(~215 B)
Kennismaken en wennen op de basisschool

Kennismaken en wennen op de basisschool

Gistermiddag ging mijn telefoon en aan de andere kant van de lijn hoorde ik een bekende stem. Het was de oude kleuterjuf van Skyler. Of beter gezegd: de nieuwe kleuterjuf van Maddox. Maddox wordt namelijk over tien weken (!) vier jaar en mag gaan starten op de basisschool. Hij gaat naar dezelfde school als Skyler en zal ook in dezelfde kleuterklas terecht komen met dezelfde juf. Heel erg fijn, want we kennen haar goed en ook Maddox is geen onbekende voor haar. Toen we Skyler voor het eerst naar school brachten, was Maddox zes maanden en zat ‘ie in de draagzak bij me. Ze heeft hem dus eigenlijk wel zien opgroeien de afgelopen jaren. Ik was een beetje bang dat ze een tweede anders zouden gaan behandelen qua kennismaking en dat het vanwege Corona allemaal een beetje in de soep zou lopen. Niets is minder waar; Maddox krijgt dezelfde behandeling en daar zijn wij héél blij mee.

Kennismaken

Op 11 maart is het zover en gaan we kennismaken in de klas. Na schooltijd mag Maddox dan even rondkijken in de klas, de juf ontmoeten voor het echie als zíjn juf en een sticker uitkiezen voor op zijn stoel en op de kapstok. Ik ben heel benieuwd hoe hij gaat reageren. Toen we Skyler steeds wegbrachten dook ‘ie, toen hij eenmaal kon lopen, direct de speelhoek in. Hij gaf net als Skyler de juf een hand en ging maar al te graag een stoel uitkiezen om op te zitten. Nu het echt zover is voor hem, weet ik niet hoe dat gaat verlopen. Ik verwacht weinig problemen en denk dat hij vrij snel weet wat er gaat komen, maar af en toe kan hij ook nog heel erg klein en opeens verlegen zijn. Het zal vast even wennen zijn voor ‘m!

Wendagen

Tijdens deze kennismaking zullen we ook met de juf om tafel gaan voor de wendagen. Ik heb het volgens mij vaker genoemd, maar ik blijf erbij dat ik een groot voorstander ben van het systeem dat onze school hanteert. Namelijk: tien wenmomenten. Maddox mag tien keer een dagdeel komen wennen en zo langzaam proeven van het schoolleven. Omdat hij op maandag en dinsdag naar het kinderdagverblijf gaat en we dit tot zijn verjaardag gewoon door laten lopen, zullen de wenmomenten dus op woensdag, donderdag en/of vrijdag plaatsvinden. De ene week kiezen we eens voor een woensdagochtend en donderdagmiddag; een ander moment gaan we eens voor een donderdagochtend en vrijdagochtend. Tussen half maart en de derde week van april zullen deze wendagen plaatsvinden, aangezien daarna de meivakantie start. Maddox is in deze vakantie jarig en zal dan maandag 10 mei, als we terugkomen van camping Bakkum, starten in groep 1. Omdat het maar twee maanden school is tot de zomervakantie, gaat hij logischerwijs ook na de zomervakantie verder in groep 1.

Verrijking

Ik ben echt heel benieuwd hoe Maddox hierop gaat reageren. We hebben het thuis vaak over de basisschool en dan begint Maddox gelijk over zijn broodtrommels en wat hij allemaal mee wil hebben qua eten. We leggen hem vaak uit waar hij terecht gaat komen, waar hij dan allemaal mee gaat spelen en dat het iets anders is dan het kinderdagverblijf. Dat er ook een andere juf is en andere vriendjes zijn om mee te spelen. We merken aan alles dat hij er wel aan toe is. Hij verveelt zich snel thuis en kan wel wat meer uitdaging gebruiken. Omdat Maddox ook heel sociaal is en goed gaat op contact met anderen, denk ik dat de basisschool echt een verrijking voor hem gaat zijn. Als we al zien hoe hij opleeft nu de crèche weer open is, maak ik me eigenlijk geen zorgen om de basisschool. Maar we merken ook dat hij nieuwe dingen spannend vindt. Zo was de overgang naar de peutergroep ook niet geheel vlekkeloos. Ik denk dus niet dat we hem zomaar kunnen afgeven en dat hij enthousiast staat te zwaaien, maar ik weet wel dat het een kwestie van wennen is en dat hij dan heerlijk op zijn plek gaat zijn. Eerst maar eens de kennismaking afwachten! Voor ons is het bekend terrein; voor Maddox natuurlijk nog een beetje nieuw nu hij iets groter is en het zíjn plek gaat zijn in plaats die van zijn grote broer. Spannend! Maar wel heel erg leuk!

Delen:
Secured By miniOrange