(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Zo doen wij het met Sinterklaas

Zo doen wij het met Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en dat neemt de nodige spanningen met zich mee. Skyler heeft nu een leeftijd waarop het héél erg speelt en alhoewel Maddox er nog niet veel van snapt, doet hij maar al te graag mee. De verlanglijstjes zijn klaar, de intocht is achter de rug, de schoen is gezet en het is wachten tot Pakjesavond. Ik vertel vandaag over hoe wij het aanpakken.

Van Kerst naar Sinterklaas

Tot vorig jaar vierden we ieder jaar Kerst met de familie. Mijn ouders, mijn broertje met zijn vriendin en Beau, Kees en Kitty en wij met de kinderen. Mensen die mij al langer volgen kunnen zich de bergen cadeaus misschien nog wel herinneren. Ieder gezin kocht cadeaus voor iedereen en dat resulteerde ieder jaar weer in een enorme stapel pakjes. Vorig jaar deden we dit ook nog, maar we vonden het eigenlijk wel mooi geweest. Na jarenlang cadeautjes verzinnen gingen we op een gegeven moment al grotendeels over op cadeaubonnen en nu de kinderen iets ouder worden en Sinterklaas begint te leven, wilden we van de ene feestdag overstappen op de ander. En daar hebben we alvast één ding te pakken; we vieren slechts één van de twee.

Met twee kinderen in huis, al een aantal verjaardagen achter de rug, al een aantal jaar Kerst én alle spullen die ik voor Mommyhood krijg, kun je wel stellen dat mijn kinderen absoluut niets te klagen hebben. We hebben speelgoed in overvloed en ondanks dat ik héél erg vaak en veel opruim, blijven we toch bakken vol met spul houden. Vandaar dat we ervoor kiezen om één van deze feestdagen te vieren en we verschuiven de focus van Kerst naar Sinterklaas.

Vorig jaar vierden we Kerst dus nog wel, maar merkten we dat Sinterklaas ook ontzettend leefde bij Skyler. We vierden dus wel Sinterklaas, maar heel erg klein. Skyler mocht drie keer zijn schoen zetten met Maddox en tijdens Pakjesavond waren we lekker thuis en werd er opeens op de deur gebonkt. Voor de deur stond een zak met cadeautjes, voor ieder kind drie met een totale waarde van 50 euro per kind. Vonden wij echt meer dan genoeg.

Inclusief Sinterklaas

Dit jaar vieren we Sinterklaas groots. We vieren het bij mijn ouders thuis en daar zal ook Sinterklaas met Pieten langskomen. Een traditie voor ons, want toen ik klein was kwam Sinterklaas ook altijd ‘op visite’ om vervolgens vanuit zijn boek dingen over ons voor te lezen. Ook over Skyler en Maddox (en Beau, want die is er ook!) hebben we het een en ander opgeschreven en dus zal Sinterklaas een ‘boekje open doen’ over onze kinderen. Super leuk, ik ben nu al benieuwd naar hun reactie! Vooral naar die van Skyler want die is nog steeds boos dat Piet (aka mama die even naar het toilet moest omdat plan A in duigen viel) op het raam bonkte, de zak met cadeaus achterliet en nergens meer op straat te vinden was. ‘Wat stom dat ‘ie niet even naar binnen kwam!’ Dus Skyler, zet je maar schrap!

Budget

We vieren Sinterklaas dus bij mijn ouders met een Sinterklaas en Pieten. Ook Kees en Kitty zijn van de partij, en mijn broertje met zijn vriendin en Beau. Hetzelfde clubje als met Kerst, alleen zal nu alles in het teken staan van de kinderen en doen we geen cadeaus voor elkaar. Mijn ouders en Kees en Kitty leggen geld bij elkaar en het budget hiervoor is 50 euro per kind. Ik noem er graag bedragen bij omdat ik veel de vraag krijg van mede-ouders hoe wij dit nu precies doen en wat wij hanteren qua prijzen en cadeaus. Wijzelf zullen ook zeker niet meer dan 50 euro per kind doen. Ik denk dat we net als vorig jaar weer uitkomen op twee a drie cadeautjes per kind. Ik weet dat Skyler uitbreiding voor zijn Lego trein wil hebben dus we zullen een set met banen kopen. Ook is hij dol op Dikkie Dik en wil ik een nieuw voorleesboek kopen. Ik heb ook leuk Triominos junior liggen om in te pakken. Skyler begint spelletjes leuk te vinden en zo hebben we iets heel leuks voor qualitytime. Voor Maddox zal ik ook nog even op zoek gaan naar twee a drie cadeaus. Met natuurlijk de cadeaus van mijn ouders en Kees en Kitty hebben ze zo een heel mooie buit te pakken.

Schoencadeautjes

Vorig jaar was Pakjesavond iets kleiner dus, maar deden we in de schoen wat grotere cadeautjes. Ze kregen beiden eens een cadeau van 5 euro, maar ook wel iets van 10 euro. Voor nu vind ik dat, in combinatie met Pakjesavond, veel te veel. Ze mogen twee of misschien drie keer hun schoen zetten en dan gaat het om cadeautjes van 2, 3 of misschien 4 euro die we erin stoppen. Afgelopen weekend had ik voor Skyler een klein robotje dat kan lopen als je hem opwindt. Hij zag deze al weken geleden in een winkel en als we hem vroegen wat hij voor Sinterklaas wilde hebben, kwam hij steeds weer met deze robot. Deze was 3 euro en was dus perfect. Voor Maddox kocht ik een klein houten auto van 4 euro. Wat de volgende cadeaus gaan worden weet ik nog niet, maar misschien is het een keer een chocoladeletter (voor Maddox een zakje pepernoten) en dan nog een klein cadeautje. In ieder geval zal het bij elkaar niet meer dan 10 euro zijn. Simpelweg omdat Pakjesavond dus iets uitbundiger wordt.

Balans

Al met al hebben we voor onszelf zo een goede balans. Mijn ouders en Kees en Kitty hebben zo’n drie a vier cadeaus voor de kinderen en wij vullen dat een klein beetje aan. De schoen zetten hoort er natuurlijk wel een beetje bij, maar negen van de tien keer gaat het meer om de beleving dan om het cadeau zelf. Dat doen we dus dit jaar ietsje minder met iets kleinere cadeaus. Hoe het volgend jaar gaat zijn weet ik niet, maar het zal ongeveer hetzelfde verlopen.

Ik ben wel benieuwd hoe de andere ouders dit doen. Wat willen jullie spenderen aan schoencadeautjes of doen jullie alleen snoepgoed? En hoe pakken jullie Pakjesavond aan? Wat is jullie budget qua cadeaus? Ik ben heel benieuwd!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Comments

 1. Caro
  20 november 2018 / 06:31

  Schoonouders geven 20 euro (mogen we zelf wat voor kopen voor de kids) en zelf geven we in totaal incl schoen zetten 30 tot 40 euro. Wij kijken vooral veel op marktplaats. En we hebben naast allebei een groot speelgoed-cadeau veel praktisch spul als een rugzak en een badjas en nieuw gekleurd papier en stiften. Alles wat ze nodig hebben pak ik ook in en zit in het Sinterklaasbudget. Verder geven de twee andere gezinnen een kleinigheidje wanneer we het vieren.

  • Caro
   20 november 2018 / 06:32

   (Bedragen zijn per kind)

 2. Susan
  20 november 2018 / 07:04

  Wij doen het dit jaar ook iets anders. Vorig jaar was onze oudste dochter drie. Mijn moeder had een grote zak afgeleverd met cadeaus voor ons allemaal. En op het laatst kwamen andere oma’s ook met cadeaus. Gevolg was dat er heel veel cadeaus waren, want wij hadden zelf ook een aantal gekocht.

  Dit jaar heb ik alle oma’s (=3) gevraagd 1 cadeau per kind te kopen. Wij vullen dat zelf aan met nog twee cadeaus. Zo hebben beide meisjes 5 cadeaus. En ze zetten twee keer hun schoen. Daar zitten kleine cadeautjes is van een paar euro (blokfluit, tamboerijn, kleipotjes, chocolade zoiets).
  We vieren het met de oma’s en opa’s in het weekend op zondagmiddag. Dan is er nog wat tijd om er mee te spelen.

 3. Jacky
  20 november 2018 / 08:52

  Ik zit daar voor volgend jaar ook al over na te denken. Met mijn gescheiden familie en Mikes familie – en alle 3 willen ze alle feestdagen doen PLUS nog Guppy’s verjaardag rond kerst… Ik vind dat veelste veel worden voor 1 maand. Te veel cadeaus, te veel kosten, te veel geregel, te veel drukte.
  Maar heb nog een jaar om met een plan te komen 😉
  Zag laatst wel een goeie regel qua cadeaus; something they want, something they need, something to wear, something to read. Vroeger kreeg ik ook vaak een pyama of een haarborstel en was ik ook heel gelukkig mee.

  • Susan
   20 november 2018 / 15:26

   Ik heb precies herzelfde. Dochter is in december jarig een paar dagen na Sinterklaas. Wij voegen alle familie samen. Dat is met mijn gescheiden familie een primeur, maar ik wilde gewoon niet meer de dupe zijn van mijn ouders hun scheiding. Ik heb m’n hele leven verjaardagen dubbel gevierd, me opgesplitst tijdens feestdagen. Nu voor de kleinkinderen moeten ze maar even dealen met elkaar vond ik. En dat begrepen ze. Dus Sinterklaas en verjaardag is twee weekenden achter elkaar iedereen tegelijk op visite. Kerst houden wij rustiger met 1 middag schoonfamilie.

 4. Jessica
  20 november 2018 / 09:35

  Wij vieren ook sinterklaas met onze twee kids van 4,5 en bijna 2, samen met onze (schoon)ouders. Wij houden zelf een budget van € 100/125,- per kind aan en dan krijgen ze nog van beide opa’s en oma’s een cadeau. Ze krijgen beide één groot/duurder cadeau (dochter krijgt bijv. een houten poppenwagen), maar ook een pyjama, spelletje en een voorleesboek. We komen zo op 9 cadeautjes per kind.

  Met kerst doen we geen cadeaus (alleen bij opa en oma krijgen ze een cadeautje bij de kerstbrunch). De kids zijn beide in het voorjaar/zomer jarig en tussendoor kopen we nauwelijks speelgoed, dus daarom mag het met sinterklaas wat meer zijn

  Maar het is vooral zo gezellig, met de familie bij elkaar, lekker eten etc. Zo’n leuke tijd!

 5. 20 november 2018 / 09:39

  hier vieren we alleen nog maar kerst en hebben niet echt een budget. we maken verlanglijstjes en dat word gekocht 😉

 6. Miranda
  20 november 2018 / 09:50

  Voor dit jaar heb ik mij voorgenomen om voor pakjesavond 5 cadeautjes per kind te doen (en dat is mij gelukt). En dan krijgen ze nog 2 gezamenlijke cadeaus (een spelletje en aanvulling op Ikea treinbaan voor bij opa en oma). Aan beide kanten van de familie zijn er verder geen kinderen, dus wij vieren Sinterklaas altijd bij ons met de opa’s, oma’s, tante en oom. Mijn vriend z’n ouders zijn gescheiden dus er zijn 3 setjes opa’s en oma’s. Ik koop het liefst zelf de cadeaus. Mijn schoonmoeder en haar man en mijn ouders geven €25 per kind. Mijn schoonvader geeft meestal los wat geld en die nemen altijd nog een kleinigheidje mee. Schoonzusje en zwager geven meestal niks, maar dat hoeft ook niet van ons. Wij doen trouwens ook alleen voor de kinderen cadeaus.
  De meeste cadeaus voor pakjesavond variëren qua prijs zo tussen de €10 en €15. Ze hebben beide een duurder cadeau (Lego Friends en Toet toet) van €25/€30. En de schoencadeaus zijn zo’n €5. Verder heb ik ook alvast wat kleinigheidjes voor Kerst mee besteld en kwam mijn totale rekening van Intertoys en bol.com op iets meer dan €200.
  Wij hebben trouwens een dochter van 5 en een zoon van 3.

 7. Sabine
  20 november 2018 / 10:37

  Wij vieren sinterklaas met mijn moeder, bonusvader, broertje, zusje. Ik had zelf voor mijn dochter van 3 1/2 jaar een bedrag van 100 euro.
  Mijn moeder en broertje hebben nog een cadeautje gekocht. We hebben voor iedereen iets in de zak. We doen niet altijd alleen maar speelgoed, ook pyjama, sokken ect.
  Dit jaar komt er geen sint en piet.
  Omdat ik 28 november ben uitgerekend van de 2de. Dus nog even spannend wanneer de baby zich aandient. Voor de baby zitten ook paar cadeautjes in de zak.
  Met schoencadeautje doen we kleine dingen, ook niet alleen speelgoed. Maar ook chocoladeletter, choclade centjes of pyjama.
  Met kerst heeft mijn zusje voor ieder 1 cadeautje zodat er toch iets onder de kerstboom ligt, we vieren 1ste kerstdag bij mijn zusje.
  Verder doen we geen cadeautjes met kerst.

 8. Lisette
  20 november 2018 / 13:35

  Ik en mijn 2 meiden vieren 1 December Sinterklaas bij mijn ouders, zussen/aanhang en kids. Mijn ouders geven €50 uit per kind.
  En de volwassenen krijgen een chocoladeletter en een kleinigheidje.
  5 December doe ik thuis nog een paar cadeau’tjes, dit is rond 25/30 euro per kind.
  Schoen mogen ze ongeveer 3x zetten en dan met een kleinigheidje, rond 3/4 euro. Mijn meiden vinden het geweldig om de schoen te zetten, dus hebben ze dat gister toch gedaan. Helaas had Sinterklaas al in een brief geschreven dat ze woensdag schoen mochten zetten. Dus vanmorgen niks in de schoen, wortel zat er nog in. En ik was heel benieuwd hoe ze zouden reageren (zijn 4 en 5 jaar oud). En ik moet zeggen, ze reageerde heel rustig, zeiden wel wat jammer zeg! Maar kan ook niet altijd bij ons natuurlijk. Dan wachten we wel tot woensdag… Dus dat viel weer mee haha.

 9. Cindy
  20 november 2018 / 17:52

  Schoen cadeautjes doen we nog niet echt, want Mels snapt het niet. Van de opa en oma’s is het 50 euro per kind en ik heb vooral gekeken naar wat Mels bezig houdt op dit moment. Van ooms en tante 20 euro per kind. Wel heb ik het afgelopen jaar een aantal dingen via internet gewonnen en dat geven we nu ook voor Sinterklaas. Met kerst krijgt hij een kleinigheidje.

 10. Christina
  20 november 2018 / 20:42

  Ik kom uit Duitsland en hier is het natuurlijk helemaal een ander traditie maar ik probeer het wel eens uit te leggen hoe wij het doen. Vanaf 1 december hebben de kinderen een “adventskalender”. Dat bedoeld 24 kleine pakjes waarvan ze iedere dag eentje mogen openen tot dat het keerst is. We stoppen daar maar heel kleine dingen in, vaak wat chocolade of een klein speelgoed. In totaal niet meer dan 15 Euro per Kind. Op 6 december komt “Nikolaus”. De kinderen mogen op 5 december hun schoen zetten en vinden in het ochtend een cadeautje daarin. Bij ons iets in de buurt van 15 Euro per kind plus ietsje fruit, noten en chocolade. Op 24 december vieren we keerst en daar geven de dan ook echt de “grote” cadeaus. Wij hebben voor ieder kind een budget van ongeveer 50 Euro (mag ook ietsje meer, maar kan ook iets minder zijn), mijn ouders willen graag heel veel aan de kinderen geven en hanteren een budget van 100 Euro per kind, mijn grootouders en schoonouders ook nog iederen 50. Dat is wel echt veel en ik probeer altijd te regelen dat dan wel een of twee grote dingen gekoopt worden en niet een boel kleine pakjes maar dat lukt helaas niet altijd…

 11. Irini
  20 november 2018 / 20:53

  Wij hebben voor het eerst geen sinterklaas meer ! En daar ben ik zo gelukkig mee. Met een kind wat jarig is op 26/11 is het echt teveel kado’s in 1 week tijd.

  Ik kocht het hele jaar door spullen voor haar. Zat vaak op ongeveer 8 kado’s. Daar zat ook altijd iets leerzaams in, en iets van een pyjama of zo.
  Schoonouders en schoonzusje en overgrootoma deden er ook altijd wel wat in. Dus we zaten al snel op 14 kado’s voor haar…

  Oh ja, en we deden ook nog kerst (dus ja, allebei !!) 3 kado momenten in precies 1 maand… best wel veel.
  Nu nog maar 2 kado momenten in 1 maand (3 als je haar kinderfeestje mee gaat tellen)

  Budget heb ik nooit echt gehad, maar het is altijd tussen de 50/75 gebleven voor Sint
  Voor kerst meestal ook 50
  En voor haar verjaardag kocht ik wat ze leuk vond

 12. Jessica
  20 november 2018 / 22:10

  5 december zetten wij de schoenen.
  Dan staat er de volgende dag snoepgoed in de plaats.
  De zak van Sinterklaas staat dan ook te wachten waar we dit jaar enkel verschillende sets play-doh (heel veel play-doh) insteken aangezien we een gezamenlijk cadeau voor de 3 willen geven en waar ze momenteel heel erg hun ding in vinden.
  Het enige waar ze ook geen ruzie over maken 😉
  We hebben echt op zicht gekocht en in verschillende winkels waar we dan ook dikwijls de prijzen hebben kunnen drukken zoals in Action en in kruidvat die Play-doh aan spotprijsjes verkopen … heel leuk!
  Met kerst krijgt ieder kind 3 pakjes en met nieuwjaar ieders 2 cadeaus.
  Ik moet zeggen wij geen budget hebben voor die dagen ze krijgen wat ze vragen ( binnen de perken 😉 zolang ieders maar evenveel krijgt )

 13. Sil
  21 november 2018 / 07:25

  Mijn jongste dochter wordt 26-11 2 jaar en de oudste is 4. Dit jaar vieren we sinterklaas iets groter omdat het ook echt leeft. Ik heb alleen zo’n moeite om cadeaus te verzinnen voor de jongste. 2 meiden dus alles is wel zo’n beetje in huis. Wat vraag ik aan verjaardagscadeaus van vrienden en familie en wat koop ik dan nog voor sinterklaas? Heb in ieder gevam nav je post het houten speelgoed van de Hema op het lijstje staan! 🙂 Mijn moeder is jarig met sinterklaas dus vieren we altijd daar. Budget hebben we niet echt maar kom dit jaar denk ik uit op 50 euro per kind. Ze mogen 2x per week de schoen zetten. 1x iets lekkers erin en 1x een klein cadeautje van 3 euro.
  Met kerst vind ik het zo gezellig om pakjes onder de boom te hebben. Daar doen we altijd iets praktisch. Denk aan pyjama, sokken, sloffen etc. Sinterklaas is voor de kindjes zeggen we altijd en met kerst krijgen papa’s en mama’s ook een cadeautje.