Zes ultieme tips voor jouw kraamweek

Zes ultieme tips voor jouw kraamweek

Afgelopen week was ik op bezoek bij een goede vriendin die net bevallen was. Vijf dagen eerder kreeg zij haar derde kindje, genaamd Sam. Ik voelde me heel vereerd dat ik in de kraamweek al op bezoek mocht komen. Ze was er bij mij ook in de kraamweek omdat ik daar zin in had, maar erg gebruikelijk is het niet. Vind ik. En zo zijn er nog veel meer dingen die mijn kraamweek gemaakt hebben. Door de app Timehop waardoor ik foto’s zie verschijnen die ik een jaar, twee jaar en langer geleden heb geplaatst, word ik iedere dag even herinnerd aan mijn eerste week met Maddox. Dat was namelijk precies twee jaar geleden. Ik weet nog hoe fijn ik het vond en wat we hebben gedaan om dit zo fijn te houden. Toen ik het daar ook met mijn vriendin over had dacht ik: ‘ik ga deze tips bundelen’. Je kunt een kraamweek namelijk echt maken of breken door bepaalde dingen, als je het mij vraagt.

Blijf in je bubbel

De enige periode waarin je écht niks hoeft, waarin er écht niks van je verwacht wordt en waarin de buitenwereld doorloopt terwijl je daar helemaal niks mee te maken hebt. Buiten draait door en binnen creëer je je eigen wereld. Hou dit gewoon lekker vast en voel je vooral niet schuldig. Het is alleen jij en de baby en laat niemand je anders vertellen.

Geef je over aan de kraamverzorgende

Tijdens de kraamweek van Skyler voelde ik me ergens schuldig dat mijn kraamverzorgende dingen moest doen. Ik stond zelfs ’s ochtends de vaatwasser uit te ruimen voordat zij kwam, had al ontbeten en deed zelf de deur open. Hoeft niet! Ze zijn er voor je om taken uit handen te nemen en om je te verzorgen, dus laat dat lekker toe. Bij Maddox was ik veel boven en kon het me echt even allemaal gestolen worden. Hoezo vaatwasser uitruimen? De baby is net geboren!

Wees kritisch op kraambezoek

Ik vind de babybubbel heerlijk en wil dit niet laten verbreken omdat iedereen mijn baby wil komen bewonderen. Die baby is er namelijk volgende week ook nog wel; de kraamweek niet! Zo koos ik ervoor om in de eerste week zelf alleen de opa’s en oma te laten komen en mocht mijn broertje uiteraard op visite komen. Daarnaast had ik sterk de behoefte aan een vriendin en vroeg ik haar om ook langs te komen toen Skyler op school was en Raymond aan het werk ging. Heerlijk even kletsen, kunnen praten over de bevalling en de baby laten zien. Vooral een rustige vriendin heeft me erg veel goeds gedaan. Ik vond het ook erg prettig dat mensen niet langer dan een uurtje bleven. Daar hou ik me zelf dan ook altijd aan als ik bij anderen op babybezoek ga.

2017-05-03-09.25.08

Creëer momentjes met je andere kind

Voor de mensen die al een kindje hebben rondlopen; creëer daar een fijn moment mee. Raymond heeft Skyler veel op sleeptouw genomen zodat ik me kon focussen op Maddox en ik vond het heel erg prettig dat ik deze ruimte kreeg. Maar Skyler wilde natuurlijk ook gewoon bij zijn moeder en zijn kersverse broertje kunnen zijn. Iedere ochtend kroop hij bij mij op bed en gingen we ontbijten. De kraamverzorgende maakte lekkere broodjes voor ons en samen aten we dit op. Iets heel kleins, maar ook iets waar hij het nog heel erg lang over heeft gehad.

Wees niet zo eigenwijs

Ik was totaal niet moe tijdens de kraamweek maar werd wel regelmatig naar boven gestuurd om te slapen. Of in ieder geval om even te rusten. Pak deze kansen! Je hebt de tijd om lekker bij te komen van de bevalling en je hoeft niks. Niemand die op je zit te wachten en niemand die zegt dat je beneden op de bank moet gaan zitten. Bij Skyler was ik nooit in bed te vinden; bij Maddox was ik vaker wel dan niet boven.

Sta stil bij iedere minuut

Geniet van die kleine teentjes, die heerlijke geur. Geniet van al die momenten dat je baby huilt als je hem of haar weglegt omdat het bij jou wil zijn. Geniet van al die uren op bed in jullie bubbel en het feit dat je niks hoeft. Geniet van die handjes, die slapende momenten. Geniet dat er voor je gezorgd wordt en geniet ervan dat de buitenwereld doorgaat terwijl jij in je bubbel zit. Het is voor mij alweer twee jaar geleden en ik heb nog steeds iedere dag heimwee naar deze droomweek. Vul hem in zoals jij dat wil. Niemand die jou anders moet en mag vertellen.

Share:

6 Reacties

 1. 9 mei 2019 / 09:32

  haha wees niet eigenwijs ….dat was een goede voor mij, ik was om 6.28 bevallen van Rashel en stond om 11.30 te dweilen moahah. en hier hebben wij nooit echt afspraken gehad, mensen belden of ze lang konden komen en dat was dan prima 😉

 2. Paula
  10 mei 2019 / 05:15

  Wat ook wel een puntje is zijn de verhalen van moeders onderling. Het is net alsof het een beetje een opschepwedstrijd is tussen wie het eerst al weer wat deed. Ik kan me daar zo aan ergeren. Je lichaam heeft een wond van wel 25 cm aan de binnenkant van je buik. Dat kost tijd om te genezen. Waarom zou je dan gelijk alweer aan de slag gaan met van alles en nog wat. Daar doe je je lichaam alleen maar mee te kort.

 3. Karin
  10 mei 2019 / 05:43

  Mooi. Ik had zelf een enorm schuldgevoel naar mn eerste. Zij is dan ook nog geen anderhalf jaar ouder dan nummer twee en begreep er niet veel van. Ik moest zelf ook echt enorm wennen aan de nieuwe situatie ( wel een kz gehad en mocht de oudste dus niet tillen). Daarnaast was de baby gelijk heel onrustig en had ik er (stiekem) vooral de balen van en was ik soms enorm verdrietig. Na twee maandjes vond ik het echter super. Kraamweken zijn niet echt mn ding misschien. Super fijn als je de eerste weken wel zo kunt genieten. Liefs!

 4. 10 mei 2019 / 11:12

  Mooie tips! Ik ben er inderdaad over aan het nadenken, die kraamweek en bezig met een plan op te stellen. Doordat ik in de kinderopvang werk en kraamzorg heb gedaan weet ik wel al goed wat ik wel en niet wil. Erg fijn om dit duidelijk te hebben en te gaan bespreken met de kraamzorg, die komt over 2 weken bij ons langs. Daarbij wil ik zeker als we net thuis zijn lekker een rustig aantal dagen voor onszelf pakken en daarna pas de visite laten komen.

 5. Cindy
  11 mei 2019 / 14:09

  Goede tips. Bij de eerste hadden we de ouders pas 2 dagen nadat we uit het ziekenhuis kwamen weer laten komen, eerst wennen aan ons gezin. En dat gaan we binnenkort ook weer doen. De rest wacht maar, ik hoef echt geen bezoek tijdens mijn kraamweek! Jeroen heeft ook een week na zijn verlof nog vakantie en daarna gaan mijn ouders op vakantie en mag Mels een aantal dagen daar blijven, waar hij het nu al over heeft: “ik mag met opa en oma op vakantie en jullie blijven bij de baby”. Juist!

 6. Ellen
  12 mei 2019 / 06:56

  Ik had zo graag 2 onbezorgde kraamweken willen hebben. Bij de eerste had ik zelf veel pijn en mijn dochtertje was heel licht. Die moest dus iedere vrije seconde dr bed in met 2 kruiken, waardoor ik vooral het knuffelen gemist heb. Mijn tweede dochter was zwaarder, maar dit keer kreeg ik een kz. Genoeg redenen om lekker in bed te blijven. Helaas dacht mijn kraamverzorgende daar een beetje anders over. Als ik niet uit bed kwam om drinken te pakken, kreeg ik gewoon niks. Dat was overigens al kraamverzorgende 2. De eerste was zelf zwanger en mocht niet teveel doen en werd ook nog eens ziek. Nr 2 heb ik uiteindelijk weggestuurd en nr 3 heeft me gelukkig nog 2 dagen verwend. Maar zo jammer.. 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.