Begeleiding van de diëtist vanwege overgevoeligheid en ondergewicht

Begeleiding van de diëtist vanwege overgevoeligheid en ondergewicht

Omdat Maddox al lange tijd kampte met darmproblemen en we daar (tot voor kort) voor ons gevoel niet echt grip op kregen, wilden we graag naar een diëtist. Vanwege eczeem, zijn koemelkallergie en overgevoeligheid voor andere voedingsmiddelen viel ik steeds terug op een klein aantal vaste combinaties en durfde ik het niet aan om te experimenteren met eten. Maar ja, een kind kan natuurlijk niet zijn hele leven banaan, zoete aardappel en wortel eten.

Dit bericht is een advertorial.

Toen we bij de kinderarts waren en bleek dat Maddox al geruime tijd niet op gewicht bleef en zelfs wat aan het afvallen was ondanks dat ‘ie wel goed at, werden we doorverwezen naar een diëtist in het ziekenhuis. Maddox moest weer aankomen en wij moesten als ouders meer handvatten krijgen om hem de juiste voedingsmiddelen te geven en hem te laten wennen aan steeds meer etenswaren. We hebben net het traject afgesloten en ik kan zeggen dat we goed op weg zijn geholpen en wij er op eigen houtje mee verder kunnen gaan.

Eerste gesprek

Tijdens ons eerste gesprek met de diëtist brachten we in kaart wat Maddox zoal at. Het werd al snel duidelijk dat hij absoluut niet van zijn fles hield en te weinig melk binnen kreeg. In overleg hebben we afgesproken om de melk dié hij dronk, aan te vullen met een extra schep Neocate poeder om de fles iets voller te maken. Zo kreeg hij toch iets meer energie binnen. Dit doen we nog steeds en dat houden we er voorlopig ook nog in. Daarnaast zijn we onder begeleiding van de diëtist gestart met brood. In eerste instantie vond Maddox het nog niet zo interessant, maar naarmate we het broodbeleg iets aanpaste, ging het steeds iets beter. Maddox is dol op jam en dat bieden we dan ook lekker vaak aan. Daarnaast valt de mango/pompoenspread van de Kleine Keuken erg in de smaak en kiezen we soms voor banaan of avocado. Op de crèche eet hij hummus en dat blijkt een groot succes.

De diëtist maakte een berekening en middels een telefonische afspraak heeft ze ons verteld wat hij qua voedingstoffen nodig heeft. Doordat hij graag bananen eet krijgt hij veel vezels binnen, waardoor hij ook weer meer vocht en vetten nodig heeft. Aan de hand van de voedingsadviezen ben ik nieuwe eetschema’s gaan maken en sindsdien zijn we heel erg goed op weg. Nog steeds is Maddox te licht, maar hij komt aan. Hij volgt netjes zijn eigen lijn en het baart ons en de kinderarts geen zorgen meer.

Edit: dit artikel schreef ik voordat het iets minder goed ging met Maddox en in gezonde toestand gaat alles volgens het boekje.

2017-08-07-17.57.04-1

Helemaal onder het eczeem vanwege de koemelk en reactie op bepaalde voeding

Eetdagboek

Volgens de diëtist mag Maddox al bijna alles eten en kunnen we dus ook alles proberen. Daarvoor moest ik echt even uit mijn comfortzone getrokken worden, aangezien ik het allemaal enorm spannend vond. Het eczeem en de krampen zijn relatief goed onder controle en ik wilde absoluut niet dat Maddox weer zou terugvallen. Maar zoals de diëtist ook zei: ‘We zijn inmiddels maanden verder en zijn darmen zijn een stuk beter gerijpt.’ We hielden een eetdagboek bij om bij te houden welk nieuw voedingsmiddel er geïntroduceerd werd per week. We kunnen zeker zeggen dat we de laatste twee maanden onwijs veel progressie hebben geboekt. Er zijn zelfs etenswaren die eerst niet goed vielen, maar nu steeds beter door Maddox worden opgenomen. Zijn darmen kunnen inderdaad steeds meer hebben en dat is erg fijn. De laatste tijd heeft hij slechts twee keer krampen gehad en dat was twee keer van een potje eten. We hebben dus besloten om vanaf nu álles vers te maken en dan gaat het allemaal prima.

Niet alleen voor afvallen

Voorheen dacht ik altijd dat een diëtist vooral was voor mensen die graag willen afvallen, maar niets is minder waar. Diëtisten kunnen je enorm goed begeleiden qua voeding en ziekten. Het zijn echt deskundigen op het gebied van gezonde en passende voeding. Je kunt bijvoorbeeld bij de diëtist terecht voor allergieën, COPD, diabetes, kanker, maag- en darmklachten, ondervoeding en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen. Daarnaast kunnen topsporters en zwangere vrouwen ook terecht voor advies. De diëtist heeft mij als ouder enorm veel handvatten gegeven om mijn zoontje te helpen. Zij heeft mij het vertrouwen gegeven dat ik nodig had om het eetpatroon van Maddox in goede banen te leiden.

Beetje hulp achter de hand

We hebben het traject bij de diëtist voor nu afgesloten. Mocht ik nog vragen hebben dan mag ik altijd mailen, bellen of langskomen. Het is heel fijn om te weten dat ik bij een diëtist terecht kan voor de juiste adviezen omtrent voeding. Want beiden kinderen zijn qua eten heel anders. Skyler kan alles verdragen maar wil bijna niks. Maddox kan minder verdragen, maar lust en wil werkelijk alles eten. Aan mij als ouder de taak om dit in goede banen te leiden en ze een gezonde basis mee te geven, met een beetje hulp van de diëtist!

Mocht je ook advies willen van een diëtist, dan kun je via Dieetditdieetdat.nl een diëtist bij jou in de buurt vinden. Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Om precies te zijn krijg je een vergoeding voor de eerste drie behandeluren per kalenderjaar. Je hoeft geen eigen risico te betalen indien de vergoeding van dieetadvies plaatsvindt via de zogenoemde ‘ketenzorg,’ waar huisartsen en diëtisten onder kunnen vallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de diagnose diabetes, COPD of CVRM. In andere gevallen is het eigen risico wel van toepassing. Uitzondering hierop zijn kinderen tot 18 jaar oud, voor hen geldt geen eigen risico.

Meer informatie en handige blog artikelen vind je op Nvdietist.nl.

IMG_8219

mommyhood

Share:

6 Reacties

 1. 20 maart 2018 / 09:36

  heel goed dit voor maddox!! en een dietist is er idd niet alleen om af te vallen want ik heb er ook eentje hahah nou ik hoef geen kilos kwijt maar bij krijgen. hoop dat mijn vriendje er wel veel baat bij gaat hebben xxx

 2. Carien
  21 maart 2018 / 08:23

  Wat fijn om te horen dat je bij de diëtist ook terecht kunt voor kanker, zal er snel eens heen gaan. En waarom vind jij het nodig een advertorial te gebruiken bij een ziek kind? Hoef jij die kosten dan niet te betalen? Dit voelt zo niet goed!

  • Shirley
   Auteur
   21 maart 2018 / 09:09

   We hebben zelf dit traject afgelegd én betaald. We zijn er namelijk verzekerd voor en het was al in gang ver voordat ik gevraagd werd voor dit. Het was zelfs al afgesloten, als je het artikel goed hebt gelezen. Ik werd benaderd door deze vereniging of ik mijn verhaal wilde delen, aangezien wij er niet naartoe gaan om af te vallen maar voor andere redenen. Lijkt mij alleen maar mooie informatie en het is fijn voor mij dat ik weer een advertorial heb. Als je me al enige tijd volgt kun je zien dat ik amper betaalde klussen heb en dat ik dus al selectief ben in wat ik aanneem en niet 🙂 Ik verdien geld met mijn site (het is mijn baan) en aangezien mijn site veel over mijn kinderen gaat, verdien ik dus ook geld namens hen. Maar dat geld komt goed terecht, don’t worry 🙂

 3. Daphne
  21 maart 2018 / 18:06

  Toen ik dit artikel las zag ik door jouw aankondiging al vrij snel dat het om een advertorial ging. Omdat je hierin jouw ervaringen verwerkt en ook informatie geeft stoort mij dit helemaal niet. Ik vind sowieso dat je altijd erg netjes omgaat met advertorials; het staat vermeld en het zijn toch vaak nog persoonlijke posts. Complimenten dus!

  • Shirley
   Auteur
   21 maart 2018 / 18:33

   Dankjewel Daphne! Ik doe altijd nóg meer mijn best op advertorials dan op de normale artikelen om het voor jullie ook zo leuk mogelijk te maken. Vind dit dus erg fijn om te horen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.