(~215 B)




De wonderlijke wereld van het dierenrijk

De wonderlijke wereld van het dierenrijk

Dit is een gastblog. Ik vond het onderwerp zo leuk, dat ik het graag wilde delen! In ruil voor de plaatsing heb ik een set van Schleich ontvangen voor Maddox. Schleich is een prachtig speelgoedmerk en we hebben al veel mooie dieren in huis. Het is kwalitatief heel erg goed en ik vind de dieren fantastisch uitgewerkt. Er zijn dus ook leuke sets; zo heeft Maddox nu een reddingsauto ontvangen waar hij helemaal mee in de wolken is. Leuk om op deze manier meer over het dierenrijk te leren! Het kan ook gecombineerd worden met ander speelgoed. Zo is Maddox weer veel met de houten treinbaan aan het spelen en staan de wilde dieren tussen het parcours door. Eigenlijk zou ieder kind een mooie dierenset van Schleich in huis moeten hebben. Onthou dat voor de aankomende feestdagen 😉

De wonderlijke wereld van het dierenrijk

En hoe je kunt leren door te spelen

Dieren zijn fascinerend, divers, complex, aandoenlijk en nuttig. Wist jij dat dolfijnen elkaar bij naam roepen? Een ijsbeer onder zijn witte vacht een zwarte huid heeft? Of dat een octopus een hersenstructuur heeft in elke arm, waardoor de arm zowel opzichzelfstaand en als geheel opereert? Er bestaat zelfs een kwal (Turritopsis dohrnii) die in feite onsterfelijk is omdat deze na de geslachtsrijpe periode weer terug kan keren naar zijn eerste ontwikkelstadium en deze cyclus zich in theorie oneindig kan herhalen. Het dierenrijk is een oneindige bron van kennis over hoe de natuur zich vormgeeft.

Naast kennis zijn dieren op vele andere manieren nuttig voor de mens: ze voorzien ons van leer, wol, vlees, zuivel en vele andere producten. Bijen en hommels helpen de fruitgaarden met het bestuiven van de bloemen. En niet te vergeten alle dieren die ons helpen bij het onderzoek naar medicijnen. Of al het plezier en vriendschappen die we halen uit de interactie op de kinderboerderij, met je eigen huisdier of in het bos als we een wild hert in de verte zien.

In onze huidige maatschappij lijken we steeds verder van de dieren af te staan. Letterlijk maar ook emotioneel. Het lijkt soms of we vergeten zijn dat we zelf ook een dier zijn. Dieren worden steeds minder als dier gezien maar enkel als product, met als enig doel te voorzien in de menselijke behoefte. Misschien zouden we andere dieren moeten behandelen op een manier die we zelf ook prettig zouden vinden. Wat was de in plastic verpakte hamburger voordat het in de supermarkt lag? Wat dacht de hamburger voordat hij hamburger werd? Had de hamburger ook vrienden? Hield een andere hamburger ook van deze hamburger?
Misschien klinken deze vragen een beetje absurd, maar het punt dat ik wil maken is dat de hamburger natuurlijk veel maar was dan een stukje vlees.

Tijd om kinderen enthousiast te maken voor dieren. En wat doen kinderen het liefst? Spelen natuurlijk! In mijn jeugd heb ik veel met de speelgoeddieren van Schleich gespeeld. De Duitse fabrikant heeft al ruim 40 jaar ervaring met het maken van de kunststof figuren en dit is goed terug te zien in de kwaliteit. De speelgoed dieren zijn erg sterk, ze zijn bijna niet stuk te krijgen. Ook de afwerking is natuurgetrouw en zeer nauwkeurig. De ogen van het paard glimmen prachtig en de huid van de Schleich olifant heeft een structuur die je kan voelen en lijkt net echt. Net als de glimmende neus van de briesende zwarte stier, die lijkt alsof hij nog nat is, waardoor het speelgoed helemaal tot leven komt. Schleich heeft een groot assortiment met allerlei boerderijdieren van Schleich: kippen, varkens, koeien en schapen. Ook is er een aparte lijn voor de Schleich paarden, deze bestaat uit vele paardenrassen waar erg veel animo voor is onder verzamelaars. Ook zijn er jungle dieren, zeedieren en dinosaurussen van Schleich. Genoeg om uit te kiezen dus. Tijd om te spelen!

Door te spelen leert een kind veel. Jonge kinderen doen zogenoemde sleutelervaringen op. Deze ervaringen gebeuren spontaan en zijn vrij simpel. Een kind kan bijvoorbeeld voelen hoe het ene ding zwaarder is dan het andere. Of hoeveel dingen er in een tas passen. Maar je kunt een kind ook helpen door interactie te hebben en spelvormen aan te reiken. Zo kun je met de Schleich speelfiguren samen een reeks maken van klein naar grote dieren. Je kunt de dieren categoriseren. Bijvoorbeeld alle landdieren bij elkaar, de vogels en de zeedieren. Of kijk samen welke dieren uit welk continent vandaan komen. Ook het samen nadoen van dierengeluiden helpt bij het opdoen van sleutelervaringen. En als het kind iets ouder wordt, kun je samen leuke weetjes opzoeken en dit in het spel meenemen.

Het is in het belang van alle dieren dat kinderen ook enthousiast en betrokken raken bij de dierenwereld. En wat is er nou mooier dan dat op een manier te doen die alle kinderen leuk vinden, namelijk door te spelen?

Geschreven door Bram van dieren-figuren.nl.

Delen:
Secured By miniOrange