(~215 B)
Mijn kind heeft zijn eerste, eigen telefoon

Mijn kind heeft zijn eerste, eigen telefoon

Ik herinner me nog goed dat ik mijn eerste mobiele telefoon kreeg. Ik ging naar de brugklas en mijn ouders vonden het wel prettig dat ik bereikbaar zou zijn en hen kon bellen als het nodig was. Mijn vader had nog een oude Nokia liggen, een uitschuifbare in de vorm van een banaan. Ik vond het zo cool! Van internet op een telefoon was toen nog geen sprake maar ik kon ermee bellen, sms’en en er stond Snake op. Meer had ik niet nodig. Wat zijn de tijden toch veranderd als je ziet waar we nu staan. Inmiddels zijn de smartphones niet meer weg te denken en hebben kinderen steeds eerder een mobiele telefoon. Terwijl ik het eerst heel overdreven vond dat kinderen op de basisschool al met een mobiele telefoon liepen, kan ik nu meepraten met die ouders. Ons kind zit in groep 6, is 9 jaar en heeft sinds een paar weken een eigen telefoon.

Eigen telefoonnummer

We hadden nog een oude iPhone liggen en tijdens onze zomervakantie hadden Raymond en ik het erover dat we wel een mobiel nummer voor Skyler wilden regelen. We bestelden een Sim only abonnement en eenmaal thuis van vakantie lag alles klaar. Ons kind had een eigen telefoonnummer! In eerste instantie vooral om thuis met zijn vriendjes te kunnen appen en om hem te kunnen bereiken als hij buiten ging spelen. Ik vond het best een ding om hem zo vrij te laten en niet te weten waar hij uithing. We hebben even een GPS-horloge geprobeerd, maar daar was ik toch niet helemaal over te spreken. Omdat hij hem niet elke dag droeg, liep de simkaart snel leeg. Deze bleef namelijk wel steeds verbinding maken. We kregen steeds de melding dat er weer opgewaardeerd moest worden en dat was onwijs zonde van het geld. De mobiele telefoon maakte zijn entree. Als hij buiten ging spelen mocht hij hem mee zodat we hem konden bereiken en zodat ik wist waar hij ongeveer was (zo handig dat Find my iPhone). Als hij naar school ging bleef de telefoon gewoon thuis. Ik vond het niet nodig dat hij ermee rondliep op het schoolplein. Voor de rest werd-ie gebruikt voor verschillende spellen en tijdens het gamen kon er gefacetimed worden met vrienden. So far so good.

Alleen thuis

Na de vakantie ging ik ook het sollicitatieproces in. Uiteindelijk heb ik een toffe job gevonden waar ik onder schooltijd kan werken. Op dinsdag gaat Maddox naar de BSO omdat ik dan een volledige dag werk. Helaas hadden ze voor Skyler geen plek en ziet het er naar uit dat dat het komende jaar niet gaat veranderen. Skyler gaat dus elke dinsdag alleen naar huis of met een vriendje mee. Het gaat om hooguit twee uur en dat kan hij prima. Skyler wil wel vaker alleen thuisblijven als we bijvoorbeeld in het weekend even ergens heen moeten of willen. Op zulke momenten ben ik heel erg blij met de telefoon. Skyler appt me als hij thuis is van school of als hij met iemand meegaat. Dat is dan ook de enige dag dat hij zijn telefoon meeneemt naar school. De eerste keer kreeg ik allemaal lieve berichtjes: ‘ik ben nu bij mijn fiets’, ‘ik heb nu mijn fiets van het slot en ga fietsen’ en ‘ik ben nu in de tuin’. Stap voor stap nam hij me mee, haha. Ik vind het heel fijn dat we op deze manier toch contact hebben samen. Even vragen hoe het gaat of wat hij aan het doen is.

Strugglen

Skyler is niet de enige in de klas met een mobiele telefoon. Ik merk dat het aantal vooral dit jaar begint te groeien en dat groep 6/zo’n 9 a 10 jaar de leeftijd is waarop ouders hier in de omgeving ermee beginnen. Als ik online kijk, zie ik dat veel ouders hiermee strugglen. Waar doe je nu goed aan? Ik vind dat wij een heel verantwoordelijk kind hebben dat goed luistert, heel handig is en ook heel open is over dingen die hij (online) doet. Hij gaat er op een goede manier mee om en gebruikt hem voor spelletjes, muziek luisteren, facetimen met vriendjes, beetje social media kijken en heeft hem dus bij zich op momenten dat wij niet in de buurt zijn. Dat voelt goed. Ik heb er dan ook geen spijt van dat wij dit geregeld hebben. Hij weet er goed mee om te gaan en ik vind het een fijn idee dat hij alvast voorbereid is voor als hij richting de middelbare school gaat.

Jeetje, time flies. Zo heb je een baby en zo heb je een kind met een mobiele telefoon. Appen met je kind is weer een heel andere fase. Wel een hele leuke!

Delen:
Secured By miniOrange