(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

10 x meest opvallende en mooie kinderboeken

10 x meest opvallende en mooie kinderboeken

De Kinderboekenweek loopt vandaag ten einde en ik heb er eigenlijk bewust niet over geschreven. Tijdens de start van zo’n week staan alle blogs altijd vól met dit onderwerp en dus vond ik het voor mezelf niet nodig om dit te behandelen. Jammer dat ik de eerste dag van de Kinderboekenweek eigenlijk vrij weinig voorbij zag komen, haha. Ik ben inmiddels helemaal into de kinderboeken omdat Maddox dól is op voorlezen en Skyler zoveel heeft geleerd de afgelopen weken, dat ‘ie inmiddels goed kan lezen. Het liefst schaf ik iedere week wel een nieuw boek aan en ik moet eerdaags maar iets gaan bedenken om de kinderboeken mooi uit te stallen. Nu liggen ze onder kinderbedden in een grote lade en dat vind ik eigenlijk een beetje zonde.

De afgelopen dagen houd ik Bol goed in de gaten, omdat ik het leuk vind om een beetje op de hoogte te blijven van de nieuwste of populairste boeken. Voor mezelf struin ik door de categorie ‘Kobo Plus’ en voor de kinderen ga ik naar de best verkochte boeken van de laatste weken. Voor verschillende leeftijden kwam ik zúlke mooie en inspirerende boeken tegen, dat ik graag eens een selectie wilde maken voor jullie. Van een prentenboek tot een leerzaam boek over de penis en vagina. En dat alles in een mooi jasje van een kinderboek!

Het kleine piemelboek, om alles te leren over dit geslachtsdeel op een laagdrempelige manier voor kinderen. Op humoristische wijze, zowel wat tekst als illustraties betreft, kom je van alles te weten over dit belangrijke orgaan: over de visie op de piemel door de eeuwen heen; fabeltjes en mythen rond de piemel; over piepkleine en enorm grote piemels; over schuttingtaal; over erecties en zaadlozingen; over de anatomie van de piemel en nog veel meer. Perfect voor de iets oudere jongens (en meiden die dit interessant vinden natuurlijk). Kost 10,99.

Natuurlijk is er ook het Vrolijke Vaginaboekje!

Een nieuwsgierig olifantje heeft moeite om tijdens een tocht netjes in de olifantenrij te blijven. Hij ziet zo veel dieren die er anders uitzien en eigenschappen hebben, die hij niet heeft. Hij wil ook wel zulke mooie puntige prikhoorns als een gnoe, lange steltpoten als een giraf, of een gespikkelde vacht als een cheeta. Maar telkens als hij ernaar vraagt, krijgt hij te horen ‘Nee, blijf in de rij!’. Pas als de dieren bij de drinkplaats aankomen, ervaart hij dat ook hij unieke eigenschappen heeft, en dat hij prachtig is met zijn grote flaporen en spetterende slurf. Voor kinderen vanaf een jaar of vier (al vind ik dat dit ook al prima voor Maddox kan), met de mooie boodschap over het positieve zelfbeeld. Absoluut een belangrijk onderwerp dat bespreekbaar moet zijn. Gewoon zoals je bent kost 13,50.

Isabella heeft nog nooit een fout gemaakt. Ze vergeet nooit haar hamster te voeren, ze draagt nooit verschillende sokken en ze vergeet nooit haar huiswerk te maken. Nadat ze bijna een fout maakt, wordt ze bang dat ze tijdens de toneelvoorstelling een fout zal maken. Dit verhaal zal ieder perfectionistisch kind laten zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken als je iets wilt leren. Ook weer een heel mooie boodschap! Het meisje dat nooit fouten maakte kost 15,50.

Draakje Vurig is een boek dat gaat over gevoelige kinderen. Het enthousiaste draakje Vurig doet erg zijn best op school. Hij vindt het er leuk maar soms gebeurt er erg veel om hem heen. Na zo een drukke schooldag kan zomaar de vlam in de pan slaan. Dit prentenboek geeft op een hele mooie manier weer hoe een schooldag er uit ziet voor kinderen die in meer of mindere mate gevoelig zijn. Deze kinderen zijn gevoelig voor geluiden, gevoelig voor de emoties van andere kinderen en leerkracht, gevoelig voor hun eigen emotie en hoe je daar mee om gaat. Perfect voor de kinderen zelf, de ouders en leerkrachten. Eigenlijk een heel mooi boek voor iedereen in de klas.

In het verlengde van hierboven maar dan voor iets oudere kinderen, kwam ik dit boek Help… ik voel zoveel tegen. Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar. Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.

‘De leeuw in de muis’ is een prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken? Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit. Het is toch prachtig dat dit soort onderwerpen op een laagdrempelige manier verwerkt zitten in zo’n leuk voorleesboek? Ik weet zeker dat boeken niet alleen de taalontwikkeling stimuleren, maar dat je ook op een mooie manier belangrijke onderwerpen kunt aankaarten.

Dit boek is geschikt voor meiden vanaf een jaar of 10 maar het sprak me zo aan, dat ik hem mee wilde nemen in deze lijst. Reisgids Olivia is de coole ‘oudere zus’ die de meisjes begeleidt. Van vet haar tot wat er in je hart leeft en van hormonen die door je lijf gieren tot gezond eten: alles komt voorbij. Een musthave voor alle meisjes! Met slimme tips, handige weetjes en eerlijke quotes van onder anderen Pip Pellens, Dilan Yurdakul, Jill, Belle Zimmerman en May Hollermann. In deze prachtgids wordt niets gemeden! Lijfgids kost 16,99 en moet wat mij betreft onder de Kerstboom liggen als je een iets oudere dochter hebt!

Gewoonte is lekker overzichtelijk en aangenaam. Verandering lijkt eng, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? In dit prentenboek wordt een heerlijk feel good-verhaal met een luchtige boodschap verteld: durf los te laten! Laat maar los, Koala gaat over een kleine Koala die een gewoontedier is. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten. Zo komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent.

Echt overal zie ik het boek Lampje voorbij komen en aangezien ‘ie beschikbaar is via Kobo Plus, wil ik hem zelf ook graag lezen. Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht. Lampje kost 17,50, is beschikbaar via Kobo Plus en ik kan niet wachten om erin te beginnen, als ik alle verhalen mag geloven is het een geweldig verhaal.

* In dit artikel gebruik ik affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je iets bestelt via mijn links. Kost jou niks extra’s, maar Bol geeft mij een kleine commissie vanwege de verkopen.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Comments

 1. 13 oktober 2019 / 06:58

  Ik hou zo van kinderboeken en voorlezen voor mijn kinderen. Zo gezellig om op een regenachtige dag lekker samen op de bank te zitten en boeken te lezen. Eigenlijk ben ik nieuwsgierig naar alle boeken!

 2. 13 oktober 2019 / 07:47

  Wat een geweldige lijst! Lijfgids was ik al eens ergens tegengekomen en bewaar ik in mijn gedachten voor later (dochter is nog maar 4). Lampje moet ik dringend eens bekijken want dat zie je inderdaad heel vaak de laatste weken. Ik zocht al een tijdje naar een boek over fouten leren maken, dankzij jouw lijst heb ik er eindelijk eentje gevonden dat volgens mij helemaal past bij mijn kind. Bedankt!

 3. Jantine
  13 oktober 2019 / 08:54

  Wat een ontzettend toffe boeken met mooie boodschappen. Ga er een paar bestellen voor vrienden met kinderen – mijn baby’s zijn nog net wat te jong haha

 4. 13 oktober 2019 / 09:50

  Wat een leuke lijst. Je tekst van draakje vurig klopt alleen niet bij de afbeelding. Je hebt ook een boekje draakje vurig op school. Dit boekje gaat over draakje die een vlot wil bouwen om naar een eiland te varen. Overigens wel een dikke aanrader. Liefs

  • Shirley
   Auteur
   13 oktober 2019 / 10:07

   Oeps, dankjewel! Dan heeft zelfs Bol het verkeerd staan op de site 😉

 5. Marian B
  13 oktober 2019 / 11:34

  Dat lijken me allemaal wel leuke boeken. De leeuw in de muis kennen we al, zeker een mooi boek over moedig zijn.

 6. 13 oktober 2019 / 11:38

  ik vind het ook een hele leuke lijst!! niet meer om voor ons te lezen maar voor deze tijd super goed!

 7. 13 oktober 2019 / 14:07

  Ohhh, als je ooit nog op zoek bent naar een prachtig boek: Welpje en het verdwenen zonnetje. Het is knap hoe je zo’n mooie levensles zo simpel in een kinderboek verwoordt. Echt een van mijn favoriete boeken. En ik ben al heel lang geen kind meer, moet je nagaan.

  • Shirley
   Auteur
   13 oktober 2019 / 15:19

   Die hebben we inderdaad ook in huis, gekregen van Carmen 🙂

 8. Tessa
  13 oktober 2019 / 19:09

  Mooie selectie zo! ‘Het meisje dat nooit fouten maakte’ gaat op de wishlist voor mijn kleuter.