(~215 B)




Een van mijn focuspunten voor 2024: financiën

Een van mijn focuspunten voor 2024: financiën

Voor het nieuwe jaar heb ik drie pijlers waar ik me op wil richten. Later wil ik dit delen in een blog, maar een van die onderwerpen wil ik nu even uitlichten: financiën. Sinds ik in loondienst werk, heb ik maandelijks een salaris dat gestort wordt. Ik hoef niet meer te zoeken naar opdrachten en hoef niet meer achter openstaande facturen aan. Ik heb zo nu en dan een opdracht en dat vult mijn salaris in, maar voor de rest is mijn maandelijkse salaris dus lekker stabiel. En nu ik een beetje gewend ben aan dat bedrag, is het tijd om de financiën onder de loep te nemen. Ik wil wat meer rust ervaren, spaarpotjes opbouwen en overzicht creëren. Daar heb ik wat dingen voor genoteerd die ik graag wil doen:

Abonnementen bekijken en soms heroverwegen

Het einde van het jaar is een mooi moment om even de vaste lasten onder de loep te nemen. Nu ben ik tevreden qua zorgverzekering en ga ik ergens anders niet veel goedkoper uit zijn. Dat laat ik voor wat het is. Maar we hebben bijvoorbeeld een Spotify-abonnement met meerdere accounts, omdat Raymond vorig jaar veel in de auto zat en we toch vaak tegelijkertijd wilden luisteren. Eigenlijk is dat niet meer nodig en scheelt het een beetje door dat account weer terug te zetten naar één. Daarnaast moet ik gaan nadenken over mijn telefoon-abonnement. Ik ben altijd zo iemand die gelijk haar contract verlengt met een nieuwe telefoon zodra dat kan. Ik zit bij Odido en mijn abonnement is bijna afgelopen. Ik betaal best veel per maand omdat ik mijn telefoon er bij in heb, maar misschien ga ik nu wel over naar Sim only. Dan bespaar ik echt minstens de helft op mijn telefoonrekening. Ik denk dat de toestellen tegenwoordig echt niet zoveel verschillen van elkaar. Het is heel verleidelijk om voor een iPhone 15 te gaan, maar ik heb nu een 13 Pro. Misschien kan ik een jaar op Sim only, om later voor een andere telefoon te kiezen zodat het verschil wat groter is.

Alle inkomsten en uitgaven noteren

Mijn maandsalaris verschilt soms een beetje, aangezien ik in de praktijk soms wat meer werk dan de eerder besproken 20 uur per week. Ik dien mijn uren elke maand in en aan de hand daarvan word ik uitbetaald. Ik moet dus even een plan maken, waarbij ik mijn maandsalaris schat op het minimum, zodat alle extra gewerkte uren extra zijn. En dat kan ik dan weer op de spaarrekening zetten. Bovendien zijn de vaste lasten dit jaar een beetje veranderd, storten we flink wat geld naar de gezamenlijke rekening en diverse potjes, en moet ik even goed kijken waar mijn andere uitgaven afgelopen jaar naartoe zijn gegaan. Overzicht creeren, dus. En dan niet eenmalig, maar gewoon even elke maand alles opschrijven. Ook heb ik nog een freelance klus én zo nu en dan een blogopdracht. Zodra ik elke maand mijn inkomsten helder heb en mijn uitgaven ook netjes noteer, wordt alles meer inzichtelijk.

Budgetten bepalen

Dit heb ik dus nog nooit gedaan, budgetten bepalen. Raymond is hier super goed in en we hebben voor de gezamenlijke rekening dan ook diverse potjes voor boodschappen, huis, vakantie, cadeautjes, etc. Ik wil dit voor mezelf ook doen. Voor nu heb ik maar drie digitale potjes: btw, sparen en Anouk. Haha. Ik heb altijd geld achter de hand voor mijn concertkaarten, want daar gaat best aardig wat geld naartoe. Maar lunch op het werk, koffie buiten de deur, kleding, leuke dingen doen, tanken, boeken en stationery. Ik wil toch gaan vaststellen hoeveel ik na de vaste lasten overhoud en hoe ik alles zo goed mogelijk kan verdelen. Het gebeurt nog te vaak dat ik bij de modezaak om de hoek voor 200 euro shop en opeens een beetje krap kom te zitten, of dat ik voor mijn gevoel super vaak moet tanken terwijl dat in de praktijk best meevalt. Budgetten bepalen vind ik lastig, maar daar ga ik de komende dagen even voor zitten.

Sparen

Ik heb via de bank aangezet dat mijn bedragen automatisch afgerond worden en dat alle extraatjes gespaard worden in mijn Anouk-potje. Dat resulteerde afgelopen maand al in 30 euro extra sparen. Ook staat mijn automatische spaarbedrag op 50 euro, omdat ik voorheen te onregelmatige inkomsten had om dit hoger te zetten. Ik stortte dus wat geld extra weg als ik geld overhield. Inmiddels is mijn situatie dus veranderd, en is het tijd om verder te kijken. Niet gelijk meer uitgaven nu er meer binnenkomt, maar juist meer sparen om de potjes te vullen en de spaarrekening te spekken.

Mooi doel

Al met al een fijn onderwerp om mee aan de slag te gaan. Leuk zal het niet altijd zijn, maar de rust die ervoor terugkomt zal dat wel zijn. Het is fijn om financieel iets meer vastigheid en dus rust te ervaren. Vandaar dat ik er nu echt even serieus mee aan de slag wil. Een mooi doel!

Delen:
Secured By miniOrange