Nieuwe planner in town: SELF Journal

Nieuwe planner in town: SELF Journal

Oké, oké. Echt een nieuwe planner is het niet aangezien het merk al duizenden exemplaren in het buitenland heeft verkocht, maar hij is wel nieuw in Nederland. Jennie heeft hem naar Nederland gehaald en verkoopt hem nu in de webshop van haar tijdschrift Maja Magazine; de SELF Journal. Ik ben nieuwsgierig, ik ben dol op planners en kon het niet laten; ik bestelde hem direct en inmiddels heb ik hem in huis. Momenteel gebruik ik mijn Passion planner en dat bevalt me prima maar ja, iets nieuws proberen kan natuurlijk altijd. Ook al is het alleen maar voor een leuk artikel, haha.

De SELF journal is ongedateerd en daarom kun je erin beginnen wanneer je maar wilt. Het is een planner die verdeeld is in maand-, week- en dagoverzichten en je kunt er 13 weken mee vooruit. Waarom deze periode? In deze 13 weken heb je genoeg tijd om van je succes een gewoonte te maken én werk je ook met een finishlijn in zicht. Je gaat dus concreet aan de slag met doelen en daarom is het in mijn ogen geen planner zoals een Passion planner of een agenda, maar echt een stappenplan om jouw projecten uit te voeren. Eigenlijk dus een kruising tussen een journal en een planner, om eerlijk te zijn.

IMG_4845

IMG_4847

IMG_4848

De journal komt in een mooie box, inclusief boekje over hoe het werkt en een penloop die in het boek bevestigd kan worden. Het boek zelf is donkerblauw met een geel elastiek. Ik vind de kleurencombinatie heel erg mooi en krijg direct zin om ermee aan de slag te gaan. Als je hem openklapt heb je een inhoudsopgave en begin je eigenlijk direct met de roadmaps. Geen verspilling qua ruimte met uitleg dus, aangezien je dat in een boekje ernaast hebt én je op de website terecht kunt voor meer informatie. Dat vind ik zelf erg prettig.

Je begint met een roadmap, waar je je doelen kunt uitstippelen. Je begint met een hoofddoel en vervolgens deel je deze in drie kleinere doelen. Vervolgens heb je ruimte om deze drie kleine doelen uit te schrijven in ‘action + tasks’. Op de volgende pagina heb je weer zo’n bladzijde en dus is er ruimte voor drie grote doelen. Als laatste deel is er een commitment-pagina, waar je een soort contractje maakt voor jezelf. Wanneer wil je je doelen bereikt hebben en wat is jouw beloning? Wat gebeurt er als je je doelen bereikt, waar doe je het voor?

IMG_4849

IMG_4850

IMG_4851

Hierna volgt het hoofdstuk met de maandoverzichten en omdat je een journal hebt voor 13 weken, vind je hier drie maandoverzichten. Ongedateerd, zodat je kunt beginnen wanneer je maar wil. Na deze maandoverzichten ga je verder met de weekplanningen. 13 x 2 pagina’s vind je voor je weekevaluatie. Wat zijn je milestones? Wat is je planning? Wat is het leukste dat er is gebeurd? Wat waren je drie grootste overwinningen en hoe heb je tijd vrijgemaakt voor jouw drie doelen? Wat is de belangrijkste les geweest? Daarnaast heb je ruimte voor je habits/gewoontes. Misschien ken je dit principe al van de bullet journal maar je maakt dus activiteiten zoals sporten, water drinken, dagboek schrijven, artikel schrijven (in mijn geval), je vult in wat jouw aantal voor de week wordt en vervolgens kun je per dag aanvinken of je dat gedaan hebt. Aan het eind van de week tel je jouw momenten op en kun je zelf dus tracken of je je habits allemaal voltooid hebt. In een bullet journal hield ik dit nooit vol maar ik kan me voorstellen dat je dit in 13 weken echt eigen kunt maken. Helemaal omdat je niks zelf hoeft te tekenen en van maand-, naar week- en naar dagindeling gaat.

IMG_4853

IMG_4854

Over de dagindelingen gesproken; die volgen dus na de weekreflecties. Voor iedere dag heb je twee pagina’s en op de linkerpagina vind je een uurindeling van 06:00 uur tot 21:00 uur. Hier kun je een globale dagindeling maken en dat vind ik zelf altijd erg prettig werken en een van de redenen waarom ik de Passion planner zo fijn vind. Je hebt op die pagina ook ruimte voor notities, ideeën en eventuele andere taken. Onderaan vul je drie dingen in waar je de ochtend dankbaar voor was. Op de rechterpagina heb je ruimte om je doel te formuleren, drie dingen die jouw target voor de dag worden (dus jouw drie hoofdtaken), je hebt ruimte om de ‘les’ van vandaag op te schrijven, je ‘wins’ en nog eens drie regels om op te schrijven waar je ’s avonds dankbaar voor bent. Je hebt voor iedere dag deze ruimte en dus neemt dit de meeste ruimte in beslag in de journal/planner. Rechts bovenin staat wel dag 1 van week 1, bijvoorbeeld. Hierdoor is er geen rekening gehouden met bijvoorbeeld twee dagen aan je doel werken. Je kunt dit natuurlijk wel negeren en de planner invullen op dagen dat jij aan je doel wilt gaan werken. Het is alleen wel echt een heel geheel met de goals voorin, de maandplanners, de weekevaluaties en dus de bijbehorende dagplanningen.

IMG_4856 IMG_4857 IMG_4859

Als afsluiter heb je vijftien pagina’s dotter papier waar je van alles kwijt kunt. Gewoon notitiepapier waar je naar hartenlust kunt gaan schrijven, tekenen, mindmappen of brainstormen.

Ik vind de planner echt onwijs tof en het kan heel erg helpen bij het behalen van bepaalde, concrete doelen. Ik zou dit bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor mijn studie, het schrijven van mijn boek of bijvoorbeeld voor het vinden van bepaalde klanten/het beter plannen van mijn werk. Het zou wel fijn zijn als het iets is waar je iedere dag voor aan het werk kan en dat is bij mijn doelen nog niet het geval, maar je kunt de doelen natuurlijk scheiden en per dag bekijken waar je aan werkt. Zoals ik bij Charlotte leerde; werken met themadagen. Je kunt natuurlijk ook meer aan persoonlijke doelen werken; hoeveel boeken je wil lezen, meer sporten, gezond eten. Deze journal leent zich dan ook perfect voor een selfhelp-boekje om alles in bij te houden. Dat doe je natuurlijk wel iedere dag. Daarnaast gebruik je dan de maandkalender en de dagoverzichten voor je werkzaamheden en ook weer wat persoonlijke doelen die je wilt behalen met sporten, qua voeding of door op te schrijven wanneer je gaat lezen. Al met al een toffe planner/journal! Voor mij zakelijk nu nog niet echt bruikbaar, maar persoonlijk zeker wel. Als ik als doel zet om bijvoorbeeld per maand 3000 euro om te zetten en ik heb de woensdag met de kinderen, vind ik het lastig om de woensdag in de planner in te vullen. Dan lopen je dagpagina’s al niet meer gelijk en daar zal ik me dan als perfectionist behoorlijk aan storen. Je kan dus ook de werkgoals een beetje loslaten en meer persoonlijk georiënteerde doelen stellen. Stel ik neem mijn doelen om beter voor mezelf te zorgen. Dan kan ik noteren wanneer ik ga sporten, kan ik doelen stellen qua eten en bewegen, kan ik in de maandkalender opschrijven wanneer ik iets voor mezelf doe en kan ik per dag bekijken hoe het gaat. Achterin vul ik dan mijn voortgang qua sport in, de gelezen boeken, leermomenten, etc. Ik denk dat je er dan wel meer kanten mee op kan en er meer plezier van hebt als je net als ik niet alle dagen werkt. Dat je het meer als dagboek gebruikt.

Anyway: iedereen zal het op een andere manier gebruiken en ik ga eens kijken wat ik er mee ga doen en hoe ik hem ga invullen en ermee aan de slag kan!

Vertel: wat vind jij ervan?

Share:

6 Reacties

 1. 25 januari 2019 / 09:48

  oh hou op met me hoor hahah, ben even van de planners afgestapt en mijn huidige liggen in de kast maar als ik dan dit weer zie….moet ik weer hebben 😀

 2. jessica
  25 januari 2019 / 10:25

  Er zijn er zovele in alle kleuren en vormen dat ik het op den duur niet meer aantrekkelijk vind om ermee aan de slag te gaan.
  Ik merkte bij mezelf ook op dat ik er dan weer maar ene ging kopen en een maand later weer eentje en wat heb ik er nu in gedaan?!
  Ik ben terug overgegaan naar een gewone agenda waar ik dan zelf iets bijplak en nota’s maak enz … werkt evengoed 😉

 3. Esmée
  25 januari 2019 / 12:26

  Ik heb hem ook besteld bij Jennie en ben er echt verliefd op! Ben er nu 3 dagen in bezig geweest en vind hem echt heel fijn. Het enige lastige vind ik om dagelijkse doelen te stellen die me concreet naar mijn ‘einddoel’ voor de 13 weken brengen. Één van mijn doelen is bijvoorbeeld het behalen van 500 volgers op Instagram. Ik kan niks anders bedenken dan elke dag; ‘een instagrampost plaatsen’. Dus dat is nog even zoeken.. Maar de week en dag reflecties vind ik echt top. Heel blij mee dus!

 4. Marjolein
  14 februari 2019 / 16:49

  Wat een mooie planner en hij lijkt me heel stimulerend om in kleine stapjes aan de slag te gaan om je doelen te bereiken! Is hij ook als agenda te gebruiken voor andere afspraken buiten de doelen? Alvast bedankt!

  • Shirley
   Auteur
   14 februari 2019 / 18:17

   Dat zou je eventueel in je maandoverzicht mee kunnen nemen of in je dagindeling!

   • Marjolein
    16 februari 2019 / 11:59

    Dankje voor de tip! Ik heb hem besteld bij Jennie 🙂 Ik laat hier nog weten hoe hij bevalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.