Hoe gaat het nu met slapen?

Hoe gaat het nu met slapen?

Alweer een tijdje zit Maddox op een strak slaapschema en half oktober heb ik jullie een update gegeven over hoe het gaat. Overdag ging het toen al fantastisch en ook ’s nachts zagen we een hoop verbetering. Maddox werd nog maar twee keer wakker en dat was al heel erg goed ten opzichte van de periode daarvoor. Vandaag wil ik weer even een update geven omdat ik er veel vragen over krijg. Ik kan kort zijn; overdag gaat het echt super goed maar ’s nachts is het één en al ellende.

Perfect met Skylers tijden

Overdag hanteren we drie slaapjes per dag en toevallig komen ze allemaal precies goed uit met Skylers schooltijden. Zo is hij rond 07:00 uur wakker en als we Skyler naar school hebben gebracht, kan Maddox tussen 09:00 uur en 09:30 uur weer naar bed. Meestal probeer ik het iets na negenen en slaapt ‘ie sowieso wel voor half 10. Hij slaapt dan zo’n uur a anderhalf uur. Om 11:45 uur halen we Skyler weer op en om 13:00 uur brengen we Skyler weer naar school (hij blijft nog niet over). Als we dan thuis zijn, rond 13:30 uur, gaat Maddox weer slapen en dan slaapt hij een uurtje. Vervolgens halen we Skyler om 15:15 uur weer op en als we thuis zijn, gaat Maddox rond 17:00 uur nog naar bed voor drie kwartier. Dit slaapje heeft hij nog even nodig om de avond iets te rekken. Om 20:00 uur gaat hij dan na zijn laatste fles weer naar bed. Dat laatste slaapje is niet ideaal qua tijd maar van 14:30 uur tot 19:00 a 20:00 uur redt hij simpelweg niet. Over niet al te lange tijd zullen de tijden van het eerste en tweede slaapje vast iets schuiven zodat deze laatste komt te vervallen.

Het is, zoals veel mensen de vorige keer al vertelden, behoorlijk investeren. Ik ben veel thuis, plan alles tussen de slaapjes door en ga nog vrij weinig weg. Máár, en dat vind ik heel erg fijn, Maddox slaapt dus ook als Skyler op school zit en dus reken ik dat direct tot mijn werkuren. Voor nu is dat dus echt heerlijk en past het perfect in ons schema. Op woensdagmiddag kunnen we altijd nog weg rond half 3 als we iets leuks willen doen. Of natuurlijk gewoon in de weekenden of op de vrijdag als oma er is. Overdag is er dus absoluut niets te klagen. Maddox valt steeds vaker zonder fles in slaap en heeft enorm veel baat bij de speen waar ik jullie eerder over vertelde. Als hij om 20:00 uur naar bed gaat, is dat negen van de tien keer zonder al teveel problemen en is het vaak wel stil tot 23:30 uur. Maar ja, en dan…

Nachtelijke taferelen

’s Nachts is Maddox weer vaak wakker. Veel huilen, ontroostbaar, met zijn benen trappen. In zijn eigen bed, maar ook tussen ons in is hij makkelijk vier, vijf, zes keer de nacht aan het onderbreken. Ik hoef jullie niet te vertellen dat dat zwaar is. Hij is mega onrustig en niet blij als de nachtelijke uren aanbreken. Waar ik de afgelopen weken wel ben achter gekomen, is dat het niet wordt veroorzaakt door het ongemak van het maagzuur. We hadden medicijnen maar dat deed uiteindelijk niks. Wél heb ik ontdekt dat hij behoorlijk last heeft van zijn darmen. Al sinds zijn geboorte is dat een puntje van aandacht en ik heb het idee dat die ’s nachts behoorlijk wat te verduren hebben.

Vaste voeding

Waar we nu heel erg naar aan het zoeken zijn, is hoe we dit kunnen verbeteren. We zijn natuurlijk begonnen met vaste voeding en het is nu zoeken waar hij precies op reageert en hoe we de ‘schade’ zo min mogelijk kunnen beperken. Ik ben aan het kijken naar de fruit- en groentesoorten, maar ook aan het schuiven met tijden. Zo wil ik de fruithap eerder naar de ochtend in plaats van ná zijn ochtendslaapje zoals we nu uitkwamen. Daarnaast wil ik de groente, die hij nu om 16:30 uur óf soms pas om 18:00 uur krijgt omdat dat zo uitkomt, vervroegen naar de middag als hij wakker wordt. Als Skyler dan thuis is voor de lunch, wil ik Maddox zijn warme hap gaan geven. In de middag zal hij dan voorlopig alleen een flesje krijgen en een klein tussendoortje zoals een maisfinger. Met brood wacht ik vooralsnog even.

Osteopaat?

Het blijft dus heel erg zoeken maar ik kan wel zeggen dat we flinke winst hebben behaald overdag door een vast en strak slaapschema te hanteren. We hebben het geluk dat dat precies goed uitkomt met Skylers tijden én dat het de tijden zijn zoals ze op het kinderdagverblijf (waar hij maandag gaat starten!) ook hanteren. Over het kinderdagverblijf gesproken; gisteren mocht hij een paar uurtjes komen wennen en daar deed hij het fantastisch. Ook heeft Maddox heerlijk anderhalf uur geslapen zonder fles en met speen. In een vreemd bedje. Zoals ik al zei: overdag gaat het dus geweldig. Goed slapen en een lekker vrolijk mannetje. Nu de nachten nog op orde… Het is niet dat hij zomaar wakker wordt maar het zijn echt wel hysterische buien die -volgens mij- gepaard gaan met pijn en onrust in zijn lijfje. We gaan zoeken naar het eten én ik heb voor de zekerheid een osteopaat gecontacteerd. Baat het niet… Het breekt me enorm op en ik voel me echt niet zo best. Laten we hopen dat we snel naar rustige, betere nachten gaan. Dat zou een heel mooi cadeautje zijn en een geweldige aftrap voor 2018!

Share:

22 Reacties

 1. Ivy
  10 november 2017 / 07:07

  He wat sneu! Geen tips, maar ik voel met je mee!

 2. Caro
  10 november 2017 / 08:11

  Op aanraden van jou heb ik het boek Slaap! gekocht. Zoontje is nu ook 6 maanden en werd ook veel wakker snachts en kregen we alleen stil met een fles. Ook poepte hij altijd snachts. Nu zijn we 5 nachten bezig met de slaaptraining zoals geschreven aan het eind van het boek. Als hij wakker wordt op een krukje naast zijn bedje zitten tot hij weer slaapt. De eerste 2 nachten was het hysterisch huilen. Maar nacht 3 werd al beter. De tijd dat hij wakker is is steeds een beetje korter. Heeft nu twee nachten niet gepoept snachts. Dus wij zijn wild enthousiast! Nog steeds pittig om er steeds naast te zitten snachts maar we zien zo’n vooruitgang. We zitten nu niet meer om 5 uur beneden met een vermoeide baby en zelf dood ongelukkig maar hij gaat rond 19u naar bed zoals aangegeven in het boek en komt er om 7u uit. Enorm bedankt voor de boekentip. Ik hoop dat jullie ook gauw de kracht vinden om te starten met de slaaptraining snachts.

  • Shirley
   Auteur
   10 november 2017 / 08:19

   Het is een beetje dubbel. Ik zit er regelmatig naast, ook avonden lang. Maar als hij echt pijn of last ergens van heeft is het een ander verhaal dan ‘gewoon’ wakker worden. Overdag hebben we de tips volop gebruikt maar ’s nachts gooit mijn eigen gevoel en het feit dat het -denk ik!- door zijn darmen komt een beetje roet in het eten en kan ik er niet zomaar naast gaan zitten in de hoop dat ‘ie weer gaat slapen. Dan ben ik voornamelijk bezig om hem rustig te krijgen, knuffelen, buik wrijven, wiegen, op mijn borst, beentjes fietsen, etc. Het blijft zoeken maar wat ontzettend fijn dat je iets aan mijn tip hebt gehad! Is een enorm fijn boek 🙂

 3. Caro
  10 november 2017 / 08:59

  Echt balen zeg. Ik hoop dat z’n buikje gauw wat rustiger wordt. Hier slaapt de kleine op z’n buik en schudde ik z’n kontje. Zo kwamen de scheetjes los en werkte de druk op z’n buik van het matras pijnstillend. Slaap is echt alles! Veel succes en top dat het overdag al zoveel beter gaat. Kleine stapjes met kleine mannetjes.

  • Shirley
   Auteur
   10 november 2017 / 09:04

   Maddox slaapt inderdaad ook op zijn buik. Goede tip om te schudden. Ga ik dat eens proberen 🙂

 4. Riëlle
  10 november 2017 / 09:42

  We zijn nu ook bezig net slapen omdat Lennon oververmoeid is (kwamen we gisteren achter) dus een strak schema hanteren we vanaf vandaag. Ook wordt hij ingebakerd. Vindt hij nog verschikkekijk naar hij slaapt er wek fijner door. Wij hebben nu 1 behandeling gehad maar merk nog geen verschil. Misschien na de volgende behandeling!

  Ps. Voor krampjes gebruiken wij sab simplex

  • Shirley
   Auteur
   10 november 2017 / 09:44

   Sab Simplex hebben wij ook gebruikt, helaas zonder resultaat!

 5. 10 november 2017 / 10:15

  gewoon weer klote mop om het zo maar ff te zeggen 🙁 hoop dat het toch wel een beetje gaat afnemen en ga er voor duimen ok 😉

 6. bregje
  10 november 2017 / 10:40

  Helaas heel herkenbaar! Onze dochter had ook koemelkallergie en verborgen reflux en heb maanden met haar rechtop geslapen. Het eerste jaar was echt drama qua slapen. 1 a 2 uur slaap per nacht was meer regel dan uitzondering. De goede nachten waren echt op een hand te tellen. En idd ook door buikpijn! Ze had er ontzettend veel last van krampjes etc. En het ergste is nog alle goede adviezen die we kregen. Als een kind pijn heeft laat je het niet huilen. Ze ging ook pas eten met 14 maanden toen waren der darmpjes pas klaar voor. Uiteindelijk komt het goed hoor, maar ik weet voor nu hoe zwaar het is! Heel veel sterkte en respect voor je!

 7. 10 november 2017 / 10:50

  Ach wat sneu voor dat kleine ventje, en ook heel heftig voor jullie! Niet slapen is echt het ergste he! Wij hebben ook erg zitten tobben met precies dit: Floris is nu 2.5 en had door koemelkallergie ook last van het verwerken van allerlei eten. Inderdaad aan het eind van de dag alleen nog melk of melk met pap hielp wel. een warm kruikje heeft ook baad gehad, desnoods onder zijn buikje als hij slaapt en je erbij blijft. Heel veel sterkte…liefs!

 8. 10 november 2017 / 15:58

  Fijn dat het overdag wat beter gaat, maar die nachten klinken zwaar. Hopelijk gaat dat snel ook de goede kant op.

 9. Tineke
  10 november 2017 / 19:28

  Jakkes niet slapen is echt K . Geen idee of het helpt maar probiotica voor baby’s om zijn darmpjes wat te ondersteunen en op gang te helpen op een goede manier.
  Hier merken we in elk geval wel verschil tijdens en na een lange periode antibiotica(wel heel wat anders dan koemelkallergie maar dezelfde klachten ) ze heeft duidelijk minder tot geen last meer.
  Dit is een fijne
  Orthica orthiflor start 90gr of Vitals voor baby’s.
  Kwam dit artikel laatst ook nog tegen op zoek naar probiotica en het effect bij baby’s, hier dan vanwege het langdurige antibiotica gebruik wat ook nogal effect had op haar darmen.
  https://www.gezondheidsplein.nl/nieuws/probiotica-mogelijk-effectief-tegen-koemelkallergie-bij-kinderen/item117647

  • Shirley
   Auteur
   10 november 2017 / 20:07

   Hebben we inderdaad al maar nog niet zo lang mee bezig. Heb begrepen dat Orthica melk bevat dus we hebben Vitals! 🙂

   • Tineke
    10 november 2017 / 22:40

    Duimen dat het werkt…zo sneu voor dat kereltje en jullie

 10. Hanneke
  10 november 2017 / 22:47

  Wat vervelend dat de nachten zo slecht gaan! Wel herkenbaar, hier ging het vanaf het begin met vaste voeding ook zo… bij ons was de oplossing lactulose, op advies van de huisarts elke ochtend en bij het avondeten een dubbele dosis. Sindsdien gaat het slapen prima! Alleen geen idee of je het ook bij allergieën mag gebruiken?

  • Shirley
   Auteur
   10 november 2017 / 22:51

   Ja, die hebben we in huis maar daar krijgt hij alleen maar meer krampen van helaas!

   • Hanneke
    10 november 2017 / 23:34

    Ah das ook lastig… moet wel zeggen dat het hier ook even duurde voordat het weer helemaal goed werkte. Terwijl alles op gang kwam werden de krampen erger. Ons zoontje ging slaap inhalen toen de kramp minder werd en moest toen opnieuw weer een ritme vinden. We hebben dus wel even geduld moeten hebben. Hopelijk vind je iets wat voor jullie werkt en kunnen jullie allemaal lekker slapen!

 11. Birgit
  10 november 2017 / 23:35

  Jeetje, wat sneu zeg! Maar ook zeker voor jullie!
  Helaas een heel herkenbaar verhaal. Onze zoon heeft ook erg veel last gehad van zijn darmpjes. Op advies van de huisarts hebben wij Sab Simplex samen met Cinababy van VSM gebruikt. Dat hielp! Wie weet hebben jullie wat aan deze tip.
  Heel veel sterkte!

  • Shirley
   Auteur
   11 november 2017 / 08:18

   Heb ik inderdaad ook allebei geprobeerd, deed helaas niks 🙁

 12. Karin
  12 november 2017 / 20:09

  Bij ons helpt het geluid van een föhn, stofzuiger of andere ‘ruis’ wanneer ons kindje krampjes heeft. Kun je ook gewoon op spotify zoeken. Soms laten we het geluid zacht aan staan als ie gaat slapen. Je kunt het opzoeken, helpt echt bij babies met kramp! Hopelijk gaat het snel beter voor jullie.

 13. Andrea
  12 november 2017 / 21:50

  Hoi Shirley,

  Ik heb het echt met je te doen! Zonder slaap kun je amper functioneren. Misschien kan het al eens gezegd en ben je er al geweest… maar voor mijn zoontje van 10 maanden zweer ik bij de homeopaat. Hierdoor heb ik mijn nachtrust.

  Wellicht kan je er iets mee.

  Groetjes, Andrea

 14. Tanja
  12 november 2017 / 22:51

  Onze zoon nu inmiddels 9 jaar.. heeft ook veel last gehad van zijn darmen! Veel onrust ‘s nachts toen we begonnen met vaste voeding werd het alleen maar erger.
  We hebben toen alle vaste voeding gestaakt en alleen nog koemelk vrije voeding gegeven en zijn naar een osteopaat gegaan.
  Hij knapte enorm op…
  Uiteindelijk kon hij langzaam aan vanaf 10 maanden oud vaste voeding verdragen..
  De kinderarts noemde hem een late rijper.. ook zijn immuunsysteem kwam laat op gang..
  Mijn advies zou zijn.. de vaste voeding voorlopig staken en zijn darmen rust geven..
  Sterkte het is heel zwaar..maar komt goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.