Ons nieuwe avondritueel (minder last van nachtangst?)

Ons nieuwe avondritueel (minder last van nachtangst?)

Een tijd geleden vertelde ik over de nachtangst van Skyler. Terwijl het eerst nog sporadisch voorkwam werd het de laatste weken meer en meer, totdat het zelfs een paar keer drie keer op een avond gebeurde. Skyler schreeuwde zo hard en zo veel, dat hij na drie dagen compleet zijn stem kwijt was. Behalve dat het voor hem ontzettend vermoeiend is, is het voor ons ook echt niet te doen. Het duurt een tijd voordat Skyler stil is, het kost ons onwijs veel energie, Maddox wordt ook steeds wakker en zo zijn we de hele avond bezig met twee kinderen. Gelukkig kan Skyler het zich niet herinneren en vertelt alleen zijn stem hem dat hij de avond ervoor hysterisch was, maar het lijkt me dat het ook zijn energie aantast en dat het toch fijner is als hij rustiger slaapt.

Skyler is een gevoelig jongetje dat niet zo heel veel praat. Als ik vraag wat er op school gedaan en gebeurd is, hoor ik alleen ‘oh, gewoon’ of ‘we hebben buiten gespeeld’. Het is geen prater en als hij thuis komt wil hij het liefst lekker alleen spelen of iPad kijken. Hij heeft tijd nodig om op te laden en dingen te verwerken. Het is jammer dat hij niks wil vertellen over school, maar ik weet als geen ander dat het gewoon niet altijd de juiste tijd is om te praten. Ik wil ook vaak gewoon zitten en in mijn eigen wereld zijn. Raymond moet ook vaak ’s avonds uit me trekken wat ik zoal gedaan heb als ik op de bank plof nadat de kinderen op bed liggen.

Maar er gebeurde iets in de vakantie waar ik over na ben gaan denken. Tijdens de voorjaarsvakantie hielden we de dagen rustig en deden we vooral veel leuke dingen. Niets moest en we zagen per dag wel wat we gingen doen. Deze week hebben we hem alleen op zondagavond gehoord, toen hij de volgende dag weer naar school moest. Iedere avond in deze vakantie ging hij rustig slapen en hoorden we hem de volgende ochtend om 07:00 uur wakker worden. Geen gehuil, geen geschreeuw en geen schorre stem. Dat bracht me op een idee.

Sinds vorige week hebben we een nieuw avondritueel. Zoals altijd gaan we rond 18:45 uur/19:00 uur naar boven. Skyler krijgt zijn pyjama aan, we poetsen zijn tanden en vervolgens kiest hij een boekje uit dat ik voorlees op zijn bed. Maar we hebben twee dingen toegevoegd. Voordat we het boekje gaan lezen is het tijd om het hoofd leeg te maken. Ik begin met een notitieboek waarin ik dingen opschrijf die Skyler het leukste en het stomste vond van deze dag. Hier denkt hij dan goed over na en samen herhalen we dat en schrijven we het op. Er komen soms de raarste dingen voorbij: ‘het vriendenboekje kopen’ was het leukst, maar ‘Thijs had zijn teen gestoten’ was het stomst. ‘Niet naar school’ was het leukst’ en ‘Maddox was gevallen’ is het stomst. Maar wat het ook is, ik schrijf het allemaal op. Het is blijkbaar iets wat hem bezighoudt. Vervolgens zet ik er een grote streep onder en sluiten we dit af. Daarna is het tijd voor boekje twee: Slaapklets voor kleuters. Ik kwam dit tegen op bol.com toen ik op zoek was naar een kinderdagboek en heb het direct besteld.

IMG_9147

IMG_9148

IMG_9149

IMG_9150

IMG_9151

In dit boekje kun je samen nog eens de dag doorspreken. Links zie je een spread met dingen die je kunt aanhalen tijdens een gesprek. Met wie heb je gespeeld? Wat heb je gedaan? Heb je gegymd? Wat heb je gedaan met buiten spelen? Hoe ging het eten? Hoe was het met de juf? Is er iets gebeurd? Heb je getekend? En wat heb je dan gemaakt? Wat voor werkje koos je uit vandaag? Het zijn allemaal plaatjes met een blije en een boze smiley. Voorin het boek staan de vragen die je bij ieder plaatje kunt stellen om zo het een en ander te bespreken. Er is ook ruimte om er dingen bij te schrijven. Op de rechter spread vind je leuke opdrachtjes voor qualitytime samen. Ik moet eerlijk zeggen dat we dat niet altijd uitvoeren, maar ik stel wel vaak de vragen die erbij staan. De opdrachten doe ik alleen als er genoeg tijd is. Soms zijn we al lang aan het kletsen en om 19:30 uur vind ik het dan iets te laat om nog een opdracht samen te doen. Voor ons gaat het puur om dat praten en vol enthousiasme begint Skyler te vertellen als ik de boekjes pak. Hij vindt het heerlijk en wordt er blij van. Maar bovenal: het is rustiger in zijn hoofd. En sinds vorige week heb ik hem alleen de maandag gehoord, toen we net voor het eerst de boekjes deden, en toevallig gisteravond even. De rest van de dagen was het stil. Van minimaal één keer per avond naar twee keer in 1.5 week vind ik echt een bijzonder resultaat. Toeval? Of toch het werk van de boekjes?

Kleuters hebben een hoop te verwerken op een dag. Er komt veel op hen af, hun wereld wordt steeds groter en groter en dat kan wat overweldigend zijn. Als je net als ik een moeilijke prater hebt of een kindje hebt dat wat teruggetrokken is, kan dit een manier zijn om de dag te verwerken en met een rustig hoofd te gaan slapen. Wij hebben er in ieder geval nu al profijt van. De afgelopen rustige avonden pakken ze niet meer van ons af en wat de boekjes voor de rest gaan brengen zien we wel weer. Het brengt Skyler in ieder geval een hoop rust en daar gaat het om. En de qualitytime samen is ook hartstikke leuk en gezellig.

Hebben jullie een soortgelijk avondritueel?

Share:

7 Reacties

 1. 21 maart 2018 / 10:06

  wat een fijn en goed boekje is dat zeg!! en idd wat je zeg de tijd lekker even saampjes dan is ook priceless!!

 2. 21 maart 2018 / 11:33

  wat een leuke boekje! Die van mij vertel ook nooit wat uit zich zelf of hij zegt gewoon “ik wil niet er over praten”. ’s avond, na het lezen van een verhaal vraag ik hem of hij een leuke dag heeft gehad en wat het leukste/stomste was. Dat vindt hij fijn want als ik vergeet te vragen dan vraagt hij er om.

 3. 21 maart 2018 / 16:34

  Mijn oudste is pas (bijna) drie, maar ik merk vaak ook al dat hij dingen wil /moet verwerken, met name als hij bijvoorbeeld naar de crèche geweest is. Een open vraag als “Wat heb je vandaag gedaan?” of “Was het leuk op de crèche?” is dan nog te moeilijk. Daarom stel ik hem ook vragen zoals in dit boekje: ‘Heb je buiten gespeeld? Heb je met Douwe/Eline/Joshua enz. gespeeld? Heb je lekker geslapen?’ en dan merk ik al dat er veel meer uitkomt. Wij bespreken dit meestal tijdens het avondeten. Maar zo’n avondritueel lijkt me ook heel fijn, zeker als hij straks (straks………over een jaar…..) naar de basisschool gaat!

 4. 21 maart 2018 / 19:44

  Wat mooi dat jullie altijd zelf op zoek gaan naar wat goed werkt. Ik heb hier al veel inspiratie opgedaan 😉

 5. Loes
  22 maart 2018 / 08:04

  Wat een goed idee! En ik moet je toch echt complimenteren met hoe goed jij altijd inspeelt op wat er met jouw kinderen speelt en op dingen komt die ik echt never bedacht zou hebben. Super! En fijn dat het ook nog eens werkt natuurlijk haha

  • Shirley
   Auteur
   22 maart 2018 / 08:17

   Wat ontzettend lief zeg! Ik doe mijn best maar weet het soms ook niet altijd. We blijven in ieder geval altijd dingen proberen om het voor hen, maar ook (vooral?) voor mij makkelijk te maken en houden, haha!

 6. Anke
  22 maart 2018 / 11:14

  Wat een mooi boekje! Heel leuk om aan te schaffen als je jonge kinderen op school hebt, zo te lezen. Wat fijn dat het al een stuk beter gaat! Mijn zoontje is 2 en is wel een prater, maar echt vertellen over de dag kan hij nog niet zo goed (logisch). Als ik merk dat hij een drukke dag heeft gehad, verwoord ik vlak voor het slapen gaan voor hem nog even hoe de dag er globaal uit zag. Natuurlijk weet ik het niet precies, maar ook het benoemen van de vaste onderdelen helpt volgens mij al bij het verwerken van de dag… hij gaat dan rustiger slapen en is dan niet meer overstuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.