(~215 B)
Deze lessen neem ik mee na de cursus van Mompoint

Deze lessen neem ik mee na de cursus van Mompoint

Aan het begin van dit jaar trakteerde ik mezelf op de online MOM-ME cursus van Mompoint. Een van mijn voornemens was om meer met mezelf bezig te zijn, op het gebied van gezondheid en balans en dit leek me een perfect iets om mee te starten. Via de Facebookgroep waren er iedere week livesessies met bijbehorende werkboeken en zo kon je iedere week aan de slag met een bepaald thema. Na drie maanden heb ik het afgesloten, maar nog steeds zet ik af en toe een oude livesessie aan. Er staan al een tijd wat punten in mijn notitieboek die me zijn bijgebleven en waar ik iets aan heb en ondanks dat het zeker een hoop open deuren zijn en het meeste wel voor de hand liggend is, zijn deze reminders voor mij ontzettend fijn en heb ik het idee dat de cursus echt goed voor mij is geweest. Laagdrempelig, heel toegankelijk en toch zeker leerzaam met wat handvatten. Vandaag ga ik met jullie de punten delen die ik heb opgeschreven.

1. Genietmomenten zijn niet per sé oplaadmomenten. Als ik geniet van een leuke middag met mijn kinderen betekent dat nog niet dat dat voor energie zorgt. Als ik een dag op een festival ben voor een optreden van Anouk is dat echt wel energieslopend, ook al krijg ik van de muziek van Anouk weer energie. Het is voor mij goed om dit in mijn achterhoofd te houden want soms lig ik na een onwijs leuke dag met de kinderen evengoed energieloos op de bank, terwijl ik soms na een middag of etentje met een vriendin nog veel energie voel ’s avonds. Dit punt is me echt het meeste bijgebleven, omdat ik tot voor kort, en af en toe nog steeds, het verschil niet altijd goed helder heb.

2. Kom ik op een punt in het verlengde van nummer 1; vul gedurende de dag jouw energie aan tot een goed niveau om een uitgeblust gevoel aan het einde van de dag te voorkomen. Na een slechte nacht is mijn batterij al minder gevuld dan eigenlijk zou moeten en als ik dit gedurende de dag niet aanvul met dingen waar ik energie van krijg, resulteert dat in een vreselijk chagrijnige en ongeduldige moeder waar ik gewoon eigenlijk helemaal geen zin in heb. Ik kan dan om alles wel huilen; van ruzietjes tussen kinderen, van Raymond die de was even ophangt of vanwege de vieze douchewanden terwijl mijn moeder me altijd leerde dat ik ze direct na het douchen schoon moet maken, haha. Dan kan ik me de grootste fail voelen, terwijl dat achteraf natuurlijk helemaal nergens voor nodig is. Lastig om iedere dag iets te vinden waar ik even van oplaad, maar dit is iets waar ik me constant aan moet helpen herinneren. Even schrijven, muziek luisteren, vijf minuten in alle stilte boven even rommelen terwijl de kinderen een filmpje kijken of gewoon ’s avonds extra vroeg naar bed als de dag niet meer te redden valt, lol.

3. Met de slechte nachten heb ik vaak ’s ochtends al een blegh-gevoel. Weinig energie, chagrijnig, geen zin in de dag. Marije van Mompoint vertelde me dat ik iedere ochtend tenminste één doel voor mezelf kan stellen. Of het nu iets qua werk, studie, iets voor de kinderen of echt voor me-time is; het geeft een goed gevoel als je aan het einde van de dag iets kan afvinken en als je gedurende de dag iets hebt waar jouw focus naartoe kan gaan om niet in de negatieve spiraal te blijven hangen.

4. Een zin die me enorm is bijgebleven en die ik continu blijf herhalen is: jouw kinderen mogen niet verantwoordelijk zijn voor jouw geluk. Die verantwoordelijkheid mag je ze niet geven.

5. Marije hamerde heel erg op het negatieve ombuigen naar iets positiefs. Nu vind ik dat zelf heel erg lastig omdat ik een opperpessimist ben maar als ik het eenmaal aan het doen ben, valt al het negatieve wel mee. Midden in de situatie lijkt het de hel en daarom adviseert ze ook om het om te buigen als het al even achter je ligt, als je uit het moment bent. Zo kun je beter relativeren en is het makkelijker om de volgende keer anders te reageren.

6. Opschonen, opschalen en opstarten. Oftewel: bij opschonen elimineer je de energievreters, dus probeer je de energievreters zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Bij opschalen vul je je energiekrijgers aan en probeer je ze voor jezelf vaker in te plannen. Want waarom weinig doen met dingen die jou energie geven? Als laatste betekent opstarten dat je op zoek gaat naar nieuwe energiegevers en ga je dingen opstarten waar jij gelukkig van wordt. Om de balans met de energievreters en de dagelijkse dingen goed op peil te houden.

7. Een perfecte balans is er niet altijd. Het is een kwestie van continu bijstellen en reflecteren. Dat vind ik soms ook moeilijk; is er een beetje rust in de tent, wordt dat opeens helemaal opgegooid door een ander schema, een ziek kind, een ander ritme vanwege bepaalde verplichtingen, etc. Het is fijn om iedere week even te bekijken of alles nog lekker loopt en of de energievreters en energiegevers nog in balans zijn.

8. Focus = rust! Ik heb momenteel zoveel dingen waar ik me mee bezig houd; studie, werk, kinderen, huishouden, nieuwe vriendinnen waar ik graag mee ben. Ondanks mijn voornemen om op woensdag niet te werken ben ik nog regelmatig achter mijn computer te vinden. Hierdoor is er weer meer aandacht voor de kinderen en ben ik weer alles half half aan het doen. Door echt de focus te vinden voor mijn activiteiten creëer ik een hoop rust waar ik altijd zo naar op zoek ben. Logisch, maar moeilijk.

9. Sluit ik af met: meer genieten kan niet, bewuster wel. Meer in het moment zijn, de telefoon aan de kant, full focus op de kinderen en genieten van iedere ontwikkeling die ze doormaken. Niet meer genieten, maar bewuster.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties

 1. 12 oktober 2019 / 10:22

  herkenbaar je blogpost. en focus is rust is het zeker en zo ook bewust genieten van dingen!!

 2. Lydia
  12 oktober 2019 / 12:55

  Wat een fijn artikel, dank je wel. Daar kan ik wat mee! 🙂

 3. 12 oktober 2019 / 15:38

  mooie punten heb je opgeschreven. Heel herkenbaar, zeker op dit moment voor mij omdat ik sinds september begonnen ben met een opleiding. En Marije is gewoon leuk 🙂

 4. Lieve
  15 oktober 2019 / 13:14

  Dank voor deze blog, die kwam precies op het juiste moment voor mij!

Secured By miniOrange