Maddox is anderhalf!

Maddox is anderhalf!

Morgen is Maddox alweer 1.5 jaar, tijd om jullie bij te praten over onze jongste die nu alweer veel te groot is. Anderhalf jaar alweer, wat vliegt de tijd toch voorbij. Of eigenlijk ging het eerste jaar heel erg snel en vind ik de laatste drie maanden voorbij kruipen. Maar als ik terug kijk op het geheel, dan lijkt het helemaal nog niet zo lang geleden dat Maddox geboren is. Ik mis het hele kleine maar tegelijkertijd kan ik onwijs genieten van het groeien en het ontwikkelen. De ene dag kijk ik met veel heimwee terug op de babyperiode en de andere dag kan ik niet wachten tot ‘ie ook oud genoeg is om naar de basisschool te gaan. Het moederschap blijft een weg van tegenstrijdigheden en ook bij Maddox is dat geen uitzondering. Ik ga vandaag weer eens uitgebreid vertellen over onze boef. Want dat ‘ie een boef is, daar is niks aan gelogen.

Via Instagram vroeg ik jullie om vragen om te behandelen in deze update en aan de hand daarvan zal ik gaan schrijven. Het zijn toch een beetje de algemene dingen waar jullie het meest nieuwsgierig naar zijn!

Hoe gaat het slapen?

De meest gestelde vraag, hoe gaat het inmiddels met slapen? Slaapt hij al door? Ik had gehoopt dat ik op de laatste vraag ‘ja’ zou kunnen antwoorden maar net als zijn grote broer is het niet zo’n doorslaper. Sterker nog: we slapen geen één nacht door. Als we mazzel hebben wordt Maddox slechts één keer per nacht wakker; hebben we pech, dan gaan we er zo’n twee, drie of vier keer uit. Laten we het gemiddelde houden op twee keer.

Rond middernacht wil Maddox nog steeds een fles en omdat hij die nog goed kan gebruiken én omdat deze helemaal op gaat, is dat dus de eerste keer dat ik eruit ga. Meestal zo rond 00:00/01:00 uur. Als het een goede nacht is, dan slaapt hij dus vanaf hier netjes door tot 07:00 uur, maar veel vaker wordt hij rond 03:00/04:00 uur huilend wakker. Wat er dan precies aan de hand is weten we niet, maar ik wrijf even over zijn hoofd, dek hem toe en hij slaapt dan wel verder. Heel soms blijft hij wat rommelen maar daar geef ik inmiddels geen gehoor meer aan. Ik heb gemerkt dat het het beste werkt. Een paar weken geleden is er een fase geweest dat ‘ie bijna voor alles ging huilen, ook als hij zijn vijf (!) spenen niet zelf ‘kon vinden’. Ik heb hem toen wel gewoon even laten mopperen want Maddox maakte er echt een potje van. Dat heeft absoluut geholpen en nu is het dus vaak zo’n twee keer dat ‘ie komt. Eén keer voor de fles en dus één keer om even toegedekt te worden.

Aan de ene kant denk ik ‘ach, twee keer valt mee’, aan de andere kant wil ik echt heel erg graag dat ‘ie door gaat slapen. Geen fles rond middernacht, geen gehuil midden in de nacht. Gewoon slapen van 18:30 uur tot 07:00 uur. Dat zou ik wel erg fijn vinden na inmiddels vijf jaar slapeloze nachten, lol. Ik schreef er gisteren nog iets over op Instagram.

Overdag slapen gaat heel erg goed. Maddox slaapt nog één keer en dat is vaak wel twee, of soms zelfs drie uur. Op school slaapt hij zo’n anderhalf a twee uur en dat gaat gelukkig ook steeds iets beter. Hij slaapt erg licht en wordt helaas vaak wakker van andere kinderen. Gelukkig heeft hij daar overdag qua functioneren en spelen vrij weinig last van en is het alleen ’s avonds rond het eten even moeizaam. Al met al hebben we overdag absoluut niks te klagen en zijn deze rustmomenten heerlijk. Oké, we zijn wel aan huis gekluisterd omdat we erg vasthouden aan dit strakke ritme, maar we voelen ons er allemaal heel erg prettig bij. Als we weg willen, gebeurt dat dus in de ochtend of juist in de namiddag.

44743004_280898122757152_3321192476491907072_n

Hoe hou je het 18 maanden uit zonder slaap?

Haha nou, je moet gewoon. Ook al wil je je verstoppen onder de dekens als je wekker gaat, je hebt toch twee kinderen die aandacht vragen. Ik moet wel zeggen dat ik er vooral veel moeite mee heb als ik niet lekker in mijn vel zit. Momenteel is dat het geval en dan vallen de nachten me zwaar. Wat je niet altijd ziet is dat ik vaak om 21:00 uur al in bed lig en dat ik op die manier even wat uurtjes extra probeer te pakken. Dat ik echt heel erg vaak hoofdpijn heb. Of dat ik vaak ’s avonds mental break-downs krijg en het even allemaal niet meer zie zitten. Omdat je altijd moe bent, kan je emmer snel overlopen. Dat is wel jammer want daardoor heb ik dus soms momenten dat ik me echt even niet zo goed voel. Het blijft heel zwaar, ook al ben ik er inmiddels wel aan gewend en slaap ik zelfs niet meer door als de kinderen uit logeren zijn. Doorslapen is inmiddels zo 2013. Haha.

Krijgt hij nog flessen melk?

Jazeker! Maddox is heel erg gehecht aan zijn flesjes zoals je hierboven kunt lezen. Hij krijgt sowieso een fles voor het slapengaan ’s avonds en dus een fles rond middernacht. Hopelijk kan de fles rond middernacht er sowieso snel af. Overdag krijgt hij een fles als hij gaat slapen omdat ik dan weet dat ‘ie lekker lang ligt. Op school krijgt hij deze niet dus het is thuis puur gewenning maar ach, hij doet het er goed op. Wel is onze machtiging voor Neocate afgelopen omdat het heel erg dure voeding is en de verzekering van mening is dat hij dit niet meer nodig heeft. Ik heb dus nog een paar blikken om de Neocate af te bouwen en hem sojamelk te gaan geven. Hopelijk gaat dat voorspoedig verlopen de komende weken. Anders hebben we wel een probleem en zal hij cold turkey moeten afkicken, lol.

Hoe gaat het met Maddox’ groei?

De groei van Maddox houdt me altijd een beetje bezig, ook al heb ik gezegd dat ik het helemaal los ga laten. Het blijft gewoon altijd achterin je hoofd spoken en continu vraag je jezelf af hoe zwaar hij inmiddels is en of hij niet afbuigt in de curve. Maddox komt gelukkig goed aan, maar erg snel gaat het allemaal niet. Hij is nu dus anderhalf en weegt precies 10 kilo. Met zijn 80cm blijft hij dus aan de lichte en kleine kant, maar niets om ons zorgen om te maken. Af en toe ga ik even naar het weeguurtje bij het consultatiebureau en bij de kinderarts wordt hij natuurlijk ook in de gaten gehouden. Hij eet goed en houdt absoluut niet van stil zitten. Hij verbrandt dus ook weer veel.

Wat is zijn favoriete eten?

Absoluut pasta met rode saus! Daar geniet hij heel erg van en hij wil vaak nog een tweede bordje als het eerste leeg is, haha. Voor de rest vindt hij snoeptomaten heerlijk en kun je hem wakker maken voor blikjes crispy mais. Lol. Gelukkig eet hij weer heel erg goed en geniet hij ook gewoon van zijn fruit (banaan en druiven blijven favoriet), eet hij crackers en brood (vooral met jam) en vindt hij dingen als broccoli ook helemaal prima. Vlees boeit hem niet zo erg en hij eet vooral overal eerst de groenten eruit. Nou, als dat zo blijft hoor je me natuurlijk niet.

Welke woorden zegt hij al?

Papa, mama, Peppa (lol), uit, op, bal, die en -uiteraard- nee. Hij is geen fanatieke prater maar dit zijn in ieder geval de verstaanbare woorden die eruit komen. Ik ben benieuwd hoe zich dat gaat ontwikkelen de komende maanden. Wat ik me van Skyler kan herinneren was de periode tussen anderhalf en twee jaar echt hét moment dat hij flink ging praten en daar gaan we nu met Maddox natuurlijk ook naartoe.

Hoe ziet zijn avondritueel eruit?

We eten vaak rond 17:30 uur en daarna mag Maddox nog even spelen. Als hij echt heel moe is vindt hij het ook heerlijk om lekker op schoot te knuffelen en nog even naar Peppa te kijken. Om 18:30 uur is het echt bedtijd want dan is ‘ie op. Ik geef hem Fenistil druppels (tegen de jeuk) en maak een fles. We gaan naar boven, ik was hem, poets zijn tanden en trek zijn pyjama aan. Als ik hem in moet smeren doe ik eerst de zalf en daarna zijn speciale anti-krab pyjama er overheen. We knuffelen nog wat en daarna gaat hij in zijn bed liggen met de fles. We gaven hem een tijdje pap maar op een gegeven moment was ‘ie daar klaar mee. Nu dus maar weer gewoon melk. Voorlezen doe ik nog niet want hij heeft daar het geduld (nog) niet voor. Het avondritueel is dus heel snel en vooral heel rustig zonder poespas. Op avonden dat hij onder de douche gaat (mag niet zo vaak en in bad huilt hij alleen maar), gaan we rond 18:15 uur naar boven. Even douchen en vervolgens hetzelfde riedeltje. Niks bijzonders dus eigenlijk, maar hier doet hij het prima op!

Heeft Maddox wel eens driftbuien?

Het valt eigenlijk wel mee! Ik denk dat die periode echt nog moet komen, haha. Nu is het vooral wegrennen, verstoppen of zichzelf even op de grond laten vallen als ‘ie zijn zin niet krijgt. Of als ik hem optil, dat ‘ie zichzelf naar achteren gooit als hij het er niet mee eens is. Maar vaak is dat wel direct weer over. Ik verwacht dat Maddox dat de komende tijd nog wel gaat inzetten.

Luistert hij goed of is het een wegloper/baldadig ventje?

Maddox is eigenlijk nog heel erg klein voor mijn gevoel. Ik heb eigenlijk altijd de kinderwagen nog mee en hij loopt weinig los. Als we Skyler naar school brengen is hij alleen lopend mee als hij daarna zelf ook naar school moet. Dan mag hij zelf lopen en dan rent hij achter Skyler aan. Soms duikt hij een steegje in maar als hij ons niet ziet of hoort, komt hij gelijk weer terug rennen, haha. Hij loopt ook weleens de andere kant op als we naar de auto gaan maar even roepen ‘doei Maddox’ of ‘kijk, hier is je speen’ zijn goede tactieken. Nu nog wel, haha.

Al met al heb ik wel een makkelijk kind. Hij is lekker actief en slaapt ’s nachts niet door, maar voor de rest doet hij het heel erg goed en mag ik in mijn handen knijpen. Amper strijd, vaak heel gezellig, kan zichzelf net als Skyler goed vermaken. Ja, de groei die hij heeft doorgemaakt is ook in deze opzichten heel erg goed gegaan. Hij is heerlijk knuffelig, vindt het maar al te leuk als we op pad gaan en is nog steeds helemaal dol op zijn grote broer. Alhoewel ‘ie nu ook wel streken krijgt en in combinatie met zijn boevenkoppie op alle foto’s, denk ik dat er nog best eens een drukke periode aan zit te komen…

2018-10-01 14.47.03

Share:

7 Reacties

 1. 25 oktober 2018 / 07:21

  Jeetje wat pittig dat die nog zo vaak wakker wordt. Kan helaas nog lang aanhouden. Mijn zoontje is 2,5 en wordt ook nog regelmatig 1 tot 2 keer wakker per nacht.

 2. 25 oktober 2018 / 09:37

  wat een kereltje he shir 😀 en ja super balen van dat slapen maar ook dat word beter 😉 en klinkt bizar maar je gaat ook wennen aan het niet slapen snachts! natuurlijk is het gewoon beter voor allebei als er gewoon geslapen word maar zo te lezen is dat jammer genoeg nog niet dus dan je er maar bij neer leggen

 3. sarina
  25 oktober 2018 / 11:06

  Lijkt me heel heftig zo weinig slaap. Heb je de myhummyberen al eens geprobeerd?
  Hoop dat hij snel lekker doorslaapt. 😉

 4. 25 oktober 2018 / 12:28

  Heerlijke leeftijd! Mijn zoontje is 20 maanden en ik geniet met volle teugen. Ook wij slapen nog niet door 😉

 5. bregje
  25 oktober 2018 / 21:00

  Je kan ook op marktplaats blikken neocate kopen!

 6. Inge
  26 oktober 2018 / 07:48

  Ook hier een ventje van 22 maanden intussen en die is ook gewoon 80cm en weegt 10 kilo, niks om je zorgen over te maken dus. Het CB maakt een mens nogal snel ongerust vind ik maar het ene kind is gewoon tengerder dan het andere.

 7. Caro
  26 oktober 2018 / 21:47

  Leuk om te lezen met een mannetje van dezelfde leeftijd en zelfde lengte en gewicht. Dat snachts huilend wakker worden dat ik hem even toe moet dekken tel ik niet mee, hihi. Dus de mijne slaapt gewoon door. Maar hij heeft zo’n eigen wil! Vandaag sta ik op de foto met m’n kind languit in Malaga op de stoep, met een polsriempje aan mij vast. Ik kijk de andere kant op (ik raak eraan gewend) en mensen staan te kijken. Om in te lijsten! Fijn dat Maddox beter te handelen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.