(~215 B)
Betty’s zwangerschap – week 26

Betty’s zwangerschap – week 26

Week 26 zit er alweer op en dat betekent tot mijn grote vreugde dat week 27 begonnen is. De week waarin we een 3D-echo gaan laten maken en hopelijk een duidelijk eerste beeld gaan krijgen van zijn gezichtje! Weken geleden maakte ik de afspraak, met het idee dat het nog een eeuwigheid zou duren. En nu is het dus al bijna zo ver. Ik kan nu echt niet meer wachten en gelukkig hoeft dat ook niet lang meer! Maar eerst even een update van mijn afgelopen zwangerschapsweek.

– Mocht onze man nu onverhoopt al geboren willen worden, dan is hij ongeveer 35 centimeter en weegt hij tussen de 750 en 800 gram. Hij zou dan reële levenskansen hebben, al is het natuurlijk veel (en veel!) beter voor hem als hij voorlopig nog lekker bij mij blijft. Gelukkig is er geen enkel teken dat hij van plan is eerder zijn warme nestje te verlaten en voorlopig juich ik dat dan ook toe. Blijf daar maar lekker groeien, kereltje!

– Ondanks dat de organen van ons mannetje al aangelegd zijn, ontwikkelen ze zich iedere zwangerschapsweek weer verder. Zo zijn zijn longen aan het vertakken, worden zijn hersenkwabben steeds beter ontwikkeld en daalt zijn hartslag iets. Ook zou vanaf deze week al zichtbaar kunnen zijn of hij later links- of rechtshandig wordt en zijn zijn ogen volledig ontwikkeld.

– Afgelopen dinsdag had ik weer een afspraak bij de verloskundige. Normaal gesproken gaat Maran steeds mee, maar deze keer had hij een vergadering. Prima, het is dichtbij en ik vind de bezoekjes nooit zo spectaculair. Ook deze keer was er weinig bijzonders. De baby leek goed gegroeid, mijn baarmoeder had de juiste grootte en ook zijn hartje klopte naar behoren. Mijn eigen bloeddruk was echter iets verhoogd ten opzichte van de vorige keer. Nog geen reden tot zorg, maar de verloskundige wil mij voor de zekerheid wel over een paar dagen terug zien. De hypochonder in mij gaat zich dan meteen zorgen maken, terwijl ik, als ik even rustig nadenk, genoeg redenen voor een iets verhoogde bloeddruk kan bedenken. Zo was hij de laatste keer bizar laag (ook veel lager dan mijn eerste bezoek) en was die opgenomen door een stagiaire. Bovendien was het deze keer 28 graden in het kantoor en had ik het hele weekend veel vet, zout en suiker gegeten. Al met al geen echte, gezonde omstandigheden. Toch heb ik afgelopen week wel weer even het roer omgegooid. Ik ben weer goed gaan letten op wat ik at en heb ervoor gezorgd dat ik weinig zout en juist veel groenten en fruit binnen kreeg. Nu maar hopen dat het effect heeft gehad!

– Ik sterf het af met het warme weer. Echt, ik heb er nog nooit zo’n hekel aan gehad als nu. En dat terwijl ik nooit zo gek ben geweest op bloedhete zomerdagen in Nederland. In Nederland was het de afgelopen dagen dan wel weer afgekoeld, maar wij hadden een tijdje geleden al een trip naar Servië geboekt om een vriend van ons te bezoeken. Hartstikke leuk, maar daar was het gemiddeld ook 30 graden. Vooral de eerste dagen had ik het erg zwaar, toen het in Servië wat afkoelde, voelde ik me gelukkig ook meteen beter! Ik ben super blij dat het hier nu zo’n fijn weer is. Rond de 20 graden, lekker zonnig en vooral dus koel genoeg om adem te halen en enigszins energie te hebben. Yay!

– In mijn vorige stukje beschreef ik wat lichamelijke klachten, maar die zijn nu gelukkig allemaal weer weg. Ik heb een paar dagen een dipje gehad, maar voel me nu gelukkig weer prima! Als ik mijn buikfoto’s van week 25 en week 26 met elkaar vergelijk, kan ik misschien verklaren waarom ik me een aantal dagen rot en futloos voelde: mijn buik is enorm gegroeid! Waarschijnlijk heeft ons mannetje al mijn energie opgeslurpt, om er zelf van te groeien. Ik ben stiekem wel heel blij dat ik me nu weer beter voel, want ik was al bang dat ik vanaf nu tot het einde (en dat duurt nog wel even) me vervelend zou voelen.

– Ons zoontje heeft nu al een vreemde gewoonte ontwikkeld. Zo geeft meneer er de voorkeur aan om zich helemaal in mijn rechterzij op te vouwen. Soms is het zelfs een beetje pijnlijk als ik plat op mijn rug lig en een enorme, harde bobbel in mijn rechterzij heb. Ook als ik zit, voel ik soms vooral in mijn rechter zijkant druk. Dan propt hij zich daar weer heel erg op. Ik heb dat gevoel nog nooit aan de linkerkant gehad. Klinkt dit ook maar een beetje herkenbaar voor iemand? Ik ben heel benieuwd!

– Afgelopen vrijdagavond, toen ik rond 11 uur ’s avonds op een Servisch strandje naar een dansoptreden stond te kijken, zag ik dat ik een gemiste oproep had. Het bleek mijn liefste vriendinnetje Esther te zijn geweest. Ze belde me meteen terug met het geweldige nieuws dat ze ein-de-lijk (ze was bijna 2 weken over tijd) mama was geworden. Het geslacht is tot het einde van de zwangerschap een verrassing geweest, maar eindelijk kon ze dus melden dat ze – tegen de verwachting van velen in!!! – een dochter heeft gekregen. Slechts twee uurtjes voor haar telefoontje aan mij, was ze bevallen. Moeder en dochter maken het goed en hopelijk mag ik snel een kijkje gaan nemen! Ik ben apetrots op haar en op mijn toekomstige schoondochtertje 😉

Tot die tijd geniet ik van mijn eigen trappelende kereltje. Nu, meer dan ooit, heb ik enorm veel zin in september. Dan kan ik eindelijk ook mijn ventje zien, knuffelen en verzorgen. Gelukkig hebben we deze week de 3D-echo! Wat is jullie ervaring daarmee?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 1. 16 juni 2014 / 08:42

  Hahaha wat grappig dat je baby al in een hoekje verstopt zit. Dat hadden wij laatst bij de 3D pretecho. Hij wou zich gewoon niet laten zien! Tegenwoordig is de kwaliteit van de echo’s erg mooi. Deze week gaan we het voor de tweede keer proberen. Tot nu toe hebben we alleen zijn piemel in 3D… Mooi buikje! Nog even en dan zitten we in het 3e trimester 🙂

 2. 16 juni 2014 / 09:01

  Leuk zeg een 3D-echo. Zit te twijfelen om daar een afspraak voor te maken. En je buik is idd flink gegroeid. Mooi bumpie hoor 🙂

 3. Bianca
  16 juni 2014 / 09:34

  Mooi buikje! En hier nog een die zich voortdurend aan mijn rechterkant opfrommelt (hoewel dat nu, met 38,5 week, wat lastig is want tja, zoveel ruimte is er niet meer). Ik heb zelfs een foto van toen ik 28 weken was (en lekker in zonnig Rome rondliep) waarop je ook echt kan zien dat ze rechtsvoor ligt en zelfs uitsteekt, links, daar zit echt niets. Zo raar!
  En die warmte…. bleh! Hou het voorlopig maar even 20 graden met een zonnetje, prima!

 4. 16 juni 2014 / 09:35

  Wauw, wat wordt je buik mooi zeg. Ik ben echt helemaal dol op plaatjes van mooie, rondje zwangerbuikjes de laatste tijd haha. Vind het zo fascinerend dat er een mensje in zit!
  Fijn dat alles goed gaat en heeeeeel veel plezier bij de 3D-echo, ben zo benieuwd! Wij gaan er ook een laten maken in week 28 😀

 5. Shirley
  Auteur
  16 juni 2014 / 09:55

  De 3D-echo vond ik echt fantastisch! Waarschijnlijk het mooiste wat ik tijdens de zwangerschap heb mogen zien. Veel plezier!

 6. 16 juni 2014 / 10:29

  Veel plezier met de echo! Bij ons is de 3D echo niet echt goed gelukt, onze meid lag niet goed 🙁

 7. 16 juni 2014 / 10:44

  Heel herkenbaar van die hitte! Ik heb doordat ik een tweeling krijg de 3d echo al gehad; echt geweldig!!

 8. Vicky
  16 juni 2014 / 12:26

  Mooi buikje en het opfrommelen aan 1 kant is herkenbaar: ons meisje zit ook graag aan de rechterkant van mijn buik (de kant waar ik ook altijd op slaap en ’s morgens voel ik ze dan tegen het bed aan schoppen).
  3D echo is mooi, als het kindje goed ligt. Wij hebben al eens 3D beeld gezien in het begin rond 15 weken en dan een keerjte bij 21 weken .. echt prachtig om een echt mensje te zien en er vorm zien in te komen. Ik weet niet hoe het in NL is, maar in BE heb je om de maand een echo en als je kindje goed ligt, krijg je ook een 3D beeld & foto’s te zien. 🙂

 9. Nadia
  16 juni 2014 / 13:10

  Wauw, je bent ontploft, zoals ze dat zo mooi zeggen! Ik vind het zo leuk om je updates te lezen.

 10. 17 juni 2014 / 07:37

  Wat leuk dat je een 3D echo gedaan hebt zeg! Dat lijkt me heel bijzonder! Wij deden dat bij Lana niet want we hadden iedere 3-4 weken al een echo door mijn medische toestand. Wat een prachtige buik heb je Betty!

 11. 17 juni 2014 / 19:42

  Wij hebben nooit een 3D echo gedaan, dat leek mij er zo gek uitzien. Maar achteraf ben ik toch wel benieuwd hoe dat nu eigenlijk gaat. Lijkt mij toch wel cool om al beetje een beeld te hebben van je kindje!

 12. Anouk
  17 augustus 2014 / 13:06

  Wij hebben vorige week een 3D echo laten nemen van onze dochter op 33 weken zwangerschap bij Precho! Waren enorm onder de indruk!

Secured By miniOrange