(~215 B)

SpeelgoedSpeelgoed

Terugkijken op mijn kraamweken

Terugkijken op mijn kraamweken

Als er iets is wat ik graag over zou willen doen, is het de kraamweek van Skyler. Niet dat ik er op dat moment niet van genoten heb, maar ik zou bepaalde dingen toch graag anders willen doen. Als mensen me vragen welk moment ik opnieuw zou willen beleven in dezelfde vorm, is dat juist de kraamweek van Maddox. Ik kijk op beide keren met een goed gevoel terug, maar er waren toch hier en daar wat verschillen. En dat had voornamelijk te maken met mijn eigen rust en keuzes. Beide keren hebben we het enorm getroffen met de kraamverzorgende. Ze hielpen me waar nodig, gaven me advies waar nodig en lieten me ook vooral zelf keuzes maken. Wilde ik iets niet? Dan gebeurde het niet. Wilde ik iets wel? Dan zorgden zij ervoor dat het goed kwam. We lagen op een lijn, wisten wat we van elkaar moesten en konden verwachten en er was een klik. Hierdoor waren beide kraamweken fijn, rustig, gezellig en ook ontspannend.

Skyler

Bij Skyler kwam de geboorte een paar weken te vroeg en was mijn kraamweek vooral een week om bij te komen en te wennen aan de nieuwe situatie. Opeens was daar een baby, die eigenlijk een maand later geboren zou gaan worden. Het was omschakelen en dat was in mijn hoofd heel lastig. Ik had nog allemaal dingen op de planning staan die ik moeilijk kon loslaten, waardoor ik direct na twee dagen weer met een laptop op schoot zat. Sterker nog: mijn bevallingsverhaal stond een dag na Skylers geboorte online. Insane, wel. De hele week was ik onrustig, moest ik van alles van mezelf en kon ik me maar moeilijk overgeven aan de situatie. Tel daarbij op dat ik voor de geboorte van alle kanten hoorde dat borstvoeding geven het áller belangrijkste was voor Skyler vanwege mijn eczeem en allergieën, en ik kan je vertellen dat het een onrustige en onzekere tijd was. De borstvoeding lukte maar niet en tot bloedens aan toe probeerde ik een paar milliliter te kolven. Tevergeefs. Toen de kraamhulp me uiteindelijk vroeg of ik écht ten koste van alles wilde doorzetten of dat ik stiekem misschien wilde stoppen, viel er een last van mijn schouders. Ik was onzeker, wilde het teveel volgens de boekjes doen en hoopte maar dat de tijd snel ging, zodat Skyler groter werd en ook minder afhankelijk en toch iets sterker werd. Ik heb genoten, zeker weten, maar als ik het over zou mogen doen zou de kraamweek er toch iets anders hebben uit gezien.

Maddox

Met dat in mijn achterhoofd beleefde ik de kraamweek van Maddox op een heel andere manier. Ik wilde borstvoeding proberen maar niet ten koste van mezelf en ik wilde al helemaal niet kolven in verband met eczeem op de tepels. Uiteindelijk dronk ‘ie een paar keer per dag bij mij en de rest voedden we bij met kunstvoeding. Ik vond dat fijn en daardoor voelde het ook gewoon helemaal oké. Ik was minder onzeker, heb me veel meer overgegeven aan de rust en leefde helemaal in het moment. Ieder geluidje, iedere beweging, zijn geur, zijn blikken. Ik genoot iedere dag weer en juist omdat ik me zo bewust was van alles in die week, voelde het extra pijnlijk dat de tijd evengoed zo snel ging. Het idee dat ik ’s avonds moest gaan slapen en de baby de volgende dag wéér ouder en wéér groter was, liet me maar moeilijk los. Ik lag veel meer met hem in bed, legde hem niet zo vaak weg in de box of in de wagen en knuffelde erop los. Ik gunde mezelf de eerste keer ook zo’n kraamtijd maar met juist deze ervaring op zak, kon het de tweede keer zo ontzettend fijn en zorgeloos zijn. De kraamverzorgende steunde me hier in alles, hielp me met de borstvoeding war nodig en liet me vooral zelf mijn keuzes maken. Ze stond achter mijn keuze en juist dat gaf me het vertrouwen om het allebei te kunnen doen. Uiteindelijk stopte na drie maanden de borstvoeding omdat ik Maddox niet vaak genoeg aanlegde en dus ook niet kolfde om de productie op gang te houden maar ook dát voelde helemaal prima en precies zoals het zou moeten zijn.

Goed en veilig gevoel

In de kraamweek is het van belang dat je je goed en veilig voelt. Dat je vertrouwen hebt in je kunnen en dat je gesteund wordt. Maar het allerbelangrijkste, en iets wat beiden kraamweken heel bijzonder heeft gemaakt, is de klik met de kraamverzorgende. Iemand waarbij je je vertrouwd voelt, iemand die aan jouw wensen en verwachtingen voldoet en iemand die jou support, steunt, een beetje bijstuurt, je af en toe naar bed schopt om rust te pakken, die jou medisch in de gaten houdt, je helpt met het eten en drinken gedurende de dag, je keuzes respecteert en die misschien ook nog wat extra dingetjes in het huishouden doet of tijd spendeert met een kind die al in de rondte loopt, was voor mij goud waard. Beiden deden voor ons iets extra’s; tijdens de kraamweek van Skyler schreef onze kraamverzorgende iedere dag in een klein boekje wat herinneringen en tijdens de tweede keer kreeg ik met Skyler ontbijt op bed om zo samen een momentje te hebben. Ze speelde af en toe een spelletje met Skyler en steunde mijn keuze over de combinatie borst- en kunstvoeding. Ik gun iedereen zulke fantastische mensen in huis en een geweldige kraamtijd.

Kraamzorg Anne

Mocht je woonachtig zijn in Noord- of Zuid-Holland, dan is Kraamzorg Anne een partij om te onthouden. Zelf heb ik een ander bureau gehad maar toen ik onlangs kennismaakte met Kraamzorg Anne, vond ik dat zeker iets om te tippen. Kraamzorg Anne is ruim dertien jaar geleden ontstaan door de groeiende vraag naar cliëntgerichte kraamzorg. De zorg is laagdrempelig, herkenbaar en volledig op jou (en je gezin) afgestemd. Precies zoals ik het zelf ook graag zie. Heb je speciale zorg nodig of specifieke vragen? In dat geval kunnen zij je in contact brengen met zorgprofessionals, zoals bijvoorbeeld lactatiekundigen, een borstvoedingcoach, bekkenbodemfysiotherapeuten, etc. Ook bieden zij regelmatig een cursus borstvoeding aan. Kraamzorg Anne is er voor álle moeders. Dus ook voor de moeders die net dat beetje extra aandacht nodig hebben. Tienermoeders, moeders met een taalbarrière of moeders die een andere culturele achtergrond hebben. Het team bestaat uit professionele kraamverzorgenden die verschillende talen machtig zijn. Kraamzorg Anne heeft leuke cadeaus voor mensen die zich aanmelden. Zo krijg je bij 49 uur kraamzorg een fotoshoot van je baby of bij 32 uur kraamzorg de waardebon voor de babyspa en dat is toch weer een heel tof extraatje in deze bijzondere tijd.

Volg je eigen gevoel

Ik vind dat een kraamverzorgende echt je kraamweek naar een volgend niveau kan tillen als de klik goed is. Ik ben dan ook van mening dat je je echt heel erg op je gemak voelt bij deze persoon en als dat niet zo is, dat je aan de bel kan (en mag!) trekken. Je kunt contact opnemen met het kraambureau om een passende oplossing te zoeken. Misschien is het dan wel prettiger als er een ander persoon in huis komt. Wij hebben het twee keer onwijs getroffen en mede door hen kijk ik terug op twee prachtige weken. De een iets rustiger en zorgelozer, maar zeker allebei heel waardevol en prachtig.

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Comments

  1. Sanne
    14 mei 2020 / 08:56

    De kraamweek lijkt me toch wel fantastisch, maar toch weet ik niet 100% zeker óf ik wel moeder wil worden (iets wat je denk ik toch wel 100% zeker moet weten voordat je er aan begint). Dat ik misschien nooit een kraamweek ga hebben vind ik toch wel jammer hoor!

  2. Ellen
    15 mei 2020 / 07:38

    Wat fijn dat jouw kraamverzorgenden zo bevielen. Ik heb het de eerste keer wel getroffen, maar door complicaties bij de bevalling en een te lichte dochter, heb ik toch niet optimaal kunnen genieten. Zelf veel pijn en mijn dochter moest continu terug dr bedje in omdat ze haar warmte niet kon vasthouden. Bij mijn tweede hoopte ik op meer genieten, maar toen kreeg ik een keizersnede. En eenmaal thuis had ik helemaal niks aan de kraamverzorgenden. De eerste was zelf zwanger en kon niks. Na 2 dagen bleek ze ziek te zijn en kregen en kregen we nr 2. Ondanks m’n keizersnede moest ik zelf de trap af naar beneden om om eten en drinken te vragen. Ik moest haar aangeven dat mn dochter een schone luier nodig had. Dat kon ik nog niet zelf doen. Huilend heb ik het bureau gebeld en om een ander gevraagd. De laatste 2 dagen had ik een topper. Zij heeft het goed afgesloten voor me. Maar het verdrietige vond ik vooral dat ik mijn oudste de hele week ergens anders heb moeten onderbrengen, omdat ik niet voor haar kon zorgen, mijn man weer moest werken en de kraamverzorgende niet hielp.