(~215 B)
Ode aan mijn moeder

Ode aan mijn moeder

‘Zal ik eens een keer met papa meerijden zodat ik een dagje bij jullie in Amsterdam ben? Dan kunnen we wat leuks doen!’ Wat begon als een eenmalig iets is uitgegroeid tot iets vasts. Iedere vrijdag rijdt mijn moeder mee met mijn vader om de dag door te brengen bij ons thuis. En ik kan me momenteel even niets fijners wensen. Het is chaotisch hier in huis vanwege de slapeloze nachten en ik ben iedere dag blij als mijn to do-lijstje grotendeels is afgestreept. Het is een luxe om thuis te werken en om tegelijkertijd bij je eigen kindje te zijn om hem te verzorgen, maar het is ook knap lastig om tussendoor je werk gedaan te krijgen. Hoe fijn is het dan als je moeder iedere week komt, om je even te helpen met het huishouden en om Skyler zo nu en dan over te nemen zodat ik een paar uurtjes kan doorwerken? Het huis wordt gedaan, ik kan mijn artikelen voor het weekend maken en in de middag hebben we tijd over om iets leuks te doen. Wandelen, even door het winkelcentrum, naar het tuincentrum aan de overkant of naar de stad. Ik wist al dat ik in mijn handen mocht knijpen maar na een opmerking op Instagram werd het me weer even duidelijk hoe goed mijn band met mijn moeder eigenlijk is.

‘Dat jij je was laat doen door je moeder! Die tijd is geweest!’ kreeg ik als opmerking op een foto waarop mijn strijkgoed te zien was. Ik zette daaronder ‘how I love my mom’ en er barstte een discussie los. Toen ik hierop reageerde met de opmerking dat ik dat nogal een stomme en kortzichtige reactie vond en dat ik juist blij ben met de hulp momenteel kwam de aap uit de mouw. Zij had namelijk een moeder waar ze helemaal niet zo’n band mee had. Bovendien reageerden er meer meiden met hoe erg ik in mijn handen mag knijpen. Moeders die niet omkeken naar hun kinderen, hun kleinkinderen, die weigerden op te passen, die met volle tassen zijn vertrokken naar andere landen, moeders die zijn overleden en moeders die hun kleinkinderen niet wilden zien. Bizarre, onvoorstelbare situaties. Helaas eentje die mijn moeder ook van dichtbij heeft meegemaakt.

Ook zij stond en staat nog steeds op zeer slechte voet met haar moeder. Een vrouw waar ik uiteindelijk ook niks meer over hoef te horen, waar ik niks over wil weten en die ooit eens tegen mijn moeder heeft gezegd dat ze nooit, maar dan ook nooit, oma genoemd wilde worden door haar toekomstige kleinkinderen. Door mij dus. Ik heb die band met haar dan ook nooit gehad. Voor mij niet zo heel erg want stiekem weet ik niet beter of het is geen oma voor me; voor mijn moeder het ultieme voorbeeld van hoe zij niet wilde worden.

Mijn band met mijn ouders is altijd al fantastisch geweest. Ook met mijn broertje, trouwens. Het was altijd gezellig in huis, we hebben het altijd fijn gehad, konden met alles bij hen terecht en samen met mijn broertje had ik de grootste lol. Je hoort weleens over gezinnen waar kinderen niet met elkaar overweg kunnen en elkaar de hersens inslaan. Nee, gelukkig niet bij ons thuis. Ik ging regelmatig met mijn broertje op donderdagavond gezellig naar de stad, op zondag kregen we geld mee om samen een patatje te eten wat dan echt ‘ons’ uitje was en iedere avond was het gezin compleet om samen een hapje te eten. Mijn ouders waren er altijd voor ons en dat contact is, sinds ik zelf moeder ben, alleen maar beter geworden. Júist nu waardeer ik alles nog veel meer en is de band hechter dan ooit.

Ik kan naar mijn moeder toe voor advies over het moederschap zonder te moeten horen wat ik moet doen. Ze geeft me raad, komt met advies, maar laat aan mij over wat ik daar uiteindelijk mee moet doen. Zonder te oordelen probeert ze mee te denken en ook al is ze het misschien niet met alles eens; dat zou ze nooit afkeuren. ‘Het is jullie kindje en jullie weten het uiteindelijk het beste. Het enige wat ik kan doen is luisteren en advies geven.’ Daar heeft ze gelijk in. Ze is een vrouw met ervaring en daarom vraag ik haar vaak om raad.  En weet je? Mommy knows best. Ook mijn mommy. Tot nu toe heeft ze steeds gelijk gehad en daarom ben ik maar al te blij dat ze éindelijk (hihi) op Whatsapp zit zodat de vraag snel gesteld is.

Behalve dat ik het geweldig vind wat mijn moeder iedere week voor me doet en dat ik onwijs dankbaar ben voor de band die we hebben en hoe deze is gegroeid nu ik zelf volwassen en moeder ben, vind ik het fantastisch om te zien hoe de band tussen haar en haar kleinkinderen is. Mijn moeder is de hipste oma die je je kunt wensen. Ik zie iedere week de band tussen Skyler en haar groeien en zodra ze ’s ochtends vroeg binnenstapt en naar Skyler loopt, beginnen zijn ogen te groeien en te glunderen. Het is een oma’s kindje en ik dank God –ook al ben ik totaal niet gelovig- op mijn blote knietjes dat hij zo’n oma heeft die ik niet heb gehad.

Mijn mama is de beste en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen. Mam, je bent fantastisch! X

DSC_0017

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

35 Reacties

 1. Flair
  26 april 2014 / 18:37

  Prachtig verhaal. Als ik het zo lees heb je een fantastische moeder.
  Geniet ervan.

 2. 26 april 2014 / 18:39

  Wat een mooi verhaal! Ontzettend waardevol dat je zo’n band met je moeder hebt. En weet je, ondanks dat ik al 28 jaar ben (en geen kinderen heb), stelt mijn moeder ook voor om de was te doen en komt ze regelmatig bij mij thuis op mijn vrije dag om mij te helpen met het huishouden (lees: de klusjes doen die ik altijd uitstel). En of dat ik er nou te oud voor ben of niet, ik vind het fijn dat mijn moeder er is en dat we dit samen komen doen. Want er komt, ooit, een dag, dat dat niet meer gebeurd. Maar daar wil ik nog niet aan denken. Koester de herinneringen die je aan je moeder hebt en omarm de nieuwe herinneringen en de mooie momenten samen. Want je hebt maar één moeder.

 3. 26 april 2014 / 18:48

  Wat een lief verhaal. Mijn moeder had vroeger ook niet zo’n goede band met haar moeder ( overigens lang niet zo extreem) en zij werd altijd vreselijk onzeker gemaakt door haar. Bij haar eigen kinderen ( en toekomstige kleinkinderen) doet ze dat, juist daarom, heel anders en is ze echt een soort veilige haven, waar je altijd terecht kan. Ik mag ook in mijn handjes knijpen met mijn moeder!

 4. Demi
  26 april 2014 / 18:55

  Tranen over m’n wangen. Lief.

 5. Iris
  26 april 2014 / 18:56

  Wat een leuk artikel om te lezen Shir! De band met mijn moeder is ook heel erg sterk, dus ik herken een heleboel dingen (behalve de baby stuff). Wat fijn dat ze je elke week helpt en het zo’n gezellige dag is.

 6. 26 april 2014 / 19:02

  Wauw wat een krachtig mooi verhaal, wat een zegen is het om zo’n lieve moeder te hebben! Ik herken me en mijn moeder ook helemaal in je verhaal, mijn moeder doet ook alles voor me en nu ik qua gezondheid niet zo goed ga helpt ze me waar nodig. Advies en raad vraag ik altijd bij haar en ik kan me geen betere oma voor lana wensen als mijn moeder. Geweldig om dat te mogen ervaren 🙂

 7. caitlin
  26 april 2014 / 19:09

  Mooi gezegd! Ik heb net zo’n band met mijn moeder en ben er heeeel blij mee! Ik ben een jonge moeder e heb soms echt 10 ha den inplaats van 2 nodig omdat wij ook niet de makkelijkste meid hebben. Super dat je er zo over schrijft!
  X

 8. 26 april 2014 / 19:11

  Wat leuk om te lezen! Fijn dat ze je zo helpt! Die laatste foto is om in te lijsten 🙂

 9. Angélica
  26 april 2014 / 19:14

  Super lief jullie liefde is door het scherm heen te voelen!

 10. 26 april 2014 / 19:28

  Wat een mooie ode aan je moeder! Zelf had ik dit meer met mijn grootmoeder, zij heeft mij voor het grootste deel opgevoed. Ik zou ik niet zijn zonder haar. Jammer dat jouw grootmoeder zo afwijzend reageerde. In onze familie is het een “traditie” dat we de grootouders aan de kant van de vaders niet kennen (nu al drie generaties) en ik kan niet zeggen dat ik het een gemis vind maar voor mijn zoon vind ik het wel jammer dat hij zijn grootouders langs vaders kant niet zal kennen.

 11. 26 april 2014 / 19:41

  Je kunt inderdaad echt heel blij zijn met zo’n moeder en zo’n goede band. Ik kan zelf niet wachten tot ik eindelijk genoeg verdien om uit huis te gaan, mijn band met mijn moeder kan goed zijn maar een dag later kan het helemaal mis zijn. Zelfde met mijn zus (nu is die gelukkig uit huis) maar die hoef ik eigenlijk nooit meer te zien. Mja, dat is weer een ander verhaal.

 12. 26 april 2014 / 20:16

  Wat prachtig geschreven. En zo is het maar net. Ik heb ook zo’n geweldige moeder die alles voor me doet. Toen ik na mijn keizersnede doodziek thuis kwam, twijfelde ze geen moment. Ze nam vrij en kwam logeren om ons te verzorgen en te helpen. Ben haar zo dankbaar. Ook voor alles wat ze vandaag de dag voor me doet. Geniet van de band met je mama meid.

 13. 26 april 2014 / 20:23

  ik ben blij dat dat mijn moeder ons ook helpt hoor… geniet er maar van!

 14. Renee
  26 april 2014 / 20:28

  Wat ontzettend lief! Heerlijk die vrijdagen. Niet alleen voor de hulp, ook de gezelligheid! Mijn oma’s konden niet goed door één deur en speelden dat dan vaak via mij. Ze waren allebei heel lief hoor, maar als ik bij de een vertelde dat ik de volgende dag naar de ander zou gaan, volgde er altijd een vervelende opmerking. Beetje jaloezie achtig. Mijn schoonmoeder is het type; wat ik zeg is de waarheid. Ze is ontzettend lief, maar discussie kan je beter laten. Mijn moeder staat te schrapen om op te passen. Ik hoop dat de oma’s van onze kids het later goed kunnen vinden.. Haar moeder, mijn oma, was altijd erg zorgzaam. Als mijn ouders naar verjaardag gingen en ik was bij opa en oma zei ze altijd tegen m’n moeder bij het ophalen (laat in de avond); ach, laat dat kind lekker liggen. We brengen haar morgen thuis. En ik weet zeker dat mijn moeder dat ook zal doen!

 15. Rianne
  26 april 2014 / 20:55

  <3 liefde van mij als meelevende lezeres voor jou en je moeder. Wat zijn jullie allebei geweldig!

 16. Mama
  26 april 2014 / 20:58

  Hey Shirley, Jeetje wat ben je ook een heerlijk kind (haha)
  Prachtig verhaal, kan niet anders zeggen dan dat ik trots op je ben.
  Je bent opgegroeid tot een prachtige vrouw, partner en zeer lieve moeder.
  Zal er altijd voor jullie zijn, wanneer en waar ik maar kan.
  En dat ik Oma ben geworden van 2 prachtige kleinkinderen maakt mij alleen maar dankbaar en trotser.

  Lieverd,Bedankt Ik hou van je. xx

  • 26 april 2014 / 23:41

   Hartstikke mooi en lief om te lezen van jullie beide. Een band om trots op te zijn!

 17. N
  26 april 2014 / 21:05

  Tsja mijn moeder is helaas niet zo. Mijn oma dan weer wel

 18. Simone
  26 april 2014 / 21:11

  Wat een prachtige ode aan je moeder zeg! Ik zit hier bijna met tranen in mijn ogen… Mijn band met mijn moeder was heel sterk. Was helaas, want ze is ondertussen zo’n 2 jaar geleden overleden. Mijn vader is op heel jonge leeftijd overleden toen ik 15 jaar was, ik denk dat de band met mijn moeder daarna juist alleen maar sterker is geworden. Nu ik zelf zwanger ben van ons eerste kind en dus ook moeder word weet ik het wel zeker: ik heb haar nog nooit zo erg gemist als nu 🙁 Het is zo triest als je dat soort dingen niet meer kunt delen. Ik waardeer de dingen in het leven die ik wel heb alleen nog maar meer tegenwoordig…

 19. 26 april 2014 / 21:34

  Wat een bijzondere lieve ode aan je moeder. Mooi om te zien hoe het ook kan ook ik heb al sinds mijn 15e geen contact met mijn moeder en zou ik het wel hebben dan was de band nog niet als een moeder hoort te zijn. Ik heb haar nooit gemist maar zo band als die ik bij jou en sommige andere zie wel. Ik ben blij dat mijn kindjes het goed kunnen vinden met de vader en vriendin van mijn vriend. Zo hebben zij wel het opa en oma gevoel. Geniet er lekker van meid.

 20. 26 april 2014 / 22:27

  Ik heb ook een geweldige mama. Kan bij haar met alles terecht. En ze doet ook nog veel voor mij. De oma van mijn mama herinner ik mij maar vaag omdat mijn mama de jongste is bij haar thuis is.Zij was dus toen ik nog klein was overleden. Maar met haar had ik ook een goede band. Dit is echt leuk om te lezen. Ik merk dat je ook zo’n mama uit de duizend hebt!

 21. 26 april 2014 / 22:47

  Wat een opmerking dan teweeg kan brengen uiteindelijk he?!
  Ik woon nu om de hoek bij mijn ouders en ben daar zo blij mee. Mijn moeder en ik hadden al een super band, maar nu is hij alleen maar sterker en sterker geworden. Mijn moeder doet ook alles voor ons en ik vraag haar vaak om advies..
  Erg mooi geschreven Shirley!

 22. Nelly
  26 april 2014 / 22:57

  Geniet ervan. Mijn moeder deed dat ook altijd, 1 dag in de week kwam ze naar me toe. En soms op “gevoel” een dag eerder (omdat ik in ene ging bevallen) Ze heeft dat gedaan tot te met ons 4e kind. Tijdens de zwangerschap van onze 5e heeft ze een herseninfarct gehad en de dagjes bij ons waren helaas ten einde. Dat is alweer 10 jaar geleden en ze vind het tot de dag van vandaag nog steeds moeilijk en jammer dat ze niet meer echt spontaan iets kan doen. Loopt moeilijk en is veel moe. Maar ze is er nog en daar ben ik dankbaar voor.

 23. 26 april 2014 / 23:29

  Mijn oma kwam hier ook altijd de strijk doen als ze kwam logeren. Dan MOEST mijn moede de strijk verzamelen, wat ze maar al te graag deed. 😀
  Als hulp aangeboden wordt en je kunt het gebruiken, hoe stom zou je zijn om te weigeren omdat het “not done” zou zijn. Gekke mensen. 😉

  Ik ben ook blij met de goede band met mijn ouders. Dat mijn vader als blije gup mee gaat naar een echo en dat ik uit mag huilen bij mijn moeder als bijna 30jarige als het allemaal even te veel is. Heerlijk. Ik hoop dat we nog lang van elkaar mogen genieten.

 24. manouk
  27 april 2014 / 06:07

  Wat mooi zeg hoe jij de band met mijn moeder beschrijft. Ik heb de afgelopen 2 dagen in mijn handjes mogen knijpen met mijn lieve familie en schoonfamilie. Wij zijn sinds gisteren verhuisd en omdat ik zwanger ben is me er echt heel veel uit handen genomen. Het huis is schoongemaakt en de spulletjes zijn oververhuisd. Mensen waarderen soms niet genoeg de mensen om hun heen, maar ik kon gisteren wel huilen van geluk omdat dat pas echte rijkdom is.

 25. 27 april 2014 / 11:47

  Wat een mooie stuk! En je hebt inderdaad een fantastiche moeder als ik het zo allemaal lees!

 26. Nadia
  27 april 2014 / 15:38

  Oh wat een mooi verhaal, heerlijk dat jullie band (en ook die met de rest van jullie gezin) zo goed is.

 27. Nikki
  28 april 2014 / 07:34

  Oh geniet er maar van dat je moeder ( en oma ) vaak langs komen en dat ze Skyler ziet groeien 😀 Mijn moeder heeft een vrachtboot en is soms maanden weg, wat zij al niet gemist heeft van ons zoontje.. Ook al heb je tegenwoordig face time, skype en wat niet al meer, het is toch niet hetzelfde als live knuffelen met je kleinzoontje.
  En heerlijk dat je mama het huishouden doet eens per week, stiekem willen we dat allemaal wel haha

 28. 28 april 2014 / 09:11

  Wauw, wat een mooi verhaal! Je mag inderdaad heel blij zijn met zo’n moeder, en zij mag uiteraard ook heel blij zijn met jou als dochter! Geniet van de bijzondere band die jullie hebben en die zij met Skyler heeft!

 29. 28 april 2014 / 09:26

  Mooi geschreven! Een goede band met je moeder is helaas niet vanzelfsprekend inderdaad… Ik ben ook heel blij met de mijne, het lijkt me geweldig om haar ooit met mijn kindje te mogen zien!

 30. Btis
  28 april 2014 / 11:21

  Ik reageer normaal nooit, maaswijdte nu even een reactie achter laten. Mijn band met mijn moeder is nooit sterk geweest, ze werkte veel etc. Nu ik volwassen ben en twee kinderen heb, is ze ongeneeslijk ziek. Fysiek en mentaal is ze er niet meer. Dus wat ik vroeger gemist heb door haar werk, missen mijn kinderen en ik weer door haar ziekte. Doet mij erg pijn! Je boft met de relatie die jijen Skyler hebben met je moeder, geniet van alle mooie momenten samen.

 31. 28 april 2014 / 14:04

  Wat mooi geschreven! En wat heerlijk he, zo’n goeie band met je moeder! Ik ben ook zo blij met de mijne! <3

Secured By miniOrange