(~215 B)
De drie focuspunten van 2024

De drie focuspunten van 2024

Afgelopen week schreef ik al een stuk over financiën en dat dat een van mijn focuspunten gaat worden voor 2024. Inmiddels is het jaar begonnen en ben ik goed op weg. Mijn Money Planner is helemaal up to date, ik heb wat digitale spaarpotten aangemaakt, automatische overboekingen geregeld en voor rekeningen die altijd maar bleven liggen staat de automatische incasso aan. Ik heb overzicht, maandelijkse budgetten vastgesteld en de eerste uitgaven zijn genoteerd. Ik heb er vertrouwen in dat dit goed komt. Natuurlijk is het pas 5 januari en ben ik heel gemotiveerd, maar dit is op een laagdrempelige manier inzicht creeren. Dat werkt voor mij. Bovendien hou ik van invulboekjes, dus dan is zo’n planner ideaal om alles in te noteren. Hij ligt op de eettafel en aangezien ik daar elke dag zit, gaat mijn aandacht er naartoe. Ik wil sowieso elk weekend alles bijwerken, maar hoop toch wel op een paar keer per week. Ik zal later een update geven.

Je vindt de Money Planner hier.

Gezondheid

Naast dit belangrijke punt, heb ik nog twee focuspunten voor dit nieuwe jaar: gezondheid en creativiteit. Met gezondheid bedoel ik fysiek, maar ook zeker mentaal. Het afgelopen jaar stond voor mij in het teken van mijn werk. Ik ben eind 2022 begonnen aan een nieuwe baan en na jarenlang freelancen, was dat even wennen. Eigenlijk heb ik nog nooit echt zo’n officiële baan buiten de deur gehad, dus ik wilde mezelf de tijd geven om dat eigen te maken. Ik was vooral op zoek naar de balans tussen werk en gezin en die heb ik redelijk gevonden. Wel ben ik, ondanks mijn parttime contract, ontzettend veel met mijn baan bezig. Ik vind het gewoon heel erg leuk en merk dat ik mezelf snel extra inzet. Even een mailtje beantwoorden, even iets klaarzetten of een nieuwtje oppakken. Daar moet ik voor waken, want vooral de laatste twee maanden brak het me op. Ik riep dat ik geen vakantie hoefde maar nu ik eenmaal twee weken vrij ben, merkte ik pas hoe erg ik daaraan toe was. Ik voelde me niet mezelf, was onwijs moe, kon me slecht concentreren en vond mijn teksten niet meer leuk. Ik hoop aankomende week weer met frisse energie te beginnen en daar nog meer een balans in te vinden. Werk is werk, thuis is thuis. En ook al loopt dat bij mij nog steeds een beetje door elkaar omdat ik nog een freelance opdracht en mijn blog heb; ik moet er iets meer rust in zien te vinden. Vandaar dat ik gezondheid als grote pijler aan mijn lijstje heb staan.

Terug naar de basis

Met gezondheid bedoel ik alles wat daar maar onder valt. Regelmatig sporten, wandelen, gezond eten, mijn hoofd leegschrijven voor het slapengaan, nachtrust lezen, meer rust inbouwen, mijn longen in de gaten houden, echt sneller aan de bel trekken als het niet zo lekker gaat, etc. Ik heb een doorverwijzing naar het AMC voor mijn longen en daar moet ik dinsdag naartoe. Mijn eerste reactie was ‘dan moet ik werken dus ik ga niet’, maar ik moet wel. Ik begin gewoon een uurtje later en dan komt het helemaal goed. Ik vind het spannend, maar we gaan het toch maar doen. Dat is de eerste stap naar een fittere versie van mezelf. Ook moet ik werken aan mijn nachtrust. Ik heb een periode onwijs slecht geslapen en sinds ik daar medicatie voor slik gaat het beter, maar het is niet de bedoeling dat ik dat voor altijd blijf nemen. Daar is dus veel werk aan de winkel. Ik heb laatst een health journal gekocht met daarin de pijlers slaap, beweging en voeding, een check in met hoe je je voelt, je win voor vandaag, een beetje dankbaarheid en habit trackers. Omdat ik zo dol ben op dit soort boekjes, denk ik dan ook dat dit me gaat helpen. Tijd om hem in gebruik te nemen! Samen met de Money Planner kan ik dit binnen een paar minuten bijwerken en goed de focus houden op mijn pijlers. Door hier dagelijks mee bezig te zijn, blijf ik ook gefocust op mijn doelen, in plaats van dat ik na een week denk ‘oh ja’.

Ik focus me dus niet op grote sportdoelen, afvallen of heel clean eten, maar wil even terug naar de basis en goed voor mezelf gaan zorgen op het gebied van beweging, mindset en slaap. Kalm aan. Ik denk dat dat een mooi streven is.

Creativiteit

Naast financiën en gezondheid, heb ik nog een derde pijler voor 2024: creativiteit. Ik ben de hele dag aan het schrijven, voor zowel mijn werk op kantoor als voor Mommyhood en mijn freelance opdracht. Ik mis iets anders creatiefs, maar ik weet nog niet helemaal wat. Ik riep laatst naar mijn collega’s dat ik wel graag een fotografiecursus wil doen, zodat ik misschien een artikel in zijn geheel kan maken, inclusief eigen foto’s. Ik roep al jaren dat ik wat meer met de camera wil doen, dus misschien is dit het jaar dat het eindelijk gaat gebeuren. Maar ik heb ook een paar weken getekend en ben aan het knippen en plakken geslagen in een notitieboek. En wie weet wordt het wel iets als pottenbakken, ofzo. Ik ben zoekende en ik ben benieuwd waar het schip strandt dit jaar.

Kaartjes

Voor het derde jaar op rij vraag ik een kaartje aan bij Willemijn Welten. Ik ben helemaal niet bezig met manifesteren en doe daar zelf gedurende de dag niks mee (ook al heb ik wel de kaartendeck liggen), maar vind het op een of andere manier een fijne houvast voor het nieuwe jaar. Eind december kwam mijn nieuwe setje binnen en toen ik dat opende, was ik wel even stil. Het was namelijk prècies dezelfde set als vorig jaar. Als je kijkt naar de set daarvoor, zie je dat daar ook een zelfde kaart tussen zit. Dit is geheel toevallig, aangezien ze altijd kaarten verstuurd uit de gehele kaartendeck. Je kunt dus alle kaarten ontvangen. Ze wist ook niet dat ik dit eerder ook besteld had.

Ik vind het wel bijzonder, helemaal als je ziet in welke fases ik zat qua leven, qua werk. Toen ik daarna ook nog eens zelf de kaartenset van Inner Compass pakte en de set schudde, viel er één kaart uit: kalm aan.

Kalm aan

En dat is precies wat ik ga doen. Kalm aan. Want ik doe op dit moment precies waar ik zelf zin in heb. En dat komt omdat ik mijn leven zelf gecreëerd heb, met mijn leuke werk op basis van een 0-urencontract (en dus redelijk de vrijheid die ik zo graag wilde), om het gezin heen. Nu nog iets meer de rust vinden, zodat er ook meer tijd is om te werken aan mijn gezondheid en creativiteit.

Oh, en ik ga vaker een kaartje pakken uit mijn eigen deck, haha.

Zin in dit jaar!

Delen:
Secured By miniOrange