Schoolgaand kind in combinatie met een baby

Schoolgaand kind in combinatie met een baby

Het leeftijdsverschil tussen Skyler en Maddox van 3.5 jaar is redelijk bewust gepland. Natuurlijk kun je een zwangerschap nooit plannen en kan het langer (of korter!) duren dan je in gedachten hebt, maar we hebben in ieder geval pas een eerste poging gedaan toen Skyler bijna drie was. Niet alleen omdat ik er toen pas weer een beetje aan toe was, maar ook ook omdat het me heerlijk leek om een baby te hebben als Skyler op de basisschool zou beginnen. Omdat Skyler dan zelfstandiger zou zijn, maar ook omdat ik op deze manier beter mijn aandacht kon gaan verdelen en ook lekker veel tijd met de baby zou hebben in de beginmaanden. Uiteindelijk was ik na drie maanden proberen zwanger, beviel ik in april van Maddox toen Skyler 3.5 jaar was en begon hij afgelopen november op school, het moment dat Maddox zes maanden was.

Timing

Wat ik zo fijn vind aan deze ‘timing’ is dat ik de eerste zes maanden niet verplicht de deur uit hoefde ’s ochtends en tijdens slaapjes overdag. We konden rustig genieten van de eerste periode met twee kinderen en hadden geen ochtend- of avondspits. Alleen op de dagen dat Skyler nog naar het kinderdagverblijf ging hadden we ons te houden aan tijden. De overige dagen deden we maar wat en een half jaar is dan ontzettend fijn om in een ritme te komen. Momenteel zit Skyler alweer bijna drie maanden op school en hebben we helemaal onze draai gevonden.

School- en crèchedagen

Op maandag en dinsdag gaan zowel Skyler als Maddox naar school. Iedere ochtend zijn beide kinderen rond half 8 wakker. Skyler moeten we soms wakker maken, maar de laatste tijd wordt hij uit zichzelf wakker. Hetzelfde geldt voor Maddox, alhoewel ik die nog wel eens langer wil laten liggen zodat ik alles met Skyler vast kan doen. We rijden om 08:30 uur naar de basisschool, ik breng Skyler de klas in en vervolgens rij ik door met Maddox naar het kinderdagverblijf. Als ik om 09:15 uur weer thuis ben kan ik lekker aan het werk. Tussen de middag komt Skyler thuis voor een broodje en vervolgens breng ik hem weer weg, om hem om 15:30 uur weer op te halen. Ik heb dan in de middag twee uur voor Skyler alleen en dat is erg prettig. Soms ben ik gewoon aan het werk en speelt Skyler zelf, maar ik maak ook vaak gebruik van deze tijd door bijvoorbeeld samen te Lego’en. Geen rondkruipende baby die allemaal stukjes in zijn mond kan stoppen, maar heerlijk samen op de grond met alle kleine blokjes om ons heen. Skyler vindt deze uurtjes met mij alleen ook erg prettig. Rond 17:00/17:30 uur halen we samen Maddox op en om 17:45 uur zijn we weer thuis. We eten dan samen en rond 19:00 uur liggen beide kids op bed.

Tijd voor beide kinderen

Op woensdag is Maddox thuis en moet Skyler tot 12:30 uur naar school. Deze tijd is ook perfect en loopt precies goed met Maddox’ schema. We brengen Skyler naar school, zijn vervolgens iets voor negenen weer thuis, ik geef Maddox zijn fruithap en dan gaat hij naar bed. In de tussentijd ben ik dan aan het werk. Als hij wakker wordt heb ik vaak nog zo’n drie kwartier/uur voor hem en kan ik met hem gaan spelen, knuffelen of whatever. Het is fijn om dit soort 1-op-1 momenten te hebben en ik maak er dan ook (vaak, als het werk het toelaat) optimaal gebruik van. Om 12:30 uur is Skyler dan thuis en heb ik de middag met allebei de kinderen. Mijn voornemen was om die middag niet te werken. Ik hou me daar goed aan en vaak doen we iets leuks thuis of gaan we ergens naartoe, maar heel soms moet er toch even gewerkt worden en spelen de kinderen dus zelf. Maddox moet ook ’s middags weer gewoon naar bed en dan heeft Skyler zijn ruimte weer om iets voor zichzelf te doen zonder gestoord te worden door een rondkruipende baby die heel erg nieuwsgierig is.

In de knoei

Op donderdag is het soms wel wat lastig qua tijd. ’s Ochtends valt het wel mee want dan loopt alles eigenlijk hetzelfde als op woensdag, behalve dan dat Skyler een half uurtje eerder uit is. Maddox is dan evengoed wel wakker en dan kunnen we Skyler rustig ophalen voor zijn pauze. ’s Middags kom ik echter in de knoei met het middagslaapje. Maddox gaat rond 14:00 uur/14:30 uur weer slapen en om 15:30 uur moet ik Skyler alweer ophalen. Als ik Maddox kan laten liggen slaapt ‘ie zo twee uur en wordt hij meestal rond 16:00 uur wakker. Maar ja, dat is dus de tijd dat ik Skyler moet gaan ophalen. Eerder naar bed gaat niet, want hij is ’s ochtends pas wat later wakker. En ’s ochtends kan ik de tijden niet verschuiven, omdat hij dan ook weer wat later wakker is en niet om 09:00 uur al naar bed gaat. Dit is dus een beetje zoeken. Ik woon op 1 minuut rijden van school want het is hier aan het einde van de wijk (5 minuten lopen). Ik zou er dus voor kunnen kiezen om Maddox te laten slapen, heel snel heen en weer te gaan met de auto om Skyler te halen en dan snel weer naar huis. Dan ben ik binnen vijf minuten heen en weer. Of ik moet hem dus wakker maken, hem uit zijn ritme halen, Skyler ophalen en de rest van de middag met een vermoeid en ontregeld kind zitten. Ik weet niet wat het beste is, maar moet eerlijk zeggen dat ik het beide al eens heb gedaan. En allebei de keuzes voelen niet goed. Gelukkig is dit maar één dag in de week. In de kinderwagen laten slapen lukt helaas ook niet; dan slaapt hij hooguit een half uurtje en dat is ook weer niet genoeg.

Oma

Op vrijdag heeft Skyler weer een halve dag, maar dan is oma er ook. Maddox slaapt ’s ochtends en om 12:00 uur komt Skyler uit school. Mocht het dan eens voorkomen dat Maddox nog slaapt, kan één van ons Skyler ophalen en de ander thuis blijven voor Maddox. In de middag kunnen we netjes Maddox’ schema blijven volgen en hoeven we niet meer terug naar school. Dit is in ieder geval tot en met groep 3 zo.

Al met al vind ik het heerlijk om een schoolgaand kind en een baby te hebben. Ik zou het niet anders willen. Ik heb genoeg tijd met Skyler als Maddox op het kinderdagverblijf zit, heb veel aandacht voor Maddox omdat Skyler op school zit en tussendoor blijven er genoeg momenten over om met zijn drietjes te spenderen. Het enige ‘probleem’ zit hem dus in de donderdagmiddag. Maar ach, als dat het enige is…

Share:

13 Reacties

 1. Caro
  24 januari 2018 / 08:08

  Hier loop ik ook aan tegen het ophalen terwijl de kleine van 8 maanden slaapt. En inderdaad, laten liggen of wakker maken, het voelt allebei niet goed. Maar ach, nothing last forever ofzo.

 2. 24 januari 2018 / 08:10

  Wat fijn dat het zo goed bevalt. Ik vind vooral nu ik met twee kleintjes bijna 3 en ruim 1 nog geen verplichtingen heb ideaal. Alleen de psz nog maar. En dan probeer ik (lukt vaak 3 x p week) om ze tegelijk smiddags even op bed te leggen dan heb ik een moment om te werken. Ik zie een beetje op tegen al die wegbreng en ophaal momenten

 3. Annick
  24 januari 2018 / 09:10

  Kan je op de donderdag niet je buren de babyfoon en sleutel geven zodat je met een fijner gevoel even weg kan gaan?

  • Shirley
   Auteur
   24 januari 2018 / 09:38

   Die zijn op die dag werken, helaas!

 4. 24 januari 2018 / 09:27

  fijn om te horen meis en ja die donderdag neem je maar voor lief 😛 al kan ik mij voorstellen dat je soms zoiets hebt van pfffff gaan we weer hahah

 5. 24 januari 2018 / 09:51

  Fijn dat het zo goed bevalt en allemaal zo goed te combineren is! Wel lastig dat die donderdag precies zo rot valt met het middag slaapje. Ik heb straks een zoontje van 2 en een baby en ben heel benieuwd hoe dat zal bevallen. Ben aan de ene kant wel blij dat ik dan nog helemaal geen verplichtingen heb, maar zo’n ritme lijkt mij toch ook wel lekker.

 6. 24 januari 2018 / 09:55

  Gelukkig loopt het allemaal wel goed, net combineren lijkt mij best lastig. Kan Skyler op donderdag niet met de ouder van een klasgenootje meelopen

  • Shirley
   Auteur
   24 januari 2018 / 10:05

   Dat zou ik misschien later nog even kunnen kijken, goede tip! Maar omdat ‘ie net begonnen is wil ik liever nog zelf bij school staan, merk dat hij dat erg prettig vindt 🙂

 7. Susan
  24 januari 2018 / 10:12

  Heel interessant om te lezen voor mij!
  Momenteel zwanger maar er zit hier (ook bewust) 3.5 jaar leeftijdsverschil tussen onze kinderen. Als mijn oudste naar school gaat is de kleine 7 maanden. Lijkt me inderdaad heerlijk om die eerste 7 maanden rustig aan te kunnen doen en daarna meer tijd te krijgen voor de kleinste.
  Mijn dochter gaat naar een school met continu rooster. Dat scheelt wel want ik moet wel ver lopen de eerste twee maanden. Zodra de kleine 9 maanden is kunnen we weer op de fiets.

  • Shirley
   Auteur
   24 januari 2018 / 10:18

   Ik hoop zó dat het continurooster hier ook gaat komen volgend jaar!

 8. Ivanka
  24 januari 2018 / 21:30

  Ik heb ook hetzelfde soort probleem.. vaak kies ik er wel voor om snel heen en weer te fietsen.. max 13 min van huis..
  Maarja echt fijn voelt het niet.. ik merk wel dat veel moeders dit doen maar die wonen misschien ook iets dichterbij school..

  Tip: ik doe vaak een briefje in me zak, dat als er iets gebeurt dat er een kindje ligt te slapen thuis met het adres erop en noodnummers om te bellen..

 9. Kim
  24 januari 2018 / 23:26

  Leuk om het ritme te lezen zo van jullie. Hier gaat de oudste in september beginnen op school. En de jongste is dan 2 jaar en 5 maanden. Ze hebben continu rooster tot 14 uur zal dan waarschijnlijk ook niet lekker uitkomen met een middag slaapje. Ach we zien wel hoe het gaat lopen. Vindt het wel echt heerlijk dat ik nu nog geen verplichtingen heb.

 10. Isis
  25 januari 2018 / 09:35

  Onze kinderen verschillen 15 maanden. Bewuste keuze, al ben ik me bewust dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we ze zo kort op elkaar hebben mogen krijgen. Toen onze oudste naar school mocht, sliep de jongste niet meer overdag. De oudste nog wel…die heeft ook een schooljaar nodig gehad om te wennen. Ze gaan nu samen naar school, samen naar de zwemles. Wij vinden dit ideaal, al waren de eerste jaren van hun leven pittig voor ons….gelukkig slapen ze nu wel redelijk goed door ;-). Hier is een continurooster, wat ideaal is voor ons. Voor kleuters wel een lange dag. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.