Die rottige zomerse onzekerheid

Die rottige zomerse onzekerheid

Al een tijdje schreeuw ik van de daken dat ik het afvallen los heb gelaten. En ja, I did. Ik heb geen zin meer in dat eeuwige gelijn, die continue teleurstelling op de weegschaal, dat schommelen in gewicht en het steeds weer invoeren en opschrijven van mijn eten. Toch hoor ik nog steeds een stemmetje in mijn hoofd dat me onzeker maakt, hoe erg ik ook mijn best doe om het los te laten.

Die vervelende stem

Dat stemmetje kan ik in de wintermaanden prima negeren. Broeken en truien, longsleeves, sweaters, jasjes. Het verhult wel zo’n beetje al mijn onzekere delen en brengt tegelijkertijd deze stem tot zwijgen. Mijn stevige bovenbenen, mijn totaal niet strakke buik en de vrijwel verdwenen taille na de tweede zwangerschap zijn oké. Maar dan zijn daar opeens de zomermaanden. Die rottige zomerse onzekere maanden. En hoe zeker ik ook was van mijn zaak in die koudere weken; tijdens deze periode voel ik die zekerheid met de dag minder worden en word ik heel klein. En fuck, dat wil ik helemaal niet. Dat is niet waar ik voor wil staan! Dat is zeker niet wat ik wil uitstralen. Niet naar jullie, niet naar mijn kinderen en vooral niet naar mezelf.

‘Je hebt lelijke benen!’

De laatste tijd heb ik een aantal leuke jurkjes gekocht waar ik me mooi in voel. Toch valt mijn oog direct op mijn blote benen als ik in de spiegel kijk en daar begint die vervelende stem. Benen met eczeem, met striae, met cellulites, met littekens, met deuken en putjes, met vlekken, met vage knieën, lelijke enkels en gewoon in het algemeen korte pootjes die beter in een broek verhuld kunnen worden voor een beter en fijner aanzicht voor de buitenwereld. Aan de andere kant denk ik: Jezus mens, die benen zien er prima uit. Een beetje aan de stevige kant maar it is all good. Deze twee stemmen zijn continu in tweestrijd en dat is doodvermoeiend. Het ene moment heb ik schijt aan alles en sta ik vol zekerheid een jurk te showen op de site of op Instagram; het andere moment verwijder ik een foto 99 keer om het vervolgens de 100e keer alweer te doen. Te lelijk, denk ik dan.

In zwemkleding

Als ik mezelf in ondergoed zie denk ik vaak ‘oh, dat kan er prima mee door!’ Maar dan moet je opeens in bikini of badpak, bekijk je jezelf van top tot teen en zie je die ene deuk die er vorig jaar volgens jou nog niet zat, je ziet dat extra vetje op je heup, die extra striemen op je benen en het algehele beeld bevalt opeens helemaal niet meer. Want in ondergoed ben je alleen thuis; in zwemkleding zullen misschien wel tientallen mensen je kunnen aanschouwen. En wow, dat wordt opeens toch best spannend.

Plussize modellen

Ik weet dat dit echt een vrouwending is. Zo’n 99% van alle vrouwen in Nederland zullen niet overeenkomen met het mooie bruine, slanke model met precies de goede cupmaat, de perfecte lengte en het ideale zandloperfiguur die de bikini showt in de etalage die jij het mooiste vindt. Als je vervolgens in de paskamer staat met dat intens lelijke licht, nog dat spierwitte lijf en dus jouw droombikini, kan dat een beetje tegenvallen. Zelfs als ik alle prachtige plussize modellen zie op Instagram die ik graag volg, denk ik alleen maar ‘ja, maar zij hebben die flubberbuik niet’ of ‘zij hebben tenminste móóie stevige benen’. Die onzekerheid blijft en dat vind ik heel, heel erg jammer.

Fuck die onzekerheid

Gisteren kwam mijn nieuwe badpak binnen van H&M. Ik werd verliefd op het printje en bestelde hem snel, in maat 42. Eenmaal binnen trok ik hem aan en zat ‘ie me als gegoten. Ik bekeek mezelf in de spiegel en vond hem prachtig. Met mijn telefoon maakte ik foto’s, ik bekeek ze en mijn oog viel weer direct op mijn bovenbenen. ‘Nee, nee, nee! Niet doen’ bleef ik mezelf maar zeggen. Uiteindelijk deed ik het badpak uit, legde hem bij mijn zwemkleding en ging verder met de orde van de dag. ’s Avonds bekeek ik de foto’s nogmaals en dacht ik alleen maar ‘fuck it, I like it!’ Na even twijfelen liet ik mijn aankoop op Instagram zien, met mijn lijf erin. Dezelfde foto’s waar ik ’s middags nog onzeker over was. Ik deelde mijn verhaal, mijn onzekerheid maar ook dat ik hier vanaf wil. Ik wil in de zomermaanden net zo zeker zijn als in de wintermaanden. Ik wil mezelf in bikini net zo positief bekijken als in een jeans met sweater.

Body positive-movement

Ik wil ook in de zomermaanden uitstralen waar ik voor wil staan. Ik wil ook mijn stem laten horen in deze hele body positive-movement die momenteel gaande is. Ik verwijderde de Instagram-foto tientallen keren, om vervolgens op een Instagram-foto van Ashley Graham te stuiten. Ze stond daar, heel zelfverzekerd, een geweldige badpak te showen. Being authentic is beautiful, stond daaronder. En inderdaad, ze heeft helemaal gelijk. Dit is mijn lichaam, dit is het badpak waar ik zo verliefd op werd en dit is het lijf dat over twee weken op het strand van Turkije gaat liggen. En ik ga mezelf een schop onder mijn maat 42-hol geven om dat met zekerheid te doen.

Bedankt iedereen, ik heb op Instagram Stories ruim 300 berichten ontvangen over dit. Jullie lieve woorden deden me heel veel! Ik wilde ook nog even mijn verhaal delen hier op Mommyhood omdat ik ontzettend veel ‘respect’ en ‘super goed, ik durf het nog niet’ hoorde. Dat is zo, zo jammer voor ons allemaal. Hopelijk kan ik met mijn woorden een steentje bijdragen aan de verandering en laten zien dat het niet alleen maar slank, bruin en strak is. En ja, dat geldt ook voor mezelf. En dat is all good.

31719063_1834693003218488_1225119410931367936_n

Share:

22 Reacties

 1. 2 mei 2018 / 06:56

  Know the feeling. Met kleren denk ik soms ja, dat ziet er niet slecht uit. Maar dan komt de zomer … en dat zwempak.

 2. nina
  2 mei 2018 / 07:58

  Goed bezig!! uiteindelijk draait t niet om hoe perfect je er wel of niet uitziet. Nniet altijd makkelijk om te onthouden inderdaad, maar zo is het wel. En je ziet er prima uit. Mooi badpak. Fijne vakantie!

 3. 2 mei 2018 / 08:19

  Ook ik reageerde gisteren op je stories. Ik vond het zo dapper van je dat je door je onzekerheid heen ging en de foto plaatste. Je ziet er goed uit en je badpak is heel tof!

 4. Elisabeth
  2 mei 2018 / 08:26

  Ik heb een zoontje van nu 8 weken en heb net hetzelfde badpak gekocht! Hij zit super en is ook nog eens handig met borstvoeding. Top badpak om de zomer in door te komen

 5. 2 mei 2018 / 09:02

  I love je styltje en je badpak, heb ik je alles eens eerder gezegd op insta en meis, je bent prachtig! Ik ben pro bodypositivity dus ik vind je blog mega sterk!! ❤️

 6. Naomi
  2 mei 2018 / 09:03

  Het gaat erom hoe jij je voelt in je lichaam. Als jij je goed voelt, is het toch dikke prima? Je moet niet willen veranderen, omdat anderen dat willen. Je hebt het afvallen losgelaten omdat je daar niet constant mee bezig wilt zijn en je het wel prima vindt. Mooi toch! En dat badpak is hartstikke cool 🙂

 7. Didi
  2 mei 2018 / 09:37

  Vroeger had ik dat ook maar net als met zoveel dingen ga je het beter in perspectief zien als je ouder wordt (35 pas ).
  Alle vrouwen hebben wel iets. Is de ene vrouw dan minder omdat zij toevallig grotere billen heeft dan de andere of de andere omdat ze korte benen heeft? Wat maakt het uit? Gezondheid, familie en vrienden zijn de belangrijke dingen in het leven. Leef en laat leven!

 8. Anneleen
  2 mei 2018 / 09:55

  Yessss Shirley, je ziet er prachtig uit !!! Dit zouden we allemaal moeten doen: gewoon dragen wat we mooi en leuk vinden én zelfzeker zijn over ons eigen lichaam. Maar dat is vaak zo moeilijk… X

 9. 2 mei 2018 / 10:27

  ik ken dat stemmetje…die had ik ook ooit eens ;). ik ken je nou al zolang mop en heb je zien knokken tegen de kilos en kijk wat je daar al mee bereikt hebt!! dat is toch al helemaal top!! en ben blij om te lezen dat je zoiets hebt van fuck die regeltjes dit en dat kwa eten. je hebt een top vent, je hebt top kids…wat wil je nog meer?? een lichaam ala doutzen kroes?? nee joh als je maar happy bent mop en gelukkig bent dat is echt zoveel belangrijker dat die klote kilos of dat oh zo perfecte lichaam!! en volgend keer als je dat stemmetje hoort denk je maar even aan mij goed 😉 en ik weet dat het altijd een struggle zou blijven, je lichaam of dat stemmetje maar nogmaals er zijn belangrijkere dingen dat dat lichaam <3

  dat badbak love it!! en staat je gewoon super!! wie weet kan ik ook wel een keer zoon leuk badpak aan 😀 (is een por dit shir hahah jij kan het dragen ik geeneens ;))

  en nu die zon zee en strand nog 😀

 10. Marijke
  2 mei 2018 / 10:39

  Super tof dat je dit doet, door je zo kwetsbaar op te stellen ben je mega krachtig. Je kinderen mogen trots zijn op zo’n moedige moeder!

 11. sonja
  2 mei 2018 / 12:01

  Ik heb gisteren ook gereageerd op je stories en doe het hier nog eens want ik vind dit zo ontzettend stoer van je!! Zo goed geschreven en zo herkenbaar voor onzettend veel vrouwen. Ik ken je natuurlijk niet persoonlijk, maar volg je al jaren online en ik ben gewoon supertrots op je! Je bent een voorbeeld voor mij en denk vele anderen!! Topper!

 12. 2 mei 2018 / 13:58

  Mooi stuk! Sinds ik zwanger ben kijk ik zo anders naar mijn lijf. Zowel naar hoe het nu is (rond en bol en onwennig maar wel mooi een wonder aan het verrichten) als naar foto’s van eerder. Die vind ik nu veel mooier dan ik mezelf destijds ooit vond. Toen zag ik die paar kleine dingen die ik niet in orde vond, nu zie ik juist al het mooie ervan. Ik hoop vurig dat ik die milde blik kan vasthouden, voor het ontzwangeren straks, maar vooral omdat ik een dochter krijg die ik oneindig veel minder onzekerheden toewens dan die van mij 🙂

 13. Jackie
  2 mei 2018 / 16:05

  You go girl! Staat super en niets om onzeker over te zijn!

 14. Anoek
  2 mei 2018 / 16:18

  Heel dapper! Ik doe het je niet na 😉

 15. mama van Musa
  2 mei 2018 / 18:17

  Het badpak staat je prima!

 16. 2 mei 2018 / 19:29

  Prachtige vrouw! hate aan de haters iedereen is nu eenmaal anders en we zijn er niet uit als Victoria Secret models iedereen heeft wel zijn/haar onzekerheidjes zeker als het op bikini/badpak tijd aan komt.

 17. Nanda
  2 mei 2018 / 20:34

  Prachtig mens ben je ! Van buiten en binnen (voor zover ik je binnen ken )

 18. Arina
  2 mei 2018 / 22:18

  Whoop whoop! En je gaat hem rocken in Turkije!

 19. Jessica
  2 mei 2018 / 23:18

  Makkelijk als iemand anders het zegt maar het gevoel je zelf hebt is niet zomaar weg te vegen dat schakel je niet met een knop uit en de complimenten tja ik weet niet ze komen bij mij niet echt binnen…werk aan de winkel de zomer loert om het hoekje !

 20. Jaxx
  3 mei 2018 / 06:12

  De bopo movement zijn geen vrouwen die altijd 100% sterk zijn hè? Die staan ook soms te schelden of te sippen voor de spiegel. Het is een journey, maar je er bewust van zijn en net als jij dit gewoon online zetten en je kwetsbaar opstellen; daar help jij weer veel meiden mee die nu belaagd worden met alle ‘beach body propaganda’.
  En je bent prachtig in dat badpak <3

 21. eva
  3 mei 2018 / 06:14

  Super dit! Je ziet er top uit. Nu wil ik dit badpak ook!!

 22. Nicole
  3 mei 2018 / 20:54

  Wat een goeie blog! Je mag trots zijn op hoe je eruit ziet al snap ik zeker je onzekerheden. Knap dat je er boven probeert te staan, jij bent zo sterk, dat lukt jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.