(~215 B)
De wereld van de zwangerschapscursussen

De wereld van de zwangerschapscursussen

‘Heb je al nagedacht of je misschien een zwangerschapscursus zou willen doen? Iets informatiefs of sportiefs?’ De verloskundige keek me vragend aan.
‘Eh, misschien iets van yoga? Dat lijkt me wel wat’, antwoordde ik.
‘Ik zou je er wel snel in gaan verdiepen want het zit snel vol en meestal beginnen de cursussen al rond week 25 van je zwangerschap. Het is niet verplicht maar het is misschien wel leuk om zo in contact te komen met anderen, informatie te ontvangen en in beweging te blijven.’
En dus besloot ik thuis direct achter de laptop te kruipen om informatie op te zoeken. Ik ben tenslotte zaterdag alweer 24 weken zwanger!

Mijn sportschoolabonnement heb ik een tijd geleden al opgezegd omdat ik donateur was geworden. En om nu te betalen voor die één keer in de maand dat ik eens de behoefte had om me uit te sloven en in het zweet te werken, vond ik ook een beetje zonde. ‘Dan maar een rittenkaart voor het zwembad’ zei ik tegen mijn vriend. Maar na enige research bleek dat het bad om de hoek deze zomer dicht ging vanwege een renovatie. Juist, in de zómer. Gelukkig gaat ‘ie over twee weken weer open en ik spring dan direct op de fiets om even een kaart te kopen zodat ik af en toe baantjes kan trekken. Minimaal één keer in de week, om in beweging te blijven en er even uit te zijn. Ik vind het heerlijk ontspannend om te zwemmen en ik denk dan ook dat dat -helemaal nu- een betere keuze is dan de sportschool.

Maar wat betreft een zwangerschapscursus zou ik het echt even niet weten. Ik heb de hele middag lopen zoeken en er gaat werkelijk een wereld voor me open. Zo is er uiteraard yoga, wat misschien het meest bekende is, maar daarnaast zijn er talloze andere dingen waar je je voor kunt opgeven. Zwangerschapsgym, informatieavonden, mensendieck, pilates, ‘samen bevallen’ waar je met je partner naartoe kunt, trainen in de buitenlucht, zwangerfit… Allemaal hebben ze zo hun eigen speciale cursusaanbiedingen. Omdat het nog redelijk aan de prijs is (zo’n 8 a 10 lessen voor gemiddeld 150 euro), wil ik een weloverwogen keuze maken. Gelukkig hebben veel bedrijven een filmpje op hun website staan, waardoor er veel dingen afgestreept kunnen worden. De suffigheid druipt soms van mijn scherm af. En bovendien zie ik een pufclubje met mijn vriend achter me ook niet zo zitten. Hij trouwens al helemaal niet… Ik denk dat ik al blij mag zijn als ik een washandje aangereikt krijg tijdens het moment supreme. En dat broodje filet americain dan, dat nog steeds als eerste op zijn to do-lijstje staat als het zover is.

Er zijn gelukkig ook écht veel leuke dingen te vinden, moet ik toegeven na twee uur speuren. Mom in Balance bijvoorbeeld, waarbij je traint in de buitenlucht. Geen suffe gymoefeningen maar serieuze sportactiviteiten voor zwangere vrouwen. Bovendien is mijn oog gevallen op een cursus hier in de buurt, die mensendieck, pilates, yoga en informatie combineert. Dat lijkt me helemaal een leuke. Zo blijf je rustig in beweging, krijg je de nodige informatie en kun je je voorbereiden op de bevalling die komen gaat. Voor nu denk ik dat dat hem wordt omdat me dat, in combinatie met mijn zwembadkaartje, het meest nuttig lijkt. Zo ben ik actief aan het bewegen in het zwembad en gebruik ik de cursus voor mijn spieren, het mentale aspect en de informatie. Ik ben nog steeds van mening dat een bevalling een hels karweitje blijft waar niets of niemand je op kan voorbereiden en dat gewoon over je heen moet komen, maar een beetje meer informatie van een professional kan geen kwaad.

Voor nu ga ik nog heel even verder speuren en vraag ik jullie, de zwangere meiden of net bevallen vrouwen onder ons; heb jij iets van een zwangerschapscursus gedaan? Wat precies? En vond/vind je het nuttig en leuk? Deel je ervaringen met me!

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties

 1. Anne
  5 augustus 2013 / 20:12

  Lastig is dat hè, een leuke cursus vinden? Ik heb gewoon zwangerschapsgym gedaan, mede omdat dit tegenover mijn huis gegeven werd,
  Ik vind het eigenlijk best leuk, en ook leerzaam.
  Maar vooral het contact achteraf vind ik heel leuk. Ik heb nog steeds contact met alle dames (mijn meisje is nu bijna 11 maanden), om de zoveel tijd gaan we met z’n allen ergens koffie drinken, of lekker in de tuin zitten. Wij hadden ook bijna wekelijks mail contact, erg handig als je vragen hebt.

 2. 5 augustus 2013 / 20:18

  Echt moeilijk he. Ik ben ook helemaal geen type dat ‘gezellig’ met andere vrouwen in een kringetje oefeningen gaat zitten doen en al helemaal geen type voor yoga.. Maar ik vond dat ik wel iets moest proberen, dus ik ben toch maar voor zwangerschapsgym gegaan. Ik moet m’n eerste keer nog ervaren, dus ik benieuwd!

 3. 5 augustus 2013 / 20:56

  Ik heb zwangerschapsyoga gedaan. Heb aan de yoga niks gehad tijdens de bevalling (bevalling ging dan ook wel heel snel: 3,5 uur totaal). Wel leuk om met andere mommy’s to be in contact te komen. Heb met eentje nog regelmatig contact en zo nu en dan spreken we met onze kleine mannen af en gaan we bijvoorbeeld zwemmen.

 4. JC
  5 augustus 2013 / 22:14

  Niet gedaan omdat ik toch wel vaak hoorden van vriendinnen die bevallen waren dat je tijdens de bevalling toch alles vergeet (en moet toegeven de laatste loodjes zijn zwaarder dan ik dacht dus energie voor een cursus heb ik nu niet eens!). Je komt dan in je eigen wereldje ofzo haha! Wel heb ik informatieavonden van het ziekenhuis en over borstvoeding bezocht. Vond ik erg interessant, wel was ik daarna klein beetje bang voor de bevalling maar ach ik ben niet de eerste en zeker niet de laatste die moet bevallen! Geniet van jullie zwangerschap!

 5. Whitney
  5 augustus 2013 / 22:35

  Ik zie het niet zitten om in zo’n groep dames te zitten. Ga lekker zwemmen samen met een andere zwangere vriendin. Wel ben ik benieuwd naar zwangerschapsyoga dus zal daar een proefles van nemen, wie weet is het wat. Me vriend zit het namelijk ook niet zitten om mee te gaan naar al die cursussen 🙂

 6. 6 augustus 2013 / 07:59

  Ik vind dat ook echt eeb dilemma, ik wil zeker niet zo’ n suffe cursus gaan volgen maar zwangerschapsyoga lijkt me wel wat, in mijn woonomgeving is het aanbod helaas wat kleiner en volgens mij bestaat hier geen mom in balance lessen in het aanbod

 7. Madelon
  6 augustus 2013 / 12:58

  Ik zit ook hier en daar rond te kijken. Een cursus waar m’n vriend bij nodig is kan ik ook wel vergeten. Hij is ook niet echt het type dat mee gaat zitten puffen haha. Een vriendin van me heeft zwangerschapsyoga gedaan. Volgend haar heeft dit haar wel goed geholpen met ontspannen en rustig blijven tijdens de weeën. Ik moet er ook nog maar is goed over nadenken..

 8. 7 augustus 2013 / 00:31

  Ik wist ook helemaal niet dat er zoveel was! Goed, nu ben ik ook niet zwanger of probeer ik zwanger te worden, maar toch. Goed om te weten voor als het zover is 😉

Secured By miniOrange