(~215 B)
Rust rondom voeding

Rust rondom voeding

De laatste tijd merk ik dat ik veel meer rust rondom voeding ervaar. Hoe dat kan? Ik denk gewoon niet meer in goed en fout. Die dieetmindset die ik ruim twintig jaar had, begint naar de achtergrond te verdwijnen en dat voelt rustig, fijn en bevrijdend. Hierdoor merk ik zelfs dat de weegschaal veel minder belangrijk wordt en ook dat is een fijn geweten, vooral als je beseft dat ik daar dagelijks wel op stond. Ik weet niet zo goed hoe ik dat heb bereikt. Misschien door sporten los te koppelen van het afvallen en me meer te focussen op bewegen ter ontspanning. Ook heb ik ritueeltjes rondom eten gecreerd, waardoor ik al lange tijd stabiel op hetzelfde gewicht hang. Ik ben zeker wel eens lichter geweest, maar heb ook wel veel zwaardere momenten gekend. Ik had er lange tijd voor nodig om deze rust te creeren, te ervaren en te houden, maar denk dat ik heel goed op de goede weg ben. Ook al val ik nog weleens in mijn eigen valkuilen.

Er zijn een aantal dingen die voor mij belangrijk zijn om deze balans te houden:

  1. Ontbijten met kwark en flavor poeder. Sinds ik dit heb ontdekt, gaan er liters magere kwark doorheen. Ik koos altijd kwark met een smaakje, maar met deze poeder kan ik voor weinig calorieen een hoop smaak aan die magere meuk toevoegen. Heerlijk! Ik kijk altijd uit naar mijn ontbijtje, omdat ik er negen van de tien keer ook nog Lotus koekjes doorheen gooi. Ik ga heel lekker op zoet en ben altijd lang verzadigd met dit ontbijt.
  2. Ik kies veel voor eiwitrijke snacks. Afvallen met gezonde tussendoortjes vond ik altijd heel lastig want wat kies je nu eigenlijk voor weinig calorieen, maar waar je wel verzadigd van raakt? Ik probeer me nu minder te focussen op de calorieen en meer te kijken naar waar ik echt blij van word en wat goed is voor mij. Ja, een reep chocola is lekker, maar een eiwitlimonade of bijvoorbeeld een eiwitreep zijn ook prima snacks waar ik lang vol mee zit.
  3. Ik mag gewoon alles eten. Dat is voor mij wel de grootste omschakeling. Zo eet ik gewoon wat ik lekker vind als ik naar het Tuinhuis ga, zonder te denken aan de hoeveelheid calorieen die ik binnenkrijg. Ja, ik kies zelfs iets calorierijk na het sporten. Want ik heb niet gesport om de calorieen te verbranden. Ik eet lekker Kinder chocolade omdat ik daar dol op ben en pak gewoon een koekje zodra ik dat wil. Juist omdat het nu gewoon kan en mag van mezelf, is die obsessie weg en hoéft het niet altijd.
  4. Het hoeft niet heel afwisselend en creatief. Ik geniet gewoon van een broodje ei, een tosti, een wrap of crackers. Het hoeft niet fancy en ik hoef niet op zoek naar dingen die laag in vet zijn. Ja, dan eet ik soms de hele week een broodje ei, maar dat smaakt me prima. Hetzelfde geldt voor het avondeten. We eten met regelmaat dezelfde dingen, maar dat is helemaal oké.
  5. Na het avondeten eet ik niks meer. Daar heb ik geen behoefte aan en na al die jaren is het snacken op de bank verdwenen. Dat is heel geleidelijk gegaan, maar uiteindelijk is dat punt bereikt. Heel soms op vrijdag eet ik met mijn ouders een koekje bij de koffie, maar voor de rest duik ik niet meer de bank op met chips of chocola. En dat scheelt heel veel, kan ik je vertellen.
  6. Blijven bewegen. Ik merk dat dat bij mij echt samenhangt: beweging en voeding. Zodra ik minder goed eet, haal ik ook minder plezier en mindere resultaten uit mijn training. Ben ik lekker op dreef met trainen, dan ga ik automatisch gezonder eten. Zelfs door een rondje te wandelen ben ik alm gauw gemotiveerder qua voedingskeuzes. Het is voor mij dus van belang om te blijven sporten. Ook nu ik last heb van mijn voet, was ik gisteravond in de sportschool. Weliswaar om alleen te bewegen in plaats van fanatiek te sporten, maar het zorgt er wel voor dat ik de routine hou en vandaag beter in mijn vel zit. Dus ook als lichaamsdelen niet meewerken of als ik niet naar de sportschool kan, dan moet ik op zoek naar andere vormen. Zo trainde ik gisteren meer mijn bovenlichaam en als ik echt even ben uitgeschakeld of geen tijd heb, maak ik een wandeling. Zo blijf ik in het ritme.

Al met al voelt het fijn om meer rust te ervaren rondom eten. Gewoon normaal doen voelt goed na jarenlang dieten, jojo’en en moeilijk doen. Jammer dat ik daar 20 jaar voor nodig had om dat te begrijpen.

Delen:
Secured By miniOrange