Thuiswerken tijdens de vakanties

Thuiswerken tijdens de vakanties

Tijdens en vlak na de bevalling van Skyler wist ik het allemaal wel. No way dat mijn kind -en in de toekomst kinderen- naar het kinderdagverblijf zou(den) gaan want hé, ik werk toch thuis? Ik kan mijn kinderen prima thuis opvangen. Maar er is een verschil tussen gewoon thuis zijn en thuis werken. Natuurlijk lukte dat niet, en daar had ik een paar maanden voor nodig om dat eindelijk toe te geven. Toen ik mijn werk steeds slechter deed, ik maar half aan het moederen was en totaal geen focus meer had, begon ik na tien maanden toch maar te zoeken naar een kinderdagverblijf voor Skyler voor twee dagen per week. Uiteindelijk is dit een fantastische keuze geweest en inmiddels gaat Maddox ook twee dagen naar de crèche sinds hij zes maanden is. Het geeft hen veel plezier en mij veel ruimte. Win win!

Skyler zit nu alweer bijna twee jaar op school en sindsdien is er een goed ritme in onze week gekomen. Maar ze hebben ook vakanties en tijdens vakanties is het altijd roeien met de riemen die ik heb. We doen alles zonder BSO en ik werk dus tijdens schooluren. In ieder geval wanneer Maddox ook op de opvang is. Het is nu zomervakantie en de dagen daarvoor zit ik enorm te stressen. Hoe ga ik dat doen? Uiteindelijk komt het allemaal goed, hebben de kinderen (en dan voornamelijk Skyler) een leuke vakantie en is mijn werk ook nog eens af. Daar heb ik zo mijn manieren voor en deze deel ik vandaag met jullie.

Ik laat de crèche gewoon doorlopen

Je betaalt voor het kinderdagverblijf een bedrag per maand en ook als jouw kind niet komt, betaal je dat geld door. Nu kan ik op Maddox’ opvang vakantiedagen ruilen en daar maak ik dan ook graag gebruik van, maar als ik hem thuis hou, betaal ik dus voor niks. Gaan we niet doen! Ik krijg nog steeds regelmatig reacties van mensen die het niet begrijpen dat ik Maddox naar school laat gaan als Skyler vakantie heeft maar één van de redenen is dus zodat ik gewoon kan gaan werken. Ik kan prima werken als Skyler thuis is maar met Maddox is dat een ander verhaal. Bovendien heb ik zo meer qualitytime met Skyler, aangezien ik tijdens schoolweken meer momenten met Maddox heb.

Eén leuke activiteit per dag plannen

We zitten nu in de eerste vakantieweek en Maddox zit drie dagen op school. Skyler is dus wel de hele week thuis en ik wil niet zo’n moeder zijn die de hele dag aan het werk is. Ik zorg dus dat ik iedere dag iets leuks samen plan, om vervolgens eromheen werkuren te creëren. Zo zijn we vandaag naar de bioscoop geweest (ik schrijf inmiddels vooruit voor de vakantie dus dit is voor jullie alweer eventjes geleden) en leg ik Skyler uit dat ik daarvoor even moet werken. Zo plande ik de film om 12.30 uur en heb ik dus in de ochtend drie uur tijd gehad om wat voor Mommyhood te doen. Skyler weet dit inmiddels en dat kan ik dus prima uitleggen. Morgen bouwen we een Lego-koffertje voor mee op vakantie, woensdagochtend hebben we een playdate met Maddox bij vriendjes van hen. Voor donderdag verzin ik dan weer iets nieuws. Een activiteit combineren met werken gaat hier heel erg goed.

Mijn kinderen kunnen heel erg goed zelf spelen

En daar heb ik onwijs veel geluk mee. Als ik uitleg dat we ’s middags naar de bioscoop gaan vermaakt Skyler zich in de ochtend prima met de iPad, Lego en ander speelgoed. Ik doe niet aan schermtijd en zolang ze zichzelf vermaken ben ik allang tevreden. We zijn net terug van de bioscoop, het is 15.00 uur, ik schrijf dit artikel en Skyler zit met een kleurplaat naast me. Met Maddox is dit wel iets lastiger. Als hij alleen thuis is als Skyler op school zit gaat dit prima; met zijn tweeën gaat het iets minder soepel. Dan kan ik niet zo heel erg veel doen en dan maak ik andere keuzes.

’s Avonds werken moet soms gewoon even gebeuren

Zo kan ik dus niet zo goed werken met beide jongens thuis en omdat ik weet dat dat woensdag het geval is, probeer ik vandaag en dinsdag alvast flink wat te doen. Zo ben ik niet verplicht om op woensdag te werken en als er wel wat dingen afgerond moeten worden, doe ik dat in de avond of tijdens Maddox’ slaapje. Echter kan ik van dat laatste niet meer uitgaan, aangezien hij regelmatig het middagslaapje overslaat. Als ik dan net iets gepland heb qua werk en hij slaapt niet, raak ik daar alleen maar gefrustreerd van.

Een stapje terug

Tsjah, het is vakantie en ik kan niet de uren werken die ik normaal werk. Ik heb er ’s avonds soms geen zin in, ik ben wat meer met de jongens bezig en ik heb soms ook zin in vakantie. Ik doe mijn best, schrijf iedere dag artikelen, maar tijdens vakanties doe ik soms een stapje terug. Soms in de vorm van artikelen minder publiceren, maar ook vaak in de vorm van samenwerkingen minder oppakken, minder snel mails beantwoorden en accepteren dat er minder bezoekers komen.

Vooral de regel ‘iedere dag een activiteit en daar tussen werken’ helpt voor ons heel erg. Skyler is 5.5 jaar en weet prima dat ik soms achter de computer moet om even te werken. Hij weet dat ‘ie soms moet wachten of even iets zachter moet doen. Daarnaast mag ik in mijn handen knijpen met kinderen die zichzelf zo goed weten te vermaken. Ik had niet geweten hoe ik dat anders zou moeten oplossen.

Share:

3 Reacties

 1. Sanne
  30 juli 2019 / 08:31

  Ik vind het toch maar knap hoor, dat er elke dag toch weer een leuk artikel online staat. Dit artikel heb ik ook weer met veel plezier gelezen, terwijl ik niet eens kinderen heb ;).

 2. 30 juli 2019 / 09:33

  ik vind dat je je planning goed op orde hebt, zowel met de kids als met werk ;). ik heb een strakke planning en probeer mij er aan te houden maar merk toch dat ik toch steeds vaker savonds en zelfs ook snachts gewoon aan het werk ben. en dan doe ik dat om meer tijd overdag voor leuke dingen over te houden….maar je raad het al haha dan ben ik ook gewoon bezig 😉

 3. Nienke
  30 juli 2019 / 18:21

  Wauw super knap wat je doet zonder bso. Petje af hoor. En begrijpelijk dat maddox gewoon naar de opvang gaat. Het is geen strafkamp en jij hebt tijd voor jezelf, je werk of je andere kind. Alleen maar slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.