Project (nacht)flessen afbouwen

Project (nacht)flessen afbouwen

Maddox heeft altijd een beetje moeite gehad met zijn flessen melk. Snap ik wel, want hij drinkt het koemelkvrije Neocate en als je dat alleen al ruikt ga je bijna over je nek. Toen we begonnen met vast voedsel begon Maddox’ aandacht voor voeding te groeien en je maakte hem blij met werkelijk alles. Totdat Maddox opeens niet meer zo goed groeide, steeds weer bleef afvallen en zelfs niet altijd zijn vaste maaltijden at. We zijn de melkflessen gaan verdikken met extra scheppen Neocate en legden hem ook in bed met zijn fles. Dat ging beter! Maddox dronk alles half slapend leeg en zo kreeg hij toch een goede hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Zelfs later op de avond én in de nacht kwam hij weleens voor een fles. Dit kreeg hij gewoon want ja, dat ondergewicht zat me toch niet helemaal lekker. Alle beetjes zijn mooi meegenomen om te groeien, dacht ik steeds maar. Nog steeds is dat gewicht een issue en vind ik het niet prettig dat hij niet zo snel groeit als dat eigenlijk zou moeten en ik merk dat ik alle momenten aanpak om Maddox te voorzien van voedsel of dus van een fles.

Flessen in de nacht

Maar op een gegeven moment sluipen deze gewoontes erin. Maddox slaapt negen van de tien keer met fles en alhoewel dat overdag voor mij niet erg is en ik hem graag die fles nog geef, wordt het ’s nachts wel een beetje vervelend. Maddox maakt er namelijk zo’n potje van, dat hij gerust twee en soms drie keer een fles wil hebben om verder te slapen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Ik vind het niet erg om aan het eind van de avond –zo rond 23:00/00:00 uur als hij er vier of vijf uur slapen op heeft zitten- nog een fles te maken zodat ‘ie lekker voldaan de nacht in kan, maar om vervolgens om 03:00 uur en soms nog om 05:00 uur of 06:00 uur een fles te maken is niet nodig. Sterker nog: de fles aan het einde van de avond gaat negen van de tien keer leeg, maar de overige flessen in de nacht gaan slechts om die paar slokken warme melk. En dus is het tijd om dit project weer af te gaan bouwen, hoe tegenstrijdig dat dat ook is voor mijn gevoel. Want melk bevat calorieën en ik wil dat hij aankomt. Maar ik wil dus ook dat hij gaat slapen zonder fles en dat lijkt hij bijna niet meer te kunnen.

Nu snap ik wel dat Maddox niet kan klokkijken en hij niet beseft of het 23:00 uur of 04:00 uur is. Vandaar dat het nog wat lastig inschatten is, aangezien die eerste nachtfles wel helemaal leeg gaat. Zo was hij van de week een paar keer om 19:00 uur naar bed, werd hij om 02:00 uur wakker, maakte ik een fles die helemaal op ging en vervolgens werd hij om 07:00 uur wakker. Echt topnachten! Als het bij slechts één fles blijft mag ‘ie hem hebben, als dat betekent dat we slechts één keer wakker zijn en hij dan verder slaapt. Maar het gaat dus niet altijd zo.

Het dubbele dan nodig

Afgelopen week op het consultatiebureau hoorde ik dat een kindje op deze leeftijd –bijna 1 jaar- nog zo’n 300 a 400 ml melk nodig heeft en de rest van zijn voedingsstoffen uit vast voedsel haalt. Ik denk dat als ik alles bij elkaar optel, Maddox bijna op het dubbele zit. Alleen ’s avonds en ’s nachts haalt hij dit aantal al en dan krijgt hij ook overdag nog zijn flessen. Project fles afbouwen is dus begonnen. Ik las laatst ook in de comments onder mijn artikel dat flessen afbouwen kan helpen om te zorgen dat kinderen meer vast voedsel gaan eten en dus ook sneller gaan aankomen. Daar vertrouw ik ook een beetje op.

Volhouden

Voor nu gaan we beginnen met de fles ’s nachts stoppen. Dit heeft soms wat voeten in de aarde want als ik Maddox zijn speen geef en hij ontdekt dat er geen melk uit komt, kan hij best volhoudend zijn met huilen. Ik loop iedere vijf minuten naar hem toe om hem weer plat te leggen, zijn speen te geven en hem toe te dekken, maar om dat midden in de nacht ruim een half uur vol te houden is best lastig. Dan ben ik in staat om toch die fles te maken zodat ‘ie maar zijn mond houdt. Maar laatst had hij om 19:00 uur zijn laatste fles, dronk deze vrijwel helemaal leeg, kwam hij om 00:00 uur weer, dronk hij ook dié fles helemaal leeg en werd hij om 03:45 uur weer wakker voor een fles. Ja, zo kunnen we aan de gang blijven. Hij huilde een half uur (iedere vijf minuten ga ik wel naar hem toe) en uiteindelijk viel hij in slaap. Om 05:00 uur probeerde Maddox het nog eens, maar gaf hij na 10 minuten al op, om vervolgens om 07:30 uur wakker te worden met MEGA honger. Nee hoor, grapje. Ik maakte een fles en amper de helft ging leeg. We kunnen dus zeker spreken van een gewoonte en zeker niet van een hongergevoel. Daar ben ik heel erg zeker van.

Patronen doorbreken

Ik hoop van harte dat we dit patroon snel kunnen doorbreken zodat Maddox weer leert om ook zonder fles te gaan slapen. Hij kán het prima, maar we weten allemaal hoe gewoontes werken en dat dat even lastig doorbreken is. Als we ’s nachts onder controle hebben slaapt hij hopelijk ook wat rustiger en kan hij zelf in slaap vallen als hij wakker wordt. Zonder melk nodig te hebben. En als we dit eenmaal goed hebben doorgevoerd, dan gaan we de melk overdag ook maar eens afbouwen.

Eindelijk ontbijten

Ondertussen hou ik zijn gewicht goed in de gaten maar ik heb goede hoop dat dit goed komt. Wie weet kan hij eindelijk eens lekker gaan ontbijten met een broodje of een bord pap. Want na al die flessen ’s nachts, hoeft hij echt ’s ochtends geen eten tot hij om 09:00 uur zijn fruit krijgt. Project flessen afbouwen is begonnen. Het wordt altijd even erger voordat iets beter wordt maar heel eerlijk? De nachten kunnen eigenlijk al niet veel erger. Alhoewel we de afgelopen week wel écht op de goede weg zitten. *klopt heel hard af*. Even volhouden!

De foto is gemaakt door Vet Portret. Meer van deze shoot zien jullie laterr!

Share:

15 Reacties

 1. 13 april 2018 / 07:15

  Vanaf een jaar zijn nachtflessen inderdaad meer gewoonte dan een noodzaak, heb ik ook altijd gehoord. Er zullen mensen zijn die er anders over denken maar je mamagevoel kan niemand tegenspreken 😉 Heel veel succes voor zowel jou als Maddox, het zal even een moeilijke periode zijn maar daarna hopelijk heel veel rust!

 2. Caro
  13 april 2018 / 07:21

  Topper! Even tanden op elkaar, het wordt beter.

 3. Ilknur
  13 april 2018 / 08:28

  Hoi,

  Volg echt al jaaaren je blog en heb destijds bij mijn oudste zoontje visolie gebruikt nadat ik dat bij jou op je blog had gezien. Met (een tijdje) succes! Was gewoon nieuwsgierig of je het bij Maddox ook had geprobeerd?
  Helaas is m’n jongste van bijna 6 maanden echt een verschrikkelijke slaper…. misschien over een tijdje maar weer de visolie proberen.

  Succes met het afbouwen!

  • Shirley
   Auteur
   13 april 2018 / 08:34

   Yes! Net vorige week mee begonnen 🙂 We zien zeker verbetering sinds drie dagen dus daar komt later nog even een artikel over als ik er meer over kan zeggen!

   • 13 april 2018 / 08:45

    Begrijp ik het goed dat visolie kan helpen bij slechte slapers? Mijn zoontje (14m) drinkt al lang geen fles meer maar is toch nog vaak wakker. En om 5u begint hij aan de dag… dus heel benieuwd naar dat artikel dan 🙂

     • Stephany
      13 april 2018 / 17:44

      Ook ik ben na aanleiding van jouw artikel toen begonnen met visolie voor mijn zoontje, toen 1 jaar. En het hielp! Eindelijk sliep hij door. Mijn oudste is nu bijna 3,5 een krijgt nog steeds visolie. Zodra we daarmee stoppen begint hij weer te spoken ’s nachts. Mijn jongste van 10 maanden krijgt nu sinds een maand ook visolie, en ook dat gaat ’s nachts stukken beter. Ik heb je altijd nog willen bedanken voor het artikel, dus bij deze!!

   • Ilknur
    13 april 2018 / 09:05

    Oh mooi dat geeft een beetje hoop, haha!

 4. Marijke
  13 april 2018 / 08:43

  Succes! Is Maddox niet gewoon een smal kindje van zichzelf? Ik ken een kind die door cb en schooldokter altijd veel te mager gevonden werd, maar ze at wel gewoon prima en het was toch echt gewoon haar bouw. Niks aan de hand dus uiteindelijk en het idee dat er iets mis zou zijn leverde alleen maar stress op bij haar!
  Inderdaad: luisteren naar je moedergevoel ook wat dit betreft. Maar soms kunnen moeders wel een beetje bang gemaakt worden helaas.

  • Shirley
   Auteur
   13 april 2018 / 09:06

   Sowieso heeft hij een smalle bouw maar de zorgen kwamen bij ons omdat ‘ie ook gewoon vaak aan het afvallen was. Maar momenteel hebben we alles uitgesloten, komt hij langzaam weer aan en gaan we die zorgen maar eens (proberen) los (te) laten 🙂

 5. 13 april 2018 / 09:54

  toen ik ging afbouwen met nachtflessen deed ik er steeds minder voeding in 😉 en dat ging zo goed dat ze er snel vanaf waren. en ze ontbeten gelijk goed hahah en ja ik liet ze ook wel eens gewoon huilen klaar want ze moesten ook eraan gaan geloven dat we snachts slapen en niet spelen en eten en of drinken

 6. Sara
  13 april 2018 / 15:16

  Jakkes wat naar al die gebroken nachten. Ik leef met je mee. Mijn jongste wordt volgende maand 2 jaar, en sinds een maand slaapt hij eindelijk door, halleluja!!!!!!! Heeft ‘maar’ 2 jaar geduurd…. 😉 Ik hoop voor jullie dat de gebroken nachten gauw voorbij zullen gaan. Wij voelen ons nu eindelijk weer mens en hebben ook meer geduld naar elkaar en we vinden elkaar zowaar weer leuk haha. Houd vol!!!

 7. Myrthe
  13 april 2018 / 17:32

  Onze zoon van 1,5 slaapt heel goed op een papfles in de avond. Dromerig papje heet het. Dat vult net wat meer dan een gewone fles. En als hij dan bij het avondeten wat minder eet weet ik dat hij altijd nog zijn fles krijgt. Nu is het wel zo dat ik me afvraag hoe lang ik deze fles nog kan geven maar dat terzijde.

 8. 13 april 2018 / 19:35

  Moeilijk hoor, Shirley! Je wil dat je kindje aankomt maar zelf ook nachtrust, daarnaast zijn al die extra voedingmomenten ook slecht voor zijn tanden ik zou die extra goed in de gaten houden. Maar zijn algehele gezondheid en die van jullie staat natuurlijk voorop!

 9. 13 april 2018 / 20:20

  Ik las laatst dat maddox net 8,5 kilo weegt, ik schrok daar best wel van omdat Tygo nu net 6 maanden is en ook dat weegt. Ik ben laatst de fles van 23:00 gaan afbouwen en dat heb ik stapje voor stapje gedaan door steeds iets minder te geven tot ik vorige week op 40cc zat en toen ben ik gestopt. Hierdoor ging Tygo ineens zijn hele potje fruit en groente leeg eten, want eerst at hij maar de helft. Hopelijk kan je het patroon van de gewoonte doorbreken, al zal het voor jullie wel even vermoeiend zijn. Maar hé de aanhouder (wat jullie zijn) zal vast dan ook winnen! En ik hoop dat Maddox dan meer vaste producten gaat eten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.