(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Koemelkallergie & reflux: update na 2 weken

Koemelkallergie & reflux: update na 2 weken

We zijn inmiddels twee weken verder sinds mijn laatste update over Maddox en ik krijg enorm vaak de vraag hoe het nu met hem gaat. Gisteren had ik een controle-afspraak bij de kinderarts en die wilde ik nog even afwachten alvorens ik een update zou geven, maar vandaag kan ik dan eindelijk ietsje meer vertellen. Mocht je nog niet op de hoogte zijn; in dit artikel kun je teruglezen over de vermoedens van koemelkallergie en reflux. Hoef ik dat allemaal niet te herhalen 😉 Ik laat alleen even de foto zien zoals we begonnen om de rest wat kracht bij te zetten en zodat je het verschil goed kunt zien;

2017-07-22 14.35.05

20292073_1547831111904680_460009947_n

Zo startten we twee weken geleden na een dramatische periode

Goede start!

Twee weken geleden zijn we begonnen met koemelkvrije voeding, Neocate. Ik kreeg woensdagmiddag het pakket toegestuurd en kon dus direct starten. Ik hoorde van de meeste moeders dat veel kinderen dit niet lusten of heel erg moeten wennen, maar daar was hier thuis geen sprake van. Maddox dronk de eerste fles gelijk helemaal leeg en dus begonnen we het avontuur al goed.

Naast deze voeding moest ik Maddox’ huid behandelen met eczeemzalf en vette zalf. Ik ken het hele riedeltje van mezelf, maar vond het toch even lastig om dit bij zo’n kleintje ook door te voeren. Twee keer per dag vette zalf en twee keer per dag hormoonzalf voor vier dagen lang, om vervolgens over te gaan op drie dagen vier keer per dag vetten en uiteindelijk het schema weer van voor af aan te beginnen. Je zult dus begrijpen dat ik ondertussen geen zalf meer kan zien en hier dagelijks veel mee bezig ben. Soms doe ik het ook twee keer per dag hoor, vooral als zijn huid er goed verzorgd uitziet. Het blijft een geluk dat ik de ervaring al heb en precies weet wat ik moet doen, maar het is gewoon niet leuk. Gelukkig zagen we wél resultaat, al heel snel eigenlijk. De combinatie nieuwe voeding en zalf leek ons goed te helpen.

2017-07-31 14.06.27

2017-07-31 18.40.00

Na vijf dagen!

Maddox’ huidje werd een stuk rustiger. Het zag er meer verzorgd uit, voelde beter, zag minder vurig en op een paar opvlammingen na was het vrij snel onder controle. Het meeste effect komt echter –denken wij- van het switchen naar andere voeding. We hebben er namelijk een behoorlijk ander kind door gekregen. Maddox huilt véél minder, kan zichzelf beter vermaken, kan plat liggen in de box en kinderwagen en kan zelfs in slaap vallen in de wagen zonder continu te gillen dat ‘ie eruit wil. Ik loop de afgelopen twee weken minder met de draagzak dan de weken ervoor en vind dat zo ontzettend fijn. We wandelen lekker vaak met de kinderwagen nu en ik geniet onwijs van het mannetje dat weer kan lachen. Maddox is vrolijk en zit gerust een uurtje in de Stokke kinderstoel naast me zonder het direct op een blèren te zetten. Wát een verademing.

Zijn huid knapt grotendeels op van de hormoonzalf –dat zeg ik er maar gelijk bij-, maar ook zeker van de voeding. De vurige vlekken zijn weg en ondanks dat ‘ie nu na twee weken nog veel uitslag heeft, is het absoluut niet te vergelijken met de weken hiervoor. 

2017-08-01 17.56.15

2017-08-03 19.57.43

Na een week, vlak voor het indikken van de voeding

Heel veel krampen

Omdat Neocate voeding heel erg dun is en Maddox de eerste week tijdens het gebruik ervan behoorlijk aan het spugen was en het zuur kreeg, zijn we vlak daarna begonnen met indikken na overleg tijdens een telefonisch consult. Ik gebruikte eerst Nutriton maar ben al gauw overgestapt op 100% johannespitbroodmeel van de natuurwinkel na veel berichtjes te hebben ontvangen van bezoekers. Omdat de voeding daarmee dikker wordt én Maddox’ ontlasting daardoor ook weer een zooitje werd, kregen we tegelijkertijd lactulose, een siroop waarmee het allemaal iets soepeler gaat. Dit heb ik een paar dagen gebruikt, maar we kregen er een groot probleem voor terug: krampen. Heel veel krampen. Ook toen ik de lactulose stopte bleven de krampen komen. En dus kon ik maar aan één ding denken: johannesbroodpitmeel.

De eerste week Neocate verliep, op het spugen na, goed. Maddox was niet alleen overdag veel rustiger, maar sliep ook nog eens ’s nachts goed in zijn eigen bed. Goed als in: een flesje om 22:00 uur en dan slapen tot 05:00 uur. Dan een paar slokjes drinken en tot 08:00 uur bij ons in bed verder slapen, lekker tegen me aan. Echter veranderde dat enorm toen we begonnen met het indikken. Maddox kreeg onwijs veel krampen ’s nachts, was alleen maar aan het huilen en met zijn benen aan het trappen en ik kreeg hem maar niet gekalmeerd. Ik was echt ieder uur met hem op.

Horror eczeem

Van het weekend was de ellende compleet, toen ik het eczeem volledig zag opvlammen in Maddox’ gezicht. En niet zomaar eczeem, maar flinke rode vlekken waar geen einde aan kwam. Omdat ik vaak van mensen hoor dat darmproblemen tot uiting kunnen komen in eczeem (zelf geen last van trouwens, maar er zal bij anderen een kern van waarheid in zitten), was de maat vol en besloten we direct te stoppen met het indikken. Geen johannespitbroodmeel meer voor Maddox. Ik begon zijn gezicht te behandelen met hormoonzalf en vette zalf en stopte zowel het indikken als de lactulose. Alleen nog maar Neocate en kijken hoe dat gaat.

2017-08-06 21.07.14

2017-08-06 21.08.01

Zijn gezicht afgelopen weekend, een week nadat we zijn begonnen met indikken

Op dit moment zijn we vier dagen verder en is alles weer wat rustiger. Maddox’ gezicht ziet er beter uit en heb ik weer onder controle en ook zijn darmen zijn een stuk rustiger. De ontlasting komt netjes om de dag en ’s nachts hoef ik er niet meer ieder uur uit. De nachten verlopen nog steeds rommelig omdat Maddox vanaf 02:00 uur gaat spoken, maar dat kan ook komen door de afgelopen week waardoor het slaapritme iets verstoord is én gewoon omdat ‘ie jeuk heeft. Hier zijn we dus druk mee bezig. Omdat we zijn gestopt met het indikken, is Maddox wel weer meer aan het spugen. Hij lijkt daar vooralsnog zelf vrij weinig last van te hebben, net zoals van het maagzuur. Dat ‘ie reflux heeft is duidelijk omdat ‘ie de hele dag door spuugt, maar omdat hij voor de rest heel vrolijk is, niet huilt als hij spuugt en ik hem ook nog vrij weinig zie slikken, is het niet nodig om medicatie hiervoor te nemen. Ik mocht van de arts maagzuurremmers, maar dat heb ik voor nu afgeslagen. Het vermindert het spugen niet en voor mijn gevoel speelt dat maagzuur dus nog maar een vrij kleine rol. We hebben het achter de hand voor als we wel het vermoeden hebben dat dat begint op te spelen. Ik hoef maar te bellen als ik het wil hebben. Dat is in ieder geval een fijn geweten.

2017-08-07 17.57.04

Het gaat met ups en downs. Zijn armen, benen en gezicht wat heftiger maar zijn buik en rug weer redelijk onder controle

Gisteren was ik bij de kinderarts en na een check vond ze dat we goed bezig waren. Het indikken doen we niet meer, de zalven blijven we vooralsnog op deze manier smeren en mijn machtiging voor Neocate is met drie maanden verlengd. Maddox’ huid gaat nog niet goed genoeg, maar het is al een heel verbetering ten opzichte van de weken hiervoor. Het feit dat hij een stuk rustiger is zegt misschien nog wel het meest. Ik denk namelijk dat de voeding hier een grote rol in heeft gespeeld en daar is de arts het gelukkig met me eens. Maar of het ook de reden van het eczeem is? Daar moeten we het nog langer de tijd voor geven. Voor mijn gevoel zijn we al maanden bezig, maar het is slechts twee weken. We hebben veel geprobeerd afgelopen weken en nu is het tijd om ons te focussen op alleen de voeding en de zalf. O, en probiotica van Vitals want daar werd ik tientallen keren over getipt door jullie! 

Voorlopig blijven we dus op deze manier verder gaan. Hopelijk brengt dat de komende weken meer rust in huis. We mogen over een week of twee van de arts heel rustig gaan starten met hapjes en pap, dus ik denk dat ik tegen die tijd maar eens rijstebloem ga halen voor in de laatste fles en ga kijken hoe Maddox reageert op groente en fruit. Wie weet doet dat hem ook wel goed, alhoewel ik wel weer bang ben voor krampen. Dat pakken we dus heel rustig aan. Over een aantal weken gaan we dan terug naar het ziekenhuis voor een provocatietest om te kijken of hij daadwerkelijk zo heftig reageert op koemelk. Maar voordat het zover is zijn we dus vooral de komende tijd aan het werk om een hoop meer rust te creëren voor iedereen hier in huis.

20773276_1567820869905704_1387779222_o

20793685_1567820903239034_1523986107_o

Foto’s van eergisteren

O, en de afspraak bij de kinderdermatoloog de 25e? Die laten we toch maar even staan! Wie weet wat voor handvatten ik nog kan krijgen wat betreft zijn eczeem. Want het kan dan wel voeding zijn; Maddox heeft er ook gewoon aanleg voor en dat zal er grotendeels ook nog een beetje in zitten. Dan is het prettig als ik bij de juiste personen terecht kom. In combinatie met de kinderarts hoop ik op een gouden match.

Thanks voor alle lieve berichten en herkenbare verhalen die ik de afgelopen weken van jullie heb ontvangen. Doet me goed! X

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Comments

 1. Jessica
  11 augustus 2017 / 07:44

  Doet me zo denken aan mijn oudste zoon hoe hij was als baby.
  Timo is op 32weken geboren en toen moesten ze hem al insmeren ik wist meteen dit word een moeilijke tijd niet leuk een coveusekindje plus eczeem eens thuis ook reflux.
  Ik heb veel dermatologen gezien veel zalfjes gesmeerd altijd leek het wel wat te helpen om dan terug een opstoot te krijgen dan maar naar de huisarts en uiteindelijk ziekenhuisbezoekjes.
  Ik was ten einde raad was soms gewoon uit onmacht aan het wenen en wou zijn eczeem zo overpakken gewoon hij er van af was.
  Ik wist het allemaal niet meer en vroeg me af “altijd andere zalfjes op een teer gevoelig huidje is dat ook wel goed?!” dus ging zelf op onderzoek uit en dat de uitkomst zo simpel was had ik niet durven dromen en dan maar denken” had ik dat maar eerder gedaan …”
  En wat bleek voor hem het beste te zijn ROC ENYDRIAL EXTRA-EMOLLIENT.
  Niet echt goedkoop als je elke dag een heel lichaampje moet insmeren maar na alle tips en dokters goede wil reageerde hij enkel heel goed op dit.
  Hij bleek een atopische huid te hebben veel allergieen kon zelfs niet in zand of in de zon lopen zonder hevige reacties te krijgen echt erg voor een kind !
  Dikke knuf !

 2. 11 augustus 2017 / 07:57

  Oh wat fijn dat de voeding maddox zo geholpen heeft. Een paar weken geleden zaten we in hetzelfde schuitje. Ik reageerde toen ook dat we met neocate gingen beginnen.
  Hier bleek algauw dat het geen kma was maar zeer hevige verborgen reflux. Dankzij weer andere voeding en sinds deze week vaste voeding gaat het hier ondertussen ook beter.
  Hopelijk zijn onze kindjes snel helemaal in orde!

 3. 11 augustus 2017 / 08:41

  Wat sneu hè, voor zo’n kleintje dat je niet met een druk op de knop erachter kunt komen wat direct het beste is. Jullie zijn gelukkig op de goede weg. Sterkte en succes bij de kinderdermatoloog!

 4. Steph
  11 augustus 2017 / 13:47

  Wat fijn dat neocate lijkt te werken. Het blijft echt zoeken he? Het is pittig he, maar je bent echt goed bezig hoor! Onze jongste (nu 10 mnd) heeft ook koemelkallergie en het is echt zoeken naar waar je goed aan doet en wat voor jullie werk. Als het mag wil ik je nog wel een advies geven over het bijvoeden. Ik ben destijds ook met 4 mnd begonnen maar dit kon mijn kleintje echt niet aan. Hij reageerde op bijna alles. Na overleg met een (antroposofische) dietist ben ik gestopt en pas met 6 mnd rustig begonnen en dit is echt zoveel beter bevallen. Zijn darmen waren er duidelijk nog niet klaar voor. Het is natuurlijk jullie keuze maar ik wilde je dit toch even meegeven. Heel veel sterkte met alles!
  groetjes Steph

  • Shirley
   Auteur
   11 augustus 2017 / 14:55

   Ja, daar ben ik dus ook een beetje bang voor. Maar de kinderarts zei ook dat je ook weer niet te lang moet wachten. Nou ja, misschien alleen met wat rijstebloem door de fles en later wat fruit of groente ofzo!

 5. Sara
  11 augustus 2017 / 14:56

  Ff een berichtje uit Belgie 😉
  Jouw verhaal klinkt erg herkenbaar, ons zoontje had dezelfde symptomen, uitslag in het gezicht/oren/hals/romp. Niet meer willen drinken aan de borst ( ondanks koemelkeiwitvrijdieet voor mij) , ontroostbaar en uren aan een stuk huilen.
  Contanst slikken/spugen.
  Gelukig hebben we een goede kinderarts, die goed gereageerd heeft, want ik zat er toen wel ff doorheen.
  Wij hebben meteen omeprazole( voor de reflux) en puramino ( voeding) voorgeschreven gekregen en dit heeft erg veel geholpen.
  De krampjes waren ook hier helaas heel hevig en dat heeft zo doorgegaan tot hij 4 maand oud was( en ondertussen alle soorten druppeltjes enz geprobeerd zonder resultaat) en toen was het plots over.
  Nu is hij 5 maand oud en nog soms krampjes, maar niet meer te vergelijken met eerst. De reflux is een beetje beter sinds we groentenpap geven. We moeten wel nog steeds omeprazole en puramino geven, en worden nog steeds opgevolgd door de kinderarts,daar komen we voorlopig nog niet vanaf.

  Hopelijk voor jullie snel beterschap!

 6. Girly
  12 augustus 2017 / 03:13

  Tip: bijvoeding beginnen met vier maanden is achterhaalde informatie! Het darmenstelsel is daar nog helemaal niet klaar voor op die leeftijd. En rijstebloem hoef je helemaal niet te gebruiken, daar zit weinig voedingswaarde in dus dat kun je gewoon overslaan 😉 In principe kun je met zes maanden gewoon groente en fruit gepureerd gaan aanbieden. (1 per keer introduceren) Of met Babyled Weaning pakken baby’s van zes maand zelf het eten op en eten zelf!

 7. Teresita
  12 augustus 2017 / 09:31

  Ik wil hier kort op reageren…. Been there Don all off it! Inmiddels is onze zoon 7 jaar en heeft enigzins nog last van zijn eczeem en allergieën. Ik raad u aan bijtijds een lab. diagnostieke bloedonderzoek te laten afnemen… Hiermee zijn wij erachter gekomen dat onze zoon meer dan alleen koemelkallergie heeft. Namelijk: huisstofmijt, katten- hondenroos, graspollenmengselen, koemelk, kippenei-eiwit en pinda.
  Voedselmengselen; hazelnoten, cashewnoten, sesamzaad, kiwi en tomaat.
  Graspollenmengsel; reuk, engelse raai-, timotheegras, rogge, echte witbol.
  Bij zijn vaste voeding moesten we erg goed opletten wat we hem gaven. Het is een keer voorgevallen dat hij een extreem voedselreactie kreeg (opzwelling in het gezicht: ogen en lippen werden dik en zijn luchtwegen klapte dicht), waardoor hij in het ziekenhuis behandeld moest worden met insuline. Bij koude weeromstandigheden en stress duikt zijn eczeem erg op, zomers is het gezwollen en vochtig. Zijn weerstand is erg laag waardoor hij vaak verkouden is (hij loopt voordurend met een loopneus door zijn pollenallergie en winters het droge luchtvochtigheid.)

  Ik hoop een ander verloop bij jullie! Maar onderzoek en neem actie voordat je iets nieuws probeert

  Groetjes

 8. 12 augustus 2017 / 12:28

  och het kleine kereltje 🙁 su6 mop en knuffel

 9. Sylke
  12 augustus 2017 / 22:55

  Ik lees al jaren mee, maar reageer nooit.
  Nu wel. Want jeetje, wat naar als je kindje zich zo vervelend voelt. Met een jonge baby ben je al zo druk, laat staan als je kindje zoveel last heeft én je ook nog een kindje hebt rondlopen. Petje af hoor Shirley.

 10. Ann
  13 augustus 2017 / 21:45

  Wat een heftige weken weer! Ik lees normaal stilletjes je blog, zonder te reageren en ik weet ook hoe vreselijk al die tips kunnen zijn, maar omdat mijn kleine meisje net hetzelfde probleem had met spugen wilde ik toch even wat posten:
  Onze baby had last van reflux, maar alles om de melk in te dikken gaf krampen. Uiteindelijk kozen we voor normale, lichte melk die we indikten met gelilact. Dit product maakt vloeistoffen gelei-achtig. Een erg kleine hoeveelheid door het poeder mengen en vervolgens in het flesje zorgt dat de melk dikker wordt. Het werkt absoluut niet op maag of darmen. Wij hebben het meer dan een jaar gebruikt en zijn erg blij geweest met deze tip.
  Veel succes!

 11. Monika
  14 augustus 2017 / 08:37

  Och dat gezichtje, wat sneu 🙁 fijn dat er in ieder geval iets verbetering komt nu.