(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Dit vind ik belangrijk binnen ons gezin

Dit vind ik belangrijk binnen ons gezin

De afgelopen weken was er behoorlijk wat strijd in huis met Skyler en als ik érgens niet tegen kan, zijn het deze buien. Ik merk dat Skyler heel erg aan het groeien is en ook door krijgt dat zijn wereld momenteel veel groter is dan voorheen het geval was. Dit betekent ook dat hij te maken krijgt met andere mensen, andere kinderen en andere regels. Niet erg want juist dit contact zorgt ook weer voor een ontwikkeling, maar het feit dat daar een grote mond en veel uitdagende momenten bij komen kijken vind ik echt niet zo fijn. Als ouder hecht ik enorm veel waarde aan ons eigen thuis en alle regels die daarbij komen kijken. Deze groei en situaties openen bij mij ook heel erg de ogen en laten me weer even beseffen wat ik als moeder belangrijk vind in de opvoeding. Het is nu tijd om daar een goede balans in te vinden; Skyler de ruimte geven om zich lekker te gaan ontwikkelen en zijn wereld te laten vergroten, maar ook zeker de touwtjes in handen houden en staan voor de eigen regels. Er zijn een paar dingen die voor mij heel erg belangrijk zijn in huis en daar wil ik het vandaag over hebben.

1. Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel aan liegen. Eerlijkheid heb ik heel hoog staan en als ik merk dat Skyler iets verborgen houdt of heel andere dingen tegen mij vertelt dan tegen iemand anders, kan ik daar echt wel boos om worden. Zelfs als het maar iets kleins is zoals ‘ik heb het aan zijn moeder gevraagd en hij mag echt hier eten!’ Terwijl het dus helemaal nog niet was gevraagd en de moeder van niks af wist. Ik vind het gevoel van twijfelen over iemands uitspraken echt niet chill en helemaal niet als het om mijn eigen kinderen gaat. Gewoon eerlijk zijn, dan is er een hoop mogelijk.

2. Respect en luisteren zijn vanzelfsprekend ook heel belangrijk bij ons in huis. Ik vind het verschrikkelijk als ik Skyler bijvoorbeeld roep om te eten, en dat hij vervolgens keihard nee schreeuwt en wegloopt. Ik ben dan echt in staat om hem aan zijn arm naar binnen te sleuren, haha. Alhoewel dat dan ook weer niet echt respectvol tegenover hem is. Ik vind dit heel lastige situaties want als ik het ‘volgens het boekje’ doe en gewoon uitleg waarom ik wil dat ‘ie komt en dat ik dit gedrag niet zo leuk vind, is het negen van de tien keer alsnog ‘nee’. I get it, het is een fase en het is de leeftijd momenteel, maar leuk is anders.

3. De laatste weken merk ik dat ik enorm veel waarde hecht aan bedtijd. Of vriendjes nu wel of niet nog buitenspelen om 19:00 uur; ik wil gewoon dat Skyler (en Maddox) om 19:00 uur en uiterlijk 19:30 uur in bed liggen. Niet alleen omdat ik merk dat Skyler heel erg veel slaap nodig heeft momenteel en erg moe is (snap ik wel met dit koppige gedoe), maar ook omdat ik een rustige avond wil en de avonden me heilig zijn. Ik heb dan ook weinig geduld voor tijdrekkende kleuters, te langdradige voorleesboeken en dreumesen die weigeren om gewoon rustig te gaan slapen. Hou gewoon je mond en laat me met rust, haha.

4. Een beetje in het verlengde van bovenstaande vind ik eigen ruimte wel heel erg belangrijk in huis. Niet alleen voor Raymond en voor mezelf, maar ook voor de kinderen. En dat vind ik nu een heel lastige want ik merk ook dat ik momenteel de touwtjes iets korter moet houden. Ik vind het belangrijk dat de kinderen hun eigen keuzes kunnen en mogen maken en dat ze veel zelfstandig kunnen oplossen. Ik doe daarom ook niet zo heel moeilijk over gekozen T-shirts, de voorkeur voor tv-programma’s en speelgoed. Al eerder heb ik ook verteld dat Skyler regelmatig in het weekend eerder naar beneden gaat om rustig iPad te kijken en daar hecht hij veel waarde aan, aan deze eigen, rustige momenten. Dat merk ik aan mezelf ook.

5. Natuurlijk is er nog iets heel belangrijks in onze opvoeding en volgens mij heb ik dat al eerder eens aangekaart; ik wil dat de kinderen zichzelf kunnen zijn. Ongeacht hun geaardheid, ongeacht wat ze later willen worden en nu willen doen. Ik wil dat ze staan voor hun eigen keuzes en daadwerkelijk die keuzes zelf mogen maken, maar wel dat ze de andere dingen in het achterhoofd houden; eerlijkheid, respect, luisteren en ruimte. Kiezen dat je nú niet wil slapen en naar buiten wil terwijl dat op dat moment echt niet kan, is dus ook gewoon echt niet mogelijk. Maar zelf bepalen dat je dát shirt aan wil of juist een muts op wil terwijl het 30 graden is? Be my guest.

Hopelijk vinden we hier de komende jaren een mooie belans in en is mijn eigenwijze kleuter op zijn 18e een respectvolle, lieve, ietwat eigenwijze, eerlijke jongeman die goed luistert naar de medemens, respect heeft voor mens en dier, staat voor zijn eigen keuzes en op dat moment zijn eigen dromen najaagt. Ik denk dat dat iets heel moois is om naartoe te werken.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Comments

 1. 18 augustus 2018 / 09:52

  zo herkenbaar en meid en staat je nog heel wat te wachten 😉 kids van tegenwoordig zijn gewoon een stuk bijdehander en brutaler dan vroegah hahah en ja word lastig maar komt goed

 2. Sabien
  19 augustus 2018 / 11:50

  Ik vind eerlijkheid ook heel belangrijk hier in huis. Wij leren ons kind daarom ook om gewoon de waarheid te vertellen. Bij ons is bedtijd ook rond 19-19.30u, ongeacht hoelaat buurtkindjes naar bed gaan.

 3. Natascha
  19 augustus 2018 / 15:51

  Zo herkenbaar. Alleen de kinderen worden ook ouder en gaan later naar bed…… Hoe zou jij dat oplossen?

  • Shirley
   Auteur
   19 augustus 2018 / 19:07

   Dat bekijk ik iedere keer opnieuw, want ik denk dat we daar vanzelf in meebewegen 🙂