(~215 B)
Ik ging voor het eerst naar bodypump

Ik ging voor het eerst naar bodypump

Al een tijdje sport ik gemiddeld twee keer per week. Ik heb wel eens een fase dat ik drie keer ga, maar ik heb ook zeker weken waarin ik mezelf maximaal één keer naar de sportschool krijg. Hoe dan ook: ik ga, en dat vind ik al heel wat. Negen van de tien keer vind ik het enorm fijn en achteraf voel ik me altijd goed. Dat ik nu vaak met Anke gaat scheelt ook: samen sporten is sowieso gezelliger en ik vind het prettig dat we afspraken plannen waar ik me dan aan wil houden. Toch merkte ik de laatste paar keer dat ik maar wat deed, niet zo heel veel zin meer had om mezelf echt uit te dagen en veel ging op de automatische piloot. Prima, maar ik heb toch ook wel graag het gevoel dat ik écht heb gesport en écht ben uitgedaagd. En dus probeerde ik eens een groepsles! Ik heb dat nog nooit gedaan, maar eens moet de eerste keer zijn. Bodypump leek me wel wat en ik schreef mezelf via de app in voor donderdagavond 20.15 uur.

Dat is al gelijk het voordeel voor mij: het inschrijven. Ik had die nacht daarvoor onwijs slecht geslapen en als ik alleen zou gaan sporten voor mezelf, weet ik zeker dat ik niet was gegaan. Nu zag ik dit staan in de app, kreeg ik een reminder en het was te laat om te cancelen. Oké, dan gaan we!

Ik was een beetje vroeg dus eerst heb ik 10 minuten op de loopband doorgebracht. Van een beetje stil staan is nog nooit iemand beter geworden. Toen ik zag dat de Zumba-les was afgelopen, liep ik naar de zaal toe. Ik zag al wat mensen druk in de weer met gewichten pakken en alles klaarzetten dus ik liep op een vrouw af, vertelde dat ik voor het eerst kwam en vroeg of ze me misschien wilde vertellen wat ik allemaal nodig had. Samen met haar pakte ik de gewichten. ‘Ik denk dat 2.5 kilo wel genoeg is zo voor de eerste keer!’ Huh, 2.5 kilo? Ik squat normaal met 50 kilo dus dit leek me iets weinig. ‘Je kunt er nog een halve kilo bij doen, maar echt meer zou ik niet doen!’ Oké, dus dat deed ik. Met 6 kilo aan gewichten én een halter die ook nog eens een paar kilo woog ging ik terug naar mijn plek. Step erbij, matje, wat losse dumbells van 2 en 3 kilo, een extra gewicht van 5 kilo want je weet maar nooit en mijn flesje water in de aanslag. Let’s go!

De muziek startte en de instructeur -overigens een heerlijk enthousiaste en aanstekelijk meezingende man- begon met de oefeningen. Ik was een beetje aan het klungelen maar al snel had ik de smaak te pakken. Oké, dit gaat goed. Maar wat is de halter zwaar? Waarom voelen die gewichten opeens zo zwaar? We deden een warming-up en voor mijn gevoel waren we al flink begonnen. ‘Oké, dat was de opwarming. Zijn we warm? Mooi, dan gaan we nu aan de slag?’ De klok liet me weten dat we net 10 minuten bezig waren en ik was nu al kapot. Dat gaat wat worden.

Squaten, deadlifts, lunges, de borstoefeningen, de beenoefeningen, de armoefeningen, de schouders, alles voelde ik voorbij komen en ik ging van langzame squats naar snelle push-ups. Ik ging van schouder press naar langzame lunges. En net toen ik dacht dat de les voorbij was riep de instructeur: ‘dat was het voor dit gedeelte, jongens. We gaan naar de laatste buik- en stretchoefeningen. KA-POT.

Halverwege de les voelde ik mijn benen al flink trillen en met sommige lunges moest ik over naar de squat. Ik heb wat push-ups geskipt omdat ik door mijn armen zakte en na 20 minuten stug volhouden, besloot ik toch maar dat de gewichten iets te zwaar waren. Het was zwaar, heel erg moeilijk en zeer uitputtend. In een uur train je je héle lichaam en geen spier blijft onbenut. Ik zweet eigenlijk nooit, ook al is het 30 graden of ook al sport ik zelf. Maar nu waren mijn haren nat en voelde ik het zweet langs mijn hoofd lopen. Dit is pas echt topsport.

Eenmaal thuis voelde ik al: dit gaat morgen en overmorgen niet prettig voelen. Wel voelde ik me héél voldaan. Ik had mezelf tot het uiterste uitgedaagd, had mijn hele lichaam getraind in een uur en voor het eerst sinds lange tijd had ik na het sporten echt het gevoel flink bezig te zijn geweest. Moe, maar zeer voldaan stapte ik onder de douche en mijn bed in. De volgende ochtend viel het qua spierpijn enorm mee, maar ik voelde wel dat mijn lichaam flink vermoeid was. ‘Ach, als dat alles is’, dacht ik nog. Echter werd de spierpijn steeds heftiger en de volgende ochtend voelde het alsof ik door een vrachtwagen was overreden en kwam ik amper mijn bed uit. Toch heb ik me weer ingeschreven voor donderdag. Ik wil dit een paar keer doen om te zien wat het met me doet. Hoe mijn lichaam reageert en hoe ik me zelf na een tijdje voel. De spierpijn is niet fijn (ik ben zo’n persoon die daar niet zo lekker op gaat en snap al die mensen niet die dat fijn vinden), maar de les zelf is zeer uitdagend, intensief en toch wel leuk en het gevoel achteraf is heerlijk. Dat je jezelf echt even tot het uiterste gedreven hebt. En een bijkomend voordeel: ik sport in ieder geval één keer per week! Enne, volgende keer ietsje lichter. Het gaat immers om de herhalingen.

Heb jij weleens een lesje bodypump gevolgd?

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 1. 25 augustus 2019 / 09:17

  Ik vind bodypump echt fantastisch!! Toen ik voor de eerste keer ging had ik dezelfde ervaring als jij. Huh ik ben kapót en we zijn pas op de helft ? Heerlijk voldaan gevoel erna, ik ben ook zo iemand die goed gaat op een paar dagen spierpijn omdat ik dan voor mezelf heg gevoel heb dat ik goed m’n best heb gedaan haha! Leuk dat je donderdag weer gaat 🙂

 2. Monique
  25 augustus 2019 / 09:31

  Love bodypump.
  Fijne bij onze sportschool is wel dat de instructrice vaak vraagt of er nog nieuwe mensen in de les zijn (of ze ziet ’t zelf wel) en per onderdeel advies geeft welk gewicht te nemen en komt ze tussendoor bij je staan of je de oefening goed uitvoerd om blessures te voorkomen. En bij de relaunch van de nieuwe sessie (was volgens mij elke.. Zoveel weken) krijg je weer nieuwe muziek, nieuwe oefeningen etc. Dan gaat de complete groep weer wat terug in hun gewichten om te wennen aan de oefeningen en ga je langzaamaan opbouwen. Sommigen uit mijn groep hebben een boekje mee en schrijven elke week op wel onderdeel ze welke gewichten gebruiken en hun voortgang qua omhoog gaan met gewichten

  • Shirley
   Auteur
   25 augustus 2019 / 09:33

   Deze docent was een invaller en staat normaal een andere dag. Misschien dat een ander me wel als nieuw had gezien, haha. ‘Hoi, ik ben nieuw hier!’ ‘Ja, ik ook!’

 3. Bianca
  25 augustus 2019 / 09:35

  Haha, zo herkenbaar van de eerste keer!
  Ik heb het jarenlang gedaan 3-5 x per week samen met een vriendin (ja ik was verslaafd). Kende de les nummer voor nummer uit mijn hoofd, tot irritatie van de instructeur soms haha. Maar de oefeningen in combinatie met de muziek geeft je echt een boost.
  Heerlijk vond ik het. En als je het een tijdje doet, voel je dat je sterker wordt, en dat je dan het gewicht kunt opbouwen geeft ook een kick.

 4. Debbie
  25 augustus 2019 / 09:40

  Herkenbaar verhaal! Inmiddels volg ik twee lessen bodypump in de week en vind het heerlijk. Je merkt dat het steeds beter gaat en dat je steeds meer gewicht aan je stang kunt doen, hoewel dat laatste niet heel snel gaat. Maar dat geeft niet. Het geeft veel voldoening om in een uur al je spiergroepen te trainen. Succes volgende week!

 5. Sabine
  25 augustus 2019 / 10:35

  Ik vind het vooral fijn dat als je een les volgt je in 1 uur zoveel meer doet, alles traint, vooruitgang kan boeken en effe helemaal niet na hoeft te denken maar gewoon te volgen! Ik denk dan altijd; als je toch gaat sporten en dat uurtje daar bent, geef dan echt alles wat je hebt! Je zal zien dat je verslaafd gaat raken aan les mills lessen en echt vooruitgang ziet in je conditie en kracht…

 6. Lotte
  25 augustus 2019 / 11:02

  Ook hier een periode naast andere groepslessen bodypump gedaan. Eerste keer idd 2 dagen niet lopen maar ik merkte heel snel verschil. Begon zelfs met n lege halter dat gewicht alleen was bij sommige oefeningen al genoeg. En zweer bij groepslessen. Geb iemand nodig die tegen me zegt SPRING

 7. 25 augustus 2019 / 11:30

  ik zelf heb het nooit gedaan maar mijn vriendin loopt er mee weg 😀 die vind het. Heerlijk

 8. Sanne
  25 augustus 2019 / 11:45

  Ja, maar ben snel overgestapt op labooca. Ietsje minder heftig haha

 9. Lies
  26 augustus 2019 / 10:20

  ZO herkenbaar!! Ik ben vorige week maandag ook voor het eerst geweest en afgelopen zaterdag was de spierpijn weg whaha. Maar vanavond ga ik weer!

 10. Rianne
  26 augustus 2019 / 19:26

  Hier geen bodypump maar kickboksen sinds begin dit jaar! Bijna alleen maar vrouwen en een paar mannen, in het begin dacht ik wat moet ik hier!!? Maar het is zo heerlijk je traint alles en in een uur ben je helemaal kapot!
  Ik heb nog na elke les spierpijn en vind het vreselijk maar…. het geeft wel voldoening dat ik goed bezig was! Vaak met tegenzin heen, maar eenmaal daar….
  Succes hoop dat je het leuk blijft vinden!!

 11. Debbie
  27 augustus 2019 / 22:54

  Hahahaha heerlijk beeldend geschreven, ik zíe je gewoon gaan!!

  Ik heb 2x bodypump gedaan en vond er echt geen hól aan Misschien kun je me overhalen ooit eens samen te gaan als mijn blessure voorbij is! En dan mag jij weer eens met mij mee liften 😉

  X

 12. Denise
  28 augustus 2019 / 00:58

  I❤️Bodypump
  Voor mijn 1e zwangerschap deed ik het 2 a 3 keer pw icm hardlopen en vaak deed ik op dinsdag een lesje zumba erachteraan om los te komen… als ik nu foto’s zie van toen denk ik echt: Men, waarom was ik niet tevreden met mezelf… zou graag weer willen gaan pumps… enne de spierpijn wordt minder… tot je zelf weer gewicht gaat verhogen

 13. Mark
  25 september 2020 / 08:53

  Ik ging gisteren voor het eerst. Mijn vriendin zei dit is leuk en goed te doen. Had instructrice verteld dat ik nieuw was en klungelig ben en het soms een eerste keer lastig vind alles na te doen goed.

  Vervolgens ging ze als een speer gewoon aan de gang. Mega frustrerend als je dan maar wat moet zien te doen. Even naar je toelopen, even wat support zou niet misstaan als lesgever. Na 5 minuten weggelopen de zaal uit haha. #ik ben soms resoluut

Secured By miniOrange