(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Een kindje? Vergeet je relatie niet!

Een kindje? Vergeet je relatie niet!

Met de titel wil ik niet suggereren dat ik de perfecte partner ben en perfect weet hoe ik mijn relatie gezond hou terwijl we allebei ook veel bezig zijn met Skyler. Ook zeker niet dat dit hét antwoord is voor een gezonde relatie. Máár: vandaag ben ik 13 jaar samen met Raymond en zijn we al 2.5 jaar ouders van Skyler. Natuurlijk hebben we onze ups en downs maar ik kan wel zeggen dat het goed gaat tussen ons. En na 13 jaar vind ik dat best knap, haha. Raymond is nog steeds mijn eerste vriend en daar ben ik best trots op. Vandaar dit artikel. Het zijn behoorlijk veel standaard dingen, maar ik wilde toch even opsommen wat voor ons goed werkt.

Zodra je een kindje krijgt staat jullie leven op zijn kop. En of je nu drie jaar samen bent of tien jaar; het zorgt hoe dan ook voor een verandering tussen jou en je partner. Want je bent niet alleen meer dat leuke stelletje, maar samen met een baby waar jullie de verantwoordelijk over hebben vormen jullie een gezin. Jullie zijn ‘opeens’ ouders. Het is allemaal hartstikke leuk, lief en schattig zo’n kindje en natúúrlijk ben je daar met liefde veel mee bezig, maar vergeet ook je relatie niet. Steek daar energie in en zorg dat het allemaal lekker loopt. Mijn vriend en ik zijn vandaag dus alweer 13 jaar samen. Het is zeker niet altijd even makkelijk, maar al met al houden we ons ontzettend goed staande, is het gezellig in huis en houden we nog heel erg veel van elkaar. Ik heb vijf tips. Dingen die voor ons goed werken.

1. Samen weg
Eén van de beste keuzes ooit voor onze relatie was om vorig jaar naar The Big Apple te vertrekken. Zonder kind, want Skyler sliep bij opa en oma. Natuurlijk misten we ons kind en ging er geen dag voorbij zonder dat we het over hem hadden, maar we waren ook weer even dat verliefde stelletje dat er van genoot om samen weg te zijn en kon genieten van elkaar zonder dat te hoeven delen. Een paar maanden daarna vertrokken we naar Antwerpen en we zijn nu alweer iets leuks aan het plannen. Ik hoop dat zeker een keer per jaar te kunnen doen. Dit weekend zijn we ook gezellig samen terwijl Skyler bij opa en oma logeert. Kijk eens of er mogelijkheden zijn. Het zal een boost zijn voor je relatie en thuiskomen is nog nooit zo leuk! Lijkt het je verschrikkelijk om zo lang van je kindje weg te moeten zijn, kijk dan eens of je wat vaker een datenight kunt plannen. En I’ve been there: ik barstte ook in tranen uit toen we de hoek om reden en Skyler zes dagen moesten missen. Maar eenmaal in het vliegtuig naar New York kon ik dat loslaten. Ik wist dat hij in goede handen was.

2. Gezinsuitjes
Behalve met zijn tweetjes er op uit trekken, vind ik het ook ontzettend belangrijk om als gezin leuke uitjes te plannen. Werken aan je relatie kan natuurlijk ook prima als je met zijn allen samen bent. Juist dat vind ik fijne momenten, qualitytime als gezin. Slenteren door het bos, kijken bij de dieren, samen lekker eten, naar de Efteling, het strand. Qualitytime is wat mij betreft echt hét antwoord voor een leuke en gezonde relatie. Vooral als Raymond echt de drukkere periodes heeft en hij ’s avonds later binnenstapt en niet mee-eet, zijn de weekenden ons heilig. We plannen dan ook niet zo vaak afspraken met vrienden in omdat we ook erg graag samen willen zijn.

3. Blijf praten
Communicatie is natuurlijk een woord waar je ontzettend veel over leest als je je relatie goed wilt houden. En alhoewel ik er niet al te goed in ben, merk ik dat het toch wel heel erg belangrijk is. Met een kind kun je daar nog een schepje bovenop doen. Praat over alles. Hoe was de dag, hoe voel je je, hoe heeft je kindje het gedaan terwijl de ander weg was, wat zijn je dromen en wensen, wat wil je eten? Praat. Veel! En nog iets: probeer positief te blijven. Het is heel verleidelijk om je na een slechte nacht en vermoeiende dag af te reageren op de ander. Dat gebeurt hier ook vrij regelmatig en dat is natuurlijk heel makkelijk als je je moet afreageren op een volwassene en je partner de enige in huis is. Als er irritaties zijn moet je dat zeker ter sprake brengen. Maar heel soms kan men ook denken ‘morgen weer een dag’ zodat jullie er een gezellige avond van kunnen maken.

4. Geef elkaar de ruimte
Ook iets wat wij heel belangrijk vinde hier in huis; ons eigen ding blijven doen. Het lukt zeker niet altijd omdat Raymond ruim 40 uur per week werkt en ik dus overdag gewoon de zorg draag voor Skyler en zeker niet altijd iets alleen kan doen, maar we doen ons best. Zo ben ik weer lekker aan het sporten en kan dat op de momenten dat Raymond thuis is. Andersom fietst mijn vriend op zondagochtend met een paar mannen en ben ik weer bij Skyler. Ik ga soms naar een vriendin en hij is weer bezig met wat anders wat hij interessant vindt. Jullie hebben ook kunnen lezen dat ik laatst zelfs alleen een weekend naar Zeeland was om bij een vriendin te logeren. Het moet allemaal kunnen. En heel eerlijk; ik heb het absoluut nodig om soms even alleen de hort op te gaan. Zonder man, maar ook zeker zonder kind. Opladen en vervolgens weer thuiskomen waar je gezin je met open armen ontvangt.

5. Terug naar de basis
Na 13 jaar kan ik wel zeggen dat alles vanzelfsprekend is geworden. We weten wat we aan elkaar hebben, kennen elkaar door en door. Tel daar een kindje bij op en het kan zijn dat je elkaar gaat verliezen omdat de sleur er in zit. Maar dat moeten we voorkomen! Vanzelfsprekendheid is echt niet erg, maar zorg af en toe even voor de boost. Ga terug naar het begin, de basis. Waarom was jullie relatie fantastisch? Wat deden jullie toen en nu niet meer? Een kind hoeft zeker geen excuus te zijn. Liepen jullie toen vaak op het strand? Doe het weer! Met of zonder kind. Hielden jullie de hele zondag een seriemarathon in bed? Er is vast een opa of oma die hun kleinkind maar al te graag een dagje wil entertainen. Kind blij, jullie blij, opa en oma blij. Koop weer eens een mooi lingeriesetje en verras je partner. Of mannen, neem weer eens een bloemetje mee. Daar worden we blij van. Succes gegarandeerd. Een relatie is veel te mooi om daar mee te stoppen. Hoe lang je ook met elkaar samen bent!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Comments

 1. 1 mei 2016 / 07:18

  Wat een mooi artikel en wat bijzonder je al zo lang samen bent. Wij zijn vandaag precies een jaar getrouwd en 39 weken in verwachting van ons eerste kindje, dus ik ga je tips zeker onthouden. Blijven praten vind ik sowieso verschrikkelijk belangrijk. Nú al. Gewoon weten hoe het écht met de ander gaat, weten wat er in zijn hoofd speelt. Blijven praten, eerlijk zijn; bij ons echt een van de belangrijkste pijlers van ons huwelijk.

 2. 1 mei 2016 / 08:27

  Heel waar, je moet er altijd voor blijven werken, in blijven investeren. Sinds we een kleintje hebben is het soms lastiger om tijd samen te nemen. Natuurlijk is het ook gewoon een drempel om te vragen of iemand op komt passen zodat wij iets leuks kunnen doen samen. Of om te accepteren want het is al vaak genoeg aangeboden 🙂

 3. Stefanie
  1 mei 2016 / 09:51

  Wat goed geschreven en ook helemaal duidelijk. Mijn man en ik zijn bijna 7 jaar samen waarvan 6 mmd getrouwd. We hebben nog geen kinderen maar de wens is er absoluut.
  Wat goed dat je dit aankaart, want je mag inderdaad elkaar niet vergeten. Wij zijn ook niet het perfecte stel maar we zijn wel dol op elkaar en proberen elkaar dat ook te laten merken.

 4. 1 mei 2016 / 11:04

  Je relatie moet je inderdaad niet voor vanzelfsprekend nemen! Nooit, denk ik. Het blijft denk ik ook altijd een punt waar aan gewerkt kan worden.
  Gefeliciteerd met jullie samenzijn ^^

 5. 1 mei 2016 / 22:47

  Mooi artikel… Een relatie/huwelijk is een werkwoord, daar moet je aan blijven werken, anders draait het uit op niks. Soms even terug naar de basis zoals je zegt. En loslaten moet zeker kunnen! Wij lieten elkaar alleen teveel los, waardoor we uit elkaar zijn gegroeid. Gelukkig zagen we dat zelf optijd en zijn we toen weer terug naar de basis gegaan, communiceren was het woord van de dag en nu is het weer zo super fijn tussen ons…

 6. 2 mei 2016 / 21:10

  Mooi artikel, communicatie is een hele belangrijke. Die is toch ook wel veranderd, net als onze relatie, nu we onze zoon Mels hebben. Dit jongetje is nu 5,5 weken oud en onze wereld is toch echt op zijn kop gezet en we noemen elkaar nu ook “papa” en “mama”. Bizar haha. Maar we hebben al onze eerste date staan, dat we lekker uit eten gaan met zijn tweeën en daar kijk ik stiekem wel heel erg naar uit (en oma ook, want zij mag dan de hele avond op Mels passen)