(~215 B)
Checklist voor het maken van een bedrijfslogo

Checklist voor het maken van een bedrijfslogo

Wanneer je een bedrijf bent gestart zal het (laten) ontwerpen van een bedrijfslogo één van de eerste dingen zijn die je doet. Er wordt vaak onderschat hoeveel hier bij komt kijken; een succesvol bedrijfslogo hangt namelijk af van veel factoren. Het ene bedrijfslogo wordt immers sneller herkend en onthouden dan de ander. Sta jij op het punt om een bedrijfslogo te (laten) ontwerpen? Gebruik dan deze checklist!

Dit blog is aangeleverd.

1. Past het logo bij de boodschap?

Het is allereerst belangrijk om je af te vragen of het logo past bij de boodschap die je als onderneming wil uitstralen. Is het duidelijk wat voor soort dienst of product je aanbiedt? Wees er zeker van dat hier geen onduidelijkheid over kan bestaan. Daarnaast moet het logo bij het karakter van je bedrijf passen. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde kleuren die je gebruikt voor de huisstijl van je website.

2. Past het logo bij de doelgroep?

Naast dat het logo bij jou als bedrijf moet passen is het belangrijk dat het logo de doelgroep aanspreekt. Wanneer je je op ouderen richt zul je bijvoorbeeld een heel ander logo ontwerpen dan wanneer je hoopt dat je onderneming wordt opgemerkt door jongeren.

3. Onderscheid je je van de concurrentie?

Doe voordat je je logo gaat ontwerpen goed onderzoek naar bedrijven in de buurt die al actief zijn in jouw branche; je wil natuurlijk wel opvallen binnen jouw vakgebied. Wat ook handig is, is om naar bekende en succesvolle bedrijven te kijken in jouw branche om erachter te komen waarom hun logo zo goed werkt. Je moet het natuurlijk niet namaken, maar het kan je wel een hoop inspiratie geven.

4. Oogt het professioneel?

Tijdens het creatieve proces kun je je misschien een beetje verliezen in de vele mogelijkheden. Vraag jezelf daarom af of het logo er professioneel uitziet. Zou je bijvoorbeeld zelf een product kopen van een bedrijf met zo’n logo?

5. Is het logo eenvoudig te reproduceren?

Als je een bedrijfslogo hebt zullen er verschillende momenten zijn waarop het logo gereproduceerd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van relatiegeschenken. Wanneer je bijvoorbeeld kleine relatiegeschenken zoals pennen met logo laat maken wil je dat het logo net zo mooi uit de verf komt als wanneer je kiest voor iets groters, zoals een paraplu bedrukken.

6. Is het ook aanpasbaar?

Bij het reproduceren van het bedrijfslogo op relatiegeschenken verandert het logo vooral van formaat, maar er zullen daarnaast situaties zijn waarbij je het logo qua vorm moet veranderen. Is het bijvoorbeeld aan te passen naar een app-icoontje? Het is verstandig om hier van tevoren over na te denken. Is er een letter uit het logo dat je hiervoor kunt gebruiken, of kies je liever voor een deel van het complete logo?

7. Is het logo juridisch verantwoord?

Wat ook belangrijk is om bij stil te staan is of het logo gerechtelijk is toegestaan. In dit geval zul je goed moeten onderzoeken of een concurrent niet een soortgelijk logo heeft. Het zou zonde zijn dat wanneer jij al je merchandise hebt laten maken je vervolgens alles zou moeten aanpassen. Denk tenslotte na of het logo geen negatieve connotaties heeft waardoor je het zou moeten veranderen!

Delen:
Secured By miniOrange