10 x Help! Mijn kind gaat naar de basisschool!

10 x Help! Mijn kind gaat naar de basisschool!

Over twee weken begint Skyler al met wennen op de basisschool. Een grote stap waar ik in eerste instantie best makkelijk over dacht maar naarmate de eerste dag dichterbij komt, ga ik me toch over van alles druk maken. Is hij wel zelfstandig genoeg? Hoe gaat het wennen zijn? Wat zal dat allemaal vreemd zijn, met iedere dag de wekker en iedere dag een kindje dat naar school moet. Iets met loslaten? Deze tien dingen spoken door mijn hoofd als ik denk aan de nieuwe schoolperiode die er voor ons aan zit te komen. Help!

1. Help! Skyler is pas net zindelijk en is nog niet in staat om zelf zijn billen goed af te vegen. Haal ik steeds een kind met vieze broeken op?

2. Help! Moet ik al gelijk geloven aan al die speeldates en dus allemaal kinderen bij ons thuis? Hoe dan?

3. Help! Ik zie best een beetje op tegen de schoolpleinmoeders. Al die kliekjes die onderling lopen te ouwehoeren. En dan woon ik nog in het ‘dorp’ ook. HAHA.

4. Help! Moet ik nu ook creatief gaan doen met broodtrommeltjes zodat Skyler niet achterblijft op de rest? Puzzelen met wortelen en druiven? Fruitspiesjes? Of nemen de kids van tegenwoordig nog genoegen met een normale appel die afgehapt moet worden?

5. Help! Gaan we weer dramatische eerste maanden krijgen omdat Skyler nieuwe dingen spannend vindt? Ik haat die hysterische buien en het feit dat ik een kind van me af moet trekken en met een knoop in mijn maag naar huis moet. Janken.

6. Help! Hoe ga ik dat doen met allemaal afspraken als ik steeds heen en weer blijf lopen omdat er geen sprake is van een continurooster? Waarom is de meerderheid hier überhaupt tegen die continuroosters? Stommerds. Zal eens op het schoolplein tussen de kliekjes gaan peilen.

7. Help! Wordt er nu veel van mij verwacht op school? Moet ik luizen gaan zoeken? Lijm uit haren peuteren? Kerstontbijtjes verzorgen?! Cursus, anyone?

8. Help! Nu moet mijn kind ook op schoolreisje. Iets met loslaten? Eng! Moet ik dan ook zo’n lege bus ‘zonder kinderen’ opwachten aan het einde van de dag? Dat is dan weer leuk.

9. Help! Wat als mijn kind een buitenbeentje wordt en geen vriendjes krijgt?

10. Amen! Ondanks dit alles heb ik er namelijk best wel zin in. Nieuwe dingen, nieuwe fase! Spannend, maar ook wel heel erg goed. Skyler lijkt er ook zin in te hebben als we erover praten. Nog even twee weken wennen aan het idee… Ja, nog maar TWEE WEKEN. Help!

Share:

14 Reacties

 1. Caro
  14 september 2017 / 06:16

  Allemaal heel herkenbaar! En alles komt echt goed. Kinderen van 4 kunnen blijkbaar best zelf hun billen afvegen. Kliekjes heb ik na een half jaar nog steeds niks mee. Ik kom gewoon m’n kind brengen en halen. Ik zeg alleen ja tegen speeldates als ik er zelf zin in heb. Voor een kind is school al zwaar genoeg en gaan we uit school lekker rustig aan doen. Buitenbeentje was ik ook bang voor maar Skyler is net zo’n schatje als mijn mannetje en is daarom super populair.
  Het komt echt goed. Gewoon even wennen.

 2. Ivanka
  14 september 2017 / 07:17

  Ik ben ook erg benieuwd naar de reacties! Zit zelf ook met die vragen, hier is het maar 2x wennen helaas…

 3. Marjolein de Vries
  14 september 2017 / 07:50

  Hahahaha.. het antwoord op de meeste vragen is JA 😉

  Het ís spannend, en het ís wennen. Niet alleen voor je kind maar ook voor de ouders.
  Niet langer ben jij degene die bepaalt waar je kind is.. je kind moet namelijk gewoon op school zijn.
  Ook al heb jij die dag misschien geen zin om op te staan… je kind moet toch heen.

  En die fruitspiesjes.. de echte wereld is geen Pinterest of Instagram.
  Kinderen krijgen gewoon nog appels, bananen of mandarijnen mee, wees gerust.

 4. 14 september 2017 / 08:48

  Zo herkenbaar! wij vonden het spannender dan de kleine man toen hij 2 weken geleden naar school ging. Ik was niet zeker of hij het leuk zou vinden om 2 hele dagen naar school te gaan maar hij kwam, na de eerste ochtend, vol trots melden dat ie weer moest s’middag!
  en mijn kind krijgt gewoon een lekker appeltje in zijn trommel, vindt ie toch het allerlekkerste !
  en inderdaad, het is spannend en het wennen maar het doet hen zo goed!

 5. Eva Baar
  14 september 2017 / 09:09

  Ik volg je op de voet en leef met je mee! Hier nog 5 maanden tot het zover is…

 6. Jessica
  14 september 2017 / 09:38

  Komt goed doe gewoon je eigen ding en hoe Skyler het wil en het gewoon is … je hoeft niet een meeloper te zijn 😉
  Op school verzorgen ze de kleintjes echt wel dus nee geen vieze broeken tenzij ze ervan uitgaan dat hij het al zelf kan.
  Wij hebben een fruitbeleid dus ik geef fruit mee maar niet in vormpjes en toestanden.
  Speeldates hum awel mijn dochter word veel gevraagd maar ze is nog maar 1x geweest nu is ze weer gevraagd en zal ik op ons gepast moment wel een afspraak maken met de mama omdat de vraag nu al 3x komt van haar.
  Zelf nodig ik geen kindjes uit niet voor speeldates en niet voor verjaardagsfeestjes.
  Op school zeg ik vriendelijk goeiendag of glimlach eens en maak een kort babbeltje als iemand een gesprek met mij aanknoopt maar daar blijft het dan ook bij ik sta heel neutraal tussen de mama’s of eigenlijk aan de zijlijn.
  Ik doe mijn kids naar school en ga met de kleinste terug naar huis meer moet dat niet zijn voor mij.
  Oooo wat een asociaal geval ben ik hahahaha

  • Shirley
   Auteur
   14 september 2017 / 09:44

   Haha, ik herken mezelf hier erg in! Een verjaardagsfeestje zal dan wel gebeuren met misschien een paar kindjes, maar de rest? Ik sluit me bij je aan, haha!

 7. 14 september 2017 / 09:41

  haha lekker ding, maar ik zeg overal nee op en doe gewoon je ding en geloof mij hij red zich wel hoor meis 😀 en betreft de broodtrommels tja daar kan je zelf je eigen draai aangeven vind ik, doe erin wat hij lekker vind en kleed het leuk aan maar echt mop maak je niet druk 😉
  Ik vind het zelf ook wel een beetje spannend want ken je ook prive en heb skyler als baby al mogen mee maken en nu gaat deze grote jongen naar de basisschool 😀 en dat vind ik wel bijzonder (ja ja emokutje weet je toch:P)

 8. 14 september 2017 / 10:14

  Komt wel goed hoor. Af en toe ga je zelf met een knoop in je maag zitten als je hem afzet en hij weent. Die billen komt in orde, de juffen helpen normaal gezien. In België toch… EN die feestjes kies je zelf. Kliekjes heb je overal en ik denk dat je al wel wat gewend bent op sociale media dus ik zou het me niet aantrekken.

 9. Lionne
  14 september 2017 / 12:40

  1. Komt wel goed, hij leert het vanzelf. En anders is een was zo gedraaid.
  2.Bij ons het eerste half jaar nog niet. Nu dat eenmaal loopt vind ik het ook wel makkelijk en gezellig. Nee zeggen is ook een optie, dat vind dochter wel eens jammer maar als het niet gaat gaat het niet. Ze wil trouwens nog niet ergens anders spelen.
  3. Hier niet zo’n last van. Als het lekker weer is blijf ik vaak gezellig op het schoolplein hangen, kunnen de kindjes nog even spelen en klets ik met de gene die toevallig naast me op het bankje zit, gezellig!
  4. Ik geef wat gesneden fruit/groente mee in een bakje. Gesneden omdat dat makkelijker eet. Mijn kids eten niet zo snel en ik wil het de juf niet aan doen om een half uur met een etend kind te zitten.
  5. Dat lijkt me heel naar
  6. Is er overblijf? Misschien fijn als hij een beetje gewend is. Als juf heb ik trouwens een hekel aan continuroosters. Vaak betekent het dat ik geen pauze heb en na 4 uur non stop een klas met kids ben ik niet meer de leuke frisse juf die ik ’s ochtends om half 9 was.
  7. Meestal wordt er niet zo veel verwacht en als er iets verwacht wordt hoor je het vanzelf.
  8. Dat vond ik zo eng de eerste keer. En toen was ze al 5 en gingen ze naar een boerderij 10 km verderop
  9. Ook nog steeds mijn grote angst.
  10. Veel plezier!

 10. Didi
  14 september 2017 / 17:07

  Het lastigst vond ik nog dat er geen overdracht meer is aan het eind van de dag. Daarom vraag ik ze nu elke dag wat het leukste en stomste was van die dag.

 11. 14 september 2017 / 18:01

  Ik zou gewoon diep in en uit ademen en lekker je eigen gevoel volgen. Die broodtrommels… Dat hij een gezonde broodtrommel heeft is toch al top, echt dat geknutsel… gekkewerk hihi

 12. 14 september 2017 / 19:44

  Oh zo herkenbaar! Hier nog twee maandjes maar herken echt al je punten! Behalve continuerooster, dat hebben wij wel 🙂

 13. Lisette
  14 september 2017 / 23:39

  Mijn dochter zit sinds het nieuwe schooljaar op de basisschool en ik herken wel wat van je puntjes, maar tot nu toe gaat het helemaal prima. Hier ook geen continurooster, maar omdat ik zelf in ploegen werk en het anders erg krap word blijft ze over. Vanaf dag 1 al. Dat vond ik eerst wel sneu, dat was mijn gevoel. Maar toen ik op Dag 2 mijn andere dochter moest wegbrengen naar psz, die naast het overblijflokaal zit. Zat mijn (iet wat rustig kat uit de boom kijk meisje) vrolijk te kletsen met de kindjes en overblijfjuffen en lekker van haar (ouderwetse niet gepimpte) boterham te eten, met wat druifjes en rolletje cervelaat. Wauw dat was een geruststelling! En ze vind het overblijven heel leuk.
  En ik ben ook geen kliekjes persoon, en praat een enkele keer heel even met een moeder en dan ga ik naar huis/werk/boodschap. Qua speelafspraakjes heeft ze dat nu nog niet, maar de tijd na een hele schooldag (15.15 pas klaar) is ook vrij kort. Maar mijn dochter heeft die tijd nu ook nodig om rustig aan thuis te zijn.
  En veel dingetjes vallen vanzelf op hun plek, en moeders maken zich vaak drukker dan nodig is. En je merkt dat je kind flexibeler is dan je denkt. Dus met Skyler komt het vast goed en met moeders
  ook 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.