Vliegen met twee kinderen; mijn ervaring

Vliegen met twee kinderen; mijn ervaring

Al een aantal keer hebben we met Skyler gevlogen. Zo gingen we naar Turkije toen hij zes maanden was, bezochten we Portugal met elf maanden en zijn we voor drie weken naar Bali vertrokken toen Skyler ruim twee jaar was. Vooral Bali was een heel avontuur maar al met al ging het van een leien dakje. Met Maddox erbij hadden we nog niet gevlogen. Tot afgelopen maand! Onze vakantie naar Turkije is jullie niet ontgaan en het was de eerste keer dat Raymond en ik met twee kinderen een vliegreis maakten. Helemaal bepakt en bezakt stapten we 17 mei met een kleuter en dreumes in het vliegtuig voor onze vakantie naar Turkije.

Je stinkende best doen

Laat ik gelijk met een heel groot pluspunt beginnen; opa en oma waren er ook bij. Dat maakt het allemaal echt wel een stukje makkelijker want je hebt opeens acht handen in plaats van vier. Echter verliep het allemaal zo goed en relaxt, dat het met twee personen ook prima was verlopen. Eén van de dingen die me absoluut helpen bij zo’n spannend avontuur als een paar uur hoog in de lucht zitten en geen kant op kunnen, is ‘let it go’. Je kunt niet meer doen dan je best en als jouw dreumes precies die ene driftbui krijgt op 10 kilometer hoogte, kun je niets meer dan een poging doen om hem weer tot bedaren te brengen. Ik stel me altijd gewoon in op ‘ik ben niet de enige met kinderen en ja, kinderen kunnen weleens huilen’. Zolang ik niet uit het raam zit te kijken terwijl mijn twee kinderen het vliegtoestel als klimparadijs gebruiken, denk ik dat het allemaal wel goed zit. Als ik ergens een hekel aan heb, is het dat ouders dus niks doen terwijl hun kroost de tent afbreekt.

Middagvlucht

De vliegreis naar Turkije verliep heel voorspoedig. We hadden zowel heen als terug een middagvlucht om 12:30 uur en dat is echt heerlijk. Zo kom je niet op absurde tijden aan op je vakantiebestemming (mits je dus binnen de vier uur vliegen blijft) en hoeven we ook niet zo heel vroeg te vertrekken (lang leve Aalsmeer!). We hadden de Babyzen Yoyo als buggy mee. Dit is echt mijn favoriete buggy, kun je gemakkelijk inklappen, dragen over de schouder met het lange hengsel en, een mega groot pluspunt, hij mag mee als handbagage. Naast de buggy had ik toch ook mijn draagzak meegenomen. Maddox zat lekker bij me op het vliegveld en ook op de vakantiebestemming heb ik er veel plezier van gehad. Eigenlijk meer dan van de buggy, maar dat even terzijde.

Slapen en voeding

Maddox had op de dag van de vlucht ’s ochtends niet geslapen en ik hoopte dus dat hij in het vliegtuig wat langer zijn ogen zou sluiten. Na twee boterhammen met jam en een volle fles stapten we met iets vertraging het vliegtuig in en nadat we waren opgestegen, viel Maddox al gauw in slaap. Bingo, dacht ik nog. Helaas was dat van korte duur en sliep Maddox een half uurtje. Desalniettemin ging het heel erg goed. Maddox vermaakte zich met rondkijken, af en toe even wisselen naar oma (ik zat met mijn moeder op een rij en mijn vader zat met Raymond en Skyler achter ons) en voor de rest had ik nog wat te snacken mee om de tijd te doden. Ik wil nog wel wat zeggen over die melkfles: voor een baby mag je gekookt water/gewoon water mee zodra je de douane doorgaat. Ik lees veel tegenstrijdige verhalen maar ik heb het al die keren gewoon heel gemakkelijk mee gekregen en hoefde mijn flesje nooit weg te gooien. Bewaar het bij de rest van je babystuff en dan moet het echt goed komen. Dit had ik dan ook thuis al in de handbagage gestopt zodat ik te allen tijde een fles kon maken en niet afhankelijk was van een stewardess of iets dergelijks.

Beetje eng

Met Skyler ging het ook allemaal heel erg goed. Hij wilde in het midden tussen opa en papa en zat vol spanning te wachten tot het vliegtuig ging opstijgen. Dat was even een spannend moment: ‘ik vind het echt een beetje eng’, zei hij met een trillend lipje en wat tranen in zijn ogen. Gelukkig verscheen er al gauw een glimlach en vond hij het heel erg cool allemaal. We hadden de iPad mee en vooraf wat filmpjes via Netflix gedownload om offline te kijken. Dit bleek een schot in de roos want Skyler heeft ontzettend veel en lang gekeken.

Alles voor de kids

Mijn absolute musthaves tijdens een vliegreis met twee kinderen zijn dan ook een iPad met gedownloade films, een draagzak of kleine buggy voor op het vliegveld en (fles)voeding en broodjes/snacks mee in het vliegtuig. Ik had ook wat klein speelgoed mee maar daar hebben zowel Skyler als Maddox niet naar omgekeken tijdens de vlucht. Voor jezelf hoef je niet zoveel mee; de tijd van het lekker lezen en muziek luisteren tijdens de vliegreis is gewoon voorbij, haha. We waren continu bezig met het de kinderen zo comfortabel mogelijk maken zodat ze tevreden blijven en ze de boel niet op stelten gaan zetten. Ik vind zelf namelijk niets ergers dan een schreeuwend kind en in een vliegtuig is dat al helemaal vreselijk. Maddox heeft alleen even gehuild omdat ‘ie niet heel makkelijk in slaap kwam, maar het feit dat ik daar alles aan heb gedaan, geeft me in ieder geval een goed gevoel. I did good!

Taken verdelen

Vooraf hadden Raymond en ik een heel duidelijke afspraak; ik deed Maddox tijdens de vlucht en Raymond hield zich bezig met Skyler. Zo heb ik me eigenlijk alleen maar hoeven focussen op één kindje en dat scheelt een hoop. Nog een reden waarom ik geen drie kinderen wil, haha.

Met de bus

Vanaf het vliegveld is het nog ongeveer vijf kwartier met de bus naar het hotel. Op het vliegveld deed ik Maddox’ kleding uit zodat ‘ie lekker in zijn romper was eb gaf ik hem een schone broek. In de bus vond ik het wel allemaal wat lang duren en merkte ik dat Maddox wat ongeduldig werd. Ik was zelf een beetje misselijk en uiteindelijk kwamen we anderhalf uur later aan op bestemming. Ik denk dat ik die busreis nog lastiger vond. Omdat Maddox maar een half uur had geslapen was ‘ie wat chagrijnig, maar ook ikzelf vond het geen prettig ritje. Je hebt het warm, je bent moe, je wil eten en heel graag je spullen droppen. Achteraf viel het allemaal wel mee maar op dat moment dacht ik echt ‘volgende keer wil ik een hotel naast het vliegveld’. Op de terugreis viel Maddox in de bus een half uurtje in slaap en voelde ik me ook wat frisser na een lekker ontbijtje. Scheelt echt dat je dan geen vlucht ervoor hebt gehad.

Terugvlucht

Tijdens de terugvlucht verliep alles vrijwel hetzelfde als op de heenweg. Maddox had weer lekker gegeten en gedronken voordat we het vliegtuig in gingen en ging na een uurtje heerlijk slapen. Dit keer voor ongeveer 50 minuten maar het was in ieder geval iets. Skyler vond het helemaal niet meer spannend en zat met zijn iPad filmpjes en foto’s te maken van de wolken. Nogmaals: iPad for president. Ik zou zo’n reis niet meer zonder kunnen.

Relax mama

Het was maar een vliegreis van 3.5 uur maar al met al ben je toch de hele dag onderweg. Rond 10:00 uur van huis en eenmaal om 19:00 uur op bestemming met alles eromheen. De kinderen hebben het onwijs goed gedaan en ik ben heel erg trots. Zolang je gewoon je best doet, je je bezighoudt met je eigen kinderen zodat ze anderen niet tot last zijn en zelf héél relaxt blijft (gelukkig heb ik mijn vliegangst een stuk beter onder controle), komt het allemaal op zijn pootjes terecht. En zetten ze toch de boel op stelten? Dan moet je met klotsende oksels alles uit de kast halen en hopen dat het vliegtuig heel snel weer op de grond staat. Maar heel eerlijk? Ik heb het met mijn eigen, én met andere kinderen tijdens onze vluchten, nog niet meegemaakt.

Moeders: heb jij al gevlogen met je kind(eren)? Heb je nog tips voor andere ouders?

Share:

9 Reacties

 1. Desiree
  5 juni 2018 / 07:05

  Leuk om je ervaring te lezen. Wat fijn dat het allemaal goed verliep.

  Zelf ben ik alleen met 2 kinderen (5 en 3) en we vliegen elk jaar met zijn drietjes naar Spanje. Het is altijd wat sjouwen met bagage en alles, maar verder gaat het altijd zonder problemen. Ze genieten van vliegen en zijn altijd heel relaxed. De oudste en ik vlogen toen hij 15 maanden was 10 uur naar Florida. Ook zonder problemen. Dus voor ouders die twijfelen over een vliegvakantie met jonge kinderen, gewoon doen!

 2. Ellen
  5 juni 2018 / 07:45

  Wat fijn dat het zo goed is gegaan (en ook dat je je vliegangst onder controle hebt, want dat wil je absoluut niet doorgeven aan je kindje). Ik kan me helemaal vinden in jouw tips, zéker de iPad! Wij hebben inmiddels met onze dochter meerdere keren gevlogen, waarvan 1 vlucht naar Nieuw-Zeeland. Zij was toen 20 maanden en had geen eigen stoel ivm de kosten. Die vlucht was hels.. Mijn tip is daarom: als je het je kunt veroorloven en je reist met een dreumes zo’n eind, kies voor een eigen stoel! 24 uur op schoot met een actieve dreumes in de vroege peuterpuberteit is voor niemand in het vliegtuig een pretje..

  • Shirley
   Auteur
   5 juni 2018 / 08:20

   Goede tip! Vond dat toen met Skyler ook zo fijn, toen we richting Bali gingen. Lekker zijn eigen plekje en ruimte! Had er niet aan moeten denken om hem dan de hele reis op schoot te moeten hebben, haha.

 3. 5 juni 2018 / 09:26

  wat fijn om te lezen dat de jongens het hebben doorstaan meis :d is toch super spannend allemaal voor die ukkies en ja voor de ouders ook want je weet nooit hoe je kind reageerd…ze hadden ook de hele vlucht kunnen krijssen hahah maar dat gelukkig dus niet!!

 4. Petra
  5 juni 2018 / 20:27

  Wat fijn dat het zo goed is gegaan! Wij gaan binnenkort weer op reis. Tien uur vliegen dit keer en ik heb inderdaad dezelfde instelling, tijdens de vlucht ben ik er voor 100% voor de kinderen. Tot nu toe werkt dat perfect.

 5. Melanie
  5 juni 2018 / 20:41

  Wij gaan de 21e alle 3 (vriend, zoontje van 3 en ik) voor het eerst met het vliegtuig op vakantie, naar Kos. Ben erg benieuwd hoe dat gaat bevallen, ook heel benieuwd wat Dex ervan gaat vinden. Maar ik denk dat hij het, net als Skyler, heel interessant vindt allemaal. Hij vraagt nu al elke dag of we al gaan, haha.

  Tipje: in de tekst staat dat je met je ouders erbij 8 paar handen had voor de kinderen. Je bedoelt vast 8 handen of 4 paar haha.

 6. 7 juni 2018 / 17:23

  Hier wel die krijsende baby (8maanden) en mama met klotsende oksels in het vliegtuig! We vlogen aan het begin van de avond naar Ibiza en hadden een moe kind dat niet kon slapen. Dus werd het brullen. Gelukkig konden we daarna vakantie vieren, want daar was ik na die reis hard aan toe
  De vliegreis terug verliep overigens zonder problemen, toen vlogen we in de middag.

 7. Amber
  15 juni 2018 / 16:44

  Hoi Shirley,

  Super fijn dat het zo goed ging! Bij ons helaas minder. Met ons zoontje van 3 top, maar met ons dochtertje van 15 maanden totaal niet. Viel Maddox op jou in slaap in het vliegtuig?

  Groetjes

  • Shirley
   Auteur
   15 juni 2018 / 17:27

   Ja! Normaal gaat dat niet makkelijk maar omdat hij nu moe genoeg was, en flink voeding van tevoren had gehad, sliep hij uiteindelijk wel. Wel heel kort en licht want vaak draaien en wat kreunen/ligt huilen/verleggen, maar al met al dus prima 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.