(~215 B)
Ons bezoek aan Naturalis in Leiden

Ons bezoek aan Naturalis in Leiden

Afgelopen weekend gingen we met zijn vieren een dagje weg. Vorig jaar waren we met Skylers verjaardag naar Lego World in Scheveningen; dit jaar werd het Naturalis. De Museumkaart die we tijdens onze zomervakantie aanschaften, is al goed gebruikt. Zo fijn, want je plant toch iets sneller zo’n dagje weg. We wilden in eerste instantie naar Nemo, maar dat was helemaal vol. Onze keuze viel uiteindelijk op Naturalis in Leiden, omdat ik daar veel positieve verhalen over heb gehoord.

Naturalis Biodiversity Center

Bij Naturalis Biodiversity Center laten ze, zo zeggen ze zelf, de schoonheid van de natuur zien. Met hun indrukwekkende collectie, kennis en data brengen ze het leven op aarde in kaart. ‘Belangrijk, want biodiversiteit is essentieel voor onze toekomst. We onderzoeken de natuur om biodiversiteit te behouden. Zo dragen we bij aan oplossingen voor grote, mondiale vraagstukken rondom klimaat, leefomgeving, voedselvoorziening en geneesmiddelen.’ In het indrukwekkende gebouw zijn verschillende ruimtes met verschillende thema’s gerealiseerd. Stuk voor stuk heel indrukwekkend.

Prachtig gebouw

De ervaring begint eigenlijk bij de ingang al. Het gebouw is echt een eyecatcher en zodra je binnenstapt, weet je niet waar je moet kijken. Ook werden we heel enthousiast en hartelijk ontvangen door een lieve vrouw die gelijk de vragen van de jongens ging beantwoorden. Ze kreeg er nogal veel op haar afgevuurd, omdat de jongens helemaal onder de indruk waren. Gelijk rechts is een ruimte waar je al direct kennis kunt maken met verschillende dieren en thema’s. Ook worden hier gedurende de dag presentaties gehouden, kun je een kijkje nemen bij de onderzoekers en ook nog even tekenen. Ook vind je op de begane grond een museumwinkel met waanzinnige spullen, van knuffels tot geweldige boeken. Er is een garderobe (gratis), er zijn kluisjes (alleen borg) en omdat alles ruim is opgezet, is dit al een eerste, mooie ervaring.

Thema’s in Naturalis

Vanaf de eerste verdieping beginnen de zalen met verschillende thema’s. Leven, Evolutie, Dood (hebben wij even gemist), Dinotijd, Vroege Mens, Verleiding, IJstijd en Aarde. In al deze ruimtes is van alles te zien, te doen en te beleven. Toen ik aan de jongens vroeg wat zij het leukste vonden, hoorde ik van Skyler: ‘Leven en Dinotijd. Ik vond de dieren echt heel erg tof want het zag er heel echt uit. En de dino’s indrukwekkend. Ik vond het ook leuk dat er veel verschillende thema’s waren. Het minst leuk? De kermis (Verleiding). Dat snapte ik niet.’ Haha. Maddox antwoordde: ‘ik vond de pony bij de ingang heel erg mooi en het vosje bij Leven. Ik vond ook het gebouw heel erg mooi en elke verdieping was leuk.’ Ik vond zelf ook Leven het meest tof om te zien, omdat je de kans krijgt om kennis te maken met verschillende dieren.

Eigen eten en drinken

De kinderen vonden het echt superleuk en ook wij waren erg te spreken over dit museum. Er zijn overal zitjes gecreerd waar je met je eigen eten en drinken kunt zitten. Dat is echt top, want zo’n uitje is, vooral zonder Museumkaart, best prijzig. Maar ook het café op de bovenste verdieping hebben we uitgeprobeerd. De koffie was héérlijk. Skyler riep tijdens het schrijven nog: ‘je moet ook iets schrijven over de koude drankjes en de lekkere snackjes.’ Dus bij dezen.

Parkeren

Als ik nog een minpunt moet noemen, zou ik zeggen: parkeren. De parkeerplaats van Naturalis is klein en was vol toen we aankwamen. Raymond heeft ons afgezet en is naar de parkeergarage gaan rijden, maar het duurde nog een kwartier tot hij van de parkeerplaats naar ons was gelopen. Het was heel slecht weer en voor de kinderen was dit wel wat ver door wind en regen. Er zijn veel omliggende bedrijven die in het weekend dicht zijn, dus het zou fijner zijn als je daar bijvoorbeeld gebruik van kunt maken. Dat zou de ervaring helemaal afmaken.

Prikkelarm Naturalis bezoeken

Nog even een extra toevoeging voor een prikkelarmbezoek, wat ik een fantastisch initiatief vind. Wij hebben er geen gebruik van hoeven maken, maar voor anderen kan dit uitkomst bieden. Geciteerd van de website:

‘Een museumbezoek zit vol prikkels, zoals geluiden, bewegende beelden, geuren of lichtflitsen. Het ervaren van prikkels is voor iedereen anders. In het museum hebben we een prikkelmand met voorwerpen die helpen bij het verwerken van prikkels.  De mand is voor iedereen, en je mag zelf kiezen wat je leent. In de mand vind je onder andere gehoorbeschermers, zonnebrillen, stressballen en fidget toys. Wil jij hier gebruik van maken? Vraag dan bij de balie naar de prikkelmand. Je hoeft niet te reserveren. Na je bezoek lever je de spullen weer in bij de balie.’

Al met al hebben we heerlijke uren gehad bij Naturalis. We komen zeker nog eens terug! In alle vroegte, zodat we een parkeerplekje hebben 😉

Naturalis Biodiversity Center
Darwinweg 2
2333 CR Leiden
Nederland

Toegang vanaf 4 jaar: €17
Tot en met 3 en met een Museumkaart is het gratis.
Parkeren kost €7,50. Voor de parkeergarage verderop betaalden we ruim €6.

 

Delen:
Secured By miniOrange