De favoriete voorleesboeken van de jongens (en van mama…)

De favoriete voorleesboeken van de jongens (en van mama…)

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Na maandenlang iedere avond dezelfde drie verhalen van Dikkie Dik te hebben voorgelezen, vond ik het welletjes. Ik kon ze woord voor woord op zeggen zonder überhaupt het boek erbij te pakken en werd gek van die oranje kater. Bijna smekend heb ik Skylers gevraagd om alsjeblieft iets anders uit te kiezen. Gelukkig liepen we een tijd geleden in de bibliotheek en viel Skylers oog op het voorleesboek dat de juf ook heeft in de klas. Ik weet niet hoe het precies zit met regelmaat en herhalingen in Skylers hoofd, maar dit boek moest mee naar huis. Het is zo’n succes, dat ‘ie inmiddels al twee keer verlengd is en dat we eerdaags maar moeten kijken naar een eigen exemplaar. Ook Maddox wordt alweer een tijd iedere avond voorgelezen en ook hij heeft zo zijn favoriete voorleesboeken. Tijd voor een lijstje!

Nou, dan begin ik maar wel even met ‘mijn grote vriend’, aangezien het boek bij beide kinderen een groot succes is. In dit boek staan een hoop verhalen en wat ik wel erg prettig vind, is dat de verhalen niet lang zijn. Zo kun je evengoed drie verhaaltjes lezen zonder een uur boven te moeten zijn. Voor een prijs van 15,99 is het een leuk boek voor erbij. Let wel op: het is dus zo’n groot succes, dat je misschien net als ik na vier jaar Dikkie Dik geen rode kater meer kan zien.

Het grote Rintje voorleesboek is Skylers nieuwe favoriet, het voorleesboek dat de juf ook heeft. De verhalen zijn niet zo lang en zijn ingedeeld in verschillende thema’s. Je kunt het boek door elkaar lezen, maar ook op volgorde. Dan merk je wel dat het een soort van doorloopt qua verhaallijn. Rintje is een lief en eigenwijs hondje. Op school en thuis maakt hij het hele jaar door van alles mee. Samen met zijn vriendjes Tobias en Henriëtte verzint hij de leukste spelletjes, gaat hij op schoolreis en kampeert hij een nachtje in de tuin. Rintje logeert vaak bij oma, en samen met haar maakt hij allerlei uitstapjes. Voor Rintje is iedere dag een avontuur. Erg leuk boek! Hij is op Bol verkrijgbaar voor 23,50.

Dit prentenboek is een tijdlang bij Skyler favoriet geweest en inmiddels is Maddox er helemaal weg van. Hoera, we hebben er een geitje bij! Ik vind dit zelf ook een mega leuk boek om voor te lezen. Leuke illustraties, een leuk en leerzaam verhaal met dieren. Op de school van Maddox wordt deze ook regelmatig voorgelezen en Maddox is sindsdien helemaal dol op het paard. Nee, niet eens op de geit, haha. Dit boek was prentenboek van het jaar in 2016 en het boek is nog steeds een hit. Verkrijgbaar voor een schappelijke prijs van 9,99.

Toen we het boek van Rintje leenden bij de biblioheek, kozen we dit boek voor Maddox. Hij is dol op bussen, graafmachines en alles wat met auto’s te maken heeft en ik verwachtte wel dat dit boek een hit zou worden. Dat hij er zó dol op zou worden, had ik niet kunnen voorspellen. Maddox wil iedere avond het boek met de auto’s lezen en dan is het voornamelijk plaatjes kijken en dingen aanwijzen. Ook dit boek hebben we al twee keer verlengd dus waarschijnlijk moet ik deze ook maar eens bestellen voor in zijn eigen bezit. Het grote autoboek van Karel kost 16,95.

Het is niet echt een voorleesboek maar iedere avond moet dit boek even bekeken worden. Ik zet hem dus toch even in deze lijst. Maddox is dus dol op alles wat met voertuigen te maken heeft, en iedere avond wordt de gele bus even van dichtbij bekeken. Een leuk boekje voor erbij! Nijntjes voertuigen kost 7,95.

Kietel nooit een tijger is een prentenboek dat ik zelf ook onwijs leuk vind. De illustraties zijn prachtig en het verhaal leest leuk voor. Heel af en toe wil Skyler dit verhaal nog horen, maar ik heb mijn hoop gevestigd op Maddox. Hij moet dit boek gewoon leuk gaan vinden over een tijdje, haha. Heerlijk prentenboek! Hij is wat lastig verkrijgbaar inmiddels (zo jammer!), maar op Bol staat hij nog tweedehands. Wie weet kun je hem nog ergens op de kop tikken. Zeker de moeite waard.

Dit boek is jarenlang een succes geweest en behoort absoluut tot Skylers favorieten. Inmiddels heb ik hem al een paar keer aan Maddox voorgelezen. Mama kwijt hoort voor mijn gevoel toch wel een beetje bij de klassiekers inmiddels en mag dan ook niet ontbreken in de boekenkast. Verkrijgbaar als kartonboekje en hardcover.

Dit boek is prentenboek van het jaar 2017 geweest en ik weet wel waarom. De illustraties zijn mooi en ik vind het verhaal heel erg leuk om voor te lezen. Bij Skyler is vooral deel 2 favoriet, maar ook dit eerste deel hoort thuis in de boekencollectie van jouw kind. Ik ga hem eerdaags eens pakken voor Maddox want ik denk dat hij dit ook wel kan waarderen. Kost 14,99.

Rupsje Nooitgenoeg is een groot succes hier in huis en terwijl Skyler vooral het klassieke boekje leuk vindt, is het Maddox die voor dit exemplaar gaat. Met flapjes, want het is altijd interessant om te zien wat daar onder gebeurt. Een kort verhaaltje dat we vaak combineren met een ander boekje, maar soms ook ideaal voor als de kinderen iets later naar bed gaan en ik niet zo lang wil voorlezen. Voor 9,99 is het een leuk boek voor erbij, en zeker ook leuk als cadeau.

Ik sluit af met dit grote boek. Geen voorleesboek, maar een zoekboek met ontzettend veel afbeeldingen. Hij ligt inmiddels beneden omdat er iedere dag wel in gekeken wordt. Heerlijk om samen dingen aan te wijzen, te benoemen en te gaan zoeken. Het grote zoekboek van Bumba is een heel groot succes! En erg leerzaam, aangezien Maddox al behoorlijk wat woorden geleerd heeft middels dit boek. Kost 12,99 en is iedere cent waard!

Dat was hem. We lezen momenteel vooral dus Rintje en het grote autoboek van Karel, haha. Welke boeken zijn bij jullie een succes thuis?

Share:

10 Reacties

 1. Gerdine
  29 juni 2019 / 07:07

  Dag Shirley, eerste keer dat ik reageer, maar ik deel graag mijn toppers voor mijn zoontje, nu 3,5 jaar. Het boek waar we al heel lang mee doen en nog steeds geregeld wordt gepakt is Mijn groot voertuigenboek, prachtig boek met alles over voertuigen en hoe ouder hoe meer je verdieping je kan geven over de kennis van voertuigen. Aanrader!
  Daarnaast zijn boeken van Wie? Wat? Waarom? ontzettend populair. Ook boeken waarmee je op jonge leeftijd heel basic kan beginnen en steeds meer over kan vertellen.

 2. Jennie
  29 juni 2019 / 07:18

  Scheetjesles is hier een groot succes. Grappig maar ook de wat zwaardere dingen in ’t leven worden hier mooi verwoord. En pluk van de petteflet is erg leuk. Maddox is er wat jong voor maar voor Skyler zou het misschien mooi aansluiten. Voor mij als lezer fijne boeken. Elke avond 1 hoofdstuk is ook prima te doen.

  • Mariska
   29 juni 2019 / 12:11

   Toppers hier (geweest):
   – de gele ballon (zonder tekst maar op elke pagina is ergens de gele ballon)
   – Jip en Janneke
   – pluk uit de Petteflet
   – we hebben er een geitje bij
   – tractor, grijper, brandweer
   – voertuigen die gaan! (Vind ik vreselijk BTW ;))

 3. Nienke
  29 juni 2019 / 07:46

  Wij hebben heel lang Berenjacht en Raad eens hoeveel ik van je hou voorgelezen. Soms als wij er zat van zijn zeggen we dat ook eerlijk. En zoeken we een ander boekje. Nu is het Sam en Julia van het Muizenhuis en Jip en Janneke.
  Zo moeilijk om leuke boeken níet te kopen he. Hier hebben we ook al een hele verzameling. Heb jij alle boeken uitgestald? Of ook een deel in de kast om om te wisselen?

  • Shirley
   Auteur
   29 juni 2019 / 08:17

   De jongens hebben allebei een la onder hun bed waar ze in liggen 🙂

 4. 29 juni 2019 / 08:51

  Is skyler nog niet oud genoeg voor Annie MG Schmidt? Mijn vierjarige dochter smult van Pluk, Otje, Floddertje… echt heerlijk om zo’n dik vervolgverhaal elke avond samen te kunnen lezen.

 5. 29 juni 2019 / 10:19

  zoekboeken zijn altijd een succes! De kleine walvis hebben wij ook en is erg mooi.

 6. Jessica
  29 juni 2019 / 12:15

  Zoekboeken en flapjesboeken zijn hier een groot succes bij de jongste waar dan woordjes instaan om te leren.
  Het Bumba zoekboek heeft hij ook we hebben in het kruidvat 2 flapjesboeken gehaald die hier elke dag van de plank worden genomen.
  Dieren boeken ook een hit bij Siebe.
  Verhaaltjes om voor te lezen waar Siebe voor blijft zitten zijn : Beers dikke billen van Steve Smallman & Emma Yarlett , eend is de baas! van Alison Ritchie & Hannah George , Daar heb je vrienden voor van Julia Hubery & Caroline Pedler en het dwaze dierentuin-boek van Marianne Busser & Ron Schroder

 7. Margo
  29 juni 2019 / 16:48

  Ook een tip, boer Boris is hier echt favoriet!
  En natuurlijk Kikker, Dikkie dik, Tip de Muis, Peppa!

 8. Judith
  30 juni 2019 / 23:14

  Leuk! Vervolg van de walvis ken ik nog niet.
  Hier zijn de Thomas de Trein boeken een hit (die verhalen slaan helemaal nergens op maar ach…) en Sssst! de Tijger slaapt is zo vaak gelezen dat ik die nieuw moet kopen. Verder veel Boer Boris, zoekboeken en Jip en Janneke. Leuk voor de kleuter: meester Max.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.