(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Groen in huis: ik laat alles dood gaan

Groen in huis: ik laat alles dood gaan

Als ik op Instagram weer eens een foto zie van een prachtig interieur met daarin veel planten verwerkt, vind ik dat altijd heel jaloersmakend. Terwijl ik heel wat jaren eigenlijk niet zoveel met planten had, kan ik deze groene touch in huis zeker waarderen de laatste paar maanden. Echter lijkt het niet helemaal voor me weggelegd. Voordat ik het weet heb ik weer een plant dood laten gaan omdat ik het vergeet water te geven of omdat ik helemaal niks weet qua verzorging. Raymond heeft producten van Pokon in huis en loopt regelmatig met een gieter maar bij mij komt het gewoon geen moment in me op. Als Raymond dan ook een paar dagen weg moet voor zijn werk en hij daarna weer thuis komt, kan ik negen van de tien keer antwoorden met ‘shit, dat ben ik vergeten’ op de vraag of ik de planten water heb gegeven. Hopelijk blijft onze nieuwe Calathea wel in leven?

Vorige week was ik met Skyler naar het tuincentrum en kon de zoektocht naar een plant beginnen. We hebben een grote plant in een heel grote pot in de hoek van de kamer en we hebben een plant op de vensterbank in de keuken. Maar that’s it. Meer groen, op een kleed op de bank na, is er in ons interieur niet te vinden. Zonde, want ik vind dat zo sfeervol! Ik heb mezelf voorgenomen om echt meer op te letten en dan worden het misschien geen groene vingers; een beetje meer oog voor de plantenfamilie mag ik best hebben. Na even rond te hebben gelopen kozen Skyler en ik voor een Calathea Zebrina. Een plant die ik qua bladeren en grootte onwijs tof vind. Van Pokon ontving ik potgrond, hydrokorrels en plantenvoeding om de Calathea in leven te kunnen houden, dus dat moet helemaal goed komen. Pokon got my back! Als het aan mij zou liggen zou ik het alleen water geven, terwijl sommige planten natuurlijk veel meer zorg kunnen gebruiken. Ik heb wel weer gelijk een kleine fout gemaakt: ik vond een mooie pot waar de plant precies in paste. Eenmaal thuis vertelde Raymond me dat ik even een slag groter moet gaan halen zodat de plant de ruimte heeft en hij daadwerkelijk goed verzorgd kan worden. Kijk, zoveel verstand heb ik er dus van. Ik vind het altijd mooi als het precies past, maar dat is dus niet hoe het werkt.

Als de plant naar de grote pot gaat, gaat er eerst een laagje hydrokorrels in de pot voor een betere afwatering van de plant. Het zorgt er tevens voor dat wortelrot voorkomen wordt. De potgrond van Pokon die ik heb ontvangen is speciaal voor Anthuriums en Calathea’s. Deze bevat voldoende plantvoeding voor ongeveer twee maanden. Na die twee maanden (want we gaan ervan uit dat de plant in leven blijft) ga ik de Anthuriumvoeding gebruiken om de plant bij te voeden. Als het goed is blijft de Calathea met deze handelingen sterk en beter bestand tegen ziektes/insecten. Als het nú niet lukt.

De Calathea kreeg een mooie plek in de keuken maar uiteindelijk heb ik hem verplaatst naar de woonkamer. Inmiddels leeft ‘ie al 1.5 week in huis en ik heb er mijn missie van gemaakt om hem niet dood te laten gaan. Ik vind groen heel erg mooi staan in ons interieur en hij staat hier heel erg mooi op zijn plek. De komende tijd ga ik mijn best doen om het in leven te houden en als ik daar goed in slaag, zal er niet veel later nog een plant bij komen. Laat die urban jungle maar komen! Oké, dat hoeft voor mij nu ook weer niet maar een beetje plant kan toch veel doen voor je interieur. Wie weet kan ik Raymond versteld doen staan. Hij gaat eind september een paar dagen voor zijn werk naar het buitenland, dus als de planten leven bij thuiskomst is mijn missie geslaagd. Duim voor me!

Heb jij groene vingers? Heb jij veel planten in huis?

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Comments

 1. 28 augustus 2019 / 09:06

  Ik heb ook totaal geen groene vingers… is dus de klus van manlief! Wellicht handig om een vast moment per week voor de verzorging te kiezen en die eventueel als alarm in je telefoon te zetten. Dat helpt bij mij! 🙂

 2. DiDi
  28 augustus 2019 / 09:20

  Wij hebben veel planten in huis en ze blijven allemaal in leven :-P. Maar het zit ook helemaal in ons ‘systeem´ om die goed bij te houden. Ik vind het inderdaad ook heel sfeervol! Ik duim voor je!

 3. 28 augustus 2019 / 09:27

  hahaha herkenbaar en ik kan zelfs nep planten en bloemen mol laten gaan dus….wij hebben 1 hangplant die nog van mijn mams is geweest en nu 47 jaar oud is! en die verzorgd roon want ik blijf er maar gewoon uit de buurt 😉

 4. Milou
  28 augustus 2019 / 11:06

  Tip: de app Plantsome. Je voert in welke planten je hebt, hoe hoog ze zijn en obv het weer krijg je meldingen wanneer welke plant water nodig heeft. Een kind kan de was doen 😉 overigens heb ik al jaren zo’n 20 planten en geef ik ze alleen water (geen voeding), volgens mij is dat niet perse nodig om je planten gezond te houden. Af en toe nieuwe potgrond en that’s it!

  • Sytske
   30 augustus 2019 / 21:48

   Plantsome maakte er bij mijn planten echt een rommeltje van, heb het een week of drie gevolgd, maar toen had ik al bijna drie planten verzopen. Heb ze nog weten te redden, maar vertrouw die app voor geen meter meer.

 5. Jessica
  28 augustus 2019 / 15:09

  Hahaha als ik de titel las … bij mij leeft da ook niet lang al zie ik dat zo graag en geeft je huis een heel andere uitstraling.
  Ik heb dan ter compensatie redelijk wat nepplantjes staan nepbloemen moet ik dan weer niet hebben.

 6. sarina
  28 augustus 2019 / 16:38

  Super mooie plant. Ik zou het knap vinden als deze blijft leven, want dit is wel een hele moeilijke. Echt een Diva… die van mij is na 2 jaar ineens zwaar aan het doodgaan…
  Tips voor planten die altijd goed gaan en weinig water nodig hebben: sanseveria, graslelie, aloe vera en de scindapsus (die is lekker groen).

  • Shirley
   Auteur
   28 augustus 2019 / 16:39

   Ja, dat soort dingen kies ik blijkbaar altijd haha!

 7. Carina
  28 augustus 2019 / 17:03

  Ik ben dol op planten en mijn hele woonkamer en balkon staan er vol mee. Ik vind het ook leuk om ze te vermeerderen dus heb regelmatig babyplantjes.
  Heeeel af en toe gaat er hier ook eentje dood (voornamelijk op het balkon). Voeding geef ik misschien 3x per jaar want dat is in feite overbodig. Makkelijke planten vind ik mijn Monstera Deliciosa (en makkelijk te stekken! Heb al 5 kleintjes en mijn pothos, prachtige snel groeiende hangplant.
  Mijn anthurium en dracaena zijn ook fijn en zo kan ik nog wel even doorgaan, hahaha.
  Als je hulp nodig hebt met je planten, laat maar weten!

 8. Marit
  29 augustus 2019 / 17:53

  Ik heb geen groene vingers, en vergeet water geven ook altijd. Ik hou wel van planten en mijn huis staat vol, dus ik moet wel.
  Wat mij een hoop heeft geholpen is dat ik het heb opgenomen als een vast punt in mijn agenda. Op dinsdag staat dit vast op de agenda, en bij nieuwe planten let ik er ook op dat ze eens per week water moeten krijgen en tegen een stootje moeten kunnen.