiekem is er geen goed boekje. Een kindje dat goed poept, plast, slaapt, aankomt en tevreden kijkt is het beste resultaat wat je kunt hebben. Het mama zijn is de moeilijkste leerschool ooit. Dat heb ik nu de afgelopen twee weken ervaren. Iedere studie valt daarbij in het niet. Maar er kan geen diploma op tegen een blije baby. Dan ben je pas echt geslaagd in het leven. Het is zoeken, veel twijfelen, proberen, elkaar leren kennen en alles op gevoel doen. Ik moet meer naar mezelf gaan luisteren en toch iets meer het boekje gaan loslaten. Mommy knows best. Right? Alleen dan slaag ik voor deze mooiste functie in het leven.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

35 Reacties

 1. 18 november 2013 / 21:34

  Prachtige foto! En mooi geschreven. Komt goed, Skyler is een superbaby

 2. 18 november 2013 / 21:42

  Goedzo! Ik denk dat ik dit soort posts over een paar weken nog eens terug ga lezen 🙂

 3. Amber
  18 november 2013 / 21:51

  Heel herkenbaar. Nu pas (baby is 4 maanden) heb ik een beetje het idee dat ik weet wat ik aan het doen ben en durf ik helemaal op mezelf te vertrouwen. Echt, íedereen heeft een mening, maar zoals je zelf al zeg: mommy knows best! Gewoon lekker je eigen pad volgen!

 4. Cindy Julieth
  18 november 2013 / 21:52

  Wat een prachtige foto!! Zoals ik op twitter al zei los laten is soms het beste. Ze hebben het vaak over ‘het gemiddelde kind’ nou geen kind is hetzelfde! Jij voelt het beste aan of je kleine tevreden is en goed reageert.

 5. 18 november 2013 / 21:54

  wauw ik smelt echt steeds van je foto’s heeeerlijk om te zien!

 6. 18 november 2013 / 21:57

  Ik denk dat je het super doet lieve Shirley! En die twijfels zijn zo gek ook niet, ik denk dat iedere newborn mama die wel heeft, zeker bij de eerste!

 7. W.
  18 november 2013 / 21:59

  Super schattig! En ik zou ook lekker luisteren naar m’n intuïtie!

 8. Nadia
  18 november 2013 / 22:01

  Wat een mooie foto inderdaad, die laatste! En ja, het zal best lastig zijn allemaal, dat geloof ik graag.

 9. 18 november 2013 / 22:02

  Heel mooi en eerlijk geschreven, je natuurlijke instinct en je moederhart maakt dat je de juiste beslissingen neemt, daar kan geen boekje tegen op. Het moederschap is inderdaad de mooiste functie in het leven!

 10. Eline
  18 november 2013 / 22:11

  Echt herkenbaar! Ik wilde ook alles volgens schemas! Heb het ook los gelaten en gekeken naar wat Sophia wilde en aangaf en hier naar gaan leven. Dat gaf zoveel rust! Moeders weten wat goed is voor hun kind en het cb geeft standaard adviezen.. maar standaard babys bestaan niet! Luister naar je gevoel. Moeder worden is echt ff zoeken. Nu een meisje van 4 maanden en ben trots op hoe ik het gedaan heb!
  Knap manneke heb je!

 11. Danielle
  18 november 2013 / 22:26

  Je doet het super! Gewoon niet naar iedereen luisteren, duurde bij mij ook wel even voor ik dat door had en mijn ‘baby’ is net 3 😉

 12. Nelly
  18 november 2013 / 23:06

  Geweldig!! En dat bij je in bed nemen……..als ze 18 zijn slapen echt niet meer bij je hoor. Relativeren noemen ze dat.
  En de hoeveelheid voeding, als Skyler volledig aan de borst is, zie je niet hoeveel hij drinkt. Er staan geen ml op je borst. Oh, wat een onrust heeft dat bij mijn eerste veroorzaakt (ook niet goed voor je productie). Stomme consternatieburo……… Bij de volgende heb ik altijd op aanvraag gevoed. Als ze iets ouder worden hebben ze groeispurts en dan drinken ze veel meer en komen ze ook sneller om een voeding. De groeicurve van een bv gevoede baby is ook anders dan van een kunstvoeding gevoede baby.
  Gewoon op je gevoel durven afgaan.

 13. 19 november 2013 / 00:57

  You go girl! Inderdaad gewoon luisteren naar je eigen gevoel. Je doet het hartstikke goed en Skyler kan zich geen betere en lievere mama wensen. Voeden op verzoek hebben wij ook altijd gedaan. Ik redeneerde altijd dat ik zelf ook niet altijd evenveel honger of trek had. Tja logisch toch. Daarbij kan de samenstelling van je borstvoeding per moment verschillen. Het ene moment is je melk veel vetter dan het andere. 90 cc borstvoeding is de ene keer dus veel verzadigender dan de andere keer. Misschien weet je dat al lang maar vond dat zelf altijd wel handig om in mijn achterhoofd te hebben wanneer mijn zoontje weer eens klaar was na een paar slokken. X

 14. 19 november 2013 / 03:08

  Gelijk heb je! Mommy knows best. Die laatste foto, echt prachtig!

 15. 19 november 2013 / 09:38

  Volg je gevoel als je baby tevreden is dan is het goed hoor echt!

 16. 19 november 2013 / 09:53

  Lieve schat,
  Ga altijd op je gevoel af. Twijfel daar niet aan. Je kent Skyler het beste. Hij is nog zo klein en je kan hem nu nog niet verwennen. Ik vind dat je het fantastisch doet. Laat je niet gek maken.xx

 17. 19 november 2013 / 11:08

  Twijfels zijn heel logisch. Je krijgt opeens de zorg voor een klein wezentje die jouw hulp nodig heeft. Lekker naar je gevoel luisteren en observeren Hoe Skyler op bepaalde dingen reageeert. Je doet het goed mama Shirley!

 18. Annemijn
  19 november 2013 / 11:09

  Heel herkenbaar en absoluut correct!
  Ik vind het heel leuk om lezen dat je ook die onzekerheden hebt. Want eerlijk, in mijn omgeving lijkt het wel of elke mama het vanzelf allemaal kan en weet, terwijl ik toch wel heel onzeker was. Ondertussen heb ik een flinke meid van bijna 2j en volgend jaar word ik voor de 2de keer mama. Ik hoop dat het de 2de keer allemaal wat vlotter en zelfzekerder verloopt 🙂
  Veel succes nog!!

 19. Eloniek
  19 november 2013 / 11:15

  Mooi geschreven, en fijn dat het goed met jullie gaat:)

 20. Daisy
  19 november 2013 / 11:51

  Ik ken je gevoel. Shivank nu bijna 18 weekjes ook mijn eerste doet gewoon wat hij zelf wil.. Toen hij net geboren was het ik ook enorm lopen tobben met zijn voeding wat bleek mijn mannetje was een hongerige baby.. Dus in tegenstelling tot Skyler wilde hij alleen maar meer. Kwa slapen is het met hem nog nooit echt goed gegaan.. Hij is nu 4maanden maar slaapt nog steeds niet door. Hij wil s’nachts nog steeds een flesje.. Hij krijgt nu ook groente en fruit en zou dan 3 flessen moeten maar hij wil er nog 3. ! Het onzekere ken ik en dat heb ik nog steeds vooral omdat iedereen wat anders zegt.. mama zijn is een hele taak hihi maar uiteindelijk is het het allermooiste wat r is.. Hele dikke knuf voor jullie x

  • Daisy
   19 november 2013 / 11:52

   Het is trouwen shivano hihi spelfoutje

 21. 19 november 2013 / 12:05

  Zet hem op :D! mooi geschreven en idd mommy knows best!
  Prachtige foto!

 22. 19 november 2013 / 12:39

  Jeetje, het lijkt me echt moeilijk om mama te zijn. Ik heb zelf nog geen kindjes maar ik ben er zeker van dat ik ook zo zal twijfelen. Je krijgt van iedereen raad en dat komt niet altijd overeen met wat je zelf denkt en voelt. Ik vind het goed dat je je mama gevoel volgt! Mooie foto’s ook 😉

 23. Anne
  19 november 2013 / 13:10

  Heel herkenbaar stuk!
  Dat consultatiebureau moet je écht niet te serieus nemen… Wat een zeikers zitten daar haha! Ik kwam er vorige week met Lizzy (14 maanden), en toen begon het ook weer… Dat het vreemd was dat ze nog niks zei (ze loopt al wel). En dat we toch écht wel meer moesten oefenen! Pffffff, alsof ik daar niet mee bezig ben? En ieder kindje doet het anders toch???
  Gewoon lekker doen wat je gevoel zegt, daar heb je dat beroemde moederinstinct voor 🙂

 24. xPucex
  19 november 2013 / 17:00

  Wat een openhartig en mooi geschreven stukje! Met dit stukje ben je voor mij, maar ik denk ook voor vele andere (aanstaande) moeders een steuntje in de rug. Jammer dat met name het consultatiebureau zo vast houdt aan schema’s en richtlijnen en je eigenlijk wijs wil maken vooral niet je gevoel te volgen. Lekker je gevoel blijven volgen, dat heeft er tot nu toe nooit naast gezeten toch?

 25. 19 november 2013 / 17:17

  Mommy knows best inderdaad, zo zie je maar weer! Heel mooi stuk heb je geschreven Shir, ik denk dat je veel nieuwe moeders hier ook mee helpt, dat ze ook naar hun eigen gevoel moeten luisteren en moeten doen wat goed voelt voor hun

 26. Mariska
  19 november 2013 / 17:38

  Ik denk altijd maar zo, in arme landen hebben ze ook geen boekjes en daar worden de kindjes ook groot toch? Die regeltjes in Nederland altijd..

  Mijn moeder heeft drie kinderen en ze zegt altijd, bij alledrie waren er weer andere regels. Toen ik geboren was mochten baby’s niet op de buik slapen, bij mijn zusje absolúut niet op de zij en bij mijn broertje weer niet op de buik. Gewoon doen wat voor jou het beste voelt! Hij wordt heus wel groot hoor!

  Echt hele lieve foto’s <3

 27. 19 november 2013 / 21:28

  Herkenbaar, probeer uit de adviezen van anderen te halen wat voor jou goed voelt en voor de rest luister je gewoon naar je moederhart, dan komt het goed. En denk eraan: happy mommy, happy baby!

 28. romy
  20 november 2013 / 10:08

  Pfff ja het consultatiebureau verschrikkelijk soms denk ik wel eens dat die
  Mensen zelf geen kinderen hebben…
  Voor heb bij je in bed slapen bestaan er van die “wiegjes”die je aan je eigen bed kunt
  Klikjen dat hij zeg maar zijn eigen stukje bed heeft maar dan wel tegen jou aan met een randje tegen het uitbed vallen aan de buitenkant misschien een tip? Zelf heb ik dat nooit gedaan hoor maar sommige mensen vinden dat Prettiger.
  Je doet het echt goed idd mommy knows best!!

 29. Marloes
  20 november 2013 / 13:29

  Ik hoor mijn zus die twee kleintjes heeft ook wel eens over het consultatie bureau en dat ze het soms niet meer weet. En zij volgt dan inderdaad vooral dan ook haar gevoel! Daar is helemaal niks mis mee! Want bij mijn zus heb ik gezien dat ze elke keer wel iets nieuws bedenken bij het CB, dan is dat weer niet goed dan weer dat niet en dan weer dat niet. Alles verandert zó snel af en toe!

  Ik vind het wel ‘grappig’ hoe je het er elke keer over hebt dat hij nog zo klein is en alles. Mijn nichtje woog ongeveer hetzelfde als Skyler met zijn geboorte en zij was maar 2 weekjes te vroeg geboren. Zelf woog ik net 5 pond toen ik geboren werd en ben nu 1,84 m lang.
  Dus komt allemaal wel goed met dat kleine mannetje!

 30. Eef
  20 november 2013 / 15:36

  Leuk en vooral ook heel herkenbaar om te lezen.
  Mijn complimenten dat je alweer zo druk aan het schrijven bent voor de blog! Ik ben nu 11 dagen mama en mijn energie is nog ver te zoeken.
  Pracht mannetje heb je trouwens.

 31. Nicky
  20 november 2013 / 16:25

  Lieve shirley,

  Als moeder van 3 en heel wat uren kolven aanleggen en tranen. Wil ik je het volgende meegeven… Je baby eet wat hij eet!!! Dus als hij iets minder eet als het schema geen enkel probleem maar wat je heel goed in de gaten moet houden is zn gewicht en zn gedrag… als hij wakker is is hij dan ook echt wakker. Zelfde voor slapen ik heb 2 dochters (6 &4) en een zoontje van 2. en alle regelden ze zelf hun slapen (zolang het maar overeen komt met dag nacht ritme). onze eerste sliep het liefst de hele dag sloeg soms een voeding over en groeide prima onze 2de dochter kwam leurig volgens het schema en de kleine man zat al na een paar weken op 4 a 5 voedingen per dag omdat hij de nacht al door sliep (wel gaf ik dan wat meer voeding per fles. Dus laat je vooral niet gek maken door het CB want alle kinderen zijn anders
  heel veel geluk xx

Secured By miniOrange