(~215 B)
Ik wil het niet meer horen!

Ik wil het niet meer horen!

Zodra je bekend maakt dat je zwanger bent krijg je niet alleen de felicitaties en even later de babybump, maar ook alle ongevraagde adviezen. Het lijkt alsof iedere moeder (in spé) zich geroepen voelt om alles eindelijk te kunnen delen. Zelfs vrouwen die nog nooit zwanger zijn geweest. Of je daar nu op zit te wachten of niet. Terwijl ik van mening ben dat je je eigen gevoel moet volgen en bij twijfel een beroep kunt doen op je moeder of de verloskundige, denkt jouw omgeving daar anders over. Als we hen moeten geloven zitten we te wachten op hun advies. Big time. Ik vertel je vast: behoed me als ik hetzelfde ga doen na de bevalling. Ik zeg het je: BEHOED me. Voor nu de zinnen die ik niet meer kan hóren.

  • Let je wel op in de zon? Smeer je je goed in? Je wordt rood, je kunt beter in de schaduw gaan zitten. Je wilt tenslotte geen zwangerschapsmasker.
  • Geen flesvoeding gaan geven, hè? Een vrouw heeft niet voor niets melk in de borsten zitten. Flesvoeding is écht niet goed.
  • Wat?! Ga je borstvoeding geven? Dat is zó onhandig. Dat zou ik echt niet doen. Wist je ook dat je daar hele lelijke borsten van krijgt?
  • Je moet écht geen zwangerschapskleding kopen. Zonde van je geld, aangezien je het slechts een paar maanden draagt.
  • Een nieuwe Bugaboo? Weet je dat wel zeker? Op Marktplaats vind je ze spotgoedkoop. Een nieuwe kinderwagen is echt zonde van je geld.
  • Een nieuwe kinderkamer? Weet je dat wel zeker? Op Marktplaats vind je ze spotgoedkoop. Een nieuwe kinderkamer is echt zonde van je geld. BLA!
  • Je hoeft echt geen babybadje te kopen. Wassen doe je toch gewoon in de wasbak? Of je neemt hem direct mee onder de douche.
  • Koop jij zóveel? En ze zijn er binnen een week uitgegroeid. Je lijkt wel gek!
  • Wordt het een jongetje? Ah, dat vind jij vast heel jammer als fashionliefhebber.
  • Ga je in oktober nog naar een concert van Anouk? Mens, dan kun je niet meer lopen.
  • Je mag je hormoonzalf echt niet meer smeren hoor! Wat, zegt je dermatoloog dat? Ik zou niet luisteren. Het is echt zeer schadelijk voor de baby. Dat heb ik gelezen.
  • Een flessen sterilisator? Wat een onzin tegenwoordig. Niet kopen. Ik herhaal: niet kopen.
  • Een luiertas is dus echt overbodig. Je hebt zoveel mooie tassen; gooi je daar alles toch in?
  • Ga je nog op de scooter? Levensgevaarlijk met een baby in je buik, helemaal in Amsterdam.
  • Ja joh, ben je zo moe? Tsjah, jij wilde zwanger worden.
  • Zó, jij groeit lekker. Daar baal je zeker van nadat je zoveel bent afgevallen?
  • Chagrijnig? Ja, zullen je hormonen wel zijn.
  • Je moet niks kopen in maat 50 en 56. Kleertjes in maat 62 zijn gewoon prima, hoor. Je rolt de mouwen en de broekspijpen gewoon op en je baby groeit er goed in.
  • Straks zijn het er wel twee? Weet je zeker dat het allemaal goed gecheckt is? Het is er maar één? Een jongetje? Misschien is het bij de bevalling wel een meisje. Ik hoorde laatst…
  • Wauw, wat een buik. Even voelen hoor!
  • Je slaapt niet goed? Wacht maar tot de kleine er is. Dan slaap je helemaal niet meer.
  • Jij hebt het lekker makkelijk. Je werkt thuis en dat scheelt lekker in je oppaskosten als je baby er straks is.
  • Mag je dat wel eten? Weet je het zeker?
  • Je moet een stomer en mixer kopen hoor. Die babypotjes zijn zó chemisch. Dat is echt niet goed.
  • Wat zit er in dat wijnglas? Je bent zwanger! Je mag geen alcohol! O, is het appelsap? En die cocktail dan? Weet je zeker dat ‘ie alcoholvrij was? Het is écht schadelijk voor de baby. Pas op!
  • Je moet wel naar een zwangerschapscursus hoor. Dat is echt heel erg goed.
  • Je zal wel heel erg opzien tegen de bevalling? Ja, ik hoor zulke erge verhalen, moet je horen…
  • Een 3d-echo moet je niet doen. Zonde van je geld. Bovendien zie je dan wel heel goed hoe je kindje eruit ziet en is het helemaal geen verrassing meer.
  • Beval je in het ziekenhuis? Nee joh, dat moet je thuis doen. Dat is gratis!
  • Huh, wil je weten wat het wordt? Serieus? Dan is de verrassing er toch vanaf?

Blablabla BLAA. Shoot. Mijn zwangerschap, mijn baby, mijn keuze. Dus dat. En nee, ik heb geen last van mijn hormonen. Vraag iedere zwangere in je omgeving of ze last hebben van de ongevraagde adviezen en iedereen zal het beamen. Haal er dus een wijze les uit, als je zelf één van de vrouwen bent die zich geroepen voelt om iedereen ongevraagd te adviseren. En ben je zelf zwanger of staat het op de planning: bereid je voor. Volg je eigen gevoel en luister maar naar één zin: het gaat veel te snel. Geniet ervan!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

53 Reacties

 1. 24 juli 2013 / 21:22

  Aan sommige adviezen heb je echt wat, dat is tijdens het zwanger zijn zo, tijdens bevalling maar ook erna, maar meestal heb ik zoiets van ik doe lekker wat ik zelf denk dat goed is! Luister naar je gevoel dan komt het helemaal goed.

  • Shirley
   Auteur
   24 juli 2013 / 21:26

   Het mooiste van een zwangerschap vind ik misschien nog wel het ontdekken van alles. En ja, misschien is iets een miskoop of is een bepaalde keuze niet verstandig (geweest), maar dan nog leer je daar het meeste van en valt uiteindelijk alles op zijn plek 🙂

 2. Eva
  24 juli 2013 / 21:29

  Ik denk dat je vooral moet onthouden dat mensen je alleen maar willen helpen.. Natuurlijk moet je je eigen keuzes maken en jouw gevoel volgen, maar het is vast goed bedoeld allemaal!

  • Shirley
   Auteur
   24 juli 2013 / 22:07

   De tips van mensen die me willen helpen en waar ik echt wat aan heb onthou ik natuurlijk heel goed. Merken luiers die ze aanraden, tips over goede flesjes waar zij ervaringen mee hebben. Maar dat zijn allemaal totaal andere dingen dan de ‘bemoeienissen’ die ik hier heb geschreven 😉

 3. 24 juli 2013 / 21:29

  Je noemt ook wel adviezen waar ik niet naar zou luisteren. Dalijk zet je 1x op je blog dat hij huilt en begint het weer ..
  Tenzij je erom vraagt. Denk dat je dan ook wel meer oprechte dingen krijgt. Maar inderdaad, jou baby. Zo te zien vind je je wel een middenweg tussen op mama’s tieten de hele dag en kind gelijk naar de opvang en mama gelijk stappen.

 4. 24 juli 2013 / 21:50

  Wat leuk om te lezen! De meeste adviezen zullen vast goed bedoeld zijn, maar begrijp dat je dit wel eens beu bent.

 5. 24 juli 2013 / 22:04

  haha kan er wel inkomen ja.. en k ben niet eens zwanger :P.. lkkr doen wat je zelf wilt 😀

 6. 24 juli 2013 / 22:08

  Hihi hilarisch! Niet voor jou natuurlijk, maar wel om te lezen. En je eigen gevoel is altijd het beste om naar te luisteren. 🙂

 7. 24 juli 2013 / 22:11

  Hahahaha, ik heb hier zo om moeten lachen! Kan me voorstellen dat je sommige dingen helemaal niet wil horen 😉

 8. 24 juli 2013 / 23:05

  Ik word vooral echt SCHIJTZIEK van die borstvoeding nazi’s!!!!!! Jeeeeezus mag ik ff zelf uit gaan vinden of ik wel of geen borstvoeding wil gaan geven?!!!!!!!! *boos is*

  • Shirley
   Auteur
   24 juli 2013 / 23:06

   Hahahahha! 😉

 9. Lolita
  24 juli 2013 / 23:05

  Ongevraagd advies is sowieso zelden welkom. Soms zou het zo fijn zijn als je mensen ook op mute zou kunnen zetten. Succes en veel geluk met je zwanger zijn. Maarrehh, kijk je wel uit met rauwmelkse kazen? Zometeen veranderd ie in een mozarella, las ik ergens… :p

 10. Anna
  24 juli 2013 / 23:34

  Sommige dingen die ze tegen je zeggen zou ik me ook aan ergeren hoor… Je moet toch lekker zelf weten wat je koopt en of je wel of niet borstvoeding wilt geven! Net alsof jij het jammer vind dat het een meisje word, wees blij dat je baby gezond is! Ik zei laatst nog tegen iemand die zwanger is en ze vertelde dat ze rookte… dat ik vond dat ze egoïstisch is want de baby vraagt er niet om, kindje heeft geen keus! Man man wat een grote bek kreeg ik… Nee hier kan ik niet tegen hoor, vind zielig voor het kindje.

  • Shirley
   Auteur
   25 juli 2013 / 08:30

   Tsjah, daar sta ik ook helemaal niet achter maar zie het om me heen allemaal gebeuren. Maar dan nog: eigen baby, eigen keuze 😉

 11. 24 juli 2013 / 23:38

  Hahahha! Geweldig en het gaat straks nog even door als de kleine er is. “Lekker laten huilen is goed voor zijn longen” rn dat soort adviezen!

 12. 24 juli 2013 / 23:44

  Herkenbaar meid. Het is gewoon nooit goed. Niet naar luisteren want het gezeik houdt echt niet op als je baby er is. Te groot, te klein. Eet teveel of te weinig. Gemekker over slaapjes, ontwikkeling en gehuil. Vooral de eeuwige vergelijking met andere baby’s kan ik niet uitstaan. Maar ik snap je hoor meid, ik wilde ook niet dat mensen/wildvreemden!!! zich met mijn zwangerschap bemoeiden.

  • Shirley
   Auteur
   25 juli 2013 / 04:12

   Haha, leuk! Natuurlijk moet je mijn stukken soms met een korreltje zout nemen en word ik soms behoorlijk sarcastisch maar gelukkig zijn er een hoop mensen die hetzelfde meemaken en het snappen 😉

   • 28 juli 2013 / 11:31

    Ja dat weet ik. Daarom is het zo leuk om te lezen 🙂 Ik houd wel van een beetje sarcasme 😉

 13. Whitney
  25 juli 2013 / 00:53

  Zo herkenbaar! Mijn voornaamste irritatie punt is het aanraken van me buik. OH NO!! Stop touching me! Zo irritant en het is super warm. En waarom aanraken! Het slaat helemaal nergens op! *zo dat lucht ff op :)*

 14. alida
  25 juli 2013 / 00:57

  Heel erg herkenbaar! Ik vind het vooral erg irritant dat mensen vinden dat ik af en toe best een wijntje mag drinken.. Mag ik dat misschien zelf bepalen?!

 15. Simone
  25 juli 2013 / 01:51

  Ik snap je irritatie heel erg goed. En ik ben zelf nog niet eens zwanger! Echt een van de allerergste dingen lijkt me wel dat iedereen ineens aan je buik wil zitten. Ik bedoel: wtf!?! Ik heb werkelijk nog nooit begrepen waar dat op slaat… Veel sterkte nog de komende periode 🙂

  • Shirley
   Auteur
   28 juli 2013 / 15:09

   Als mensen het vragen vind ik het helemaal niet zo erg… Maar het probleem is dat ze direct met graaiende handen naar je toe komen gelopen, haha!

 16. Jennifer
  25 juli 2013 / 03:10

  Omg, ik zou echt stappelgek worden als ik dat soort adviezen de hele dag zou horen. Dat dat denk ik ook niet langer dan 5 dagen volhouden, want dan krijgen ze wss de wind van voren haha

 17. 25 juli 2013 / 07:38

  Aight I’ll shut up 😉
  Maar heb je serieus al die bovenstaande adviezen gekregen?
  Sowieso is je eigen gevoel het beste inderdaad…
  Ennuh vreemden die aan he buik gaan zitten…pffff back off!!
  Geniet lekker van je zwangerschap op jouw manier xo

  • Shirley
   Auteur
   25 juli 2013 / 08:31

   He meeste heb ik zelf gehoord, maar er staan er een stuk of vier in die ik van andere zwangere/moeders heb overgenomen 😉

 18. kim
  25 juli 2013 / 07:55

  Ik ben over 3 weken uitgerekend van mijn 2e kindje en ik moet zeggen dat ik dit een leuk geschreven stuk vind. Zelf ervaar ik het (gelukkig) niet zo dat men mij met allerlei goed bedoelde adviezen bestookt. Maar ik moet wel bekennen dat als ik bv bij je instagram weer een advies voor jou las bij je comments, mijn nekhaar overeind ging staan.
  Shirley, ontdek alles lekker zelf. Bij de eerste heb ik ook veel te veel kleertjes gekocht, en moest perse die mooie kinderwagen, en dat veel te dure speelgoed. In de praktijk bleek het vaak zo dat sommige dingen niet handig en praktisch waren dus nu bij deze 2e zwangerschap doe ik het anders. Maar dat is iets waar je lekker zelf achter wilt komen!!
  Geniet van elk moment en volg je eigen gevoel 🙂

  • Shirley
   Auteur
   25 juli 2013 / 08:32

   Dat is dus precies wat ik bedoel! Bij de eerste is alles nieuw en doe je het op gevoel. Je leert van je fouten, van dingen die je niet hebt, van dingen die je teveel hebt. Mocht er een tweede komen kun je daar inderdaad weer van leren en het anders doen. Maar alsnog: anders op jouw manier! Succes met de laatste loodjes in dit warme weer!

 19. Joyce (Juis)
  25 juli 2013 / 08:03

  hahahahahaha ik zit hier met tranen in mn ogen van het lachen! 95% van je lijstje is namelijk ook op mij van toepasing!
  GEWELDIG stukje heb je erover geschreven!
  Ik wordt vooral gek van het ja jij wilde zwanger worden gezeur.
  VD week kreeg ik het advies dat ik absoluut niet een bepaald fles merk mag kopen van een vriendin omdat zij die van 1 ouder(van opvang) heeft en die fles vind zij niet fijn.

  Of het advies dat ik geen borstvoeding moet gaan kolven want dat ziet er vies uit vanwegen de klonten…. (klonten? uit mn borsten… HOE?! hahahaha)

  Maar al om al links erin en rechts er nog veeeeel harder uit. Als iemand echt met gegronde redene komt wil ik er naar luisteren. 😉

  • Shirley
   Auteur
   25 juli 2013 / 08:34

   Ligt er een beetje aan hoe dat advies gebracht wordt. Dingen in de trant van ‘ik heb dit merk gehad en was daar niet zo tevreden over, maar vond X wel erg fijn’ sla ik automatisch op en onthou ik als ik op zoek ga. Dingen als ‘dat merk is veel te duur! Zonde van je geld!’ of het betweterige gedoe vind ik dus heel vervelend en dat is precies waar dit artikel om gaat 😉

 20. 25 juli 2013 / 09:49

  hahahaha dit is echt geweldig!!
  Mijn collega is zwanger, en telkens als hier moeders (of vaders) binnen komen worden deze dingen gezegd!!
  Sommige dingen zijn trouwens wel nuttig die ze zeggen hoor….maar andere dingen… “het is wel leuk hoor, maar je leven is wel voorbij”
  en: ” je bent wel jong zeg. Is t gepland?” (ze is 28…)
  Ik maak m’n borst vast nat voor als ik het geluk heb zwanger te mogen worden 🙂

  • Shirley
   Auteur
   25 juli 2013 / 10:12

   Dat vergeet ik inderdaad nog. Ik ben 26 en veel mensen (waaronder wijzelf 😉 ) vinden dat een mooie leeftijd, ook omdat ik al 10 jaar samen ben met mijn vriend. Maar ik heb ook twee keer gehoord: ‘Maar je bent nog zo jong! Wil je dan niks meer doen?’ Haha. Alsof ik niet meer dagjes weg kan of een vakantie kan boeken. Het zal ongetwijfeld wat meer geregel bevatten, maar ik zie genoeg om me heen dat alles gewoon nog mogelijk is en dat het de grootste onzin is dat je zoveel moet laten als je eenmaal kids hebt 🙂

 21. Madelon
  25 juli 2013 / 10:56

  Pfff ja echt hoor! Vanaf het moment dat mensen het wisten gingen ze me al vertellen wat ik wel en niet moest doen. Gelukkig trek ik me er lekker helemaal niets van aan. Geef me liever gewoon nittige tips!
  Of van die mensen die denken dat je als je zwanger bent een speciale bahandeling nodig hebt. ‘Ga hier maar zitten, jij bent zwanger.’ Precies ja! Ik ben zwanger! Niet gehandicapt!
  Maar even tot 10 tellen, hormonen in bedwang houden en bedenken dat iedereen het vast goed bedoelt.

 22. Judith
  25 juli 2013 / 12:23

  Zo herkenbaar, maar gelukkig heb je zelf door wat je kunt onthouden/gebruiken en wat absoluut niet. Ik denk dat je nuchter genoeg ben om de bemoeienissen aan de kant te schuiven en lekker te genieten van jullie eerste baby & alles wat daar bij komt kijken. Volg je eigen gevoel, doe vooral wat jij denkt dat goed is. En mocht t toch op 1 of andere manier niet goed uitpakken o.i.d. dan weet je dat ook weer. Het zwanger zijn, de bevalling & de opvoeding/ zorg daarna voor je baby is 1 grote leerschool!!! Geloof mij, en dan komt het ook op jou en Raymond aan, en jullie instinct en wijsheid. En wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet…maar thank God mag je dat zelf ervaren en daar ook weer door groeien. Heel veel plezier met je verdere zwangerschap, geniet vooral van elke beweging van je baby, dat is zo ontzettend bijzonder en iets wat jij alleen voelt (sorry vaders!)

  • Shirley
   Auteur
   28 juli 2013 / 15:10

   Dat dus 🙂 leren door te ontdekken!

 23. Maaike
  25 juli 2013 / 16:35

  Hee Shirley, ik heb nog een (ongevraagd) advies voor je: luister lekker niet naar alle ongevraagde adviezen! 😉
  Een verschil vind ik tussen tips en bemoeienis, als mensen je tippen over waar je de goedkoopste&beste luiers kan scoren vind ik dat wat anders dan dat mensen hun persoonlijke (negatieve) ervaring op jou pushen, bijv. over wel/niet borstvoeden, potjeseten, biologische kinderdagverblijven (die bestaan), alcohol drinken en dergelijke. Blijkbaar is het nodig om een dikke huid te kweken tegen alle idiote/nutteloze/bemoeierige “adviezen” die je krijgt. Succes ermee en geniet vooral van je zwangerschap en straks van jullie zoontje!

  • Shirley
   Auteur
   28 juli 2013 / 14:41

   Daarom! De nuttige tips hoor ik maar al te graag 🙂

 24. Eline
  25 juli 2013 / 22:07

  Oh Shir, heerlijk!! Wat ben je toch ook hier weer lekker jezelf!! Kan ik enorm van genieten. Ik zie wel al dat wij maar niet af moeten spreken tijdens jouw zwangerschap want dan wil ik ook aan je buik voelen hihi. Al zal ik dat uiteraard wel eerst vragen..
  Ik kom wel op kraamvisite en aangezien ik nul ervaring heb… Zal ik je geen goede of slechte adviezen geven, hihi.
  Ik zie op tegen de slechte adviezen als ik voor het eerst zwanger mag raken, maar wat jij omschrijft van het zelf uitzoeken, lijkt me zooo leuk allemaal!! 🙂
  Geniet er maar lekker van!!

  Liefs

  • Shirley
   Auteur
   28 juli 2013 / 15:11

   Zelfs de mensen zonder ervaring (die niet eens zwanger zijn of een kind hebben) weten het allemaal beter. Dat is nog het ergste 😛

 25. Szn
  26 juli 2013 / 11:35

  Haha zoooo herkenbaar!

 26. Irenka
  26 juli 2013 / 22:58

  Holy shit. Wat. Wat erg. Er zitten er echt een paar tussen waar mn mond van openviel, wat grof, wat een lef!
  Ik ben wel benieuwd watvoor geniale adviezen mensen aan gaan dragen als een kind in z’n terrible two’s zit. Laatst zag ik ergens een topic over een kindje dat moeilijk at. Dat een vriend van de familie maar even zijn adviezen (en die van talloze vreemden) bij ze op ging dringen. Ga weg, kinderen, babies, zwangere vrouwen en honden worden behandeld als algemeen/publiek goed

  • Shirley
   Auteur
   28 juli 2013 / 14:42

   Het schijnt inderdaad nog erger te worden als de baby eenmaal geboren is. Ik bereid me alvast voor…

 27. Nadia
  27 juli 2013 / 07:01

  Oef, er zitten echt stomme dingen tussen. :p

 28. 27 juli 2013 / 09:13

  Ik heb hier echt zo om moeten lachen. Ik ben zelf niet eens zwanger, maar ik werk in een kinderdagverblijf en daar hoor ik ook de meest belachelijke dingen voorbij komen die ouders hebben bedacht. Het wordt ook nog alleen maar erger als de baby er is. Dan krijg je verhalen te horen wat hun kinderen allemaal al deden met een paar maanden.

 29. Hanneke
  27 juli 2013 / 22:42

  Héél herkenbaar… Vooral die van de voeding en ongevraagd aan je buik zitten… F*ck off! 😀
  Lekker genieten meid, en alles zelf ontdekken…. 😉

  Xx

 30. Hanneke
  27 juli 2013 / 22:43

  Oh en straks als jullie kleien vent er is begint het gezeur van “goh, kan hij helemaal nog niet volgen?” Of “die van ons rolt al op buik hoor, van jullie niet?!” S-h-o-o-t!!!!! 😉 😉

  Xx

 31. 27 juli 2013 / 23:38

  Op sommige vragen zou ik wel antwoord willen. 🙂
  Verder is het vast goedbedoelde advies gruwelijk irritant….

  • Shirley
   Auteur
   28 juli 2013 / 14:42

   Zoals? Haha!

 32. 28 juli 2013 / 22:43

  Ik zal me maar alvast voorbereiden voor als wij er aan toe zijn. Lijkt me echt vreselijk, al dat ongevraagde advies en gedoe….

 33. Mieke
  17 oktober 2013 / 13:08

  Vooral het advies van de oudere generatie vond ik niet echt prettig! Veel dingen waren achterhaald! En zo maar over je buik vrijven vond ik ook niet echt fijn.
  En wacht maar tot de kleine er is. Pas dan komen er adviezen en wordt er aan je kind gezeten door onbekende. Maar grappig dat er veel mensen er het zelfde over denken.

 34. Nina
  18 augustus 2015 / 07:40

  Dit artikel is van twee jaar geleden, maar wat HERKENBAAR!

Secured By miniOrange