(~215 B)




Gerommel met het middagslaapje

Gerommel met het middagslaapje

Afgelopen weekend waren we druk aan het verhuizen en toen het tijd was voor Skyler om te slapen, protesteerde hij hevig. Ik deed een poging om hem in de wagen te leggen maar na een half uur was ‘ie nog steeds klaarwakker. Dat ging niet werken. Ik haalde hem eruit en liet Skyler zijn gang gaan. Hij toonde geen tekenen van vermoeidheid en was de blijheid zelve. Geen middagdutje, daar moest ik even aan wennen. ’s Avonds ging Skyler gewoon om 19:30 uur naar bed. De nacht verliep niet anders dan anders. Niet beter, maar ook niet slechter. We hoopten dat het eenmalig was omdat de verhuizing indruk op hem maakte. Maar zondag zaten we weer in hetzelfde schuitje.

Vanwege de rommelige nachten slaapt Skyler ’s ochtends langer dan normaal. Zondag werd hij niet rond half 8 wakker, maar vond hij het nodig om pas om half 10 zijn ogen te openen. Dan is het logisch dat je ’s middags niet zo moe bent. We waren in huis aan het rommelen en Skyler wilde weer niet slapen. We deden boodschappen, pakten dozen uit en Skyler vermaakte zich ondertussen met zijn speelgoed. Wel merkten we dat hij wat vermoeider oogde en iets chagrijniger werd. In de auto rond 15:00 uur had hij even een minuut zijn ogen dicht, maar daarna heeft hij het weer volgehouden tot het bedtijd ’s avonds. Weer geen middagslaapje. Misschien hadden we hier wel even in moeten grijpen door hem uiteindelijk toch naar bed te brengen maar als hij pas rond 15:00 uur gaat slapen, zit ik ’s avonds echt met hem tot heel laat op. Skyler heeft al genoeg aan een paar minuten slaap om volledig op te laden.

Maar help, ik ben er nog helemaal niet aan toe om mijn uurtje alleen tussen de middag in te leveren! Oké, als het van positieve invloed is op de nachten vind ik het helemaal niet zo erg en hou ik hem graag wakker, maar vooralsnog verlopen die even rommelig als mét een slaapje tussendoor. Op het kinderdagverblijf heeft hij maandag en dinsdag wel gewoon zijn uurtje ’s middags gepakt. Ik moest hem ’s ochtends wakker maken rond 07:30 uur omdat Skyler nog niet wakker was en ik denk dat dat er zeker mee te maken heeft. Plus dat het kinderdagverblijf natuurlijk voor veel meer indrukken zorgt. Hij gaat daar rond 13:00 uur naar bed en slaapt al snel anderhalf uur. En vandaag zit ik weer met een kind dat niet wil slapen tussen de middag.

Vanmorgen werd Skyler uiteindelijk om half 9 wakker. Heerlijk voor mij ook om even een uurtje langer mijn ogen te sluiten na al die rot nachten. Maar toch merk ik dat dat consequenties heeft op het dutje tussen de middag. Om 14:00 uur liep Skyler nog steeds in de rondte alsof hij net wakker was en vol energie zat. Uiteindelijk is hij net, om half 4, in elkaar gestort en wilde hij toch wel slapen. Ik laat hem maar even een paar minuutjes, in de hoop dat ik vanavond niet in de problemen kom met zijn bedtijd. Op dit soort momenten twijfel ik dan heel erg. Moest ik hem naar bed brengen en hem net zo lang laten liggen (en huilen…) tot ‘ie sliep? Of moet ik er alles aan doen om hem wakker te houden tot vanavond en hem dan morgen eerder wekken? De nachten zijn dramatisch en dan vind ik het toch wel fijn dat Skyler tussen 8 en 9 wakker wordt in plaats van 7 uur. Hij heeft dat ook echt wel nodig. Maar of ik dat het waard vind om het uurtje tussen de middag in te leveren? Die heb ik juist nodig om een beetje te werken en op te laden. Het zal er hoogstwaarschijnlijk ook mee te maken hebben of we een heel luie ochtend hebben gehad of juist fanatiek buiten zijn geweest. Lekker lang in pyjama, lekker binnen en geen stap buiten de deur zetten is natuurlijk minder vermoeiend dan rennen in ’t Amsterdamse Bos of een stuk fietsen. Misschien moet ik er lekker lang en vaak uit ’s ochtends, zodat hij ’s middags helemaal uitgeput is en dus wel moét slapen. Allemaal vragen waar ik nu heel erg mee bezig ben. Wat is verstandig en hoe moet ik handelen? Mijn gevoel nu zegt dat ik het ritme moet aanpassen en dat ik hem gewoon om 07:30 uur ’s ochtends moet wakker maken, hoe de nachten ook waren. En dan van 13:00 uur tot 14:00 uur proberen te laten slapen. Eens kijken of dat gaat werken de komende tijd.

Skyler heeft heel lang op twee slaapjes overdag gezeten en uiteindelijk is dat naar één slaapje gegaan. Eén kort slaapje, want Skyler heeft nog nooit twee of drie uur zijn ogen gesloten tussen de middag. Drie kwartier, een uurtje of maximaal anderhalf uur. Maar hij moet nog twee worden en ik vind dan toch wel dat hij dat middagslaapje nodig heeft. Of ben ik juist degene die dat uurtje graag wil hebben voor zichzelf? Laten we hopen dat het nu even de onrust van de verhuizing is, zodat ik snel mijn uurtje in de middag weer even terug heb… We beginnen gewoon met eerder wakker maken.

Vertel eens: wanneer ging jouw kindje van het middagslaapje af? En heb je daarvoor het ritme iets aangepast of is het allemaal vanzelf gegaan? Ik ben heel benieuwd naar andere ervaringen!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 Reacties

  1. Claudia
    21 oktober 2015 / 15:00

    Hier ook een dame die rond haar tweede verjaardag de middagslaapjes wel gezien had. Ze ligt er rond 19.00 / 19.30 uur in ’s avonds en wordt meestal tussen 6.00 en 7.30 uur wakker. Hoe lang is hij ’s nachts wakker? En als hij wel goede nachten heeft, haalt hij dan 10/11 uur? Mijn meisje doet het goed op 11 uur per nacht. Gewoon een kind die weinig slaap nodig heeft (mama daarentegen ;-)). Wel een kind die erg hangt aan ritme en regelmaat en eens in de zoveel tijd om 18.15 uur naar bed wil. Ook nu ze bijna 3,5 is. Ben het met je eens, ik zou even met een strenger ritme werken nu jullie straks wat meer rust krijgen na de verhuizing.

    • Shirley
      Auteur
      21 oktober 2015 / 15:40

      Een goede nacht betekent altijd één of twee keer wakker maar dan slaapt hij wel gemiddeld van half 8 tot half 8. Min een uurtje wakker. Dus dat kan inderdaad wel kloppen 🙂 Het is nu natuurlijk wel enorm rommelig geweest met een verhuizing naar opa en oma en daarna naar Aalsmeer. Ik kijk het wel even aan met een strakker ritme. Thanks! 🙂

  2. 21 oktober 2015 / 15:36

    Ik had net mijn tweede gekregen toen dat gebeurde dus ik was er ook zoooo niet klaar voor, had die tijd nodig om te ontzwangeren en te herstellen na een keizersnede. Mijn zoon was toen 2,5 ongeveer.

  3. Ziana
    21 oktober 2015 / 15:52

    Hier wordt hij volgende maand 3 jaar en sinds 2 maanden geen middag slaapje.. heeft hij toch geslapen tussen de middag op de creche dan gaat hij gewoon later naar bed. Ik hou me niet echt aan vaste slaaptijden maar over het totaal hoeveel hij heel de dag geslapen heeft. Met geen middag slaapje is dat 19:30 en dan volgende dag 6:30 wakker en en als hij wel tussen de middag geslapen heeft gaat hij rond 21:30 naar bed

  4. Patries
    21 oktober 2015 / 16:19

    Ik lees altijd mee, maar kon het nu niet laten om te reageren. Mijn zoontje is van september en dus iets ouder. Maar hier een aantal weken voor zijn 2 de verjaardag hetzelfde verhaal.
    Slapen was een drama, ik had dus ook al afscheid genomen van het middag slaapje. Wij kozen ervoor in geen strijd aan te gaan maar lieten hem dan gewoon op tussen de middag.
    Na een aantal weken, merkte ik dat de behoefte terug was en is hij weer zonder problemen gaan slapen. Nu slaapt hij gerust weer van 1 tot 3.
    Het was bij ons dus gewoon weer een fase!
    Grappig want met heel veel dingen hebben wij die fase net doorlopen, en dan lees ik het even later bij jou terug op je blog. Sterkte en suc6!

    • Shirley
      Auteur
      21 oktober 2015 / 16:56

      Ik ben heel blij dit te horen, haha 🙂 Thanks!

    • 21 oktober 2015 / 17:09

      Yup, zo bij ons ook exact hetzelfde.
      En mijn zoontje is een week jonger dan Skyler.
      Sterkte Shirley, het valt niet mee…soms lijkt er geen einde aan te komen. Ik hoop voor je dat het een fase is. 😉

    • Tilly
      22 oktober 2015 / 06:59

      Het is een fase! Mijn dochter is even oud als Skyler en een paar weken geleden verliep het middagslaapje ook niet zo soepel. We brachten haar naar bed, maar een kwartier later begon te ze vertellen en te spelen om vervolgens na een uur over te gaan in huilen.
      We hebben het middagslaapje niet afgeschaft, maar het wel een beetje verlaat (tussen 13u-14u.30). Ze slaapt nu weer net als voorheen. We maken haar wel wat eerder wakker omdat ze anders te laat naar bed gaat ’s avonds (dit is het huidige probleem, om 21u.30 staat ze nog op bed te springen ;))

      Probeer wat dingen uit en misschien komt dat slaapje gewoon weer terug!

    • Bea
      23 oktober 2015 / 14:27

      Ja bij ons precies hetzelfde. Just go with the flow. Het is tijdelijk. Ik zat precies met dezelfde vragen. En twijfelde elke dag of ik wel het juiste deed door hem of niet op bed te leggen of wel de strijd aan te gaan. Het is helemaal goed gekomen. Mijn zoontje is van juli en slaapt inmiddels alweer 2 maanden 2,5 uur in de middag. Heerlijk! Grappig dat het bij iedereen rond dezeflde leeftijd speelt. Ik zou willend dat ik eerder had geweten, dat het compleet normaal is.

      • Shirley
        Auteur
        23 oktober 2015 / 15:31

        Daarom vind ik het zo fijn dat ik erover schrijf en jullie ervaringen kan lezen. Daar doe ik het voor. Ben blij om alles te lezen 🙂

  5. Lindsey
    21 oktober 2015 / 17:29

    Hi Shirley.

    Heel herkenbaar. Mijn zoontje Jayson is 2 maandjes ouder dan Skyler en ging ook rommelen de maand voor zn 2de verjaardag. Wij hadden vermoeden dat hij het opgesloten gevoel van het ledikant zat was. Het naar bed gaan overdag en s avonds was altijd strijd. We werden er gek van. We zijn een week na zn 2de verjaardag over gegaan op een groot bed en dat bleek een schot in de roos! Hij gaat sindsdien zowel s avonds als s middags zonder morren slapen. In de middag max. 2 uurtjes.
    Hoop dat het bij jullie ook snel weer goed komt!

    Groetjes
    Lindsey

    • Shirley
      Auteur
      21 oktober 2015 / 17:54

      Ah, daar twijfel ik al zo lang aan! Maar Skyler ligt maar te woelen en ik vind hem in de meest bizarre posities. Bovendien ben ik altijd bang dat ‘ie er dan juist uit gaat komen om naar ons te gaan… Wie weet toch eens naar kijken 🙂

      • Lindsey
        21 oktober 2015 / 18:58

        Ja ik was ook bang dat hij eruit zou vallen, maar we hebben zo’n kinderrekje tegen het eruit vallen. Is niet heel hoog maar werkt wel. Hij is er nog nooit uitgevallen. Verder komt hij zelden zelf zn bed uit, maar hij roept altijd. In geval hij er toch zelf uitkomt heb ik de hendel van de deur omhoog gezet. Die krijgt hij niet zelf open. Maar ook die maatregel lijkt overbodig. Ik heb hem nog geen 1x aan de deur gevonden. Al met al was ik dus onterecht bang, dus mocht het bij jullie nog een tijdje rommelig blijven dan is het zeker het overwegen waard 🙂

  6. helena
    21 oktober 2015 / 18:48

    Ha! Hier ook, herkenbaar, stan is ongeveer een maand ouder dan skyler en hier ook hetzelfde een paar weken geleden. Wel moe maar niet willen slapen. Hoop dat het bij jou van een voorbijgaande fase is, zeker als de nachten slecht zijn. Nu slaapt hij wel weer gewoon s middags zonder morren, was ook vijf tanden ah krijgen, dat hielp ook niet echt mee. Hoop ook dat het weer goedkomt want dat uurtje slaap of twee uurtjes is toch wel fijn om even tijd voor jezelf te hebben. Met of zonder werk, als hij daarna terug uitgerust is, heeft hij nog bijna een hele middag…

  7. Anke Boonen
    21 oktober 2015 / 19:27

    Even reageren….omdat bet wederom zo herkenbaar is…:-)
    De nachtrustn is hier sinds de blaadjes zijn gevallen ook weer wat onrustig… meer verkouden en is nu eenmaal een “kno kindje”…! Maar hier nu ook hetzelfde overdag met zijn middagslaapje… wel/niet is echt elke dag anders. Cas is van september 2 jaar.
    ik kijk zelf elke dag hoe hij eraan toe is en of hij zelf tekens geeft dat hij moe is. Soms twee dagen achter elkaar een middagslaapje en dan 1 dag weer niet. Vandaag niet en dan valt hij om half vijf tijdens ronde met hond in slaap in wagen. Dan laat hem gewoon een 15 minuten slapen en dan wordt hij thuis toch wakker. Soms slaapt hij helemaal niet. Elke morgen is hij rond 7u wakker. Ik merk dat het hier ook aan de dagindeling ligt, wat hebben we gedaan.
    Ben ook benieuwd hoe het komend weekend gaat met de klok verzetten…pfff we bkijven bezig! Succes Shirley en vooral je eigen gevoel volgen! X

  8. 21 oktober 2015 / 19:30

    Afgelopen zomer heb ik onze zoon (wordt drie in januari) niet meer gepusht om te gaan slapen. Soms merkte ik vanzelf dat hij het nodig had en dan deed hij een flinke dut, en soms sloeg hij het over. Ik heb me erbij neergelegd dat ik die pauze kwijt was. Wat ik wel merk (ook voor de kwaliteit van de nachtrust) is dat ritme en regelmaat hem best veel deugd doet. Dus ’s avonds zit hij er altijd in tussen halfacht en acht uur, ongeacht of hij geslapen heeft of niet overdag. Hij gaat sinds september naar school (meteen hele dagen, met een lunch op school ook, dat was hij gewoon van in de crèche en dat zou hij als ik weer aan het werk ben toch moeten doen, dus hebben we het meteen maar zo aangepakt, en hij doet dat prima) en is dus ’s avonds pompaf. Vaak valt hij rond vier uur in slaap op de zetel, en dan maak ik hem om halfzes wakker, om dan om halfacht aan het bedritueel te beginnen. Hoe laat hij erin ligt, heeft geen invloed op zijn ochtendklok. Hij is altijd een vroege vogel geweest, op schooldagen staat de wekker om halfacht, maar meestal is hij zelf vroeger wakker (rond ergens tussen kwart voor en kwart over zeven). Maar mijn gouden tip is: een vast uur ’s avonds aanhouden, in een vast avondritueel, en dan voelt hij de rest zelf wel aan. Laat hem maar slapen als hij moe is, maar hou dat avonduur erin. Soms ligt hij dan wat langer wakker (te babbelen), maar ik heb er zelden of nooit problemen mee. Succes!
    (en als je dat uurtje voor jezelf nodig hebt: je zou ook eens kunnen neuzen of je een activiteit kan vinden die enkel voor dat uurtje gereserveerd wordt, iets waar hij rustig en alleen mee bezig kan zijn, zodat jij wat kan werken)

  9. Ingrid
    21 oktober 2015 / 23:12

    Haddenwij dat maar, een paar minuten slaap nodig om volledig op te laden..
    Meis luister naar jouw moedergevoel, het is jouw kindje xx

  10. 22 oktober 2015 / 13:37

    Olivia was ouder, bijna 2,5, toen haar middagdutje verdween. Vd een op andere dag eigenlijk en al een paar maanden daarvoor zat ik in de help, ik wil dit nog niet fase! Quinn was toen net geboren en ik had Olivias middagdutje echt nodig om zelf met baby te dutten. Maar Quinn daarentegen zit al sinds ze 3,5 maand was maar op 1 slaapje per dag. En niet eens langer dan 2,5 uur. Dat dutje ga ik dus zeker weten eerder gedag moeten zeggen dan me lief is .. Ik snap je dus volkomen! Maar ja, als hij niet meer dan wil hij niet en als ie vrolijk is, dan is ie vrolijk. Hier geen advies dus, behalve het accepteren. Hoe stom ook.

  11. Joyce
    22 oktober 2015 / 21:12

    Ook hier hetzelfde verhaal. Mijn zoontje is net iets ouder (oktober) en het middag slaapje is altijd een dingetje geweest.
    De laatste maanden ging het heel goed. Soms zelfs middagslaapjes van 3 uur lang! Ik wist niet wat ik mee maakte en heb nog nooit zo’n schoon huis gehad 😉 Ook de nachten verliepen toen rustig.
    En nu, van het ene op het andere moment, is hij er weer ineens klaar mee. Middagdutjes wil hij niet meer en ’s avonds naar bed brengen gaat ineens heel moeizaam (verlatingsangst). Ook ’s nachts wordt hij een aantal keer wakker en lukt het hem niet goed meer om zelf in slaap te komen.
    Het uitslapen herken ik ook en vond ik deze week even helemaal niet zo erg want ik heb vakantie 😉
    Ik ben van plan om hem de komende tijd weer heel strikt op dezelfde tijden te wekken en op bed te leggen en voor het middagslaapje een maximum van 1,5 uur in te stellen. Wil hij niet slapen, ook goed, maar hij moet het wel even proberen.
    Eens kijken of dit voor hem beter werkt.
    En verder lezen we ons overal suf naar tips en hopen we heel erg dat dit gewoon weer een fase is die weer snel voorbij is!
    Slaap lekker, en sterkte weer vannacht, ik zal aan je denken 😉

  12. Laura
    23 oktober 2015 / 13:48

    Stiekem lees ik ook altijd mee, mijn dochter is namelijk 2 weken jonger dan Skyler… Wij hebben vanaf de zomer ook problemen gehad met slapen (zowel ’s middags als ’s avonds). Wilde wel slapen, maar dan alleen in ons bed en ik moest erbij gaan liggen en dan als ze eenmaal goed in slaap was wegsluipen en ’s avonds overleggen in eigen bed. Maar dat overleggen was op een gegeven moment ook een drama (wakker worden en hysterisch huilen). Dus dan toch maar weer terug in ons bed. Terwijl zij bij mijn ouders en gastouder wel goed gaat slapen onder de middag. Op aanraden van de gastouder een campingbedje op onze slaapkamer gezet en haar daar in laten slapen en dat ging vanaf het begin meteen goed. Moest er de eerste paar keer wel bijblijven, maar na een paar dagen ging ze zonder morren slapen en nu na 3 weken in het campingbedje, slaapt zij sinds een week weer in haar eigen bedje (zowel overdag als ’s avonds). Dus wij gaan er maar vanuit dat het een FASE is ;-). Overgaan op een groter bed of het middagslaapje overslaan zien wij nog niet zitten…

    Succes met Skyler!

  13. Denise
    28 oktober 2015 / 13:39

    Mijn dochter is net wat ouder dan jou zoontje, maar ook zij heeft niet altijd zin om te gaan slapen tussen de middag. Als ze na een half uur dan nog klaar wakker in bed ligt geef ik haar wat boekjes zodat ze toch even een rust momentje heeft.. En ik dus ook haha! Maar uiteindelijk haal ik haar er dan wel uit… En zo wisselt het elke dag weer… Succes

Secured By miniOrange